Στο Αίφνης θα απολαύσεις μεσογειακή κουζίνα με παριζιάνικο αέρα
Στο "Αίφνης" στην Αργυρούπολη θα απολαύσεις ελληνικά πιάτα λίγο "πειραγμένα" σε ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο που θυμίζει γαλλικό εστιατόριο.
- 05/11/2018
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
«Αίφνης» δηλαδή ξαφνικά, ένα μικρό εστιατόριο άνοιξε πριν από είκοσι τρεις μήνες, στη λεωφόρο Κρήτης, στην Αργυρούπολη για να μας συστήσει τη μεσογειακή κουζίνα λίγο πιο «πειραγμένη».
Οι ιδιοκτήτες του, Χάρης και Φώφη, δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο της εστίασης μέχρι που άνοιξαν το δικό τους εστιατόριο. Εκείνος είναι διακοσμητής και εκείνη δημοσιογράφος με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για τη μαγειρική.
«Μαγειρεύαμε πολύ στο σπίτι μας για την οικογένεια μας, τους φίλους μας, αλλά και για μας. Επίσης, έχουμε πολύ όμορφες και γευστικές μνήμες από τα πατρογονικά μας σπίτια. Οι δικές μου γεύσεις είναι από την Πόλη, όπου κατάγεται η μαμά μου και από την Κρήτη τόπο καταγωγής του μπαμπά μου. Αντίθετα, ο Χάρης μεγάλωσε με μια πιο αστική κουζίνα. Στη μαγειρική απολαμβάνουμε πολύ και οι δύο να πειραματιζόμαστε» απαντάει η Φώφη που σε τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνει μέσα στην κουζίνα για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο μοσχαράκι που σιγομαγειρεύεται.
Η σκέψη για να ανοίξουν ένα μικρό εστιατόριο, όπου θα σερβίρουν σπιτικό φαγητό με την καλύτερη πρώτη ύλη και σε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιβάλλον υπήρχε πάντα στο μυαλό του Χάρη. Μέχρι που το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Και το όνομα του, «Αίφνης» δεν ήταν καθόλου τυχαίο. «Επιλέξαμε το συγκεκριμένο όνομα γιατί ξαφνικά αλλάξανε τα πράγματα στη ζωή μας. Ξαφνικά αποφασίσαμε πως πρέπει να ανοίξουμε αυτό το μικρό εστιατόριο που υπήρχε πάντα στην σκέψη του Χάρη. Γίνανε πολλά πράγματα στη ζωή μας όπου αλλάξανε τη ρότα μας και αποφασίσαμε πως το «Αίφνης» είναι το όνομα που του ταιριάζει απόλυτα» λέει η Φώφη.
Η προσεγμένη διακόσμηση του εστιατορίου, με τους φιλόξενους οικοδεσπότες του, σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι στο Παρίσι. Και μπορεί το ζεστό περιβάλλον να σε ταξιδεύει σε μια άλλη χώρα του κόσμου, όμως οι γεύσεις έχουν καθαρά ελληνική ταυτότητα.
Στο μενού του καταλόγου πρωταγωνιστούν τα μαγειρευτά κατσαρόλας και τα φαγητά φούρνου, ενώ τα ορεκτικά ετοιμάζονται τη στιγμή που τα παραγγέλνεις. «Η φιλοσοφία μας ήταν από την αρχή να κάνουμε δύο- τρεις σαλάτες, ορεκτικά που ετοιμάζονται μόλις τα παραγγείλει ο πελάτης, δέκα στάνταρντ φαγητά, αλλά παράλληλα κάθε βδομάδα δημιουργούμε διαφορετικά πιάτα ανάλογα με την πρώτη ύλη που θα έχουμε στη διάθεση μας. Για παράδειγμα, πριν λίγο ο μανάβης μου έφερε σταμναγκάθι από την Κίσσαμο Χανίων και με αυτό θα ετοιμάσω κεφτεδάκια με αυγολέμονο» μου λέει η Φώφη, την ίδια στιγμή που ο Χάρης βάζει στο τραπέζι μας ένα πεινιρλί λαχανικών ιδιαίτερα ελαφρύ και πολύ νόστιμο. «Δεν είναι το κλασσικό πεινιρλί αλλά αυτό που έχω μάθει να φτιάχνω από τη μαμά μου και οι πελάτες μας το λατρεύουν. Έχουμε το κλασσικό, με γαρίδες, γύρο και λαχανικών και δεν γίνεται να μη το δοκιμάσεις» σχολιάζει ο Χάρης.
Από τα πιάτα που ξεχώρισα από τον κατάλογο είναι η σαλάτα με μαύρη βιολογική φακή, ρόκα, σπανάκι, ταλαγάνι και μπέικον, τα χειροποίητα μοσχαρίσια λουκάνικα, το σαγανάκι με πικάντικο σουτζούκι και αυγό από πάνω. Όσο για τα κυρίως προτείνω να δοκιμάσεις το κότσι, τα μπιφτεκάκια της Φιφίκας κι την καπνισμένη μπριζόλα που καπνίζεται επί εννιά μήνες.
Μεγάλος πρωταγωνιστής, όμως, είναι και μερικά πιάτα που κάνουν τη διαφορά. Παστίτσιο με γαρίδες, γεμιστά με θαλασσινά, αλλά και η μελιτζάνα παπουτσάκι με γαύρο που βγαίνει αποκλειστικά στον καλοκαιρινό κατάλογο. «Πειραματιζόμαστε πολύ με τις γεύσεις. Ετοιμάζοντας ένα φαγητό βάζουμε πρώτα το μεράκι και την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και μετά τα υλικά. Θέλω να πιστεύω πως αυτή είναι η καλύτερη σύνθεση για ένα πετυχημένο πιάτο. Όταν μαγειρεύεις ένα φαγητό με μεράκι, αγάπη, φρέσκα υλικά, μπαχάρια και τις μνήμες που έχεις δεν μπορεί να μην βγει ένα καλό αποτέλεσμα» εξομολογείται η Φώφη.
Όση ώρα μιλάμε συνεχώς μου κάνουν λόγο για την πρώτη ύλη που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. «Είμαστε απαιτητικοί γιατί έτσι έχουμε μάθει και το ίδιο κάνουμε στο σπίτι μας. Δεν θα σερβίρουμε στον κόσμο που έρχεται και μας τιμά η παρουσία τους κάτι που δεν θα το τρώγαμε στο δικό μας σπίτι. Αν δεν πάρω καλά υλικά όσα μπαχαρικά και να βάλω στη σαλάτα δεν θα βγει ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα. Πηγαίνουμε μόνοι μας στο μπακάλη, τον μανάβη και τον κρεοπώλη για να είμαστε σίγουροι για αυτό που θα δημιουργήσουμε» σχολιάζουν ομόφωνα.
Λίγα λεπτά αργότερα, οι πρώτοι πελάτες αρχίζουν να καταφτάνουν στο μικρό εστιατόριο (έχει 8-9 τραπέζια και εξυπηρετεί 35 άτομα το χειμώνα), χαιρετάνε με οικειότητα τους ιδιοκτήτες του και τους αφήνουν να επιλέξουν οι ίδιοι τα κυρίως πιάτα μιας και γνωρίζουν απόλυτα τις προτιμήσεις τους. «Το εστιατόριο έχει γίνει η προέκταση της τραπεζαρίας μας. Οι φίλοι μας έρχονται εδώ για φαγητό, αλλά έχουμε τη χαρά να έρχεται νέος κόσμος που γίνονται κι αυτοί φίλοι. Και είναι τόσο όμορφο αυτό το συναίσθημα γιατί σου γλυκαίνει την κούραση, την αγωνία και ότι άλλο αντιμετωπίζεις μέσα στην κουζίνα γιατί είναι μια απαιτητική δουλειά. Κάθε βράδυ δίνουμε εξετάσεις» ομολογεί η Φώφη.
Φεύγοντας από το «Αίφνης» πέρα από τα φαγητό θα θυμάσαι για καιρό τη ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα του εστιατορίου. Και σίγουρα θα επιστρέψεις ξανά να δοκιμάσεις περισσότερες νοστιμιές.
Κρήτης 56, Αργυρούπολη
Τηλ 6944844733