Η South Basketball Academy είπε «ναι στο μπάσκετ» και «όχι στο bullying».
Η ομάδα του Αλίμου διοργάνωσε από 1-18 Ιουλίου το 7ο summer camp της για παιδιά από 5-14 ετών.
- 19/07/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Στη South Basketball Academy, το μπάσκετ δεν σταματά ποτέ. Κυρίως, όταν οι δραστηριότητές του μπορούν και πρέπει να συνδυάζονται με σημαντικά κοινωνικά μηνύματα τόσο για παιδιά όσο και για γονείς. Η ομάδα του Αλίμου διοργάνωσε από 1-18 Ιουλίου το 7ο summer camp της για παιδιά από 5-14 ετών. Το φετινό καμπ φέτος δεν περιελάμβανε μόνο άθληση, προπόνηση και εκμάθηση των βασικών και των μυστικών του αθλήματος στα «Μπασκετάκια», αλλά και ένα μεγάλο… «όχι». Η ιδέα της αντίστασης στα αρνητικά φαινόμενα της νεολαίας, μέσω της κοινωνικής δράσης φώλιαζε καιρό στην σκέψη των ιθυνόντων της South Basketball Academy και υλοποιήθηκε με την σημαντική αρωγή του δήμου Αλίμου. Το σύνθημα της δράσης; #PESΟΧΙ στο Bullying και το φώναξαν δυνατά μικροί, μεγάλοι, γονείς και διάσημοι προσκεκλημένοι από το χώρο του μπάσκετ, ρίχνοντας φως σε μια σκοτεινή πλευρά της κοινωνικής συναναστροφής.
Ο διεθνής φόργουορντ της ΑΕΚ, Χάρης Γιαννόπουλος, ο οποίος ήταν εκείνος που έκλεισε την αυλαία του 7ου καλοκαιρινού καμπ, την τρίτη εβδομάδα της διοργάνωσης, τόνισε μιλώντας στους μικρούς παίκτες ότι «δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσο κακό και λάθος είναι το bullying». Ο 29χρονος αθλητής επισήμανε πως «ακόμη και προς φίλους, μία-δύο φορές μπορεί να είναι πλάκα, όμως τα αστεία έχουν και τα όριά τους. Ο καθένας πρέπει να σέβεται τον διπλανό του και αν του συμβεί ένα περιστατικό εκφοβισμού, δεν χρειάζεται να νιώσει κατώτερος και να πιστεύει ότι άλλοι αξίζουν περισσότερο από τον ίδιο». Ο Γιαννόπουλος, που ανέφερε πως «κι εγώ μικρός έπεσα θύμα bullying, όμως οι φίλοι μου αντέδρασαν για μένα». Και επισήμανε και προς τους γονείς πως «δεν πρέπει να προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους να αισθάνονται μειονεκτικά σε περιπτώσεις bullying. Γιατί τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι κάτι είναι λάθος και συχνά κλείνονται περισσότερο στους εαυτούς τους»…
Ο άλλοτε παίκτης των ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, Πανιωνίου, Περιστερίου, Παναθηναϊκού, Μανρέσα, Ομπραντόιρο, Ρεθύμνου, έδωσε «συγχαρητήρια στους γονείς που κρατούν τα παιδιά στο μπάσκετ και γενικά τον αθλητισμό. Συγχαρητήρια και στη South Basketball Academy για τη διοργάνωση. Για τα πιτσιρίκια είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μέσα από το μπάσκετ δημιουργούν φίλους και μαθαίνουν να συνεργάζονται. Εγώ έκανα φίλους οι οποίοι ακόμη και 20 χρόνια μετά, είναι σαν αδέρφια μου». Αποκάλυψε πως «φορώ το Νο31 γιατί αγαπημένος παίκτης μου ήταν ο Ρέτζι Μίλερ», χαρακτήρισε «καλύτερο συμπαίκτη τον Κώστα Παπανικολάου» και έχρισε «με διαφορά ως δυσκολότερο αντίπαλο τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο».
Ο Χάρης Γιαννόπουλος απάντησε σε ερώτηση για την Εθνική και αποκρίθηκε πως «είναι το μεγαλύτερο “βραβείο” για κάθε αθλητή. Είναι το όνειρο κάθε παιδιού όταν αρχίζει να παίζει μπάσκετ». Ο διεθνής φόργουορντ, στην ερώτηση για μία συμβουλή σε όποιον αρχίζει να παίζει, εξήγησε ότι «σημασία έχει να αγαπάς το μπασκετάκι όσο τίποτε άλλο. Το μπάσκετ δεν είναι δουλειά, είναι χόμπι. Θέλει θυσίες, θέλει να είσαι όλη μέρα στο γήπεδο και απαιτεί αλληλεγγύη και συνεργασία. Ο προπονητής μου στον ΠΑΟΚ, όταν ήμουν 14 ετών, μου είπε πως “όσο δεν δουλεύεις, κάποιος άλλος το κάνει και γίνεται καλύτερος από εσένα”. Ακόμη το ακολουθώ αυτό»… Τόνισε ότι «κορυφαία στιγμή μου ήταν το χρυσό μετάλλιο του 2009 στο Ευρωμπάσκετ U20» και κατέληξε πως «ελπίζω να παίζω όσο μπορώ να συμβάλλω και στο μέλλον να γίνω προπονητής σε παιδιά σαν εσάς».
Ο Χάρης Γιαννόπουλος είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Βασίλη Ξανθόπουλο, προσκεκλημένο της South Basketaball Academy στη δεύτερη εβδομάδα του 7ου summer camp. Ο Κυπελλούχος Ελλάδας και Ευρώπης με την ΑΕΚ και εδώ και μερικές ημέρες νέος γκαρντ του Περιστερίου δήλωσε «ευλογημένος που έκανα το χόμπι μου επάγγελμα και μέσα από την κοινωνικοποίηση του αθλήματος έκανα κολλητούς φίλους για μία ζωή». Ο 35χρονος γκαρντ, του οποίου ο παππούς ήταν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’50, ανέφερε πως «όταν ήμουν τριών ετών, στο Ευρωμπάσκετ του 1987, η θεία μου άνοιγε τις κούτες με τα πατατάκια στο ψιλικατζίδικό της, τις έκανε καλάθια κι εγώ σούταρα! Δεν ήμουν ο ψηλότερος ή δυνατότερος, όμως δούλεψα σκληρά».
Ο Ξανθόπουλος τόνισε ότι «το μπάσκετ μού χάρισε έντονες στιγμές. Δεν είναι μόνο ο τίτλοι, αλλά και οι δύσκολες στιγμές, όπως οι ήττες ή οι τραυματισμοί, που σε κάνουν δυνατότερο». Εκμυστηρεύτηκε πως «σημαντικότερη συμβουλή ήταν από τον κόουτς Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος μου έλεγε ότι “πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθεις στην προπόνηση, κάθε μέρα”», χαρακτήρισε «καλύτερο συμπαίκτη τον Δημήτρη Διαμαντίδη» και «δυσκολότερο αντίπαλο τον Βασίλη Σπανούλη» και αποκάλεσε «ίνδαλμα τον Γκάρι Πέιτον». Παραδέχθηκε ότι «σαν παίκτης του Άρη και μόνο που βγαίνεις από τη φυσούνα του “Αλεξάνδρειου” νιώθεις φανταστικά!» και αποκάλυψε πως «όταν μου είπαν πως κλήθηκα στην Εθνική, παραλίγο να βάλω τα κλάματα». Για το θέμα του bullying, επισήμανε ότι «πλέον το βιώνουμε καθημερινά σε γήπεδα, σχολεία, σε όλες τις ηλικίες και όταν ένα παιδί διαπιστώσει κάτι τέτοιο, πρέπει να μιλήσει στους γονείς, τους δασκάλους και τους προπονητές του».
To 7ο καλοκαιρινό καμπ της South Basketball Academy είχε ανοίξει τις πύλες του με καλεσμένο τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ο διεθνής φόργουορντ, άλλοτε παίκτης των Αιγάλεω, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ο οποίος τη σεζόν 2018-19 αγωνίστηκε στο Λαύριο, αναφέρθηκε αρχικά στο bullying. Λέγοντας στα παιδιά ότι «πρέπει να σέβεστε τον διπλανό σας και τις ιδιαιτερότητές του. Να φέρεστε πάντα όπως θα θέλατε να σας φέρονται». Ο 22χρονος, πρωταθλητής Ευρώπης Εφήβων το 2015 και Νέων Ανδρών το 2017, συμβούλευσε τα παιδιά «να αγαπάτε το μπάσκετ, να ακούτε τους προπονητές σας και, αν δεν σας αρέσει τελικά το άθλημα, να βρείτε κάτι που να σας κάνει χαρούμενους». Χαρακτήρισε την Εθνική «στιγμή που αισθάνεσαι υπερήφανος και σας εύχομαι να το ζήσετε» και θεωρεί «δυσκολότερο αντίπαλο τον Κροάτη (σ.σ.: πρώην φόργουορντ των Φίνιξ Σανς και νέο παίκτη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ντράγκαν Μπέντερ». Τέλος, δεν έκρυψε πως «δυσκολότερη στιγμή μου ήταν στους τελικούς του 2016, όταν με κόουτς στον Παναθηναϊκό τον Αργύρη Πεδουλάκη είχα ρόλο στην ομάδα, όμως χάσαμε από τον Ολυμπιακό με ένα τρίποντο του Σπανούλη»…
Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της South Basketball Academy είχε ανοίξει στις 29 Ιουνίου με τη διοργάνωση τουρνουά 3 on 3. Προσκεκλημένος ήταν ο συμπαίκτης του Χαραλαμπόπουλου στα χρυσά μετάλλια στα Ευρωμπάσκετ Εφήβων και Νέων του 2015 και 2017 αντίστοιχα, Μιχάλης Λούντζης. Ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού, που έχει αγωνιστεί και ως δανεικός σε Τρίκαλα και Λαύριο, παρακολούθησε τους αγώνες και τόνισε πως «αξίζουν συγχαρητήρια στη South Basketball Academy για την εξαιρετική διοργάνωση. Είναι μία εξαιρετική εμπειρία και για μένα, διότι διαπιστώνω πόσος κόσμος έχει πάντα όρεξη να παίξει μπάσκετ». Μιλώντας στους συμμετέχοντες, πρόσθεσε ότι «πρέπει να αγαπάτε πάντα το μπάσκετ, σε όποιο επίπεδο κι αν αγωνίζεστε». Παίκτες και κοινό του 3 on 3 ευχήθηκαν στον 21χρονο Λούντζη γρήγορη επιστροφή στα παρκέ, μετά τη ρήξη πρόσθιου χιαστού την οποία υπέστη τον περασμένο Απρίλιο.
Η South Basketball Academy ιδρύθηκε το 2013 από τον Αλέξανδρο Άνθη, προπονητή με άδεια της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή, και τον Γιάννη Ηλιόπουλο, πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στη καλαθοσφαίριση και πρώην επαγγελματία γκαρντ. Ο Αλέξανδρος Άνθης υπήρξε αθλητής των παιδικών τμημάτων Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και των εθνικών ομάδων. Ενώ πέρασε και από το NCAA ως γκαρντ των πανεπιστήμιων Texas El Paso (UTEP) και Salt Lake Community College. Αγωνίστηκε και στο NAIA, με το Mayville State, όπου και διακρίθηκε με τους τίτλους του MVP και του κορυφαίου αμυντικού της περιφέρειας North Star Athletic Association! Φόρεσε, επίσης, τη φανέλα του Αιγάλεω, με το οποίο έπαιξε στην Α1.
Ο Γιάννης Ηλιόπουλος ξεκίνησε να παίζει στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, συνέχισε στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού, ενώ φόρεσε και τη φανέλα της ΑΕΚ, στην Α1, τη σεζόν 2007-08. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας Παίδων με τον Ολυμπιακό (1995), Α2 με τον Σπόρτιγκ (2007) και Γ΄ Εθνικής με τον Φιλαθλητικό (2011). Κύριο μέλημα της South Basketball Academy, η οποία αριθμεί περισσότερα από 200 παιδιά, είναι η παροχή εξειδικευμένης εκμάθησης σε όλες τις πτυχές του μπάσκετ. Αλλά, παράλληλα, και η καλλιέργεια αυτοπειθαρχίας, αφοσίωσης και εμπιστοσύνης στον συμπαίκτη και, πάντοτε, σεβασμού στον αντίπαλο.