Oι νέοι vegan καφέδες του Γρηγόρη μας φτιάχνουν την ημέρα
Οι νέες επιλογές σε vegan και lacto free καφέδες, που προσφέρει απλόχερα ο Γρηγόρης, μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τον καφέ μας όπως ακριβώς τον επιθυμούμε.
- 11/12/2018
- Κείμενο: Πωλίνα Παρασκευοπούλου
Αντικατέστησα το αγελαδινό γάλα με ρόφημα αμυγδάλου πριν λίγους μήνες. Δεν είμαι vegan (ή τουλάχιστον όχι ακόμη) αλλά αυτή η αλλαγή με χαροποίησε για πολλούς λόγους. Ηθικούς, αλλά και πρακτικούς. Όταν έμαθα πως ο Γρηγόρης φτιάχνει vegan καφέ με ρόφημα αμυγδάλου, καρύδας ή σόγιας, το χαμόγελο έφτασε μέχρι τα αυτιά μου.
Για την αγαπημένη μου συνήθεια, τον πρωινό καυτό καφέ στο κυπελάκι πηγαίνοντας στη δουλειά, πλέον δεν χρειάζεται να κάνω καμία έκπτωση. Αλλά πριν ενταχτεί στο πρόγραμμά μου η στάση συγκεκριμένα για αυτό σε ένα από τα 330 καταστήματα Γρηγόρη σε όλη την Ελλάδα (σ.σ. πάντως εμένα για παραπάνω μου κάνουν.
Σκέψου ότι δίπλα μου έχω τουλάχιστον πέντε, όλα καλά, όλα με χαμογελαστό προσωπικό, οπότε σταματάω εναλλάξ για να μην αφήσω κανένα παραπονεμένο), έπρεπε να γίνει το απαραίτητο test drive. Πήρα λοιπόν την Χριστίνα ένα μεσημέρι και πήγαμε στο κοντινότερο κατάστημα Γρηγόρης, αυτό της Αργυρούπολης (Λεωφόρου Κύπρου 119 και Κολοκοτρώνη 5), για να τα γευτούμε όλα, γιατί το πρωί δεν είναι για δοκιμές, είναι μόνο για μικρές -και σίγουρα- γευστικές απολαύσεις.
Ξεκινήσαμε με το προφανές, ένα cappuccino με ρόφημα αμυγδάλου (αν και το ρόφημα δίνει extra γεύση σε όποιον καφέ επιλέξεις, ζεστό ή κρύο, espresso, latte ή freddo cappuccino και ούτω καθεξής). Ειλικρινά δεν ξέρω πού ήταν κρυμμένο τόσα χρόνια αυτό το ρόφημα από ελαφρώς ψημένα αμύγδαλα που πέρα από την ευχάριστη γεύση του, μυρίζοντάς το με κάνει να νιώθω πως βρίσκομαι σκαρφαλωμένη πάνω σε μια ανθισμένη αμυγδαλιά.
Eπιπλέον το γάλα αμυγδάλου περιέχει την πολύτιμη βιταμίνη Ε (μαζί με τις ‘φιλενάδες’ της, Β2, Β12 & D) που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, ενώ κρατάει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια. Το υπερ-ατού του όμως βρίσκεται στις θερμίδες. Κάθε φορά που πίνεις έναν cappuccino σκέτο με ρόφημα αμυγδάλου, λαμβάνεις 35% λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι αν έβαζες κανονικό γάλα. Αξία ανεκτίμητη για τη σιλουέτα μας.
Στη συνέχεια δοκιμάσαμε έναν καφέ με ρόφημα καρύδας (γιατί κατά βάθος είμαστε τροπικά αναθρεμμένες-άλλωστε τα νότια δεν είναι το Μαϊάμι της Αττικής;). Πηγή ασβεστίου και βιταμινών D και Β12 που συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και κόπωσης, ο καφές με ρόφημα καρύδας έδωσε όντως μια τροπική νότα δροσιάς και γεύσης στη μέρα μας. Το γάλα καρύδας είναι επίσης ένα καλό υποκατάστατο για το αγελαδινό γάλα, κυρίως γιατί δεν περιέχει λακτόζη.
Για το τέλος αφήσαμε τον καφέ με ρόφημα σόγιας και τη διακριτική γλυκιά του γεύση. Το γάλα σόγιας είναι πηγή ασβεστίου, όπως ακριβώς και το γάλα. Περιέχει βιταμίνες Β2, Β12 και D. Η σόγια περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας (5 φορές περισσότερες από το γάλα). Εδώ είχαμε δίλλημα, γιατί συναγωνίζεται πολύ σε γεύση το ρόφημα αμυγδάλου. Κάποιοι μάλιστα αποφάνθηκαν πως είναι και καλύτερο (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε).
Μετά από 3 καφέδες η κάθε μια μας, μπορούμε να εγγυηθούμε. Οι vegan καφέδες του Γρηγόρη θα σε κάνουν vegan (τουλάχιστον στον καφέ) ακόμη κι αν δεν σου είχε περάσει ποτέ πριν κάτι τέτοιο από το μυαλό. Έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα γεύσης, θρεπτικών συστατικών (και λιγότερων λιπαρών) και θερμίδων, πώς να το κάνουμε;
Αν, από την άλλη, προτιμάς καφέ με γάλα χωρίς λακτόζη (επειδή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη και θέλεις να διατηρήσεις την ίδια πλούσια γεύση στον καφέ σου) μπορείς να παραγγείλεις έναν Cappuccino Lacto-Free.
Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση (και μικρή καθημερινή ‘πολυτέλεια’ που οφείλεις να κάνεις δώρο στον εαυτό σου) από το να μπορείς να απολαμβάνεις τον καφέ σου όπως ακριβώς τον θέλεις. Και, πλέον, χωρίς καθόλου θερμιδικές ή διατροφικές ‘ενοχές’.