Για ψαρομεζέδες στη Μαρίδα, την ιστορική ταβέρνα στα Λεγραινά με ιστορία από το 1930
Summer In The CityΦρέσκο μαριδάκι, γαύρος μαρινάτος, τηγανητό καλαμαράκι, κριθαρότο γαρίδας και πολλοί ακόμη θαλασσινοί μεζέδες, με φόντο τη θάλασσα, τοποθετούν τη Μαρίδα στην κορυφή των επιλογών μας για στάση μετά το μπάνιο ή τη βόλτα στο Σούνιο.
- 09/06/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Μια βόλτα στο Σούνιο ή μια μονοήμερη εξόρμηση σε κάποια από τις παραλίες της Ριβιέρας δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν ακολουθήσει στάση για φαγητό σε ένα ταβερνάκι για ψαρομεζέδες με θέα θάλασσα. Τα παραπάνω σού τα προσφέρει απλόχερα η Μαρίδα, η παραδοσιακή ταβέρνα που στέκει αγέρωχη στο ίδιο σημείο των Λεγραινών από το 1930 και αποτελεί θεματοφύλακα για το καλό ψάρι, αλλά και για την ιστορία της περιοχής.
Η Μαρίδα ξεκίνησε ως καφενείο με λιγοστούς μεζέδες, ενώ τα πρώτα χρόνια προσέλκυε γύρω της τους κυνηγούς που έρχονταν στην περιοχή για κυνήγι. «Ο παππούς μου έφτιαξε το καφενεδάκι και τριγύρω οι κυνηγοί κατασκήνωναν μαζί με τις οικογένειές τους. Τότε, άλλωστε, δεν υπήρχε ο παραλιακός δρόμος και η πρόσβαση από την Αθήνα ήταν δύσκολη. Το ’56 που δημιουργήθηκε ο δρόμος, αποκτήσαμε περισσότερη δουλειά, ενώ από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, τα Λεγραινά ξεκίνησαν να γίνονται προορισμός», μου εξηγεί ο Αντώνης Ζαγουρής, σημερινός ιδιοκτήτης.
Ο κ. Αντώνης μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί, αφού ξεκίνησε να σερβίρει από το 1974. Τη δεκαετία του ’90 ανέλαβε τη διαχείρηση και μέχρι σήμερα συνεχίζει το έργο που ξεκίνησε ο παππούς του πριν από 93 χρόνια. Μάλιστα, το κομμάτι της κουζίνας έχει αναλάβει πλέον η κόρη του, η Βίκυ, η οποία εντάχθηκε και εκείνη στην οικογενειακή επιχείρηση. «Σκεφτείτε έχουμε πελάτες οι οποίοι έρχονταν στα 50s με τον παππού τους και σήμερα συνεχίζουν να μας επισκέπτονται με τα δικά τους εγγόνια. Νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση», μου λέει ο ίδιος.
Η Μαρίδα αξίζει να γνωρίζεις πως δεν είναι ένα γκουρμέ εστιατόριο. Εδώ δεν θα βρεις περίεργες συνταγές ή πρωτότυπες προτάσεις, αλλά αντ’ αυτού θα βρεις φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά που έρχονται απευθείας από τις ανεμότρατες των ψαράδων της περιοχής. «Υπάρχουν οικογένειες που ζουν από το ψάρι εδώ στην περιοχή. Υπάρχουν πολλοί ψαράδες και εμείς επιλέγουμε τα ψάρια μας από αυτούς», τονίζει ο κ. Αντώνης.
Απλά, λιτά και παραδοσιακά, αλλά πάνω απ’ όλα ποιοτικά πιάτα γεμίζουν το μενού, το οποίο δεν μπορεί να σε απογοητεύσει, καθώς περιλαμβάνει όλους τους αγαπημένους παραδοσιακούς ψαρομεζέδες που λατρεύουμε. Ξεκινώντας από τα ορεκτικά του, να σου πω ότι αξίζει να δοκιμάσεις την ποικιλία βραστών λαχανικών, τα οποία ταιριάζουν πολύ με ό,τι ψαρικό επιλέξεις, τη λακέρδα, την οποία βέβαια λόγω εποχικότητας απολαμβάνουμε κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά και τον εξαιρετικό γαύρο μαρινάτο, που σου φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.
Έπειτα, μην παραλείψεις να παραγγείλεις τα τηγανητά καλαμαράκια, αλλά και το κλασικό μαριδάκι που αποτελεί και ένα από τα highlight του καταλόγου -μας το υποδεικνύει και το όνομα της ταβέρνας, άλλωστε. Από ψαράκι, εξαρτάται τι θα βρεις την ημέρα που θα επισκεφτείς τη Μαρίδα, αλλά σημείωσε πως αν πετύχεις μπαρμπουνάκι, τότε οφείλεις να το δοκιμάσεις.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν προστεθεί στο μενού δύο πιάτα πιο «σύγχρονα» σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές και αυτά είναι το κριθαρότο γαρίδας και το ριζότο σουπιάς. Δοκιμάσαμε το πρώτο, το οποίο εκτός από την όμορφη εμφάνισή του το ξεχωρίσαμε για την πλούσια γεύση του και το κατατάσσουμε έυκολα στις top επιλογές μας.
Για το τέλος να ξέρεις σε περιμένει γλυκό, ενώ όλο το γεύμα αξίζει να το συνοδεύσεις με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Και όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις είτε στη γραφική αυλή που προσφέρει την απαραίτητη σκιά για να δροσιστείς ή στο μικρό μπαλκονάκι που βλέπει στη θάλασσα.
Και να θυμάσαι πως η Μαρίδα παραμένει ανοιχτή και λειτουργεί όλο τον χειμώνα, οπότε μπορείς να τη συνδυάσεις με μια επίσκεψη στον ναό του Σουνίου οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.