Το παγωτό Solo Gelato είναι βγαλμένο από τον παράδεισο
Μάθαμε γιατί στην Gelateria Artigianale της Γλυφάδας ετοιμάζεται καθημερινά ένα από τα πιο φρέσκα και αγνά παγωτά των νοτίων προαστίων.
- 18/06/2018
- Κείμενο: Μιχάλης Προβατάς
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Aπό τη Μελίνα Βίκου
Όταν έχεις κερδίσει το βραβείο του καλύτερου παγωτού στην Ευρώπη, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παγωτού του Βερολίνου το 2012, ξέρεις σίγουρα πως η επιλογή της τελειότητας σε όσα συντελούν για να το δημιουργήσεις, είναι μονόδρομος. Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι τρεις δημιουργοί του Solo Gelato της Γλυφάδας, το οποίο ήρθε ως νότια φυσική συνέχεια του επιτυχημένου ομώνυμου καταστήματος του Χαλανδρίου.
Ο Νίκος, η Ιταλίδα σύζυγός του Λάουρα και ο αδερφός του, Γιάννης, έβαλαν την οδό Γιαννιτσοπούλου στον ‘χάρτη’ της απόλαυσης κάθε νοτίου που βολτάρει στην Γλυφάδα. Και μπορεί το κατάστημα να άνοιξε τον Αύγουστο του 2016, όμως το καλοκαίρι του 2017 πήρε την τελική του ταυτότητα.
‘Προσπαθούσα να ανοίξω τη δική μου Gelateria από το 2003, όταν γνώρισα την Ιταλίδα γυναίκα μου’, μου λέει ο Νίκος, ο οποίος παραδέχεται ότι εκείνη του έδωσε την ‘έμπνευση’ για να το προχωρήσει. Το 2010 ήταν μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για εκείνον, αφού πήρε το πτυχίο του Πανεπιστημίου Παγωτού της Ιταλίας και ξεκίνησε πιο ενεργά πια τις προσπάθειες να ανοίξει μόνος του μία Gelateria. Σε εκείνη τη φάση της ζωής του ήταν που γνώρισε τον ιδιοκτήτη του Solo Gelato του Χαλανδρίου και βραβευμένο παγωτοποιό, Νίκο Χριστογεώργο. Στην πορεία, ξεκίνησε σιγά-σιγά μία συνεργασία. ‘Κάναμε ένα δοκιμαστικό διάστημα, τον πρώτο χρόνο, για να δούμε πού βαδίζουμε και καταλήξαμε ότι πλέουμε στην ίδια φιλοσοφία’.
‘Με τον αδερφό μου είμαστε 100% Γλυφαδιώτες. Έχουμε μεγαλώσει εδώ. Η Γλυφάδα είναι ένα μεγάλο χωριό, οι Γλυφαδιώτες μεταξύ μας γνωριζόμαστε’
Εδώ η λέξη ‘Artiganale’ που θα δεις να αναγράφεται σε πολλές Gelateria, υπακούει στο πραγματικό της νόημα, μιας και σημαίνει ότι ‘το παγωτό γίνεται από το μηδέν’. ‘Η λέξη αυτή, στην περίπτωση του Solo Gelato, δεν είναι τυχαία, όπως θα τη δεις σε πολλές ταμπέλες εκεί έξω. Τα κατασκευάζω όλα εγώ. Κάνω παγωτό από το μηδέν. Έχω φρέσκιες φράουλες, τις απλώνω στον πάγκο, τις καθαρίζω και στη συνέχεια φτιάχνω το παγωτό. Αντίστοιχα με το σύκο, το πεπόνι, τον ανανά, το ρόδι και όποιο άλλο φρέσκο φρούτο βρίσκω στους πάγκους της λαϊκής. Πάντα δουλεύουμε με φρούτα εποχής και αυτό είναι που ενθουσιάζει τον κόσμο’. Σίγουρα πάντως για να πετύχεις την ποιότητα, παίρνεις ρίσκο. Αν το φρούτο δεν είναι νόστιμο, δεν θα βγει καλό το παγωτό, παραδέχεται.
Στο Solo Gelato δεν παίζουν με την ποιότητα. Ψάχνονται πάντα για την τελειότητα. Ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο Νίκος, ο άνθρωπος που μπαίνει στο εργαστήριο του πρώτου ορόφου της Gelateria έχει μεγαλώσει κυριολεκτικά μέσα στα ζαχαροπλαστεία και τη σοκολάτα, μιας και ο πατέρας του ήταν επιθεωρητής πωλήσεων της ΙΟΝ. Χρησιμοποιούν φρέσκα, κορυφαία ελληνικά γάλατα, βούτυρα πολυτελείας και ξηρούς καρπούς της καλύτερης ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το φυστίκι 100% Bronte Σικελίας και το φουντούκι Piemonte Ιταλίας. Το αποτέλεσμα; Παγωτά με πλούσια γεύση και υπέροχη υφή, χωρίς ίχνος χρωστικών και συντηρητικών.
‘Οι πελάτες μας είναι οι νότιοι. Ξέρουν πού να πάνε να φάνε, πού να πάνε για ποτό και από πού θα πάρουν το παγωτό τους. Από τον προπονητή ποδοσφαίρου Μίχαελ Σκίμπε μέχρι τις παροικίες Ιταλών, εδώ θα δεις κόσμο που ξέρει. Έχουμε έναν συστηματικό πελάτη που μένει στο Λαγονήσι. Παίρνει κάθε βδομάδα 2 κιλά παγωτού!’
Καθημερινά, θα βρεις γύρω στις 20 ολόφρεσκες και λαχταριστές γεύσεις. Σορμπέ σοκολάτας-το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές-, Fior di latte (το γνωστό λευκό παγωτό), σοκολάτα γάλακτος, Gianduja, φυστίκι, φουντούκι, stracciatella με χοντροκομμένα κομμάτια κουβερτούρας, amarena με κεράσια και βύσσινα. Εξαιρετικό είναι και το καϊμάκι, με 100% κατσικίσιο γάλα, μαστίχα και σαλέπι, αλλά και το σορμπέ λεμόνι-βασιλικός: δύο μεσογειακές μυρωδιές που σε ‘ταξιδεύουν’ μέχρι την Σικελία. Στα ψυγεία τους θα βρεις παγωτά για vegan και πάντα μία γεύση χωρίς ζάχαρη.
Και τώρα που είπαμε ψυγείο. Ούτε εδώ δεν μιλάμε για μία κλασική επιλογή ‘ψυγείου-βιτρίνας’. “Οι βιτρίνες μας είναι κάθετες και ίσως υστερούν λίγο σε εντυπωσιασμό, γιατί επιλέγουμε την ποιότητα. Αυτό είναι που μένει στο τέλος.”
‘Η πιο εντυπωσιακή μέρα είναι εκείνη της σοκολάτας, βράζουμε και η μυρωδιά της σοκολάτας φτάνει μέχρι το τέλος του δρόμου’
Το παγωτό θα το απολαύσεις σε όλες του τις μορφές και συνδυασμούς. Είτε σε milkshake, είτε σε κάποιο από τα χειροποίητα γλυκά, όπως το σουφλέ σοκολάτας, το χειροποίητο κανόλο Σικελίας, τα brownies και την μηλόπιτα. Βάλ’το ανάμεσα σε ιταλικό μπριός και θα μας ευχαριστείς αιωνίως. Ή αλλιώς, δοκίμασέ το με την homemade- κάτι ενδιάμεσο σε crispy και αφράτη- βάφλα που δημιούργησαν μετά από πειράματα περίπου 2 μηνών.
Σαν ένα αυθεντικό ιταλικό στέκι, δεν θα μπορούσε να υστερεί στον καφέ, όπου θα δοκιμάσεις τις πιο σωστές ποικιλίες καφέ με χαρμάνι Attibassi Espresso Italiano. Το καλοκαίρι ξεχωρίζει το affogato, παγωτό με εσπρέσο.
Για να μαθαίνουμε πάντως, το αυθεντικό ιταλικό παγωτό δεν συνοδεύεται από σιρόπια. Η γεύση αξίζει να είναι ατόφια. Γι’αυτό και δεν τα προτείνουν, ούτε τα χρησιμοποιούν. Αυτό που στηρίζουν είναι την σοκολάτα γάλακτος και την μαύρη, η οποία τοποθετείται ζεστή πάνω στο παγωτό ή στο χωνάκι και παγώνει. Χωνάκια που, είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά. Gluten Free, χωρίς ζωικά λιπαρά, κατάλληλα για vegan.
Με τέτοιο παγωτό, δύσκολα θα μείνει κανείς στη μία γεύση. Στο Solo Gelato θα σου προτείνουν τον ιδανικό συνδυασμό για την πρώτη γεύση που έχεις επιλέξει. Να, δοκίμασε για παράδειγμα σορμπέ μαύρης σοκολάτας με σορμπέ μάνγκο. Η εξωτική δροσερή γεύση του μάνγκο συνδυάζεται πολύ ωραία με την πλούσια γεύση της σοκολάτας.
Λίγο πριν φύγουμε ο Νίκος μας λέει “Δεν ψάχνουμε κάτι μόδατο και εφήμερο για να τραβήξουμε περαστικούς. Εμείς φτιάχνουμε καλό παγωτό, ίσως το καλύτερο στον κόσμο και ο κόσμος το αναγνωρίζει αυτό και το εκτιμάει .”
Τα λέμε στον παράδεισο. Στο Solo Gelato.