Το χθεσινό κόκκινο ηλιοβασίλεμα και η επιστημονική του εξήγηση
Εικόνες ενός έντονου και ασυνήθιστου και σίγουρα μαγικού ηλιοβασιλέματος κατέκλυσαν χθες, Δευτέρα, τα social media. O μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς δίνει στο NouPou την επιστημονική εξήγηση.
- 18/05/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Με ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό ‘έκλεισε’ η χθεσινή Δευτέρα, καθώς σε όλη την Αθήνα αλλά και την υπόλοιπη χώρα, απολαύσαμε ένα μοναδικό και έντονο ηλιοβασίλεμα. Τα μοναδικά χρώματα του ουρανού εντυπωσίασαν τους κατοίκους των νοτίων προστίων, οι οποίοι έσπευσαν να καταγράψουν την υπέροχη εικόνα. Γρήγορα οι φωτογραφίες από διάφορες περιοχές, κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μιλήσαμε με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά ο οποίος μας έδωσε την επιστημονική εξήγηση του φαινομένου: “Σε όλα τα μέρη της Γης το ηλιοβασίλεμα διαφέρει από εποχή σε εποχή, καθώς αλλού βλέπουμε τον Ήλιο να δύει το καλοκαίρι και αλλού τον χειμώνα. Αυτό οφείλεται στην κλίση που έχει ο άξονας της Γης, καθώς αυτός κινείται γύρω από τον Ήλιο.Τον χειμώνα, βλέπουμε τον Ήλιο να δύει χαμηλά στον ορίζοντα και το καλοκαίρι ψηλά. Βέβαια η ομορφιά ενός ηλιοβασιλέματος εξαρτάται από το φυσικό τοπίο που βρίσκεται κανείς ενω σημαντικό ρόλο έχουν το ύψος των νεφών και τα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια. Για παράδειγμα η παρουσία του SO2 και των σωματιδίων κατά τη διάρκεια των εκρηξεων των ηφαιστειων προκαλούν στον ουρανό χρώματα με πανέμορφα ηλιοβασιλέματα. Τα σωματίδια ανακλούν το ηλιακό φως, κάνοντας την ατμόσφαιρα θολή και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815. Γενικώς όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του Ήλιου αποτελείται από τη σύνθεση πολλών διαφορετικών μηκών κύματος. Το μεγαλύτερο μήκος κύματος έχει το κόκκινο, ενώ το μικρότερο μήκος κύματος έχει το μωβ. Καθώς το φως διέρχεται μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, απορροφάται από το άζωτο και το οξυγόνο και έτσι οι ακτίνες του σκεδάζονται ή εκτρέπονται από την πορεία τους Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σκέδαση Rayleigh. Όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά στον ουρανό το φως του διασχίζει σχετικά μικρό μήκος της ατμόσφαιρας. Λογικά θα έπρεπε το χρώμα του ουρανού να είναι μωβ , καθώς έχει μικρότερο μήκος κύματος. Αυτό όμως δεν συμβαίνει γιατί το μωβ έχει μικρή ένταση σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα του φάσματος, τα μάτια μας είναι πιο “ευαίσθητα’’ στα τρία βασικά χρώματα (το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο) ενώ το μεγαλύτερο μέρος του μωβ απορροφάται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και δεν προλαβαίνει να φτάσει στην επιφάνεια της Γης. Γι’ αυτόν τον λόγο όταν ο ήλιος είναι ψηλά από τον ορίζοντα , το χρώμα του ουρανού τελικά είναι μπλε.
Όταν ο Ήλιος δύει ή ανατέλλει το χρώμα του ουρανού έχει ένα πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ηλιακός δίσκος βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα και το φως του διασχίζει μεγάλο μήκος της ατμόσφαιρας για να φτάσει στο μάτι μας Κοντά στην επιφάνεια του εδάφους υπάρχουν περισσότερα σωματίδια σκόνης, ρυπαντικές ουσίες και φυσικά τα σταγονίδια από τα νέφη. Τότε συμβαίνει τα μικρά μήκη κύματος, δηλαδή το μωβ και το μπλε να διασκορπίζονται λόγω σκέδασης και να μη φτάνουν στα μάτια του παρατηρητή. Αντίθετα, τα μεγάλα μήκη κύματος, όπως είναι το κόκκινο και το πορτοκαλί να κατορθώνουν να φτάνουν στα μάτια μας. Το έντονο πορτοκαλί χρώμα που είχαν τα σύννεφα χθες , οφείλεται στο χαμηλό ύψος που βρισκόταν τα σύννεφα στον ουρανό τα οποία φωτίζονταν από κάτω και προκάλεσαν το πανέμορφο χρώμα του ουρανού”.
Νιώθω Ευγνώμων που ζώ, σέ αυτόν τον υπέροχο τόπο!!
Δημοσιεύτηκε από Νίκος Μουστάκας στις Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
Αν δεν είναι όμορφο, τότε δεν είναι το τέλος…Στο τέλος μιας όμορφης, δημιουργικής ημέρας ♥️#nofilter #sky #skyporn #theend #sunset #athensriviera #mygreece
Δημοσιεύτηκε από Salomi Chondrouli στις Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
Ζωγραφιά!!#Sunset #airport
Δημοσιεύτηκε από Maria Mathioulaki στις Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021