Μπριζολάκι, το νέο ψητοπωλείο της Γλυφάδας με ατού τα βουβαλίσια μπιφτέκια
Το νέο ψητοπωλείο της οδού Κωνσταντινουπόλεως σερβίρει προβατίνα 'λουκούμι' και βουβαλίσια μπιφτέκια και μπριζόλες όπως μόνο αυτό ξέρει.
- 27/12/2018
- Κείμενο: Ιωάννα Παχούλη
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Το Μπριζολάκι δεν είναι άλλο ένα ψητοπωλείο της γειτονιάς. Κι αυτό είναι κάτι που ‘μυρίζεσαι’ εύκολα, αν περάσεις μία βόλτα από την οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Γλυφάδα (στον αριθμό 14) και μπεις στα ενδότερά του. Έχοντας ανοίξει επίσημα τις πόρτες του στις 28 Νοεμβρίου, σε έναν δρόμο που αρχίζει να κερδίζει ξανά την αίγλη του-με νέες γευστικές αφίξεις να κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους – το Μπριζολάκι συστήνεται σερβίροντας ολόφρεσκα ελληνικά κρέατα. Η διακόσμηση λιτή και οι μαυροπίνακες στους τοίχους “περιεκτικοί” γι’αυτό που θα ακολουθήσει. Αγνή, παραδοσιακή απόλαυση.
Έχοντας ανοίξει το πρώτο εστιατόριο το 2007 στο κέντρο της Αθήνας -και συγκεκριμένα το ‘Ακαδημίας Μπριζολάκια’, το οποίο έκλεισε λόγω ιδιοκτησίας-, ο Αστέριος Δουλμές, με τον συναίτερό του, Θοδωρή Παρώνη, σκέφτηκαν ότι το κατάλληλο σημείο για τη “συνέχειά” του εστιατορίου, έπρεπε να είναι ο τόπος που ζουν, η Γλυφάδα. Με το παλαιότερο ιστορικό τους να μετρά κι ένα μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα, έκαναν το επόμενο βήμα στην εστίαση, αναδεικνύοντας τα ντόπια ελληνικά καλούδια σε όλο τους το μεγαλείο.
Η ιδιαιτερότητα στο μενού βρίσκεται στο βουβάλι και συγκεκριμένα στα βουβαλίσια μπιφτέκια και βουβαλίσιες μπριζόλες. “Διατηρούμε σταθερή συνεργασία με το καλύτερο κρεοπωλείο στη Βάρη, το οποίο φέρνει νεροβούβαλο από την λίμνη Κερκίνης”.
Κι αν αναρωτιέσαι σε τι διαφέρει το βουβαλίσιο κρέας από τα υπόλοιπα, από διατροφικής άποψης, είναι το πιο υγιεινό από όλα τα άλλα κόκκινα κρέατα. Πλούσιο σε σίδηρο και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, έχει χαμηλά λιπαρά, λίγες θερμίδες και την μικρότερη χοληστερόλη από όλα τα άλλα κρέατα.
Επόμενη γευστική “στάση”, η ζουμερή τους προβατίνα σούβλας, όπου σερβίρεται σε καθημερινή βάση, όπως και το χοιρινό κοντοσούβλι που λιώνει στο στόμα. Κατά καιρούς, στο Μπριζολάκι σερβίρουν και ολόφρεσκο παραδοσιακό κοκορέτσι.
Εννοείται ότι αν σου έρθει η όρεξη αργά, υπάρχει πιθανότητα να μη βρεις το κρέας της επιθυμίας σου, καθώς όλα εισέρχονται σε καθημερινή βάση στην κουζίνα του, για να είναι πάντα φρέσκα. Αν όμως θελήσεις μεγάλες μερίδες, καλό είναι να έχεις κάνει την παραγγελία σου τηλεφωνικά, ειδικά την περίοδο των γιορτών, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και την παρέα σου χορτασμένη. Ούτως ή άλλως όλα μπορούν να έρθουν στην πόρτα σου, καθώς λειτουργεί και με delivery μέσω e-food.
Στο Μπριζολάκι θα βρεις και πιο ντελικάτα πιάτα, όπως μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, tomahawk, αλλά και αγνό, χειροποίητο μπιφτέκι (μοσχαρίσιο ή γαλοπούλας), κεμπάπ, και all time classic καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλο. Μια μικρή υπόκλιση και στο χωριάτικο λουκάνικο Καρδίτσας. Τα περισσότερα κρέατα, όπως και το χαλούμι, μπορείς να τα απολαύσεις και σε τυλιχτό, σε -πάντα αλάδωτες- πίτες.
Και μπορεί το κρέας να είναι το δυνατό του σημείο, όμως θα διαπιστώσεις ότι έχει δοθεί μεγάλη βάση και στα “γύρω- γύρω”. Είτε μιλάμε για το γαλοτύρι και το χαλούμι που ψήνεται στη σχάρα, είτε για τις σαλάτες με το αγνό ελαιόλαδο και τα φρέσκα λαχανικά, όπως την σαλάτα με ψητές μελιτζάνες, ψητά κολοκυθάκια, ψητές πιπεριές και σως vinaigrette, ή την πολίτικη, με λάχανο, καρότο, σέλινο και κόκκινες πιπεριές, είτε για το πικάντικο μπουγιουρντί.
Οι κομμένες στο χέρι πατατούλες του, τρώγονται σκέτες, με γραβιέρα, με φέτα ή στην special εκδοχή τους με μπέικον, μανιτάρια και γραβιέρα. Χειροποίητες είναι και οι σως τους, όπως η τυροκαυτερή και το τζατζίκι (το οποίο μάλιστα μπορείς να επιλέξεις και χωρίς σκόρδο).
‘Όχι’ στο παραδοσιακό καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα, δεν είπε ποτέ κανείς. Ποιοι είμαστε εμείς για να το κάνουμε;
Ένα είναι το σίγουρο. Ότι ήρθε η ώρα να κάνεις ξανά μια βόλτα στην Κωνσταντινουπόλεως.