Έλενα Κούβδου: Μια παγκόσμια πρωταθλήτρια μπορεί να γίνει η διαιτολόγος σου
Τη γνωρίσαμε ως αθλήτρια του N.O.B. Τη θαυμάσαμε ως παγκόσμια πρωταθλήτρια του πόλο με την εθνική μας ομάδα. Σήμερα η Έλενα Κούβδου, ως Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στη Βούλα και είναι αποφασισμένη να αλλάξει τη σχέση μας με το φαγητό και να μας κάνει να αγαπήσουμε και πάλι το σώμα μας.
- 28/06/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Πριν από λίγο καιρό συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την τελευταία της επίσημη συμμετοχή σε αγώνες με τα χρώματα της εθνικής ομάδας. Στη διάρκεια της αθλητικής της σταδιοδρομίας στο πόλο, η Έλενα Κούβδου κέρδισε πολλές διακρίσεις (με κορυφαίο τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας το 2011 με την Εθνική) και έμαθε από πρώτο χέρι όχι μόνο πόσο σκληρή προπόνηση χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή, αλλά και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στις αθλητικές επιδόσεις.
«Είμαστε ό,τι τρώμε». Το γνωστό ρητό αποτελεί για την Έλενα μια μεγάλη, σχεδόν αυταπόδεικτη αλήθεια. Και είτε είμαστε αθλητές, είτε απλώς δίνουμε καθημερινά τον δικό μας αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της απαιτητικής μας ρουτίνας, ο τρόπος που τρώμε, αυτά που βάζουμε στο πιάτο μας, ακόμα κι εκείνα που σκεφτόμαστε για το φαγητό μας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς νιώθουμε, το πώς αποδίδουμε και, βεβαίως, το πώς δείχνουμε.
Ως Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, απόφοιτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών και με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές, η ίδια συνεργάζεται σήμερα με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος έχοντας αναλάβει τη διατροφική υποστήριξη των εθνικών ομάδων Ανδρών και Γυναικών στο πόλο. Παράλληλα, διατηρεί το ιδιωτικό γραφείο της στη Βούλα (Νικολάου Πλαστήρα 12, στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου), όπου δέχεται καθημερινά τους πελάτες της με έναν και μόνο σκοπό: Να τους βοηθήσει να αλλάξουν τον τρόπο που τρώνε.
«Το βασικό που προσπαθώ να περάσω στους πελάτες μου είναι ότι εδώ δεν έρχονται για να κάνουν δίαιτα, αλλά για να μάθουν να τρώνε σωστά. Τη δίαιτα την έχουμε στο μυαλό μας συνδυασμένη με τον περιορισμό, με την έλλειψη. Όμως εγώ αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να αλλάξω τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Μέσα από τις νέες συνήθειες είναι που τελικά θα χάσουν βάρος ή θα επιτύχουν τον οποιαδήποτε στόχο τους».
«Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ σύνηθες να μην εντοπίζονται, δηλαδή να μην υπάρχει διάγνωση. Δεν εννοούμε διατροφικές διαταραχές που χρήζουν νοσηλείας, αλλά περισσότερο μια κακή σχέση με το φαγητό. Συμπεριφορές που μπορεί να έχει ένα άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα και υποδεικνύουν μια κακή σχέση με το φαγητό, μπορεί να αποτελούν μια διατροφική διαταραχή ελαφριάς μορφής. Για παράδειγμα, το να νιώθω ενοχές όταν τρώω ή, αντιστοίχως, το να νιώθω καλά όταν μένω νηστικός είναι μια κακή σχέση με το φαγητό που πρέπει με κάποιον τρόπο να αλλάξει».
Αναζητώντας τη διατροφική ισορροπία
Η πρώτη επίσκεψη στο γραφείο της Έλενας Κούβδου περιλαμβάνει λήψη ιστορικού και αναλυτικές μετρήσεις (όπως ποσοστά λίπους, σωματικά υγρά, μέτρηση μυϊκής μάζας, μέτρηση βασικού μεταβολισμού) αλλά, κυρίως, απαιτεί μια διεξοδική συζήτηση μαζί της για τις διατροφικές συνήθειες, τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τους στόχους σου. Θα συζητήσετε όλες τις δυνατότητες και μαζί θα προσαρμόσετε το πρόγραμμα διατροφής πάνω στην καθημερινότητά σου, ώστε να είναι λειτουργικό, ευχάριστο και χορταστικό. Παράλληλα, η Έλενα θα σου δώσει δικές της συνταγές και προσωπικά της tips, ώστε να ακολουθείς το πρόγραμμα χωρίς να νιώθεις ποτέ ότι στερείσαι κάτι. Κι αν μια μέρα δεν μπορέσεις να το ακολουθήσεις, δεν χρειάζεται να νιώθεις καθόλου τύψεις. Σημασία, σύμφωνα με την ίδια, έχει η μεγάλη εικόνα: να αλλάξεις τη διατροφή σου συνολικά, να βρεις τη διατροφική ισορροπία μέσα στην καθημερινότητά σου.
«Το φαγητό στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικό. Είναι συνδεδεμένο με κοινωνικές περιστάσεις, με καλοπέραση και ευχαρίστηση» σχολιάζει. «Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια ισορροπία στον τρόπο που τρώμε. Αυτό είναι το βασικό που θέλω να μαθαίνουν όσοι δουλεύουν μαζί μου. Πχ δεν μπορείς να τρως μόνο μία φορά την ημέρα, πιστεύοντας ότι από τη στιγμή που δεν ξεπερνάς τις 1500 θερμίδες ημερησίως, θα χάσεις βάρος. Το φαγητό δεν είναι μόνο νούμερα. Θέλει κατανομή, θέλει ποιότητα και αλλαγή στάσης ζωής, ώστε να μην έχουμε ένα βραχυπρόθεσμο αλλά ένα μόνιμο αποτέλεσμα».
Βεβαίως, ως πρώην αθλήτρια, η Έλενα Κούβδου αναλαμβάνει επίσης προγράμματα αθλητών. «Έχω διαβάσει κάπου ένα ρητό που μου έχει μείνει. “Η καλή διατροφή δεν μπορεί να κάνει έναν κακό αθλητή καλό. Η κακή διατροφή μπορεί όμως να κάνει έναν καλό αθλητική χειρότερο”. Πράγματι, το κομμάτι της διατροφής στον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικό για τις επιδόσεις. Και, δυστυχώς, στην Ελλάδα οι αθλητές δεν έχουν την εκπαίδευση που θα έρεπε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Για εμένα θα ήταν πολύ σημαντικό τα σωματεία να επενδύσουν, πέρα από τη διατροφική παρακολούθηση, και στο κομμάτι της διατροφικής εκπαίδευσης των αθλητών. Από την προετοιμασία για έναν αγώνα ή την αποκατάσταση μετά από αυτόν, μέχρι το τι πρέπει να τρως μετά την προπόνηση ή πώς πρέπει να κρατάς το σώμα σου ενυδατωμένο, η διατροφή είναι για τους αθλητές τεράστιας σημασίας».
Όσο για τον δικό της χρυσό διατροφικό κανόνα τον οποίο ακολουθούσε τόσο ως αθλήτρια όσο και σήμερα, ως Διαιτολόγος: «Προσπαθώ να μην αφήνω ποτέ την πείνα μου να μεγαλώσει. Έτσι, καταφέρνω να μειώνω τη μερίδα μου. Φτάνω με λιγότερη όρεξη στο τραπέζι και κρατάω τις μερίδες μου υπό έλεγχο. Αυτό θα έλεγα ότι είναι το μεγαλύτερο μυστικό μου».