Το Spizzi Bistro φέρνει ναπολιτάνικο αέρα στην Άνω Γλυφάδα
Το Spizzi Bistro Napoletano άνοιξε τις πόρτες του στις 26 Μάϊου για να μας μυήσει στη γνήσια ναπολιτάνικη κουζίνα, προσφέροντας μια συνολική εμπειρία. Από τον τρόπο που θα φάμε την πίτσα μας, μέχρι τον ιταλικό καφέ που θα απολαύσουμε, το Spizzi μας καλεί να το γνωρίσουμε και υπόσχεται να μας κάνει να νιώσουμε για λίγο ναπολιτάνοι!
- 30/06/2020
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Διασχίζοντας την πολυσύχναστη οδό Γούναρη στην Άνω Γλυφάδα, συναντάμε μια αυθεντική ιταλική γωνιά, που μας περιμένει να απολαύσουμε πιάτα ναπολιτάνικα, όπως ακριβώς θα τα δοκιμάζαμε στη γειτονική μας Ιταλία. Έμπειροι και καταξιωμένοι σεφ, γνώστες του αντικειμένου, μας ετοιμάζουν εύκολα και γρήγορα πιάτα όπως πίτσες, panini, παραδοσιακά ορεκτικά και μακαρονάδες, βάζοντας μέσα τους όλη την τεχνογνωσία και την ιταλική νοοτροπία που τόσα χρόνια γνωρίζουν.
Στο εξωτερικό, ένας μικρός αλλά προσεγμένος και όμορφα διακοσμημένος με πράσινο χώρος. Μπαίνοντας μέσα, την παράσταση κλέβει ο μεγάλος τοίχος στον οποίο βλέπουμε μια καλλιτεχνική δημιουργία της Melina Koan, με το logo του μαγαζιού, γεωμετρικά σχήματα και μοντέρνα χρώματα, αλλά και τα ιταλικά αλλαντικά σε πρώτο πλάνο.
O ιδιοκτήτης του Spizzi Bistro Napoletano, Βασίλης Παπακώστας
Λίγα λόγια για το story: Ο ιδιοκτήτης, Βασίλης Παπακώστας, χρόνια ασχολούμενος με την εστίαση, έχει διαγράψει μια μεγάλη καριέρα στο χώρο. Ο ίδιος διαθέτει άλλο ένα εστιατόριο , το Blue Cuisine στη Φολέγανδρο, με νέα ελληνική κουζίνα, ωστόσο λόγω της αγάπης του για την ιταλική κουζίνα, πάντα ήθελε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό, ιταλικό εστιατόριο, στο οποίο θα προσφέρει μια συνολική εμπειρία. «Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ concept», λέει ο ίδιος και το Spizzi είναι σίγουρα ένα ολόκληρο concept που περιμένει να το ζήσουμε. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει, αν δεν υπήρχε η κατάλληλη ομάδα.
Στην κουζίνα, ο έμπειρος ναπολιτάνος pizzaiolo, Walter Speranza, αντιπρόσωπος του Associazone Verace Pizza Napoletana για την Ελλάδα, επιμελείται λαχταριστές πίτσες με λεπτή ζύμη, crunchy υφή και όλα τα φρέσκα υλικά που έρχονται από Ιταλία. Τη γεύση αυτή απογειώνει το ψήσιμο σε ξυλόφουρνο. Η ομάδα του μπορεί να ετοιμάσει οποιαδήποτε πίτσα, χωρίς αυτή να βρίσκεται στον κατάλογο, με όποια υλικά και σε όποιο μέγεθος θέλεις, ενώ το μενού έχει επιμεληθεί και εκτελεί ο καταξιωμένος Ιταλός σεφ Giovanni Scarazzi, που δημιουργεί γεύσεις που μας ταξιδεύουν. «Δύναμή μας είναι η κουζίνα. Ο πελάτης βιώνει μια συνολική ιταλική εμπειρία», μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης.
Αφού θα βρεθείς στο Spizzi δοκίμασε σίγουρα την pizza margherita, με ντοματίνια San Marzano από την περιοχή της Campania, την primavera με προσούτο, ρόκα και παρμεζάνα ή αν θες κάτι πιο spicy, ζήτησε την Diavola Nduja, με ντομάτα, Mozzarella, πρόβολα, Nduja Καλαβρίας και σαλάμι. Στον κατάλογο θα βρεις και τέσσερις «λευκές» πίτσες (χωρίς καθόλου σάλτσα ντομάτας). Από ορεκτικά, επίλεξε το Vitello Tonnato, γνήσια ιταλική συνταγή με μοσχάρι νουά, μαγειρεμένο με σάλτσα τόνου και κάππαρη. Στα highlights του Spizzi, το Gnocchetti ai Frutti Di Mare: σπιτικά νιόκι πατάτας με φρέσκα θαλασσινά όπως η αχιβάδα και η γαρίδα. Αν θέλεις κάτι πιο κλασικό, επίλεξε την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα με αυγό, Pecorino, και φρεσκοκομμένο πιπέρι. Must του καταλόγου αποτελούν και τα panini, όπως το αρωματικό και γευστικό panini Melanzane, με ψητή μελιτζάνα που λιώνει στο στόμα, ντοματίνια, mozzarella και βασιλικό.
Στο Spizzi μπορείς να περάσεις μια όμορφη βραδιά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, απολαμβάνοντας επίσης μεγάλη ποικιλία ιταλικών κρασιών, αρκετά κοντά στην ελληνική γεύση. Διάλεξε το δικό σου μέσα από έναν κατάλογο που έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος sommelier, Νικόλας Γιαννόπουλος, με πάνω από 20 ετικέτες από λευκά, κόκκινα, αφρώδη και ροζέ κρασιά. Αν δεν είσαι σε mood για ένα πλήρες γεύμα, συνδύασε το κρασί σου με ένα πλατό που θα έχει ποικιλίες από ιταλικά αλλαντικά και τυριά ολοκληρώνοντας έτσι τη γευστική εμπειρία. Για να απογειωθεί όμως, θα πρέπει να δοκιμάσεις και ένα από τα απίστευτα γλυκά του Spizzi! Αν θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από το κλασικό tiramisu, επίλεξε το Cheesecake Al Pistachio, «πειραγμένη» συνταγή του γνωστού μας Cheesecake με μπισκότο από φουντούκι και ψιλοκομμένο φιστίκι που ενσωματώνεται μέσα στην πλούσια κρέμα.
Αν πάλι δεν έχεις καθόλου χρόνο στη διάθεσή σου, μπορείς να πάρεις οτιδήποτε θέλεις στο χέρι (ακόμη και την πίτσα σου, την οποία θα διπλώσουν “al portafoglio” , όπως θα έλεγαν και στην Ιταλία). Παράλληλα, το Spizzi ετοιμάζεται να ξεκινήσει και υπηρεσία delivery, ώστε να φτάνει στην πόρτα σου εύκολα και γρήγορα.
Ακόμη μια έκπληξη: Οι ιθύνοντες, ετοιμάζονται για κάτι super πρωτοποριακό που σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί. Μιλάμε για την υπηρεσία «Σεφ στο σπίτι». Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό ο σεφ θα μπορεί να έρχεται στο σπίτι σου και να φτιάχνει οποιοδήποτε μενού επιλέξεις για εσένα και την παρέα σου, κατόπιν συνεννόησης. Έτσι, το ναπολιτάνικο Spizzi μπαίνει κυριολεκτικά και στα σπίτια μας.
Οπότε, stay tuned!