Σκύλοι και θάλασσα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Summer In The CityΜπορούμε να πάρουμε μαζί μας τον σκύλο μας στην παραλία; Μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα; Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε (και όσα λέει ο νόμος) για μια καλοκαιρινή εξόρμηση χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
- 19/06/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Τώρα που έχει μπει το καλοκαίρι οι περισσότεροι ονειρευόμαστε παραλίες και μπάνια στις θάλασσες και πολλοί από εμάς θέλουμε να έχουμε συντροφιά και τον τετράποδο φίλο μας. Τι λέει όμως η νομοθεσία για την παρουσία του σκύλου μας στην παραλία και το μπάνιο του στη θάλασσα και τι υπαγορεύει η λογική όσον αφορά το καλό του σκύλου;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
- Ο σκύλος μας, λόγω σκελετικής κατασκευής, δεν μπορεί να κάνει την ανάγκη του στη θάλασσα (αντίθετα με τους ανθρώπους…..)
- Θα πρέπει να τον παίρνουμε για μικρές βόλτες πιο μακριά από την παραλία ώστε να κάνει την ανάγκη του, ειδικά αν σκοπεύουμε να μείνουμε ώρα.
- Οι σκύλοι ζεσταίνονται το καλοκαίρι και ειδικά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας. Αν σκοπεύουμε να πάρουμε τον σκύλο μας στην παραλία θα ήταν καλό να επιλέξουμε να πάμε είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα και πάντα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σκιερό σημείο και να του έχουμε πρόσβαση σε πολύ και καθαρό νερό. Ποτέ δεν αφήνουμε το σκυλί εκτεθειμένο στον ήλιο!
- Πολλά σκυλιά τρελαίνονται για το παιχνίδι στην παραλία αλλά και για το μπάνιο στη θάλασσα. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι με την επιστροφή στο σπίτι, όπως και εμείς, έτσι και ο σκύλος μας θα πρέπει να μη μείνει με το θαλασσινό νερό γιατί μπορεί να του προκαλέσει ενόχληση στο δέρμα. Καλό θα ήταν να τον ξεβγάλουμε καλά με καθαρό νερό και αν έχει και ευαίσθητο τρίχωμα και δέρμα ίσως χρειαστεί να του κάνουμε και κανονικό μπάνιο. Προσέχετε τη συχνότητα που κάνετε μπάνιο όμως τον σκύλο σας και ειδικά αν έχει ευαισθησίες – συμβουλευτείτε για το θέμα τον κτηνίατρό σας!
- Ο σκύλος μας πρέπει να έχει λάβει έστω τη βασική εκπαίδευση, να είναι ήρεμος και κοινωνικοποιημένος ώστε να μην προκαλεί προβλήματα, να μην αναστατώνοεται με την παρουσία άλλων σκύλων και να μην αγριεύει ή φοβάται τους ανθρώπους.
- Εάν αποφασίσετε να βάλετε τον σκύλο σας στο νερό, ακολουθώντας πάντα την ισχύουσα νομοθεσία (δείτε παρακάτω), θα πρέπει μετά να φροντίσετε να τον απομακρύνετε έγκαιρα από άλλους λουόμενους καθώς τα σκυλιά έχουν την τάση μετά να τινάζονται.
Εάν δούμε τώρα και το θέμα της νομοθεσίας, το νομικό πλαίσιο ορίζεται στον νόμο 4039/2012 και αναφέρει τα εξής σημεία:
- Επιτρέπεται να έχουμε τα σκυλιά μας μαζί στις ελεύθερες παραλίες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω.
- Θα πρέπει να παραμένει δεμένος σε κοντινή απόσταση από εμάς και να μην τον αφήνουμε ελεύθερο να τριγυρνάει μεταξύ των λουόμενων. Επίσης, θα πρέπει να τον επιβλέπουμε και να μη μείνει μόνος του.
- Θα πρέπει να φέρει ηλεκτρονική σήμανση – κοινώς να είναι τσιπαρισμένος – να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας για την περίπτωση που μας ζητηθεί να το επιδείξουμε στις αρμόδιες αρχές.
- Θα πρέπει να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του άμεσα.
- Στην περίπτωση που στην παραλία δεν υπάρχει άλλη παρέα, τότε μπορεί να μπει στη θάλασσα. Εάν όμως εμφανιστεί και άλλη παρέα θα πρέπει να τον βγάλουμε από το νερό και να τον κρατήσουμε κοντά μας σύμφωνα με τα παραπάνω. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φύγουμε από την παραλία!
- Βάσει το νόμου επιτρέπεται η παρουσία των κατοικίδιων στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις. Η σχετική εγκύκλιος του Λιμενικού που το απαγορεύει δεν υπερτερεί του νόμου.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η παρουσία του σκύλου μας στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και η νομοθεσία, είναι δυνατή και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να απολαύσουμε ακόμα και το μπάνιο μαζί του. Θα πρέπει όμως πάντα να έχουμε υπόψη μας και την προσωπικότητα του σκύλου μας και να αναλογιζόμαστε εάν του αρέσει ή αν θα προτιμούσε να κάτσει στη δροσιά και την ηρεμία του σπιτιού.
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.