Η ζωή στην Ισπανία εν μέσω καραντίνας: Μία «νότια» ανταπόκριση από τη Μαδρίτη
Η Εβίτα Παρασκευοπούλου άφησε το 2009 τα νότια προάστια της Αθήνας προκειμένου να μετακομίσει στην Ισπανία, όπου εργάζεται ως Καθηγήτρια Διαχείρισης Καινοτομίας και Διοικητικής Λογιστικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης. Σήμερα καταγράφει για το NouPou την εμπειρία της στη χώρα που πλήττεται όσο λίγες από την πανδημία του κορονοϊού και εξηγεί αν νιώθει ότι η Ελλάδα τα έχει όντως πάει καλύτερα.
- 02/04/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Ισπανία, 1η Απριλίου 2020
18η μέρα καραντίνας
Στην Ισπανία, η καραντίνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου και προς το παρόν προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 12 Απριλίου. Πριν από την επίσημη ημερομηνία έναρξης της καραντίνας, προηγήθηκε στις 11 Μάρτιου το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σχολεία, πανεπιστήμια, παιδικοί σταθμοί κλπ).
Σήμερα, η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται για τους παρακάτω μόνο λόγους: Αγορά ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κλπ). Μετακίνηση προς και από τον χώρο εργασίας (για όσους επιτρέπεται να εργαστούν). Συνοδεία ατόμων που χρήζουν βοήθειας (παιδιά, ηλικιωμένοι κλπ). Περίπατος κατοικίδιων. Μετακίνηση προς και από το νοσοκομείο. Δεν επιτρέπεται η έξοδος για άσκηση και κάθε άλλου είδους περίπατος για αναψυχή. Δεν ζητείται κάποιο έγγραφο ή μήνυμα για την έξοδο, αλλά ο έλεγχος είναι τακτικός και επιτόπιος. Όποιος δεν μπορεί να αποδείξει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται έκτος σπιτιού, κινδυνεύει να δεχθεί ποινή σε μορφή προστίμου ή φυλάκισης.
Η καθημερινότητα στις γειτονιές της Μαδρίτης είναι ήρεμη, χωρίς επεισόδια. Όλοι προσπαθούμε από κοινού να προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας. Ο κόσμος είναι αρκετά υπάκουος στα μέτρα της κυβέρνησης και οι βασικοί τομείς της οικονομίας συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Ενδέχεται όμως η οικονομική δραστηριότητα να μειωθεί περαιτέρω λόγω του σταθερά υψηλού αριθμού των κρουσμάτων.
Τις πρώτες μέρες της καραντίνας υπήρξε, όπως και στην Ελλάδα, ένας μαζικός καταναλωτισμός σε είδη πρώτης ανάγκης, προερχόμενος από τον πανικό της άγνοιας. Τώρα έχουμε επανέλθει σε πιο νορμάλ καταναλωτικές συμπεριφορές και τα σουπερ μάρκετ παραμένουν κατάλληλα εξοπλισμένα. Δεν υπάρχει έλλειψη αγαθών.
Προσωπικά, εργάζομαι ως καθηγήτρια πανεπιστημίου και αυτή τη στιγμή κάνουμε μαθήματα εξ αποστάσεως. Αυτή τη στιγμή, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων προσφέρουν υλη και παρακολούθηση μαθημάτων από το σπίτι. Τα πανεπιστήμια είχαν ήδη αυτήν την τεχνογνωσία και λειτουργούσαν με e-learning και έτσι το πιθανότερο είναι να διατηρήσουν την παρούσα μέθοδο έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους. Για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς η απόφαση ακόμα εκκρεμεί και η οριστική ημερομηνία επανέναρξης εντάσσεται στη δικαιοδοσία των περιφερειών. Επιπλέον η ημερομηνία για τις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις μετατέθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινήσει αργότερα.
Το πρόβλημα έγκειται στη διαφορετικότητα της οικονομικής κατάστασης μεταξύ οικογενειών. Έχει παρατηρηθεί πως η έλλειψη ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, tablets κλπ) σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος προκαλεί ανισότητες στη μάθηση, κάτι που είναι αρκετά επιζήμιο, ειδικά για τους μαθητές λυκείου και για εκείνους που ετοιμάζονται για τις αντίστοιχες πανελλήνιες.
Η αντιμετώπιση και η προσωπική ψυχολογική κατάσταση των πολιτών ποικίλει. Ως γενικός κανόνας, τα άτομα με ήδη υπάρχουσες διαταραχές βιώνουν την κατάσταση χειρότερα και εκείνα με πιο σταθερο χαρακτήρα προσαρμόζονται πιο γρήγορα. Είναι γεγονός όμως ότι έχει παρατηρηθεί μια απότομη αύξηση στη ζήτηση ηρεμιστικών και ψυχοφαρμάκων. Ένα επίσης σημαντικό θέμα που αναφέρεται αρκετά στον Τύπο είναι η πιθανή αύξηση ενδοοικογενειακής βίας, ειδικά σε νοικοκυριά που πλήττονται οικονομικά λόγω του ιού. Σε σχετική δήλωση, η κυβέρνηση επέτρεψε την εξοδο απο το σπίτι σε άτομα που πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο στην οικεία τους.
Η πιο αισιόδοξη νότα πάντως, προέρχεται από τη θετική και ανεκτική στάση των παιδιών που, παρά το εγκλεισμό στο σπίτι, συμπεριφέρονται υποδειγματικά.
Δεν ξέρω αν η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την Ισπανία. Κανείς δεν ξέρει ποια θα ειναι η εξέλιξη του ιού σε κάθε χώρα, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον άφορα τον συνωστισμό, το σύστημα υγείας, τις καιρικές συνθήκες, τον εποχικό τουρισμό κλπ. Προφανώς το εύρος της επιδημίας και το μέγεθος των επιπτώσεών της στην Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στην Ελλάδα και είναι γεγονός πως τα μέτρα σε εσάς ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από ό,τι εδώ. Η παγκόσμια διακοπή του τουρισμού και των επαγγελματικών ταξιδιών σίγουρα βοηθάει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Η Ελλάδα όμως δεν ήταν ποτέ προορισμός χειμερινού τουρισμού και ο όγκος εισερχόμενων επαγγελματικών ταξιδιών ήταν ανέκαθεν αρκετά μικρός, όποτε ήταν λιγότερες και οι πιθανότητες μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού.
Στην Ισπανία, τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων και των πολιτών αυξάνονται κάθε μέρα. Η λίστα είναι μακρύτατη για να την καταγράψω. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης είναι πολύ περισσότερα, ποικίλα και γενναιόδωρα από ό,τι τα μέχρι τώρα ανακοινωμένα από την ελληνική κυβέρνηση. Και η διαφορά έγκειται τόσο στο στάδιο εξάπλωσης του ιού, όσο και στο κομμάτι της οικονομίας και των προβλημάτων που προκύπτουν, ακόμα και στον τομέα της πολιτικής ιδεολογίας.
Όχι, δεν φοβάμαι. Παραμένω αισιόδοξη. Η αλήθεια είναι ότι, λόγω του αντικείμενου της εργασίας μου και των οικογενειακών μου υποχρεώσεων, ακόμα και δουλεύοντας από το σπίτι δεν μου μένει και πολύς ελεύθερος χρόνος. Πιστεύω ότι η μετάβαση θα είναι πολύ σταδιακή και η νέα πραγματικότητα και καθημερινότητα θα είναι πολύ διαφορετικη -και ίσως όχι χειρότερη- από εκείνη που βιώναμε πριν από την πανδημία.
Χαιρετισμούς, κουράγιο και αισιοδοξία από τη Μαδρίτη!
Ε. Παρασκευοπούλου