Yi Liao: «Γιατί εγκατέλειψα την Κίνα για να ζήσω στα νότια προάστια της Αθήνας»
Πόσο εύκολο είναι για έναν Κινέζο που έχει ανατραφεί σε μια πλήρως οργανωτική και μεθοδική χώρα, να την εγκαταλείψει για το δημιουργικό χάος της Αθήνας; Ποιες δυσκολίες συναντά σε μια χώρα που τίποτα δεν θυμίζει τη δική του; Πώς βλέπει την Ελλάδα να αλλάζει μέσα στα χρόνια και κυρίως γιατί επιλέγει να ζήσει στα νότια προάστια, όπως κάνουν πλέον δεκάδες άλλοι συμπατριώτες του; Σε όλα αυτά, μας απαντά η Yi Liao, που εδώ και 15 χρόνια, άφησε πίσω της την Κίνα και δεν χορταίνει να βλέπει την θάλασσα στο Παλαιό Φάληρο.
- 11/12/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Από την Ελένη Παλαιολόγου
Αν ζείτε στα νότια προάστια, σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει. Οικογένειες Κινέζων περπατούν όλο και πιο συχνά στους δρόμους των νοτίων, ψωνίζουν στα καταστήματα, γευματίζουν στα εστιατόρια, διασκεδάζουν στα μπαράκια των παραλιακών πόλεων της Αθήνας. Από την άλλη, όλο και περισσότερα μαγαζιά, αναρτούν πινακίδες και διαφημίσεις στα κινέζικα, προκαλώντας την απορία των περαστικών αλλά και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των νέων γειτόνων μας από την Ανατολή.
Το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa, που προσφέρει ειδικά προνόμια στους ξένους επενδυτές που θα αποκτήσουν περιουσία στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει ένα νέο αγοραστικό κοινό από χώρες της Ασίας, που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα ακίνητα των νοτίων προαστίων. Αναζητώντας λοιπόν τους λόγους, που ωθούν κάποιον από την Κίνα να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα και ειδικότερα στα νότια προάστια, μιλήσαμε με τη Yi Liao, που εδώ και 15 χρόνια ζει στο Παλαιό Φάληρο και πλέον μιλά-και γράφει-άψογα τα ελληνικά.
Τι σας ώθησε να πάρετε την απόφαση και να έρθετε να ζήσετε μόνιμα στην Ελλάδα;
Ήρθα για να αλλάξω παραστάσεις και να αποκτήσω διαφορετικές εμπειρίες. Ήθελα να γνωρίσω από κοντά έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό και να κάνω μια καινούρια αρχή. Ήταν για μένα μια ευκαιρία μόλις τελείωσα τα σχολικά μου χρόνια να σπουδάσω στο εξωτερικό. Πλέον, ζω στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και μιλάω και γράφω αρκετά καλά ελληνικά.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αρχή;
Με δυσκόλεψε πολύ η γλώσσα ενώ δύσκολη ήταν και η προσαρμογή στην ελληνική κουλτούρα και πραγματικότητα, που είναι εντελώς διαφορετικές από τη δική μου χώρα. Ιδιαίτερα δυσκολεύτηκα και με την γραφειοκρατία. Είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.
Πόσο διαφορετική είναι η ζωή στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Κίνα; Έχετε μετανιώσει για την επιλογή σας να ζήσετε εδώ;
Είναι αρκετά διαφορετική. Στην Ελλάδα έχετε πολύ διαφορετικό φαγητό από εμάς αλλά και η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι πολύ διαφορετική. Οι Έλληνες είναι πιο «ανοιχτοί» σε αντίθεση με τους Κινέζους που δεν είμαστε τόσο εκδηλωτικοί. Αλλά και το κλίμα στην Ελλάδα είναι διαφορετικό. Πολύ πιο γλυκό από την Κίνα, όπου κυρίως επικρατεί η υγρασία. Δεν έχω μετανιώσει για την επιλογή μου να ζήσω μόνιμα στη Ελλάδα γιατί πλέον αισθάνομαι ότι μου ταιριάζει στον χαρακτήρα μου.
Στα χρόνια που ζείτε στην Ελλάδα, έχετε διαπιστώσει αλλαγές στον τρόπο ζωής των Ελλήνων;
Ναι, έχω δει αρκετές αλλαγές. Βλέπω ότι οι Έλληνες επηρεάστηκαν πολύ από την οικονομική κρίση. Ο κόσμος «μαγκώθηκε», η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων μειώθηκε ενώ αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα. Οι Έλληνες κοιτάζουν πια με αβεβαιότητα το μέλλον, κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα.
Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που έχει μεγαλώσει με τη νοοτροπία της Κίνας, όπου τα πάντα λειτουργούν οργανωμένα και πειθαρχημένα, να συνηθίσει στον ελληνικό τρόπο ζωής, όπου επικρατεί μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία;
Δεν θεωρώ ότι η νοοτροπία μεταξύ των Ελλήνων κι των Κινέζων είναι εντελώς διαφορετική. Ισχύει το γεγονός ότι οι Κινέζοι είναι πιο οργανωμένοι και πειθαρχημένοι ως λαός, αλλά βλέπω και κοινά στοιχεία με τους Έλληνες. Είμαστε κι οι δυο λαοί φιλικοί με τον συνάνθρωπό μας. Είμαστε οικογενειάρχες, πιστεύουμε πολύ στα θεμέλια της οικογένειας. Παράλληλα είναι και οι δύο λαοί ανυπόμονοι όταν θέλουμε να καταφέρουμε κάτι. Και έχουμε μια μεγάλη, κοινή αγάπη: Την θάλασσα.
Γιατί επιλέξατε να ζήσετε στα νότια προάστια; Πιστεύετε πως η ποιότητα ζωής είναι διαφορετική σε αυτές τις περιοχές;
Η θάλασσα είναι ο σημαντικότερος λόγος για την επιλογή μου καθώς και η ρυμοτομία. Η «άπλα» των κτιρίων σε αντίθεση με το κέντρο της Αθήνας, όπου η δόμηση είναι πιο πυκνή. Και φυσικά οι ρυθμοί. Στα νότια προάστια, οι άνθρωποι λειτουργούν με ελαφρώς πιο χαλαρούς ρυθμούς από τους ανθρώπους του κέντρου.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια “επέλαση” κινεζικών επενδύσεων στην αγορά ακινήτων της Αθήνας και κυρίως των νοτίων προαστίων με σκοπό την απόκτηση της Golden Visa. Γιατί πιστεύετε πως όλο και περισσότεροι συμπατριώτες σας επιλέγουν να ζήσουν στα νότια προάστια της Αθήνας;
Όλοι οι Κινέζοι επιλέγουν τα νότια προάστια κυρίως για την θάλασσα. Και ο δεύτερος λόγος είναι πως ήδη υπάρχει μια οργανωμένη κοινότητα Κινέζων εκεί.
Τι σας ενοχλεί στην Αθήνα; Τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει;
Η Αθήνα έχει πολύ καυσαέριο. Επίσης με ενοχλεί ο πανικός που ισχύει σε κάθε μετακίνηση. Πιστεύω θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα για την καθαριότητά της και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις parking.
Τι έχετε αγαπήσει περισσότερο στην Ελλάδα; Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα στα νότια προάστια;
Στην Ελλάδα, αγαπώ πολύ την εγκαρδιότητα των ανθρώπων της και το χαλαρό περιβάλλον που δεν βρίσκεις αλλού στον κόσμο. Αγαπημένη μου βόλτα στα νότια είναι στη μαρίνα Φλοίσβου ή όπου αλλού είναι κοντά στην θάλασσα.
Φίλοι σας από την Κίνα σας ρωτούν για τη ζωή εδώ; Τι θα συμβουλεύατε έναν Κινέζο επενδυτή πριν έρθει να αγοράσει ένα ακίνητο εδώ;
Ναι, με ρωτούν συχνά. Στους φίλους μου από την Κίνα λέω πως η Ελλάδα έχει πολύ καλό καιρό, ωραίο φαγητό και η ζωή εδώ είναι σχετικά οικονομική. Σε κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, θα συμβούλευα να κάνει έρευνα αγοράς πρώτα, να πάει σε διάφορους μεσίτες και να επιλέξει μια περιοχή που ταιριάζει στο χαρακτήρα του. Επίσης, θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι οι ρυθμοί της Ελλάδας είναι πιο αργοί από της Κίνας, αλλά και αυτό είναι μέρος της γοητείας της.