Συγκεντρώσαμε τα ιταλικά εστιατόρια των νοτίων προαστίων που αξίζει να επισκεφθείς κάθε φορά που έχεις όρεξη για pasta και βέρες σπεσιαλιτέ της γειτονικής χώρας.
Mercato
Το εστιατόριο Mercato, εντός του λαμπερού Four Seasons Astir Palace Athens, αποτελεί γνωστό σημείο συνάντησης όλων των εραστών της fine comfort ιταλικής κουζίνας. Προικισμένο με μια απίστευτη θέα στη θάλασσα του Σαρωνικού, αλλά και ένα άνετο και σύγχρονο εσωτερικό, το εστιατόριο «παίζει» δυνατά στο τερέν της νοστιμιάς, έχοντας στις επάλξεις του τον ταμπεραμεντόζο chef Sergio Favata, με καταγωγή από τη Σικελία. Για τους αμετανόητους pasta lovers ο Favata είναι θεσμός, καθώς αποδεικνύει στην πράξη ότι η ιταλική κουζίνα όχι μόνο δεν περιορίζεται γύρω από τις γνωστές συνταγές που έχουμε συνηθίσει, αλλά περιλαμβάνει πάνω από τριακόσιες διαφορετικές σάλτσες.
Το μενού του Favata που ξεκίνησε την καριέρα του κοντά στον σπουδαίο Giorgio Locatelli, αποτελεί μια γευστική ωδή σε κλασσικές συνταγές με σύγχρονες, αλλά απόλυτα ταιριαστές πινελιές -γνώση και φαντασία, άλλωστε, αποτελούν το δίπολο γύρω από το οποίο στήθηκε όλος ο κατάλογος. Από την ενότητα των ζυμαρικών, το «βαρύ πυροβολικό» του εστιατορίου δηλαδή, κυριολεκτικά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Αξέχαστα μας έχουν μείνει τα χειροποίητα ραβιόλι cacio e pepe, που συνδυάζονται αναπάντεχα με παντζάρι και πίκλες μανιταριών, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη σύνθεση και ένα έξυπνο παιχνίδι με τις αντιθέσεις, αλλά και οι πένες Genovese με οσομπούκο, μια μεστή σύνθεση βαθιάς νοστιμιάς, με al dente ζυμαρικά, η οποία εκπληρώνει στο ακέραιο τις προσδοκίες σε έκφραση συναισθημάτων, αλλά και μαγειρικών τεχνικών. Ό,τι και να επιλέξεις πάντως θα καταλήξεις στο ίδιο συμπέρασμα: ιταλική κουζίνα δεν είναι μόνο η μπολωνέζ και η καρμπονάρα.
Στα παραπάνω πρόσθεσε και αυτή την μοναδική feel good αίσθηση του Mercato που σε κάνει να νιώθεις σαν το σπίτι σου (σε αυτό συμβάλλει κατά πολύ και το επαγγελματικό, χωρίς καμιά προσποίηση σέρβις, με τις σωστές δόσεις οικειότητας), αλλά και τη λίστα κρασιών, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται.
Nomi
Δεν είναι «ένα ακόμη ιταλικό στη Γλυφάδα» και οι Νότιοι το ξέρουν. Εντυπωσιακό, με μια tailor-made διακόσμηση, έργο της interior designer Άννας Ξυλούρη, θυμίζει έντονα Νέα Υόρκη κι αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός των ιδιοκτητών του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, Δημήτριου Τσιλίκου και Αντώνη Πολυκανδριώτη: να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο με «μητροπολιτικό» αέρα. Βέβαια, δεν περιορίστηκαν μόνο στο ντεκόρ, αφού η μεγάλη «επένδυση» έχει γίνει στη γεύση. Το εστιατορίου άνοιξε τις πόρτες του πριν από περίπου έξι χρόνια και από τότε οι φανατικοί του φίλοι όλο και αυξάνονται. Παρά το γεγονός ότι διακοσμητικά δεν θυμίζει σε τίποτα μια τυπική τρατορία, αντιμετωπίζει το φαγητό με τη ίδια σπιτική θέρμη και είναι ιδανικό τόσο για ένα επαγγελματικό δείπνο ή για ένα απολαυστικό ραντεβού μετά τη δουλειά, όσο και για ένα κυριακάτικο τραπέζι με αγαπημένους φίλους.
Το γνωρίζεις σίγουρα καλά για τις επιλογές του σε pizza και τα περίφημε κρέατα στον ξυλόφουρνο Josper, αλλά αξίζει να επιλέξεις και τα ζυμαρικά. Εδώ, μαζί με ένα μπουκάλι κρασί από την κάβα του Nomi, που δίνει έμφαση στις ετικέτες της Μεσογείου, μπορείς να απολαύσεις σπαγγέτι με κυδώνια, όπου τα άψογα βρασμένα ζυμαρικά τυλίγουν απαλά τα ολόφρεσκα όστρακα, ενώ την ένταση ανεβάζει το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ενώ δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις και τη διάσημη καρμπονάρα. Στο Nomi η εκδοχή της καρμπονάρας είναι πληθωρική, με αβγό -όπως άλλωστε απαιτεί η κλασική συνταγή. Η al dente pasta σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα, το πιπέρι και το guanciale δημιουργούν μια αρμονική, μελωμένη σύνθεση η οποία σίγουρα θα επιδοκιμαστεί από τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, καθώς αυτή η ισορροπία είναι το ζητούμενο.
Vouliagmeni Peninsula Restaurant
Μπορεί το κομψό εστιατόριο με την urban διάθεση, να άνοιξε τις πόρτες του το φετινό καλοκαίρι, κατάφερε όμως πολύ γρήγορα να γίνει σημείο συνάντησης στα νότια προάστια. Με φόντο ένα ειδυλλιακό σκηνικό μπροστά στη θάλασσα, κέρδισε γρήγορα το στοίχημα της επιτυχίας, ποντάροντας στη μεσογειακή κουζίνα με έντονες ιταλικές αναφορές. Έχοντας ως σήμα κατατεθέν τον custom made φούρνο του, καταγράφτηκε αρχικά στη συνείδηση των Νοτίων ως στέκι για pizza, αλλά στο μενού δυναμικός πρωταγωνιστής είναι και τα ζυμαρικά, καθώς δημιουργός του καταλόγου είναι ο ταλαντούχος και έμπειρος Ιταλός chef Marco Calenzo. Με προϋπηρεσία σε διάσημα εστιατόριο του εξωτερικού, ο chef κάνει αυτό που ξέρει καλά: αυθεντική ιταλική κουζίνα, με έμφαση στην προσεκτική προετοιμασία και σεβασμό στην εποχικότητα.
Στο Vouliagmeni Peninsula Restaurant έχουν πάει τα φρέσκα ζυμαρικά σε άλλο επίπεδο, χρησιμοποιώντας για την παρασκευή τους υλικά πρώτης ποιότητας, όπως σπιτικά ραβιόλι με γέμιση ricotta-σπανάκι και σάλτσα ντομάτας με βασιλικό -μια κλασική συνταγή που συναντάμε κυρίως στη Ρώμη. Αξίζει βέβαια να δοκιμάσεις και τις απολαυστικές παπαρδέλες, οι οποίες για τους Ιταλούς αποτελούν την εκδοχή της μακρόστενης χυλοπίτας και για εμάς την αποθέωση του όρου «pasta fresca». Στη γείτονα χώρα, μια από τις πιο αγαπημένες τους συνταγές είναι να τις φτιάχνουν αλά μπολωνέζ και στο Vouliagmeni Peninsula Restaurant «επενδύουν» σε μια απολαυστική παραλλαγή με σιγομαγειρεμένο ραγού πάπιας που προσθέτει βάθος και ένταση -ένα πιάτο απίστευτα wine friendly.
Da Bruno
Εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες το Da Bruno στο Παλιό Φάληρο είναι ταγμένο στην ιταλική κουζίνα. Το εστιατόριο έχει σύνθημά του σταθερά την ποιότητα και εξελίσσεται ευχάριστα με το πέρασμα του χρόνου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, μάλιστα, ότι πολλοί κάτοικοι των νοτίων προαστίων, αλλά και Αθηναίοι, στα δικά του τραπέζια έμαθαν τις παραδοσιακές συνταγές της γειτονικής χώρας. Η απόφαση για ανανέωση ήρθε πολύ φυσικά και το φρεσκάρισμα στον εξωτερικό χώρο και στα ενδότερα της παλιάς νεοκλασικής μονοκατοικίας είναι εμφανές και ευχάριστο. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες, πάντα με γνώμονα την εμπιστοσύνη που τους δείχνει το κοινό από το 1985, προχώρησαν σε ακόμη μία αλλαγή: η κουζίνα του απέκτησε πιο μοντέρνο πρόσωπο, χωρίς η αγαπημένη τρατορία να χάσει κάτι από τη ζεστασιά της.
Κρατώντας κάποια πιάτα – σταθερές αξίες, το Da Bruno έχει εμπλουτίσει το γευστικό του ρεπερτόριο πλέον με σύγχρονες πρακτικές και ιδέες, ενώ όπως μας έχει συνηθίσει, μιλά την ιταλική διάλεκτο, υπηρετεί την ουσία και δεν αναλώνεται σε γευστικές κορώνες. Στο ανανεωμένο μενού λοιπόν, δοκιμάζεις μεταξύ άλλων ένα απολαυστικό rigatoni bolognese a mano με al dente ζυμαρικά και σπιτικό ραγού από μοσχαράκι και παντσέτα, κομμένα στο χέρι, βρασμένα σε σάλτσα ντομάτας με κόκκινο κρασί, αλλά και άψογα βρασμένες tagliatelle funghi misti με ραγού από τρία είδη φρέσκων μανιταριών, που σιγομαγειρεύονται με κρέμα παρμεζάνας και μαύρη τρούφα. Με την πληθωρική νοστιμιά τους να ξεχειλίζει, αυτές τις ταλιατέλες μάλλον θα προτιμήσεις να μην τις μοιραστείς!
Vissente
Το Vissente στη Νέα Σμύρνη είναι αυτό που λέμε ένα αυθεντικά ιταλικό εστιατόριο. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή ότι η φινέτσα αυτού του χώρου έρχεται κατευθείαν από τη χώρα όπου η αισθητική και η ευχαρίστηση γίνονται κομμάτι της γαστρονομίας. Τα ζεστά χρώματα, τα φυσικά υλικά, όπως το μάρμαρο και το ξύλο, αλλά και τα αναπαυτικά καθίσματα σε καλωσορίζουν σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει την elegant άποψη με μια casual άνεση που το κάνει εύκολα καθημερινό προορισμό.
Ανοίγοντας το μενού διαπιστώνεις ότι ο κατάλογος είναι μικρός και ουσιαστικός, όπως ταιριάζει στη φιλοσοφία της γαστρονομικής εξειδίκευσης και περιλαμβάνει μια σειρά από πιάτα για προσωπική απόλαυση ή για τη μέση, που ετοιμάζονται με επιμέλεια στην ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου. Στα must try του καταλόγου -όπως θα περίμενες από ένα ιταλικό εστιατόριο-, είναι αναμφίβολα η πίτσα, που βγαίνει σε διαφορετικές εκδοχές, όλες βασισμένες στο ζυμάρι 24ωρης ωρίμασης, το οποίο ψήνεται σε καυτή πλάκα και είναι λεπτό, τραγανό και κυρίως εξαιρετικά ελαφρύ ώστε να μη σε βαραίνει. Στην κατηγορία pasta τώρα, δοκιμάζεις μια εξαιρετική Carbonara με φρέσκιες ταλιατέλες, κρόκο αβγού, grana Padano και guanciale, στην πιο original εκδοχή της. Βέβαια, πολύ ιδιαίτερο πιάτο που θα σου συστήναμε να μην χάσεις με τίποτα την ευκαιρία να δοκιμάσεις είναι και τα Fetuchini salmone με φρέσκα μαύρα ζυμαρικά, σολομό και σάλτσα φινόκιο -ένα πιάτο που φέρνει την αύρα της θάλασσας στην καρδιά της Νέας Σμύρνης.
ITALI.CO
Το ITALI.CO της Γλυφάδας έχει μια πρόταση που ξεφεύγει από ό,τι έχεις συνηθίσει να συναντάς στα περισσότερα ιταλικά εστιατόρια. Η ιταλική μπιραρία των νοτίων προαστίων συνδυάζει τις συνταγές της γειτονικής χώρας με μια μεγάλη επιλογή σε ζύθους, δημιουργώντας μια εμπειρία casual απόλαυσης για κάθε ημέρα. Άλλωστε, μιλάμε για περισσότερες από 40 κάνουλες με draft ετικέτες από διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και από ελληνικά microbrewery που έχουν να παρουσιάσουν κάτι το ξεχωριστό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις τη δική σου αγαπημένη κατηγορία όσο ψαγμένος beer lover και αν είσαι.
Pasta και draft μπίρα είναι το δικό μας αγαπημένο pairing. Πρέπει να δοκιμάσεις τα Malfada ai funghi με μανιτάρια porcini, μανιτάρια cremini και truffle cream sauce, αλλά και τα χειροποίητα gnocchi, σε μια ανατρεπτική εκδοχή από γλυκοπατάτα, με μανιτάρια cremini, θυμάρι, σκόρδο και μαϊντανό. Στα must try και η carbonara, τόσο αυθεντικά ιταλική που σε κάνει να ξεχάσεις όσα ήξερες γι’ αυτή την κλασική συνταγή. Το χοιρινό guanciale, ο συνδυασμός pecorino και παρμεζάνα και φυσικά ο κρόκος αβγού δημιουργούν ένα πιάτο που σε ταξιδεύει στη γειτονική χώρα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μενού στο ITALI.CO ανανεώνεται κάθε εποχή, καθώς βασίζεται αποκλειστικά στα φρέσκα υλικά και έτσι, μπορείς συνεχώς να ανακαλύπτεις και μια νέα αγαπημένη γεύση, που θα ταιριάξεις με την μπίρα σου. Πρέπει να σημειώσεις βέβαια στο calendar σου και τα lives που γίνονται κάθε Παρασκευή, με ήχους jazz, blues και pop, γιατί το ITALI.CO ξέρει πώς να δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα που ευχαριστιέσαι με όλες σου τις αισθήσεις.
Cortile
Το ιταλικό εστιατόριο Cortile, που πρόσφατα συμπλήρωσε τον πρώτο του χρόνο, είναι ο καλύτερος λόγος για να πας μέχρι τη Σαρωνίδα, ακόμη και τον χειμώνα. Πίστεψέ μας, τα χιλιόμετρα που θα διανύσεις αξίζουν τον κόπο για να βρεθείς σε αυτό το κομψό εστιατόριο, με τη ζεστή σάλα και να απολαύσεις παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις με ενδιαφέροντα twists, τα οποία δεν έχουν να κάνουν τόσο με την διαφοροποίηση των παραδοσιακών συνταγών όσο με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μαγειρικής, αλλά και την αξιοποίηση ελληνικών προϊόντων στα πιάτα.
Αν τώρα στα παραπάνω προσθέσεις και το πρόσφατα ανανεωμένο μενού του εστιατορίου, καταλαβαίνεις γιατί το Cortile αποτελεί αγαπημένη επιλογή για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας. Για να σου δώσουμε μία γεύση, στην κατηγορία pasta που αποτελεί δυνατό χαρτί του εστιατορίου, θα δοκιμάσεις τα εξαιρετικά Fagotti Gorgonzola, τα γεμιστά ζυμαρικά με ρικότα, γκοργκονζόλα και αχλάδι που σερβίρονται με σάλτσα από κρασί πόρτο, καρύδια και ραντίτσιο, αλλά και γευστικότατα νιόκι με Ragu Genovese.
Βέβαια, δεν γίνεται να πας σε ένα ιταλικό εστιατόριο που διαθέτει ξυλόφουρνο και να μην δοκιμάσεις και πίτσα. Στις νέες προτάσεις του μενού βρίσκεις τη Salsiccia e spinaci που συνδυάζει το χαρακτηριστικό ιταλικό λουκάνικο με σπανάκι. Σημείωσε επίσης, ότι στις νέες προτάσεις του μενού βρίσκεις επίσης και τη δική τους ενδιαφέρουσα εκδοχή της λαχανοσαλάτας, την Cavolo e Carote που είναι τώρα στην εποχή της για να συμπληρώσεις το γεύμα σου, ενώ στην κατηγορία κρέας πέρα από την must try ζουμερή ταλιάτα προστέθηκαν επίσης tomahawk και picanha.
Bella Vespa
Από την πρώτη ημέρα που το Bella Vespa ξεκίνησε να στρώνει τα τραπέζια του στην κομψή σάλα ή την άνετη αυλή του -αναμφίβολα μία από τις ωραιότερες αυλές των νοτίων προαστίων-, κατάφερε να ξεχωρίσει σε μία πιάτσα που γενικά αγαπάει την ιταλική κουζίνα. Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν επαναπαύεται, αναζητώντας συνεχώς τρόπους να εκπλήσσει τους επισκέπτες του, με την ομάδα της κουζίνας να παρουσιάζει νέες προτάσεις που βασίζονται στην εποχικότητα των υλικών.
Βάση του εννοείται ότι παραμένει η ιταλική κουζίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται -από το μενού δεν λείπει η αγαπημένη πίτσα, η pasta και κάποιες επιλογές σε κρέας ή ψάρι-, αλλά προστίθενται και νέα πιάτα σε όλες τις κατηγορίες. Στα ζυμαρικά, που είναι από τις αγαπημένες μας κατηγορίες στα ιταλικά εστιατόρια, πέρα από τη signature carbonara του Bella Vespa αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις και ραβιόλι με μανιτάρια, κρέµα παρµεζάνας, τρούφα και µανιτάρια κονφί, που θα σε κερδίσει με την πλούσια γεύση του.
Maltagliati
Με ιστορία που ξεπερνάει τα είκοσι χρόνια, το Maltagliati δίκαια υπερηφανεύεται για τα φρέσκα ζυμαρικά του. Εκείνο που θα αγαπήσεις από την στιγμή που περνάς την πόρτα του είναι η ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, η ζεστασιά και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια τρατορία παρόμοια με εκείνες που υπάρχουν σε όλη τη Νότια Ιταλία.
Σου προτείνουμε να δοκιμάσεις Fettuccine gorgonzola με μελιτζάνα, κολοκύθι και καρότο που θα σε κερδίσουν με την φίνα γεύση τους, αλλά το ίδιο θα ευχαριστηθείς τα καζαρέτσε με γαρίδες ή εκείνα με σολομό που είναι ιδανικά για όταν θέλεις μια γεύση από θάλασσα. Βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα αντισταθείς στην καρμπονάρα του Maltagliati, που ξεχωρίζει για την ισορροπία και την απλότητά της.
Ζήτησε να δοκιμάσεις και σαλάτα με λόλα, ρόκα, ξινόμηλο, αμύγδαλα και μπόλικο καπρίνο -το κατσικίσιο τυρί με την απαλή γεύση. Πριν φύγεις δοκίμασε τιραμισού, για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη.
Il Tinello
Η σχεδόν «κρυφή» τρατορία του Αλίμου, που θα χρειαστείς GPS για να την εντοπίσεις, αξίζει σίγουρα να βρίσκεται ψηλά στην λίστα των επιλογών σου όταν έχεις όρεξη για ιταλικό. Αν δεν έχει τύχει ακόμη να επισκεφθείς το Il Tinello ή να ακούσεις γι’ αυτό (πώς γίνεται να σου έχει ξεφύγει;), πρέπει να ξέρεις ότι δεν έχει κατάλογο και κανείς δεν θα έρθει για να σου πάρει παραγγελία. Αντιθέτως, υπάρχει μία στάνταρ τιμή ανά άτομο και μόλις καθίσεις θα αρχίσουν να σου σερβίρουν διαδοχικά πιάτα με pasta και κρέας, ό,τι βγάζει καθημερινά η κουζίνα, με τις γεύσεις να είναι απλές και γευστικές, σαν να σου έχει κάνει τραπέζι μία Ιταλίδα οικοδέσποινα, σπίτι της. Αφέσου στις προτάσεις τους και ν να είσαι σίγουρος ότι δεν θα το μετανιώσεις!
Sale Bianco
Ένα όμορφο, προσεγμένο περιβάλλον που δεν φλυαρεί, ένα μενού που προωθεί με αγάπη και αφοσίωση τα φρέσκα ζυμαρικά και ο Σικελός Σεφ Salvatore Andolina που σερβίρει μερίδες πλούσιες, σαν εκείνες που σερβίρουν στα σπίτια της Νότιας Ιταλίας, συνθέτουν το σκηνικό στο Sale Bianco.
Εδώ παραγγέλνεις σίγουρα pasta, όπως τα spaghetti με λάδι, γαρίδες, δυόσμο και λευκό κρασί ή τα spaghetti ai Frutti di Mare που είναι ο καλύτερος τρόπος να νιώσεις τη θάλασσα στον ουρανίσκο και, φυσικά, δεν παραλείπεις τις εξαιρετικές προτάσεις σε κρέας, όπως η μοσχαρίσια ταλιάτα με ρόκα, τοματίνια και σάλτσα από κρασί Barbera, αλλά και τα όμορφα χυλωμένα ριζότο.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στην ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου που προσφέρει προτάσεις τόσο από τους ιταλικούς όσο και από τους ελληνικούς αμπελώνες.
Alpino
Από τα πιο ιστορικά ιταλικά εστιατόρια, το Alpino συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια, με το μυστικό της μακροβιότητάς του να κρύβεται στην εξέλιξη, αφού οι ιδιοκτήτες των δύο εστιατορίων σε Παλαιό Φάληρο και Χαλάνδρι, Κώστας και Βαγγέλης Σκάρλας, φροντίζουν να εκπλήσσουν συνεχώς τους επισκέπτες τους, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές ιταλικές συνταγές με πιο σύγχρονες παρασκευές. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν λάβει την διάκριση Ospitalità Italiana, ως αναγνώριση της προώθησης της ιταλικής γαστρονομίας στην Ελλάδα.
Στο μενού του βρίσκεις απολαυστικά πιάτα με χειροποίητη pasta, καλοφτιαγμένα risotti, την σταθερά καλή πίτσα και κυρίως με κρέας και ψάρι. Αν τώρα θέλεις μία πρόταση για το τι να δοκιμάσεις, θα σου λέγαμε σίγουρα την pasta Tartufo με κρέμα μαύρης τρούφας και σάλτσα από mascarpone και παλαιωμένη παρμεζάνα αλλά και τα φρέσκα ζυμαρικά με ραγού μόσχου και φυσικά, η ιταλική του πίτσα με λεπτή και τραγανή ζύμη.
Il Trovatore
Ο Όμιλος Βουλγαράκη δημιούργησε το Il Trovatore με έμπνευση τον Andrea Bocelli και το πάθος του για τη ζωή. Αυτό αρκεί για να καταλάβεις ότι μιλάμε για ένα εστιατόριο με ανεπτυγμένη αισθητική και ευαισθησία. Γι’ αυτό και αν δεν το έχεις επισκεφθεί ακόμη, σου προτείνουμε την πρώτη φορά που θα βρεθείς εκεί να αναζητήσεις τη γωνιά που είναι αφιερωμένη στον Andrea Bocelli, με φωτογραφίες και υπογεγραμμένους δίσκους του. Μετά, αφήνεσαι στα χέρια του Σισιλιάνου σεφ Pino Saccheri, ο οποίος μέσα από τα πιάτα του σε ξεναγεί στις πιο όμορφες γωνιές της Ιταλίας.
Οι γεύσεις αυθεντικές και πλούσιες σε αρώματα. Εκπληκτικές οι ταλιατέλες με παντζάρι, ζουμερές γαρίδες, λεμόνι και βανίλια, εντυπωσιακό στην εμφάνιση και το Tortelloni A La Carbonara με γενναία δόση guanciale, περιζήτητη η πίτσα με ζυμάρι που ωριμάζει για δύο εικοσιτετράωρα, με αγαπημένη την Buratta Con Mortadella.
Το γεύμα εδώ αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον με κρασί από τους αμπελώνες της οικογένειας Bocelli ή μία ετικέτα από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις το γλυκό -όλοι μιλάνε για το Tiramisu του Il Trovatore.
Ο Ιταλός
Ο Ιταλός στο Παλαιό Φάληρο είναι από τις πιο πρόσφατες αφίξεις, αφού μετράει ένα μόλις χρόνο, αλλά από την πρώτη στιγμή αγαπήσαμε την όψη της ιταλικής κουζίνας που παρουσιάζει. Είναι η όψη της αυθεντικότητας, της παραδοσιακής αξίας και της υψηλής ποιότητας που συνδυάζονται σε κάθε πιάτο του μενού. Μέσα σε έναν χώρο που σε μεταφέρει στη γειτονική χώρα, η ομάδα του Ιταλού έστησε μια ατμόσφαιρα με φινέτσα και αριστοκρατική αισθητική, που δε σε αφήνει ασυγκίνητο. Στον τοίχο κλέβει τη ματιά η εντυπωσιακή κάβα με κρασιά του ιταλικού αμπελώνα, ενώ στο μπαρ ετοιμάζονται cocktails με κάθε ένα από αυτά να συνοδεύουν εξαιρετικά τα πιάτα και να δημιουργούν μια εμπειρία pairing όπως την εννοούν οι γευσιγνώστες Ιταλοί.
Όσο για το μενού, μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά και η pinsa, όλα με ποιοτικά υλικά που ακολουθούν την εποχικότητα της φύσης και αντιπροσωπεύουν τη φρεσκάδα της Μεσογείου. Εδώ θα δοκιμάσεις απολαυστική pinsa με προσούτο, μανιτάρια και scamorza -το ιδιαίτερο τυρί από τη νότια Ιταλία- αλλά και φανταστικό ραγού με παπαρδέλες, όπου η διαφορά του χειροποίητου ζυμαρικού γίνεται αντιληπτή από την πρώτη μπουκιά, ενώ το μοσχαράκι έτσι λεπτοκομμένο λιώνει στο στόμα.
Mario & Luigi - The Eatalians
Το ιταλικό εστιατόριο της Ηλιούπολης ξέρει από αυθεντική ναπολιτάνικη pizza και φρέσκια pasta. Οι δημιουργοί του, Σπύρος Αργυρίου και Αντώνης Βαρδάλος, είχαν ως όνειρο να δημιουργήσουν ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο και για να το καταφέρουν, γύρισαν σχεδόν όλη την Ιταλία, δοκιμάζοντας πιάτα και παίρνοντας «νόστιμες» ιδέες. Το αποτέλεσμα αυτού του roadtrip είναι το εστιατόριο Mario & Luigi, που δανείζεται το όνομα του από τους γνωστούς φανταστικούς ήρωες της Nintendo, και φέρνει στο τραπέζι σου πιάτα με ονόματα από… Ιταλίδες πριγκίπισσες (η έμπνευση έρχεται από το Super Mario, όπου κάθε φορά που ο Mario και ο Luigi ολοκλήρωναν μία πίστα, έσωζαν και μία πριγκίπισσα).
Αν έχεις όρεξη για ζυμαρικά, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τη Valentina με chitarra pasta, pesto, τοματίνια, κουκουνάρι και buratta, ενώ αν προτιμάς την λεπτή πίτσα τους, η οποία ψήνεται στον ξυλόφουρνο που επάνω του έχει γραμμένη τη φράση «Take it Cheesy!», δοκίμασε σίγουρα την Anabella με σάλτσα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, σαλάμι nduja, παρμεζάνα Reggiano, chilli μέλι και φρέσκο βασιλικό.
Enoteca da Salvatore
«Αδερφάκι» του Sale Bianco, το Enoteca da Salvatore το βρίσκεις σε πιο κεντρικό σημείο της Γλυφάδας, επί της Ζησιμοπούλου και σε κερδίζει με την κομψή σάλα του αλλά και με τα απολαυστικά και πληθωρικά πιάτα του. Ειδικά στην κατηγορία pasta, θα πρέπει να πας υποψιασμένος για τις χορταστικές μερίδες.
Και μιας και πιάσαμε τα ζυμαρικά, να σου πούμε ότι πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις φρέσκιες παπαρδέλες με μοσχαρίσιο ραγού και burrata, αλλά και τα xειροποίητα γεμιστά ραβιόλι με μανιτάρια porcini, σάλτσα από gorgonzola και προσούτο και κουκουνάρι. Αξίζει όμως σίγουρα να επιλέξεις και ένα ριζότο, χυλωμένο και απολαυστικό, ενώ για την αρχή μην παραλείψεις να βάλεις στη μέση και μία πίτσα με λεπτή και κριτσανιστή ζύμη, όπως η ελαφρώς πικάντικη Calabrese που γίνεται με το ομώνυμο πικάντικο σαλάμι, μοτσαρέλα και ρίγανη και είναι το ιδανικό ξεκίνημα για ένα φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο γεύμα.
Aperitivo Pizza Bar
Με έναν μεγάλο εξωτερικό, στεγασμένο χώρο, το ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Γλυφάδας φιλοξενεί από νωρίς το πρωί Νότιους -και όχι μόνο-, που σπεύδουν να πιούν τον καφέ τους, να κάνουν lunch break ή την βραδινή τους έξοδο απολαμβάνοντας ζυμαρικά, ριζότο, πιάτα με κρέας και φυσικά πίτσα. Η αλήθεια είναι ότι στα ζυμαρικά και στην πίτσα τους έχουμε λίγο μεγαλύτερη αδυναμία, γι’ αυτό και τα ξεχωρίζουμε και αν θέλεις συγκεκριμένες προτάσεις, να σου πούμε ότι οι πέννες με κοτόπουλο και μανιτάρια Porcini, καθώς και η Pizza Bufala με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, mozzarella bufalo και speck είναι must.
Napolitivo
Το Napolitivo είναι αγαπημένος νότιος προορισμός, για τους λάτρεις των αυθεντικών και ποιοτικών ιταλικών γεύσεων. Άλλωστε, ως το μοναδικό εστιατόριο στην Αττική που διαθέτει πιστοποίηση από το Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), γίνεται σημείο συνάντησης για όποιον αγαπάει την αυθεντική Pizza Napoletana. Σημείωσε ότι η πίτσα στο Napolitivo ετοιμάζεται με ελαφριά ζύμη που δεξιοτεχνικά ζυμώνουν οι έμπειροι pizzaiolos του καθημερινά και η οποία, ωριμάζει για 12-14 ώρες πριν ψηθεί σε ξυλόφουρνο. Μάλιστα, ο ξυλόφουρνος τους έχει κατασκευαστεί στη Νάπολη, με τούβλα από τον Βεζούβιο.
Βέβαια από το μενού δεν λείπουν και επιλογές σε ζυμαρικά. Δοκίμασε Linguine Napoletana με πλούσια σάλτσα ντομάτας, φρεσκοκομμένο βασιλικός και ντοματίνια, αλλά και την πικάντικη, κλασική Amatriciana με το ίδιο ζυμαρικό που θα σε ταξιδέψουν και οι δύο μέχρι την Ιταλία με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
Due Pentole
To ιταλικό εστιατόριο του Αλίμου, δίπλα στο εμπορικό κέντρο Shopping House, ξέρει πώς να σερβίρει ιταλικά πιάτα φινετσάτα και σωστά εκτελεσμένα. Στο all day restaurant η ημέρα ξεκινάει από το πρωί, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου παρέα με κάποιο γλύκισμα στον ανανεωμένο εξωτερικό του χώρο για όσο το επιτρέπει ο καιρός ή στον όμορφο εσωτερικό χώρο, να κάνεις ένα lunch break ή μία στάση ανάμεσα στις αγορές σου για pasta ή pizza, ενώ το βράδυ που ο φωτισμός αλλάζει μεταμορφώνεται σε ένα γευστικό ιταλικό εστιατόριο. Μάλιστα, μέσα στον χειμώνα δεν λείπουν και τα lives, που διοργανώνονται πολύ συχνά, κάνοντας κάθε έξοδο στο Due Pentole ακόμα πιο διασκεδαστική.
Περνώντας στο μενού τώρα, αν θέλεις πίτσα, το Due Pentole ετοιμάζει αυθεντική ιταλική πίτσα, με λεπτή ζύμη και ιταλικά υλικά σε γευστικότατους συνδυασμούς που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό. Σου προτείνουμε σίγουρα την margherita με ντοµάτα, mozzarella και βασιλικό αλλά και την ομώνυμη Due Pentole με καπνιστό ζαµπόν Πράγας, mozarella bufala, ντοµάτα και mozarella. Στα πιάτα με pasta τώρα, δοκίμασε τα ταλιολίνι με μελάνι σουπιάς, με σολομό, κολοκύθι και σάλτσα σαφράν και μασκαρπόνε, αλλά και σπαγγέτι chitara με γαρίδες και μανιτάρια πορτσίνι σε σάλτσα από τυρί κρέμα με φρέσκα μυρωδικά.
Vittoria Gati
Ένα από τα πλέον στυλάτα ιταλικά εστιατόρια της Γλυφάδας, το Vittoria Gati στην πλατεία Νυμφών αποδεικνύει ότι η χειροποίητη pasta, που φτιάχνουν καθημερινά οι σεφ του εστιατορίου, είναι από τα δυνατά χαρτιά του, αν και εννοείται ότι από το μενού δεν λείπουν επιλογές σε ριζότο, κρέας και πίτσα.
Οι επιλογές πολλές και σίγουρα θα βρεις αυτή που θα σου αρέσει περισσότερο, αν θέλεις όμως να πάρεις μία πρώτη γεύση και να πας «συστημένος», σου προτείνουμε τα Reginette al tartufo, με κρέμα από μανιτάρια και μαύρη τρούφα, παρμεζάνα και ξύσμα φρέσκιας μαύρης τρούφας. Φουλ της τρούφας, αλλά και φουλ της νοστιμιάς. Καλή επιλογή και οι παπαρδέλες με κοτόπουλο, σάλτσα ντομάτας, βότκα και κρέμα. Όσο για πίτσα, αν και η Μortadela με κρέμα παρμεζάνας, mozzarella fior di latte και πούδρα φυστικιού είναι μια σταθερά καλή επιλογή, δεν γίνεται να μην σου προτείνουμε και την Diavola με ντοματίνιτα, mozzarella fior di latte, σαλάμι spianata και λάδι αρωματισμένο με τσίλι -μία πίτσα για πραγματικούς λάτρεις των καυτερών.
Napul’è Italian Comfort Food & Wine
Η τρατορία – δημιούργημα της Μάγκυ Ταμπακάκη στη Βάρη είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ιταλικά εστιατόρια των νοτίων προαστίων, ενώ φέτος το καλοκαίρι απέκτησε και «αδερφάκι» στην Τήνο. Στον κατάλογο του, τον οποίο επιμελείται η ίδια, πρωταγωνιστούν πιάτα με βάση την εποχικότητα τους, ενώ η Μάγκυ ετοιμάζει στην κουζίνα της ζυμαρικά, παρασκευές με ζύμες και κάποιες επιλογές κρεατικών όπως ναπολιτάνικα κεφτεδάκια, λουκάνικα και rib eye, που σίγουρα αξίζει να βρουν τη θέση τους στο τραπέζι σου. Και φυσικά αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα, η οποία ψήνεται σε ειδικό φούρνο που ήρθε από τη Νάπολη. Όσο για τα ζυμαρικά, η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε πάντα να επιλέξουμε, αφού ακόμη και η πιο απλή Cacio e Peppe που θα βρεις στο μενού είναι γευστικότατη.
Peccati di Gola
Στο Peccati Di Gola η ναπολιτάνικη κουζίνα πρωταγωνιστεί κι όχι άδικα αφού είναι από τις νοστιμότερες. Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, ακριβώς όπως θα πρέπει να είναι μια αυθεντική τρατορία και προσφέρεται για να απολαύσεις ένα χαλαρό γεύμα, με γεύσεις απλές -κάτι που χαρακτηρίζει απόλυτα την ιταλική κουζίνα.
Εννοείται ότι η πίτσα και τα ζυμαρικά έχουν τον πρώτο λόγο στο μενού, γι’ αυτό και δεν γίνεται να το επισκεφθείς και να μην παραγγείλεις και από τα δύο. Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις, δώσε μία ευκαιρία στην spicy diavola pizza με μοτσαρέλα και καυτερό σαλάμι και τα φρέσκα ταλιολίνι με carpaccio μοσχαριού και κρέμα παρμεζάνας και θα μας θυμηθείς.
Pizza Days
Το ιταλικό του Αγίου Δημητρίου βάζει τη σφραγίδα του στην περιοχή και είναι must visit ακόμα κι αν δεν μένεις στην περιοχή, αλλά για ένα καλό πιάτο ζυμαρικών θα έκανες με ευχαρίστηση την διαδρομή. Το Pizza Days, όπως αντιλαμβάνεσαι από το όνομά του, είναι διάσημο για την πίτσα του και όχι άδικα, αφού μιλάμε για γευστικότατη χειροποίητη πίτσα που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Ωστόσο, είναι πολύ δυνατή και στην κατηγορία pasta, που είναι ένας εξίσου καλός λόγος για να φτάσεις στο Νο2 της Ανδρέα Παπανδρέου στον Άγιο Δημήτριο και να απολαύσεις τις ξεχωριστές συνταγές που ετοιμάζονται εδώ. Αλλά πριν φτάσουμε στην κουζίνα του Pizza Days, αξίζει να αναφέρουμε το Pastificio, το εργαστήριο του εστιατορίου δηλαδή, όπου παρασκευάζονται καθημερινά ζυμαρικά σε διάφορα σχήματα.
Όλες οι παραλλαγές του λατρεμένου είδους ετοιμάζονται σε αυτό το παρασκευαστήριο, είτε με το χέρι είτε με τη μηχανή και μεταφέρονται στην κουζίνα. Ραβιόλια, τορτελόνια, γεμιστά agnolotti, casarecce, paccheri, mafaldine, ραντιατόρι, παπαρδέλες, ριγκατόνι ή λιγκουίνι, όποια κι αν είναι τα ζυμαρικά που λαχταράς, στο Pizza Days θα βρεις μια από τις καλύτερες εκδοχές τους. «Στα χειροποίητα ζυμαρικά δίνονται ιδιαίτερα σχήματα, ανάλογα με την επιλογή του εργαλείου που θα χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τους, με κάθε ένα να είναι περίτεχνο και δημιουργικό», αναφέρει ο κ. Αναστάσιος Δήμας, ιδιοκτήτης του Pizza Days. Σημείωσε ότι η παρασκευή των ζυμαρικών γίνεται μπροστά στα μάτια σου -αξίζει να χαζέψεις την όλη διαδικασία πριν καταλήξουν στο πιάτο σου.
Κι έπειτα έρχεται η συνταγή της σάλτσας να ολοκληρώσει την γευστική εμπειρία. Με προτάσεις άκρως ιταλικές και νόστιμες, από την κλασική Ναπολιτάνα με κόκκινη σάλτσα και φρέσκια μοτσαρέλα ή τη «μαμαδίστικη» Μπολονέζ με κιμά που μοσχομυρίζει κανέλα, μέχρι την ιδιαίτερη Polpette με κεφτεδάκια γεμισμένα με μοτσαρέλα, όλοι βρίσκουν το δικό τους πιάτο με φρέσκια pasta. Εξαιρετική η Asparagi, με φιλετάκια κοτόπουλο, λιαστή ντομάτα, σπαράγγια, τυρί κρέμα, κουκουνάρι και βασιλικό, ένα πιάτο που από τότε που το δοκιμάσαμε έχει μπει στις top επιλογές μας για ζυμαρικά.