Patisserie To Kati Allo: Το ζαχαροπλαστείο που αγαπά το καλό χειροποίητο παγωτό
Διασχίζοντας τη Λεωφόρο Αγίας Βαρβάρας του Παλαιού Φαλήρου, συναντάμε το μικρό αλλά… θαυματουργό ζαχαροπλαστείο «Τo Kati Allo». Σε πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο, με προσεγμένο και σύγχρονο design και τα λαχταριστά γλυκά του σε πρώτο πλάνο, φημίζεται ιδιαίτερα για τα παγωτά του και η αλήθεια είναι πως δοκιμάζοντάς τα, διαπιστώσαμε πως η φήμη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία.
- 20/06/2020
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Με εικοσαετή εμπειρία στην παραγωγή χειροποίητου παγωτού και γλυκών, η οικογενειακή επιχείρηση «To Kati Allo» σου εγγυάται πως όποια γεύση παγωτού και αν διαλέξεις, θα φας ένα ποιοτικό παγωτό με πλούσια γεύση, φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά. Και αυτό δεν είναι διόλου τυχαίου, αφού πρόκειται για μια «τέχνη» που έχει μεταφερθεί μέσα στα χρόνια από γενιά σε γενιά.
Σε μια εποχή όπου το παγωτό υπάρχει παντού και σε αφθονία, τι κάνει ένα παγωτό να ξεχωρίσει; Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και δημιουργός των γευστικών γλυκών, κ.Καθαρόπουλος, μας εξηγεί πως το παγωτό του καταστήματος ξεχωρίζει πάνω απ’ όλα γιατί είναι φρέσκο κάθε μέρα. «Το παγωτό φτιάχνεται καθημερινά στο εργαστήριο και κατευθείαν μπαίνει μπροστά στα ψυγεία. Δεν μένει τίποτα δεύτερη μέρα», αναφέρει. Άλλο ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας του δεν είναι άλλο από τις πρώτες ύλες: το 100% φρέσκο γάλα και τα φρέσκα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως για παράδειγμα τα φρούτα για τις sorbet γεύσεις (πχ. πουρές μάνγκο και φρέσκια φράουλα).
Το «Kati Allo» διαθέτει ειδική μονάδα παραγωγής, στην οποία φτιάχνονται τα πάντα, με εξαίρεση όσα θεωρούνται «στιγμής» (όπως οι τάρτες, που φτιάχνονται μέσα στο χώρο του ζαχαροπλαστείου). Οι ιδιοκτήτες, Παναγιώτης Καθαρόπουλος και η συνιδιοκτήτρια και μητέρα του, κα. Παρασκευοπούλου, διαθέτουν επίσης ειδίκευση στις τούρτες με ζαχαρόπαστα, δημιουργώντας απίστευτα και εντυπωσιακά σχέδια, κατόπιν παραγγελίας.
«Για να φτιάξεις καλό παγωτό, χρειάζονται γνώση και εμπειρία»
Ποιο θα λέγαμε τελικά πως είναι το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας; Ο κ. Καθαρόπουλος εξηγεί πως αυτό είναι ένας συνδυασμός εμπειρίας και τεχνογνωσίας.«Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να φτιάξει παγωτό. Χρειάζεται γνώση και εμπειρία. Εμείς προσπαθούμε να συνδυάσουμε την εμπειρία και τις γνώσεις που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη γενιά, με τη διαρκή εκπαίδευση πάνω στις νέες τάσεις και τεχνικές, έτσι ώστε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι».
Παράλληλα, από τα μηχανήματα παραγωγής, μέχρι τα ψυγεία, όλα είναι τελευταίας τεχνολογίας για να φτιάχνουν το καλύτερο παγωτό και γλυκό. Μάλιστα η πρόσφατη ανακαίνιση που έγινε, αφορούσε όχι μόνο τον χώρο, αλλά και τον επαγγελματικό εξοπλισμό.
Μπορείς λοιπόν να απολαύσεις το παγωτό ή το γλυκό σου μαζί με τον καφέ σου σε ένα από τα τραπεζοκαθίσματα, διακοσμημένα με όμορφα γλαστράκια, στον εξωτερικό χώρο του ζαχαροπλαστείου. Μπορείς ακόμη να συνδυάσεις το παγωτό σου με μια βάφλα, που θα απογειώσει τη γευστική εμπειρία. Ανάμεσα στις 30 διαφορετικές γεύσεις, σίγουρα θα δυσκολευτείς να διαλέξεις. Μόνο η εικόνα τους στο ψυγείο, σε κάνει να αλλάζεις συνεχώς γνώμη, αφού το ένα φαίνεται πιο λαχταριστό από το άλλο.
Αν θες τη γνώμη μας, φρόντισε να δοκιμάσεις σίγουρα το Γιαούρτι με Ρόδι, που θα σου θυμίσει κάτι σε παραδοσιακή γεύση και γλυκό του κουταλιού. Αν πάλι είσαι φίλος του πιο μοντέρνου, διάλεξε το Lemon Pie και δεν θα το μετανιώσεις. Αυθεντική, ανάλαφρη γεύση κρέμας λεμονιού με κομμάτια μπισκότου πτι-μπερ που είναι όλα τραγανά, σαν να φτιάχτηκαν ακριβώς την ώρα που έφτασες στο μαγαζί. Εναλλακτική πρόταση, το Sorbet Μάνγκο, δροσερό και γευστικότατο. Αν πάλι θέλεις κάτι διαχρονικό, σου προτείνουμε τη Lila Pause με πλούσια υφή και γεμάτη γεύση που θα σου θυμίσει κάτι από τα παιδικά σου χρόνια. Στα best sellers ανήκουν οπωσδήποτε η Βανίλια με Amarena αλλά και το Cookies με Μπισκότο Speculoos (με μπισκότο κανέλα και μπαχαρικά όπως τζίντζερ και πιπέρι που του δίνουν μια ιδιαίτερη, spicy νότα). Αν πάλι κάνεις διατροφή ή είσαι vegan, υπάρχουν επιλογές και για εσένα!
Φυσικά στο κατάστημα δεν θα βρεις μόνο καλό παγωτό. Σπεύσε να δοκιμάσεις την τάρτα βουτύρου με κρεμ patisserie βανίλια Μαδαγασκάρης και φραμπουάζ, τη μους με bitter σοκολάτα αλλά και το «αποδομημένο» ή αλλιώς ανάποδο cheesecake ή τα διάφορα παστάκια σε σχήμα καρδιάς (μη διστάσεις να ζητήσεις τις vegan εκδοχές τους). Θα βρεις επίσης μεγάλη ποικιλία σε παγωτίνια, με βάση φυσικά το χειροποίητο παγωτό του. Το ίδιο συμβαίνει βεβαίως και με τις τούρτες-παγωτό.
Και κάτι τελευταίο: Στο «Kati Allo» η ποιότητα είναι γνώμονας, ωστόσο δίνεται έμφαση και στην ποικιλία. Γι’ αυτό, οι γεύσεις στα παγωτά και τα γλυκά αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Φύγαμε για παγωτό;