Τα μυστικά για να διαλέξεις σωστά κρέατα αυτά τα Χριστούγεννα
Γαλοπούλα, χοιρινό ή αρνί σκέφτεστε να αγοράσετε για το γιορτινό τραπέζι; Ότι και να προτιμήσετε ακουθήστε τις συμβουλές που μας έδωσε ο κρεοπώλης της γειτονιάς μας για να επιλέξουμε σωστά το κρέας.
- 20/12/2019
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Έχουμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για τις γιορτές και οι συζητήσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας στο γραφείο έχουν να κάνουν με τα εορταστικά τραπέζια. Στο Noupou έχουμε χωριστεί σε δύο κατηγορίες: εκείνοι που θα κάνουν Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε εστιατόρια και εκείνοι που θα μαγειρέψουν στο σπίτι για να υποδεχτούν τους καλεσμένους τους.
Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία και έχω ξεκινήσει να ψάχνω το μενού της βραδιάς. Κι επειδή το κρέας είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ημερών δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω τον έμπειρο κρεοπώλη κύριο Ιωσήφ (Πρίγκιπα Πέτρου 34, Βούλα) να μας δώσει tips για να διαλέξουμε σωστά κρέατα.
Ο βασιλιάς των Χριστουγέννων στα κρέατα, όπως μου αποκάλυψε ο κύριος Ιωσήφ, παραμένει το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι, ενώ ακολουθεί η γαλοπούλα και το μοσχάρι. Αναμφισβήτητα για να πάρουμε καλό κρέας παίζει ρόλο ο προομηθευτής μας. “Το πιο σημαντικό απ΄όλα για να φάτε καλό κρέας είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στο μαγαζί που το ψωνίζεις” μου εξηγεί ο ίδιος.
ΚΙ επειδή για καλή μας τύχη εμπιστοσύνη του έχουμε έφτασε η στιγμή να προχωρήσουμε παραπέρα. Διαβάστε προσεχτικά πως πρέπει να διαλέξετε το κρέας για το γιορτινό σας τραπέζι για να μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι οι καλεσμένοι σας (κι εσείς με την μαγειρική σας).
Χοιρινό
Το χοιρινό έχει μεγάλη ζήτηση αυτή την περίοδο κι ιδιαίτερα με τη γέμιση. Για να διαλέξετε καλό χοιρινό κρέας προσέξτε την υφή του, να είναι ροδαλό και λαμπερό, να μην έχει στίγματα και να μην είναι ταλαιπωρημένο.
Αρνί- Κατσίκι
Τόσο το αρνάκι όσο και το κατσικάκι έχουν περίοπτη θέση στο γιορτινό τραπέζι και μπορείτε να τα μαγειρέψετε ποικιλοτρόπως. Για να φάτε καλό αρνή ή κατυσίκι πρέπει να επιλέξετε οπωσδήποτε να είναι ελληνικής προέλευσης και πολύ καλά συντηρημένο. Επίσης τα ξεχωρίζετε αν φαίνονται καθαρά στην όψη τους.
Γαλοπούλα
Όσοι επιλέξετε να βάλετε γαλοπούλα στο γιορτινό σας τραπέζι πρέπει να ρωτήσετε για την προέλευση της και την ποιότητα της. Για παράδειγμα οι γαλοπούλες από τη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης είναι μια πολύ καλή επιλογή. Επίσης, οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής θέλουν περισσότερο καθάρισμα, αλλά είναι οι πιο νόστιμες. Από την άλλη αν προτιμήσετε γαλοπούλες εισαγωγής οι ιταλικές είναι οι καλύτερες και θα τις βρείτε σε προσιτές τιμές.