Απόδημος Νοτισμός: Το Εδιμβούργο της εκπαιδευτικού Έλενας Ληπάρη
Το Nou-Pou.gr μιλά με Νότιους που άφησαν την Ελλάδα για μια ζωή στο εξωτερικό.Κρατάμε τον Απόδημο Νοτισμό ζωντανό.
- 27/11/2018
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Η Έλενα Ληπάρη ζει στο Εδιμβούργο και μας μιλάει για όσα της λείπουν από τα αγαπημένα της Νότια προάστια.
Πόσα χρόνια ζεις στο Εδιμβούργο;
Πλησιάζω τα δέκα.
Με τι ασχολείσαι εκεί;
Είμαι εκπαιδευτικός, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας και λογοτεχνίας σε δημόσιο σχολείο.
Σε ποια περιοχή στα νότια ζούσες;
Παλιό Φάληρο (για πάντα!)
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τα Νότια;
Την ζεστασιά του ήλιου, τη δροσιά της θάλασσας, τη θαλπωρή της περιοχής που με ανέθρεψε.
Τι σου λείπει από τα Νότια και συγκεκριμένα από τη περιοχή σου που δεν το έχει το Εδιμβούργο;
Η βόλτα παραλία. Αλλά η συγκεκριμένη βόλτα παραλία. Έχει και το Εδιμβούργο παραλία και βόλτα (30 λεπτά από το κέντρο) αλλά δε μπορεί να συγκριθεί με τη μαγεία του Φαλήρου! Έχει και λιγάκι παραπάνω κρύο εδώ…
Τι υπάρχει εκεί που δεν έχουμε εμείς και θα έπρεπε να σε ζηλεύουμε για αυτό;
Σεβασμός της χώρας προς τους πολίτες της. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινότητα κυλάει χωρίς πρόσθετα άγχη, παραδείγματος χάριν ο Γολγοθάς που λέγεται δημόσιες υπηρεσίες. Είναι όλα οργανωμένα έτσι ούτως ώστε να μην εξοργίζεσαι κάθε φορά που χρειάζεσαι κάτι σχετικό.
Εξήγησε μας λίγο τη σκέψη σου πριν αποφασίσεις να φύγεις από την Ελλάδα. Είναι πολλοί που το σκέφτονται αλλά λίγοι που το επιχειρούν.
Μεγάλωσα με επιρροές από διάφορες χώρες και από μικρή ταξίδευα πολύ με τους γονείς μου. Εκείνοι όπως και η υπόλοιπη οικογένειά μου μου ενστάλαξαν την αγάπη για το εξωτερικό και τις διαφορετικές κουλτούρες. Την πρώτη φορά έφυγα στα 17 μου για σπουδές στο Λονδίνο. Δεν το πολυσκέφτηκα, απλά το ήθελα και το έκανα. Ήμουν τυχερή βέβαια διότι είχα την υποστήριξη των γονιών μου και αυτό παίζει πιστεύω το βασικό ρόλο μεταξύ σκέψης και υλοποίησης. Ήταν φανταστική εμπειρία αλλά μετά από τρία χρόνια επέστρεψα. Δυσκολευόμουν πολύ από την αρχή της επιστροφής μου να αποδεχτώ την ‘αναρχία’ της Ελλάδας και προσπαθούσα να ξαναφύγω διαρκώς. Τελικά τα κατάφερα (μετά από μια στάση στη Γενεύη στην Ελβετία) και είμαι ακόμα εδώ.
Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την Ελλάδα σε αναζήτηση εργασίας. Υπάρχουν πράγματι μεγαλύτερες ευκαιρίες εκεί που βρίσκεσαι για τους Έλληνες;
Το Εδιμβούργο είναι σχετικά μικρή πόλη οπότε δεν υπάρχει αφθονία ευκαιριών σε όλους τους τομείς. Στη Γλασκόβη ως μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Σίγουρα όμως υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης από τη στιγμή που θα βρεις εργασία και θα ξεχωρίσεις.
Έχουν καλή εικόνα για τους Έλληνες και την Ελλάδα στο Εδιμβούργο;
Ναι, οι περισσότεροι έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα για διακοπές, λένε τα κλασσικά για το κλίμα, το φαγητό και τη φιλοξενία και είναι περήφανοι για τις λίγες λέξεις που έχουν μάθει. Λόγω σκωτσέζικης προφοράς τις λένε και σωστά με το συρτό το ‘ρ’. Κάποιοι άλλοι που έχουν σπουδάσει ή διαβάσει φιλοσοφία χαίρονται που γνωρίζουν κάποιον από τον τόπο των αρχαίων φιλοσόφων και δε διστάζουν να αρχίσουν συζήτηση για το έργο τους. Οι Σκωτσέζοι είναι δεκτικοί, καλόκαρδοι, και τους αγαπούν όλους-ιδίως μετά από μερικές μπύρες.
Σε τι έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου από τότε που έφυγες;
Δεν είχα δουλειά πλήρους απασχόλησης πριν φύγω οπότε αυτή είναι η κύρια αλλαγή. Πολύ δουλειά όμως, δε σταματάω ούτε τα Σαββατοκύριακα. Αλλά δίκαια πράγματα. Αμείβεσαι σε σχέση με το πόσο δουλεύεις.
Από άποψη διασκέδασης, τι είναι αυτό που απολαμβάνεις εκεί ενώ στην Ελλάδα μπορεί να μην υπήρχε ή να μην το έκανες συχνά;
‘Taps aff’ και στα πάρκα για ηλιοθεραπεία και μπάρμπεκιου με το που βγει ήλιος. Ακόμα και με σχετικό κρύο, αν δουν ήλιο, όλοι βάζουν τα καλοκαιρινά τους ή απλά βγάζουν τα χειμερινά τους και ξεχύνονται να πάρουν όσες ακτίνες προλάβουν.
Υπάρχει κάποιο προϊόν που να σου κάνει εντύπωση το πόσο φθηνότερο ή ακριβότερο είναι εκεί που βρίσκεσαι;
Τα φρούτα και τα λαχανικά. Έχουν αστρονομικές τιμές.
Τι θα έπαιρνες μαζί σου από τα Νότια αν χωρούσε στη βαλίτσα σου;
Ποτό στο Skipper’s ένα καλοκαιρινό βράδυ, καφέ στο Θέατρο το μεσημεράκι (πριν γίνει πολιτιστικό κέντρο), και κάτι άλλο που χωράει αλλά δε γίνεται να το πάρω: παγωτό καϊμάκι και φράουλα από τη Riviera.
Από θέμα φαγητού, τι θα έφερνες πίσω μαζί σου στα Νότια από εκεί;
Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να μας λείπει ούτε που να μας ενθουσιάσει.
Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την Ελλάδα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις στα Νότια;
Βόλτα παραλία ό,τι καιρό και να κάνει. Και μετά φαγητό μαμάς.
Έχεις σκοπό να επιστρέψεις μόνιμα στην Ελλάδα;
Κάθε χειμώνα στις μεγάλες μαυρίλες (λιγοστές ώρες φωτός και αυτό με πολύ συννεφιά) λέω ότι θα τα παρατήσω όλα και σε δυο χρόνια το πολύ θα επιστρέψω στην ‘υγεία’: τη μεσογειακή διατροφή, τον ήλιο και τη θάλασσα. Μετά όμως έρχεται το καλοκαίρι, πρασινίζει η πλάση, ο ήλιος σχεδόν ξεχνάει να δύσει (βραδιάζει αν και όχι εντελώς κατά τις 11:00μμ και αρχίζει να ξημερώνει στις 3:30πμ), κλείνω εισιτήρια για ελληνικές καλοκαιρινές διακοπές και ξεχνώ αυτό που είπα.
Αν είσαι Νότιος και ζεις στο εξωτερικό και θέλεις να σε φιλοξενήσουμε για να μας πεις τη δική σου, εκτός συνόρων, ιστορία μπορείς να μας στείλεις mail στο info@nou-pou.gr ή στο messenger στη σελίδα μας στο facebook.