7 μύθοι γύρω από τα κινητά
Οι The Fixers είναι εδώ για να επισκευάσουν τη συσκευή σου, αλλά και για να αποκαταστήσουν την αλήθεια σε αρκετούς μύθους γύρω από τα κινητά.
- 05/01/2021
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης. Βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και δεν ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι. Εμείς ρωτήσαμε, όμως, τους ειδικούς και μας κατέρριψαν 7 μύθους, που όλοι έχουμε ακούσει και ίσως να έχουμε προτείνει κιόλας γύρω από τα κινητά μας. Ό,τι αφορά στην μπαταρία του κινητού μας, τον χρόνο ζωής του αλλά και μικρά tricks που έχουν γίνει viral, οι THE FIXERS τα βάζουν στο μικροσκόπιό τους και μας λένε την αλήθεια.
ΜΥΘΟΣ: Μπορείς να στεγνώσεις το κινητό σου μεσα σε ρύζι ή με πιστολάκι μαλλιών.
Αν στο κινητό σου πέσει νερό, φήμες λένε ότι ο χρόνος σταματάει. Εκείνη τη στιγμή νιώθεις ανήμπορος να κάνεις το οτιδήποτε και τα μέλη σου είναι σαν να έχουν παραλύσει. Και τσουπ σου έρχεται στο μυαλό εκείνη η συμβουλή που σου είχε δώσει ένας ξάδερφος, ότι αν βραχεί το νερό να το βάλεις σε ένα δοχείο με ρύζι για να απορροφήσει την υγρασία. Αυτό είναι ΜΥΘΟΣ. Ενώ το ρύζι όντως μπορεί να απορροφήσει την υγρασία, αυτό συμβαίνει μόνο όταν έρχεται σε επαφή με αυτήν. Όπως καταλαβαίνεις, μιας και το κινητό σου είναι μια κλειστή συσκευή η υγρασία δεν πρόκειται να βγει από τα ενδότερα, όπου έχει φτάσει. Το ίδιο ισχύει αν προσπαθήσεις να το στεγνώσεις με ένα πιστολάκι. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σπρώξεις το νερό ακόμα πιo μέσα στο εσωτερικό του κινητού. Και οι δύο μέθοδοι ίσως καταλήξουν να βλάψουν το κινητό σου περισσότερο από το να το βοηθήσουν. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το πας στους THE FIXERS και οι ειδικοί θα στο φτιάξουν αμέσως με ασφάλεια και σιγουριά, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό για τέτοιες περιπτώσεις.
ΜΥΘΟΣ: Φορτίζοντας το κινητό το βράδυ καταστρέφεις την μπαταρία
Τα κινητά μας τα λένε smartphones για έναν και μόνο λόγο. Γιατί είναι smart. Ένας λόγος που τα κάνει έξυπνα είναι ότι μπορούν να καταλάβουν πότε η μπαταρία έχει γεμίσει 100%. Τότε το κινητό σταματάει να δέχεται παροχή ρεύματος μέχρι να πέσει στο 99%. Αυτή η διαδικασία έχει ελάχιστη έως μηδαμινή επίπτωση στη ζωή της μπαταρίας. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η μπαταρία από τη φύση της βρίσκεται σε κατάσταση όπου συνεχώς χάνει μέρος της χωρητικότητάς της. Οπότε δεν φταίει που το έβαλες να φορτίζει όλο το βράδυ. Αν πάλι μετά από χρόνια, η χωρητικότητα και αντοχή της μπαταρίας σου έχει πέσει, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς ένα THE FIXERS για να την αλλάξεις.
ΜΥΘΟΣ: Άφησε την μπαταρία να αδειάσει πριν φορτίσεις το κινητό
Το να αφήσεις να αδειάσει η μπαταρία για να το βάλεις να φορτίσει πολύ απλά δεν βοηθάει σε τίποτα την μπαταρία του κινητού σου και το κινητό σου το ίδιο. Ίσως και να είναι επιβλαβές. Οι μπαταρίες λιθίου που έχουν τα σύγχρονα κινητά είναι αρκετά έξυπνες ώστε να μπορούν να γεμίσουν πλήρως χωρίς να έχουν αδειάσει εντελώς. Αυτό ίσχυε στα παλιά κινητά που είχαν μπαταρίες τύπου NiCAD και NiMH οι οποίες όντως διαρκούσαν περισσότερο αν τις άφηνες να αδειάσουν πριν τις φορτίσεις. Η μόνη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε για τις μπαταρίες λιθίου είναι η εξής: φόρτισε όποτε το έχεις ανάγκη και μπορείς.
Α, και ένας άλλος μικρός μύθος σχετικά με τις μπαταρίες: μπορείς να το χρησιμοποιείς ενώ φορτίζει. Δεν θα πάθει τίποτα κανείς. Ούτε εσύ ούτε το κινητό, απλά θα αργήσει λίγο περισσότερο να φτάσει στο 100%.
ΜΥΘΟΣ: Κλείνοντας τις εφαρμογές, το κινητό γίνεται γρηγορότερο
Πολλές φορές μπερδεύουμε το ότι οι εφαρμογές είναι ανοιχτές στο παρασκηνιο με το ότι τρέχουν μπροστά. Όταν λοιπόν μια εφαρμογή είναι ανοιχτή αλλά δεν τρέχει τότε δεν μας ενοχλεί πουθενά. Αυτό που κάνει είναι να είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορα το εκ νέου άνοιγμά της και αυτό γιατί δεν θα χρησιμοποιηθούν πολλοί πόροι. Το να κλείνεις τις εφαρμογές στο παρασκήνιο δεν θα βοηθήσει το κινητό σου και δεν τα το κάνει γρηγορότερο. Δεν είναι κακό να κάνεις μια εκκαθάριση πού και πού, θα βοηθήσει αλλά αυτή η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα βοηθήσει. Ίσως με το να το κάνεις συνεχώς να χαλάς περισσότερη μπαταρία.
ΜΥΘΟΣ: Περισσότερα megapixels σημαίνει καλύτερη κάμερα
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, περισσότερο ασχολούμασταν για το πόσα megapixels έχει το κινητό, όταν πηγαίναμε σε ένα καφέ παρά πίναμε καφέ. Τότε που το megapixel ήταν μονάδα μέτρησης του ποιος είναι καλύτερος. Όλες αυτές οι συζητήσεις λοιπόν ήταν άκαιρες και άκυρες. Τα megapixels έχουν να κάνουν μόνο με το πόσο μεγάλη φωτογραφία μπορείς να βγάλεις και όχι με την ανάλυσή της. Εκτός αν θες να τυπώσεις με το κινητό αφίσες. Καλύτερα, την επόμενη φορά που θα αγοράσεις κινητό, να κοιτάξεις για την ποιότητα των φακών της κάμερας, τον επεξεργαστή εικόνας που έχει κάθε λογισμικό και άλλα τέτοια. Και να θυμάσαι, μια κάμερα 12 megapixel με υψηλής ποιότητας pixels μπορεί να τραβήξει καλύτερες φωτογραφίες από μια κάμερα 15 megapixels με χαμηλής ποιότητας pixels.
Πάντως αν έχει σπάσει ή θολώσει το τζαμάκι της κάμεράς σου, τότε πήγαινε στους THE FIXERS για να στο φτιάξουν αμέσως.
ΜΥΘΟΣ: Ο μαγνήτης κοντά στο κινητό μπορεί να διαγράψει δεδομένα
Από τους αγαπημένους μου μύθους. Ένας μαγνήτης κοντά στο κινητό μπορεί να διαγράψει τα δεδομένα. Δεν ξέρω καν πώς ξεκίνησε αυτός ο μύθος, ίσως επειδή το έκανε ο Walter White στο Breaking Bad. Κάπου εδώ όμως να πούμε ότι τα κινητά μας δεν έχουν HDD δίσκους για να αποθηκεύουν τα δεδομένα, αλλά flash memory η οποία είναι πολύ διαφορετική και δεν παθαίνει τίποτα από τους μαγνήτες. Ίσως να πάθει η πυξίδα που έχει το κινητό, τα δεδομένα σίγουρα όμως δεν θα χαθούν.
ΜΥΘΟΣ: Η ακτινοβολία από τα κινητά μπορεί να μαγειρέψει ένα αβγό
Ο τελευταίος και καλύτερος μύθος. Πριν από αρκετά χρόνια όταν είχαν κυκλοφορήσει τα κινητά και μαζί και το Youtube, είχαν κυκλοφορήσει κάποια video όπου ένας τύπος μαγείρευε ένα αβγό με μόνη πηγή θερμότητας την ακτινοβολία από κάποια κινητά. Δυστυχώς τα κινητά δεν μπορούν να ψήσουν ούτε αβγό ούτε ποπ κορν. Ίσως αυτό να ήταν εφικτό αν είχαμε 7000 κινητά που όλα συγκέντρωναν την ακτινοβολία τους σε ένα σημείο. Τότε -ίσως ξαναλέω- να ζεσταινόταν ελάχιστα το αβγό. Το καλαμπόκι πάντως ούτε τότε θα έσκαγε, για να γίνει ποπ κορν.