Ανθή Κυριακοπούλου: Γρήγορο μυαλό, γρήγορα πόδια
Η αθλήτρια του Γ.Σ. Γλυφάδας που κέρδισε τα 1500 μέτρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου στην Πάτρα τον περασμένο μήνα συγκίνησε όταν μετά τον τερματισμό της ξέσπασε σε δάκρια αφιερώνοντας την νίκη της στο πατέρα και μέντορά της, ο οποίος έφυγε από κορονοϊό μόλις έξι μήνες πριν.
- 09/07/2021
- Κείμενο: Γεωργία Βαμβακερού
- Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Η 28χρονη Ανθή Κυριακοπούλου από την Κατερίνη, αθλήτρια του Γυμναστικού Συλλόγου Γλυφάδας, αγωνίστηκε μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω τραυματισμού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων (Brouno Jauli), καταλαμβάνοντας την ένατη θέση, ενώ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου βρέθηκε σε διεθνές meeting για να βελτιώσει την ατομική της επίδοση στα 1.500 μέτρα (ατομική επίδοση: 4’.18.55).
Επόμενοι στόχοι για τη γαζέλα του Γυμναστικού Συλλόγου να πιάσει το όριο για το Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών και, βεβαίως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Τη συναντήσαμε αμέσως μετά την προπόνησή της στο Δημοτικό Στάδιο της Γλυφάδας και, μέσα από τη συζήτησή μας καταλάβαμε ότι πρόκειται όχι απλώς για ένα κορίτσι με γρήγορα πόδια, αλλά επίσης με κοφτερό μυαλό και μια μεγάλη ψυχή.
«Περίπου 17 χρόνια ασχολούμαι καθαρά με τον στίβο. Από την Τετάρτη Δημοτικού. Δεν έχω ασχοληθεί με κανένα άλλο άθλημα. Από την Κατερίνη, που έκανα τα πρώτα μου βήματα, όταν ήρθα στην Αθήνα για σπουδές, πήρα μεταγραφή στον Γυμναστικό σύλλογο Γλυφάδας γιατί ήταν ο σύλλογος που ακουγόταν συνέχεια στις πρωτιές».
«Με τη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ, που δίνει υποτροφίες στους αθλητές, σπούδασα βοηθός νοσηλευτικής αλλά εργάστηκα στο κατάστημα της PUMA, που είναι και χορηγός μου. Δεν γίνεται να βιοποριστείς αλλιώς, πρέπει να εργαστείς. Είναι ωραίο που ο στίβος είναι ακόμα ερασιτεχνικό άθλημα, ωστόσο πώς να προπονηθούμε όταν εργαζόμαστε όλη την ημέρα; Χρειαζόμαστε βοήθεια».
«Για να προετοιμαστώ, έπρεπε να κάνω τη θυσία και να σταματήσω τη δουλειά μου. Πήρα το ρίσκο κι έφυγα για έναν μήνα στο Καρπενήσι, στο καταφύγιο στο Βελούχι κι εκεί όλα κύλησαν πολύ καλά. Βλέπετε είχαν έναν σοβαρό τραυματισμό στο πέλμα το 2018, κι έτσι μετά το 2017, που είχα κερδίσει πάλι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 1.500 μέτρα, δεν είχα καταφέρει να λάβω μέρος σε αγώνες μέχρι φέτος. Με τη βοήθεια του Συλλόγου μου βρήκα τον κύριο Δημήτρη Σκορδή, τον φυσιοθεραπευτή μου, και το αντιμετωπίσαμε τελικά. Έκανα την προετοιμασία μου, κατεβήκαμε στην Πάτρα στις αρχές Ιουνίου και βγήκα πρώτη στα 1500, τρίτη στα 800 και πρώτοι σαν Σύλλογος στα τέσσερα επί τετρακόσια στις γυναίκες. Επίσης ήμασταν κι ο πρώτος Σύλλογος σε βαθμολογία στις γυναίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».
«Τη νίκη μου την αφιερώνω στον πατέρα μου ο οποίος ήταν ο μέντοράς μου, ο άνθρωπος που ήταν πάντα μαζί μου στο γήπεδο, ο πρώτος που θα με έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο, μετά από κάθε αγώνα, ο άνθρωπος με τον οποίο μιλούσαμε συνέχεια για τον στίβο. Ήταν παντού μαζί μου. Έχω βιντεοσκοπημένους όλους μου τους αγώνες, έχω αποκόμματα από εφημερίδες, τα πάντα τα είχε κρατήσει αυτός. Και πιστεύω ότι θα ήταν πολύ υπερήφανος και πολύ χαρούμενος για μένα αν ζούσε. Έφυγε τον Δεκέμβριο από κορονοϊό».
«Εγώ μετά τον τραυματισμό είχα κουραστεί -σωματικά αλλά και ψυχολογικά, επειδή δεν γινόταν καλά το πόδι μου. Αλλά ήταν αυτός που μου έλεγε “Μπορείς, το έχεις”. Μετά τον τερματισμό περίμενα το τηλεφώνημά του. Είναι δύσκολο να μιλάω για αυτόν».
«Με τον κορονοϊό ο κόσμος έχει ανακαλύψει ξανά τον αθλητισμό. Μου έκανε εντύπωση στο Καρπενήσι που είδα τόσο κόσμο, από όλες τις ηλικίες, να αθλείται. Πολύς κόσμος βγήκε στα γήπεδα, στη φύση, για περπάτημα και τρέξιμο. Βγήκαν έξω από τα καφενεία και τα σπίτια τους κι αυτό είναι πολύ καλό, είναι μια ευκαιρία να προσέξουν την υγεία τους».
«Τα νέα παιδιά έχουν να πάρουν πολλά από τον αθλητισμό. Είναι σημαντικό να κάνουν όποιο άθλημα τους ευχαριστεί γιατί εκτονώνονται αλλά και μαθαίνουν να συνεργάζονται και γνωρίζουν το ευ αγωνίζεσθαι. Η πολιτεία πρέπει να επενδύει στον αθλητισμό. Κοιτάξτε πόσος κόσμος είναι εδώ τώρα, πόσα παιδάκια. Από πολύ πολύ μικρά έρχονται να τρέξουν. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Γλυφάδας και το Αντιδήμαρχο Αθλητισμού που μας δίνουν εδώ, στο Δημοτικό Στάδιο, χώρο και μας αφήνουν ελεύθερους διαδρόμους να προπονηθούμε. Όταν εμείς προπονούμαστε τα παιδάκια μας βλέπουν κι αυτό τα ενθαρρύνει, εμπνέονται για να ξεκινήσουν κι αυτά».
«Το μυαλό στον αγώνα και στην προπόνηση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον στίβο. Με το μυαλό μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα. Ισχύει άλλωστε το ρητό “Γρήγορο μυαλό-γρήγορα πόδια”».