Μύθοι και αλήθειες για τις βλάβες στη μητρική πλακέτα
Όταν απευθύνεσαι σε τεχνικούς με εξειδίκευση στην επισκευή μητρικής πλακέτας και σε ένα δίκτυο καταστημάτων που διαθέτει τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, η επισκευή μητρικής πλακέτας υπολογιστή ή κινητού… φτιάχνεται.
- 05/02/2021
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Μοιάζει να είναι η κορωνίδα όλων των βλαβών. «Έχει πρόβλημα στη μητρική πλακέτα» είναι η ατάκα που, όταν ακούγεται, μοιάζει με ταφόπλακα της ηλεκτρονικής μας συσκευής. Κι όμως, δεν ισχύει. Αν διαθέτεις τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και έχεις τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους τεχνικούς, τότε τίποτα δεν είναι οριστικό. Άλλωστε για τους THE FIXERS #όλαφτιάχνονται, ακόμα και μια βλάβη στη μητρική.
Εμείς μιλήσαμε με τον Γρηγόρη Γιουσέφ, τεχνικό των καταστημάτων THE FIXERS, για να μας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με τις βλάβες στις μητρικές πλακέτες και να μας καταρρίψει όλους τους μύθους που έχουμε στο μυαλό μας σχετικά με αυτό.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Πώς καταλαβαίνουμε ότι χάλασε η μητρική στον υπολογιστή μας ή στο κινητό μας τηλέφωνο; «Αυτή η απάντηση κανονικά μπορεί να δοθεί μόνο μετά από τεχνικό έλεγχο. Είναι πολύ δύσκολο για έναν τελικό χρήστη να καταλάβει από κάποια συμπτώματα (πχ δεν ανοίγει ένα κινητό ή ένας υπολογιστής δεν πιάνει σήμα, είτε ανεβάζει θερμοκρασία) ότι αυτό σημαίνει ότι η συσκευή έχει πρόβλημα στη μητρική πλακέτα και όχι σε κάποια επιμέρους κομμάτια. Ένα παράδειγμα είναι ότι μπορεί να μην φορτίζει το κινητό μας γιατί έχουμε πρόβλημα στη μπαταρία μας και όχι στη μητρική πλακέτα. Μπορεί να μην φορτίζει πάλι ένα κινητό γιατί μπορεί να έχουμε πρόβλημα στο βύσμα τροφοδοσίας. Αυτά όλα είναι κομμάτια που μπορούν να αλλαχτούν και δεν υπάγονται στη μητρική πλακέτα. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να βγάλεις ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι ο εκτενής τεχνικός έλεγχος».
Τις περισσότερες φορές, όταν έχουμε βλάβη στη μητρική πλακέτα, επιλέγουμε να αλλάξουμε τη συσκευή μας. Είναι όμως το σωστό ή μπορεί να φτιαχτεί; «Όταν σε έναν υπολογιστή ή κινητό διαπιστωθεί από καταρτισμένους τεχνικούς ότι έχει πρόβλημα μητρικής, πάντα υπάρχει η περίπτωση να επισκευαστεί η ίδια η πλακέτα, και το κινητό ή laptop μετά την επισκευή να λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Παραδείγματος χάρη ένα κινητό μπορεί να σταματήσει ξαφνικά να πιάνει σήμα ή να μην έχει ήχο ή να μην παίζει το Bluetooth ή να μην φορτίζει. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να διορθωθούν επισκευάζοντας κάποια ic parts στη μητρική πλακέτα. Επομένως ο χρήστης πρέπει πάντα να συμβουλευτεί τη γνώμη ενός ειδικού, όπως ακριβώς κάνουμε στις περιπτώσεις υγείας με τους γιατρούς. Είμαστε γιατροί ηλεκτρονικών επισκευών».
Πώς μπορεί να χαλάσει η μητρική πλακέτα
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί χάλασε η μητρική μας. Και, κυρίως, τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε; «Στα laptop κυρίως παρουσιάζεται πρόβλημα στην κάρτα γραφικών. Αυτό προκαλείται γιατί ο χρήστης λειτούργει καθημερινά το laptop ή τον σταθερό υπολογιστή, χωρίς να έχει κάνει ποτέ εσωτερικό καθαρισμό σε κάποιο επισκευαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να το δουλεύουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, και ακόμα υψηλότερες το καλοκαίρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαλάσει την κάρτα γραφικών και το laptop να μην έχει καμία εικόνα, να μην δείχνει τίποτα. Η λύση είναι η συντήρηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού μας. Όπως ακριβώς θα κάναμε και με το αμάξι μας, έτσι πρέπει να κάνουμε και με το laptop ή το κινητό μας. Πρέπει κάθε 6μηνο να καθαρίζουμε το laptop μας εσωτερικά και να του αλλάζουμε θερμοαγώγιμες πάστες για την καλύτερη λειτουργία του μηχανήματος. Αυτή η βλάβη στην κάρτα γραφικών εννοείται μπορεί να επισκευαστεί και είναι στο τρίτο επίπεδο δυσκολίας. Μπορείτε να φέρετε την συσκευή σας σε ένα κατάστημα THE FIXERS και να την επισκευάσουμε σε λίγες ώρες. Άλλο ένα κοινό πρόβλημα είναι ότι κάποια laptop ξαφνικά δεν παίρνουν καθόλου ρεύμα και δεν ανοίγουν. Καλό είναι όταν συμβεί αυτό, να τα κλείνουμε τελείως, δηλαδή να κάνουμε shut down και να μην τα αφήνουμε όλη μέρα στο ρεύμα γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μηχάνημα».
Τι γίνεται όμως με τα κινητά; «Τα κινητά καλό θα είναι επίσης να τα φέρνουμε για καθαρισμό γιατί μαζεύουν βρωμιές, είτε στις σίτες του ακουστικού και του μικροφώνου, είτε στη θύρα φόρτισης, με αποτέλεσμα να μην ακούμε καλά ή να μην μας ακούν. Σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε υγρά μόνοι μας για αυτόν το καθαρισμό, γιατί πάλι θα προκαλέσουμε μεγάλη βλάβη στη μητρική. Άρα πάλι καταλήγουμε ότι χρειαζόμαστε σωστούς τεχνικούς και για την επισκευή αλλά και για τη συντήρηση της συσκευής μας». Τέτοιους τεχνικούς θα βρεις σε όλα τα καταστήματα THE FIXERS.
Αν όμως χαλάσει η μητρική θα χάσω όλα μου τα δεδομένα μου; «Στα laptop δεν χάνουμε τα δεδομένα στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί βρίσκονται στο δίσκο ο οποίος είναι αποσπώμενος, οπότε μπορεί να αφαιρεθεί και να μπει σε ειδικό μηχάνημα που δημιουργεί backup για όλα τα αρχεία μας. Πολλές φορές μπορούμε να δημιουργήσουμε και κλώνο του δίσκου και έτσι ο πελάτης λειτουργεί το καινούργιο laptop του ακριβώς όπως το είχε. Αυτό, σε περίπτωση που δεν χρήζει επισκευής. Τώρα τα κινητά είναι πιο πολύπλοκα σε ό,τι αφορά τα δεδομένα μας. Η μνήμη του τηλεφώνου είναι ενσωματωμένη στη μητρική πλακέτα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε επισκευή στη μητρική για να λειτουργήσει το τηλέφωνο, να μην μπορέσουμε να πάρουμε τα αρχεία του πελάτη. Σε κάθε περίπτωση, κυρίως σε κινητά που δεν λειτουργούν καθόλου, πρέπει να τα αναστήσουμε για να πάρουμε τα δεδομένα. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια υπάρχει πρόβλημα στη cpu της μητρικής και αυτές είναι οι πιο σπάνιες και οι πιο δύσκολες βλάβες. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβαίνουμε πάλι σε επισκευή, αλλά λόγω της δυσκολίας δεν έχουμε πάντα θετικά αποτελέσματα. Τότε δυστυχώς χάνουμε και το κινητό και τα αρχεία».
Όταν όμως έχει βλάβη η μητρική, πρέπει να αλλάξει ολόκληρη ή υπάρχουν ανταλλακτικά για να αντικαταστήσουμε τα προβληματικά μέρη; «Η μητρική δεν αλλάζει ολόκληρη αλλά υπάρχουν επιμέρους ανταλλακτικά. Τσιπάκια και διάφορα άλλα, όπως πυκνωτές τρανζίστορ, δίοδοι, chip κάρτας γραφικών και διάφορα ανταλλακτικά από τα οποία αποτελείται η μητρική για να δουλέψει. Εμείς λοιπόν στους THE FIXERS μετράμε το κύκλωμα της μητρικής, βλέπουμε τι έχει χαλάσει και το αλλάζουμε και με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστούμε το πρόβλημα. Αν τώρα η μητρική, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν επισκευάζεται γιατί έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, δεν προτείνουμε αντικατάσταση μητρικής γιατί αρκετές φορές φτάνουμε στην αξία του τηλεφώνου ή του laptop. Αν για παράδειγμα το κινητό πέσει στη θάλασσα που το νερό μαζί με το αλάτι καταστρέφουν τη μητρική, τότε το πιο πιθανό είναι να μην μπορεί να επισκευαστεί. Η μητρική είναι η κεντρική πλακέτα ενός υπολογιστή ή ενός τηλεφώνου. Αυτό σημαίνει ότι είναι το κυριότερο και ακριβότερο part στο μηχάνημά μας. Η καρδιά του μηχανήματος».
Και, τελικά, σε πόσες μέρες θα έχω πίσω τον υπολογιστή μου ή το κινητό μου, αν πάθει βλάβη η μητρική; «Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον χρήστη γιατί θέλει υπομονή. Οι σοβαρές βλάβες διαρκούν από 5 έως 10 εργάσιμες. Δεν είναι μόνο η επισκευή μιας μητρικής, είναι και ο χρόνος που μένει στο εργαστήριό μας, μετά την επισκευή, γιατί θέλουμε να παραδώσουμε ένα 100% επισκευασμένο μηχάνημα στον πελάτη και να μην το κάνουμε γρήγορα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να σκάσει πάλι πρόβλημα στα χέρια του χρήστη. Υπάρχουν και βλάβες μητρικής όπως είναι το audio ic σε iPhone 7 plus ή 7, το να μην παίζει η οθόνη σε κάποια iPhone ή να μην έχει σήμα, που μπορούμε να τις επισκευάσουμε το πολύ σε δύο μέρες. Αυτό συμβαίνει διότι είναι συχνές βλάβες και κάθε επισκευή μάς κάνει πιο έμπειρους και πιο γρήγορους για την επίλυση της βλάβης του μηχανήματος».
Ότι βλάβη και να έχει η συσκευή σου να θυμάσαι ότι στους THE FIXERS #όλαφτιάχνονται.