Παιδότοποι: Ένας κλάδος που θέλουμε να υπάρχει και μετά τον κορονοϊό
Πώς θα επιβιώσει ο Κλάδος που αριθμεί πάνω από 800 παιδότοπους σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 6000 εργαζομένους;
- 30/04/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο παιδότοπος είναι ο χώρος που έχει αντικαταστήσει τις αλάνες, όπου έπαιζαν τα παιδιά των δικών μας γενεών. Ο βασικότερος λόγος που συνέβη αυτό, είναι το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει τον σχεδιασμό ενός ειδικά διαμορφωμένου και προστατευμένου περιβάλλοντος όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και να εκτονώσουν την ενέργειά τους με ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Έτσι λοιπόν, οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες του Κλάδου προσάρμοσαν τους παιδότοπους σε αυτά τα νέα δεδομένα, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια, την υγιεινή και την ψυχαγωγία της οικογένειας.
Ο στόχος τους είναι ενήλικες και παιδιά να είναι χαρούμενοι και να ξέρουν ότι έχουν το οικογενειακό τους “στέκι”. Εκεί που θα περάσουν τα απογεύματα μετά το σχολείο και τη δουλειά, εκεί που θα γιορτάσουν τα γενέθλια, εκεί που θα χαλαρώσουν οι γονείς και θα χαρούν τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα.
Όσοι έχουν παιδότοπο, είναι ουσιαστικά “γονείς”
Οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε παιδότοπους οφείλουν να λειτουργούν ως γονείς. Είτε είναι γονείς είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι καλούνται να προλαμβάνουν καταστάσεις, όπως είναι οι εποχικές ιώσεις ή το ενδεχόμενο τραυματισμού ενός παιδιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας πολύ νωρίτερα από το ίδιο το γεγονός.
Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, προσαρμόζουν τους χώρους τους στην εποχή και τις ανάγκες της οικογένειας. Συχνά με ίδιο κόστος, χωρίς κάποια άλλη οικονομική υποστήριξη, όπως είναι οι επιδοτήσεις που δικαιούνται επιχειρηματίες άλλων τομέων.
Στην παρούσα κατάσταση, δεν αναφέρει το κράτος πότε θα ανοίξουν οι παιδότοποι και αν τελικά χαθεί η σεζόν για άλλη μια φορά, οι παραπάνω επαγγελματίες θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές στο προσωπικό μειώνοντας τις θέσεις εργασίας ή τους μισθούς εκείνων των εργαζομένων, που επίσης αφιερώνουν τον χρόνο τους στη χαρά της οικογένειας.
Πώς θα μπορούσε να επιβιώσει ο Κλάδος, που αριθμεί πάνω από 800 παιδότοπους σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 6000 εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε δύσκολη κατάσταση χωρίς τα πρότερα έσοδα;
Η απάντησή είναι ότι δυστυχώς, δε μπορεί να επιβιώσει!
Οι παιδότοποι χρειάζονται τη στήριξή σας
Ο σεβασμός στη δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα και σίγουρα η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια, με ζημία για όλους μας. Αυτό που ζητούμε όμως είναι η στήριξη στους παιδότοπους όπως οι παιδότοποι στηρίζουν την οικογένεια τόσα χρόνια.
Κι εμείς θέλουμε η γιαγιά που θα φέρει το εγγόνι της στον παιδότοπο να παραμείνει υγιής, η έγκυος μητέρα που θα έρθει στον χώρο μας με το μεγαλύτερο παιδί της να νιώθει προστατευμένη, ο μπαμπάς να αισθάνεται σίγουρος ότι θα επισκεφθεί τον παιδότοπό μας με την οικογένεια και θα φύγουν χαρούμενοι κι όχι φοβισμένοι. Γι’ αυτό σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε ξανά ως “γονείς” και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!
Πράγματι, οι παιδότοποι αποτελούν ένα μικρό αλλά σημαντικό, κομμάτι της οικονομίας και προσφέρουν οικονομική “συνοχή” τόσο στη γενικότερη αγορά όσο και στην ίδια την οικογένεια που είναι το κοινό τους.
Αποτελούν έναν οικονομικό τρόπο διασκέδασης των παιδιών, διατηρούν συνεργασίες με άλλες εταιρείες για τις προμήθειές τους και βοηθούν την οικογένεια ώστε να έχει χρήματα και για άλλα κομμάτια της αγοράς παρέχοντας οικονομικές λύσεις για τις οικογενειακές δραστηριότητες.
Ενημερώνουμε τα παιδιά, δεν τα φοβίζουμε
Πάμε πίσω στην ανάμνηση της αλάνας… Θυμάσαι πόσο ωραία περνούσαν τότε τα απογεύματα; Θυμάσαι την ανυπομονησία που ένιωθες μέχρι να πας στην παιδική χαρά (τις λεγόμενες κούνιες στην παιδική γλώσσα) και στην αλάνα με τους φίλους σου;
Έτσι ακριβώς αισθάνονται και τα σύγχρονα παιδιά για τον παιδότοπο! Αυτό δε θέλουμε να τους το χαλάσουμε. Δε θέλουμε να βγουν στην κοινωνία παιδιά φοβισμένα, αλλά παιδιά ενημερωμένα. Ενημερώνουμε καθημερινά τα παιδιά μας για το τι πρέπει να προσέχουν, ώστε να τους γίνει βίωμα. Ειδικά αν πρόκειται για παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Δε μπορούμε όμως να έχουμε τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι, για να αισθανόμαστε οι ενήλικες σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά. Επίσης ας μην ξεχνάμε, που όσοι είναι γονείς σίγουρα δεν το ξεχνούν, τα παιδιά δεν κατανοούν ακόμη την πραγματική διάσταση της κατάστασης όπως οι ενήλικες. Έτσι μελαγχολούν, απορούν, θλίβονται, βαριούνται, φοβούνται, ζητούν τους φίλους τους. Μεγάλο μέρος της ζωής και της χαράς των παιδιών είναι στον παιδότοπο κι αυτό το “μέρος” είναι κλειστό μαζί με τον παιδότοπο.
Τα παιδιά δεν είναι ευπαθής ομάδα για τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως ανέφερε και ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, τα παιδιά δε νοσούν εύκολα από τον κορονοϊό αλλά και δεν τον μεταδίδουν. Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το άνοιγμα των παιδότοπων.
Αυτό που ζητούν ουσιαστικά οι επαγγελματίες που έχουν παιδότοπο ή εργάζονται σε αυτόν, είναι να αφήσουν τα παιδιά να χαρούν. Προστατευμένα ναι, αλλά όχι αποκλεισμένα από την πρότερη ζωή τους.
Οι εξωτερικοί χώροι είναι προνόμιο λίγων μόνο παιδότοπων
Πάνω από το 90% των χώρων που υπάρχουν οι παιδότοποι, είναι κλειστοί ενώ λίγοι είναι αυτοί που διαθέτουν εξωτερικές εγκατατάσεις.
Ωστόσο ακόμη κι εκείνοι που έχουν εξωτερικούς χώρους, τα πάγια έξοδα είναι αρκετά υψηλά αφού όσο πιο μεγάλος είναι ο παιδότοπος σε τετραγωνικά τόσο πιο πολυέξοδος.
Μπορούμε να παίξουμε και να μη στερήσουμε τα χαμόγελα από τα παιδιά μας, με ασφάλεια. Όλοι ανυπομονούμε για το εμβόλιο, το οποίο θα έχουμε το λιγότερο σ’ ένα χρόνο, αλλά δε μπορούμε να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τον κορονοϊό. Όπως δεν αποφύγαμε άλλες σοβαρές ιώσεις και ιούς στο παρελθόν.
Στηρίξτε τους παιδότοπους δίνοντας άμεσες πραγματικές λύσεις για αυτό τον εξειδικευμένο Κλάδο, που αποτελεί πηγή χαράς για όλη την οικογένεια!
Αιτήματα των επιχειρηματιών με παιδότοπους
1) Μηδενικό κόστος ενοικίων των επιχειρήσεων μας, για όσο διάστημα αυτές τελούν σε καθεστώς αναστολής
2) Μείωση των ενοικίων μας, κατά 70% για ένα τουλάχιστον έτος ,με ταυτόχρονη χορήγηση φορολογικών ελαφρύνσεων των ιδιοκτητών των ακινήτων.
3) Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων μας για ένα τουλάχιστον έτος
4) Παράταση των πάσης φύσεως υφιστάμενων ρυθμίσεων προς κάθε αρμόδιο φορέα και αρχή για ένα έτος
5) Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13% για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας
6) Χρησιμοποίηση αδιάθετων κεφαλαίων ΕΣΠΑ με τη μορφή επιχορήγησης για εγκαταστάσεις επαγγελματικού εξοπλισμού
7) Θέσπιση κινήτρων για ενίσχυση της απασχόλησης
8) Πρόβλεψη ευνοϊκής ρύθμισης 120 άτοκων δόσεων για όλες τις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις, καθώς και για όσες δημιουργηθούν έως την 31-03-2020 με έναρξη πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2021
9) Πάγωμα δόσεων δανείων των επιχειρήσεων για περίοδο 12 μηνών και δυνατότητα χρηματοδότησης με άτοκο κεφάλαιο κίνησης με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς αποκλεισμούς
10) Απομείωση δανείων σύμφωνα με βιώσιμες μελέτες των επιχειρήσεων
11) Παράταση εξόφλησης επιταγών που έχουν εκδοθεί, 3 μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία επαναλειτουργίας μας
12) Παράταση του χρόνου που απαιτείται για την προσαρμογή στις διατάξεις του ΦΕΚ 2213/8-6-19 και ειδικά στο άρθρο 13 , που αφορά Μεταβατικές -Καταργούμενες Διατάξεις, για 12 τουλάχιστον μήνες από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων μας
Το παρόν κείμενο συντάχθηκε εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής Παιδοτόπων Ελλάδας που με καθημερινό αγώνα επιδιώκει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που την αποτελούν, προκειμένου να αποφευχθεί μια ολική κλαδοκτονία που θα αφαιρέσει το δικαίωμα των παιδιών να χαμογελούν και να ψυχαγωγούνται όπως γινόταν εδώ και χρόνια.