Πώς «ξεκλειδώνει» το project του Ελληνικού
Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό έγινε χθες, αφού κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ξεκλειδώνει την επένδυση.
- 11/03/2021
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό έγινε χθες, με την κατάθεση στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής.
Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε.
Ειδικότερα, βάσει του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το δημόσιο θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρη την έκταση και ειδικότερα το 30% ως πλήρες δικαίωμα κυριότητας και το 70% ως Δικαίωμα Επιφανείας για 99 χρόνια.
Στο κείμενο του νομοσχεδίου γίνεται λεπτομερής καταγραφή του οικοπέδου με βάση τις ΚΥΑ για την πολεοδόμηση και τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο.
Παράλληλα ορίζεται και η διαδικασία της δεύτερης πράξης που πρέπει να γίνει για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του Ελληνικού και αφορά τη μεταβίβαση της έκτασης με Σύμβαση Εισφοράς Εμπραγμάτων Δικαιωμάτων στην κατά 100% θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό ΑΕ.
Με βάση τον σχεδιασμό για το Ελληνικό οι κατοικίες θα κατασκευαστούν στο τμήμα που θα περάσει κατά πλήρη κυριότητα στον επενδυτή, δηλαδή στο 30% της έκτασης.Στο 70% που θα μεταβιβαστεί ως Δικαίωμα Επιφανείας θα υλοποιηθούν οι υπόλοιπες αναπτύξεις (γραφεία, τυχόν νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.λ.π.) και το πάρκο.
Η έκταση των 6.200 στρεμμάτων
Οι διατάξεις εξειδικεύουν τη διανομή της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων, όπου η Lamda θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα για το 30% της έκτασης και το δικαίωμα εκμετάλλευσης επί της επιφάνειας για 99 χρόνια στο υπόλοιπο 70% της έκτασης (4.200 στρέμματα). Στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου.
Πρόδρομες εργασίες
Πιο αναλυτικά, οι πρόδρομες εργασίες που θα γίνουν είναι:
- Στην περιοχή προς Πολεοδόμηση Α-Π4 νέο κτήριο για τη μετεγκατάσταση σωματείων ατόμων με αναπηρία.
- Η αποκατάσταση του Νεότερου Μνημείου – Υποστέγου Γ της Πολεμικής Αεροπορίας «Hangar C» και η διαμόρφωσή του για την εντός αυτού λειτουργία ενός Κέντρου Πληροφόρησης (Experience Center).
- Στην περιοχή των Υποστέγων Πολεμικής Αεροπορίας (Hangars) – Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών – τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα περιλαμβάνει την κτιριακή ενότητα Α1 και τμήμα πέριξ αυτής, συνολικής έκτασης περίπου 85 στρεμμάτων (Mίνι Park).
- Στη Ζώνη Ανάπτυξης ΠΜ-Α1, και ειδικότερα εντός της κτιριακής ενότητας ΠΜ-Α1.1/ΙΙ, ανέγερση νέου κτηρίου «Sales Center».
- Η ανακατασκευή – επισκευή ή και νέα κατασκευή περίφραξης, για λόγους ασφαλείας του εργοταξίου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑ). Για την επέλευση των εννόμων αποτελεσμάτων της άδειας περίφραξης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση της Ελληνικό Α.Ε.πριν την έναρξη εργασιών κατασκευής οποιουδήποτε τμήματος αυτής.
Πολεοδομικές διατάξεις
Ακόμη, στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.
Ειδικότερα, προσδιορίζονται προθεσμίες για την έκδοση των αδειών και των απαιτούμενων γνωμοδοτήσεων και προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης επιμέρους αδειών ακόμα και σε επίπεδο κτηριακής ενότητας, λόγω του μεγέθους του Μητροπολιτικού Πάρκου και των ζωνών ανάπτυξης του Πόλου.
Περαιτέρω, εισάγεται διαδικασία έγκρισης μελετών για κατασκευές και εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκτός των κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου και των ζωνών ανάπτυξης. Ακόμη, λόγω των ειδικών ρυθμίσεων του άρθρου 67 ν.4663/2020 (Α’ 30) αναφορικά με την πληθώρα κτισμάτων και κατασκευών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα, προβλέπεται ότι είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικών αδειών για ακίνητα επί των οποίων υπάρχουν κατεδαφιστέα, αλλά η θεώρηση της νέας οικοδομικής άδειας προϋποθέτει την περαίωση των αντίστοιχων εργασιών κατεδάφισης. Για την έκδοση των εν λόγω οικοδομικών αδειών τα πολεοδομικά μεγέθη των κατεδαφιστέων δεν λαμβάνονται υπόψη, καθώς τα μεγέθη αυτά είναι προσωρινά.
Το νέο άρθρο 5Α
Ακόμη, προστίθεται νέο άρθρο 5Α στον ν. 4062/2012. Η πρώτη παράγραφος του νέου άρθρου προβλέπει ότι είναι δυνατή η λειτουργία ξενοδοχείων και ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στα ψηλά κτήρια του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, εφόσον η τουριστική χρήση καταλαμβάνει τουλάχιστον 30% της συνολικής δόμησης, κατ’ αναλογία προς αντίστοιχη ρύθμιση της παρ. 5 του άρθρου 2 της ΥΑ 216/2015 (Β’ 10), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η δεύτερη παράγραφος του νέου άρθρου 5Α ορίζει ότι είναι δυνατή η λειτουργία παιδικής χαράς εντός της κτηριακής ενότητας Α1 του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής. Καθώς η έκταση δεν είναι κοινόχρηστη, διευκρινίζεται ότι η παιδική χαρά θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του φορέα της ανάπτυξης και με μεταφορά των σχετικών διοικητικών αρμοδιοτήτων στο Γραφείο Ελληνικού.
Η συμφωνία με Υπουργείο Οικονομικών
Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τον επενδυτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, για τη μακροχρόνια δωρεάν παραχώρηση χρήσης προς το Υπουργείο, ή και άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τριών ισόγειων χώρων υψηλής επισκεψιμότητας και προβολής εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις συναφείς με την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.