Η ιστορία της οικογένειας Γιαννιτσοπούλου, που ζει στη Γλυφάδα από το 1920
Το Nou-Pou συνάντησε την οικογένεια Γιαννιτσοπούλου και μίλησε μαζί τους για την παλιά Γλυφάδα, αλλά και για τις αναμνήσεις τους από αυτή.
- 06/07/2018
- Κείμενο: Mυρτώ Γεωργάκη
O κύριος Αναστάσιος Γιαννιτσόπουλος, που είναι εγγονός του Γιώργου Γιαννιτσόπουλου, του πρώτου δημάρχου της Γλυφάδας και ο γιος του Τέλης, μου διηγήθηκαν την ιστορία της οικογένειάς τους, της οποίας η συμβολή στη Γλυφάδα όπως την γνωρίζουμε σήμερα είναι πολύ σημαντική.
Όταν ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος έφυγε από τη ζωή, έδωσαν το όνομά του στο γνωστό δρόμο της Γλυφάδας προς τιμήν του. Το σπίτι της οικογένεια Γιαννιτσοπούλου -που ήταν από τα λιγοστά σπίτια που υπήρχαν στο συγκεκριμένο δρόμο- βρισκόταν στη γωνία, λίγο πιο πάνω από το Άννα Ντορ.
Η οικογένεια του Γιώργου Γιαννιτσόπουλου ήρθε στη Γλυφάδα το 1920. Ήταν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής. Ο παππούς Γιαννιτσόπουλος είχε εργοστάσιο ξυλείας, το οποίο πούλησε για να αγοράσει σπίτια και οικόπεδα στη Γλυφάδα. Του άρεσε πολύ η περιοχή και την αγαπούσε.
Στη μέση, ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, ως πρόεδρος της κοινότητας. 1932
Όταν η Γλυφάδα έγινε κοινότητα, ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, εξελέχθη πρώτος πρόεδρος της κοινότητας το 1923. Και εκλεγόταν για πολλά χρόνια, καθώς ήταν πολύ αγαπητός στην περιοχή. Το 1941 η Γλυφάδα έγινε κανονικά Δήμος. Το 1945 μετά την απελευθέρωση διορίστηκε ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος σαν πρώτος Δήμαρχος Γλυφάδας.
Η συμβολή του στο Δήμο Γλυφάδας ήταν πάρα πολύ σημαντική. Τότε η Γλυφάδα ήταν ένα χωριό. Ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος έφτιαξε το 1ο Δημοτικό σχολείο της Γλυφάδας, που βρίσκεται στη Γιαννιτσοπούλου. Μέσα στις επιτυχίες που κατάφερε, με τις γνωριμίες που είχε αποκτήσει μέσα στα χρόνια, ήταν να υπογράψει τη σύμβαση για να υλοποιηθεί αργότερα το Γκολφ της Γλυφάδας, καθώς και τη σύμβαση για τα Αστέρια Γλυφάδας. Άλλο ένα έργο του τότε Δημάρχου, ήταν και το Νεκροταφείο της περιοχής. Και για αυτό το εκκλησάκι, το οποίο έχτισε, το ονόμασε “Άγιος Γεώργιος”. Όλα αυτά τα αξιοσημείωτα έργα, πραγματοποίησε με τα ελάχιστα έσοδα που είχε ο Δήμος και με προσωπική εργασία περισσότερο.
Μετά τον Γιώργο Γιαννιτσόπουλο, σειρά είχε ο γιος του, Αριστοτέλης. Το 1954 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος υπό τη θητεία του Λαζαράκη για πρώτη φορά και μετά για 32 συνεχόμενα χρόνια εκλεγόταν συνέχεια, μέχρι και το 1987. Ήταν δημοτικός σύμβουλος στο πλάι σχεδόν όλων των δημάρχων που πέρασαν από τη Γλυφάδα εκείνα τα χρόνια, μεταξύ άλλων του Λαζαρίδη, ο οποίος αναβάθμισε σημαντικά τη Γλυφάδα.
Στη μέση, ο Αριστοτέλης Γιανννιτσόπουλος υπογράφει, ως προέδρος του Δ.Σ., τα πρακτικά το 1964. Αριστερά του ο Άγγελος Μεταξάς. Δεξιά του ο Λαζαρίδης.
Συνέλευση Δημοτικού Συμβουλίου, 1964
Όλη η οικογένεια Γιαννιτσοπούλου ασχολιόταν δραστικά με το Δήμο Γλυφάδας. Ο γιος του Αριστοτέλη Γιαννιτσόπουλου και εγγονός του Γιώργου Γιαννιτσόπουλου, ο κύριος Αναστάσιος -που ήταν για λίγο καιρό σύμβουλος- και ο γιος του Τέλης -που είχε εκλεγεί στο τοπικό συμβούλιο νέων- έχουν συμβάλει και αυτοί στη δημοτική ζωή της Γλυφάδας, αλλά δεν τους κέρδισε τελικά η πολιτική.
Ο Τέλης Γιαννιτσόπουλος και ο πατέρας του Αναστάσιος Γιαννιτσόπουλος.
Πρώτος από αριστερά, ο τότε Δήμαρχος Γλυφάδας Λανδράκης και τρίτος ο Αναστάσιος Γιαννιτσόπουλος.
Ο Τέλης Γιαννιτσόπουλος
Για τους παλιούς Γλυφαδιώτες, η παλιά Γλυφάδα ήταν ένας διαφορετικός τόπος που τους έχει χαρίσει πολλές αναμνήσεις που δεν πρόκειται να χαθούν μέσα στο χρόνο.. Τις δικές της ζωντανές αναμνήσεις μοιράστηκε μαζί μας και η οικογένεια Γιαννιτσοπούλου. Τις αναμνήσεις από μια άλλη εποχή, που ο κύριος Αναστάσιος κρατάει τόσο ζωντανά μέσα του.