Αιμίλιος Βουγιουκλάκης: «Το Ασκληπιείο περνά στη νέα του εποχή»
Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, μιλά στο NouPou για το πώς βρέθηκε στη θέση αυτή, αποκαλύπτει πώς βίωσε εκ των έσω την περίοδο της πανδημίας και δίνει απαντήσεις σε θέματα για το Ασκληπιείο που έχουν απασχολήσει την τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία το τελευταίο διάστημα.
- 16/07/2021
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Στα 38 του χρόνια είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Ιστορία. Στο βιογραφικό του έχει, επίσης, δύο μεταπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο Πειραιά: Ένα στο Στρατηγικό Management και την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και ένα MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μιλάει δύο γλώσσες και, αυτή τη στιγμή, συνεχίζει τις σπουδές του στη Νομική, αφού του αρέσει να αποκαλεί τον εαυτό του «ανήσυχο πνεύμα».
Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικές εκπομπές και εφημερίδες του ημερησίου Tύπου. Έχει αναλάβει σε μικρή ηλικία με επιτυχία θέσεις ευθύνης, όπως αυτή του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας, μέλος των διαπραγματεύσεων με τρόικα και επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής, ενώ έχει θητεύσει και ως Αντιδήμαρχος Γλυφάδας, έχοντας βρεθεί σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2014, 2019) στην κορυφή της προτίμησης των συμπολιτών του. Σήμερα, θεωρεί ότι όλες αυτές οι εμπειρίες αποτελούν το πολεμοφόδιό του για να βρίσκεται στη Διοίκηση ενός μεγάλου Δημόσιου Νοσοκομείου, όπως είναι το Ασκληπιείο, μη διαταράσσοντας καθόλου “την εργασιομανία” που θέλει να τον διακατέχει.
Ο πολυπράγμων Αναπληρωτής Διοικητής του Ασκληπιείου Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, μας μιλά για τις φιλοδοξίες του, για το πώς βρέθηκε σε αυτή τη θέση, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει εδώ και 18 μήνες την πρωτοφανή πανδημία, τις αρμοδιότητές του, ενώ απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα που μας έχουν απασχολήσει σχετικά με το Ασκληπιείο.
Πώς βρεθήκατε στη διοίκηση του Νοσοκομείου;
Ήταν μια ακόμη πρόκληση. Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσαν οι προκλήσεις και η ανάληψη ευθυνών. Τις κυνηγούσα και ήθελα πάντα να φαίνομαι χρήσιμος. Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο προσωπικό στοίχημα, αλλά και κοινωνικό. Σε όλη τη διάρκεια της προσωπικής μου διαδρομής, αισθάνομαι περήφανος και ευγνώμων στο Θεό που μου έχει δώσει από πολύ μικρή ηλικία ευκαιρίες σε εργασιακό αλλά και επιστημονικό επίπεδο, ώστε να έχω ευθύνες που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία και να λαμβάνω αποφάσεις για το όφελος των συμπολιτών μου. Έτσι, με αυτό τον τρόπο στα 30 μου χρόνια, εξοπλίστηκα με την εμπειρία της διαχείρισης μεγάλων εθνικών κρίσεων από την πρώτη γραμμή, όπως αυτή του μεταναστευτικού και της διαχείρησης της τροικας. Οι εμπειρίες αυτές προκαλούν αναπόφευκτα μια βίαιη ωρίμανση και αποτελούν εφόδιο για το μέλλον. Σήμερα, κάθε νέος άνθρωπος πιστέυω πως πρέπει να γίνει κομμάτι των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων της χώρας προκειμένου να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό με ώθησε να υποβάλω την αίτησή μου στην Επιτροπή που είχε συστήσει το Υπουργείο για την αξιολόγηση των βιογραφικών και με αυτό τον τρόπο, μετά από εισήγηση της Επιτροπής, βρέθηκα στη θέση που είμαι σήμερα.
Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος γνώσεις Ιατρικής για να βρίσκεται σε αυτή τη θέση;
Η θέση διοίκησης ενός νοσοκομείου, έχει να κάνει με τη διαχείριση όλων των καταστάσεων. Την οικονομική διαχείρηση, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών τη βέλτιστη κατανομή του προσωπικού και την εισαγωγή νέων πρακτικών με τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, αλλά και της επίσπευσης των διαδικασιών. Ενέργειες που βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και αναπτύσσουν το νοσοκομείο. Με σωστό στρατηγικό management και χρηστή οικονομική διαχειρίση.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός αναπληρωτή Διοικητή;
Το καθετί που έχει να κάνει με τη λειτουργία, την ανάπτυξη του Νοσοκομείου και κυρίως την παροχή εξυπηρέτησης στον πολίτη, από την ώρα που θα περάσει το κατώφλι, μέχρι την ώρα που θα βγει από την πόρτα θεραπευμένος. Προσωπικά, η μεγάλη πρόκληση που είχα να διαχειριστώ ήταν η ανάθεση της διαχείρισης του covid στο πρόσωπό μου και η προετοιμασία του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας πανδημίας. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το Ασκληπιείο δεν είχαμε διαχειριστεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Σήμερα ωστόσο μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για τον τρόπο, την ασφάλεια και κυρίως την αποτελεσματική διαχείριση του δυσανάλογου βάρους των παθολογικών περιστατικών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να περιθάλψουμε.
Με ποιον τρόπο λοιπόν αντιμετωπίσατε αυτή την κατάσταση, ως το μοναδικό Νοσοκομείο covid στην περιοχή;
Καταθέτοντας από την πρώτη στιγμή οργάνωση, ετοιμότητα, τεχνοκρατική αντίληψη, την ίδια μας την ψυχή. Με αυτόν τον τρόπο, το Ασκληπίειο κλήθηκε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Παράλληλα, ήμασταν το πρώτο νοσοκομείο που κατέθεσε επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης με κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο ιός δεν είχε ακόμη εξαπλωθεί το οποίο ενεκρίθη από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και από τότε έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο, θωρακιστήκαμε σε οργανωτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο ιός έκανε ύφεση, μας έδωσε το δικαίωμα να προετοιμάσουμε τις δομές του νοσοκομείου και να κάνουμε μετασκευές σε θαλάμους, μονάδες, αλλαγές σε υλικοτεχνικό επίπεδο αλλά και προσωπικό. Αναφέρω ενδεικτικά ότι τον τελευταίο χρόνο στο Ασκληπιείο έχουν γίνει 142 προσλήψεις.
Το προσωπικό πώς βίωσε όλη αυτή την κατάσταση; Πόσο δύσκολο ήταν για εκείνο να τη διαχειριστεί;
Η κάθε μέρα απαιτεί ένα ξεχωριστό στρατηγικό σχεδιασμό με βάση το επιδημιολογικό φορτίο. Υπήρξαν μερόνυχτα που στις 2 τα ξημερώματα υπήρχαν 15 ασθενοφόρα με συμπολίτες μας και εκείνη την ώρα έπρεπε να δεσμεύσουμε επιπλέον κλίνες προκειμένου να νοσηλευθούν όλοι με ασφάλεια και με όλες τις ποιοτικές παραμέτρους και υπήρξαν βέβαια και πιο χαλαρές ημέρες, που διαχειριστικά βρισκόμασταν σε πλήρη εγρήγορση.
Έχετε κάποια ιστορία περιστατικού covid που να έχει χαραχθεί στη μνήμη σας;
Ο κάθε ασθενής και οι συγγενείς του είναι μια ξεχωριστή προσωπική ιστορία. Εκείνο που μας σημάδεψε όλους ήταν το τηλεφώνημα του Προέδρου του ΕΚΑΒ στις 25 Σεπτεμβρίου του 2020, όταν στις 20:00 με ενημέρωσε να θέσω το Νοσοκομείο σε ετοιμότητα για έναν συμπολίτη μας, 25 ετών, ο οποίος ερχόταν με αεροδιακομιδή από τη Μύκονο, ήταν ήδη διασωληνωμένος και ήταν σε ειδική κάψουλα και κινδύνευε η ζωή του. Ένα παιδί όχι απλά χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αλλά γυμνασμένο και υγιέστατο. Νοσηλεύτηκε 10 μέρες στη ΜΕΘ, η υγεία του βελτιώθηκε και σήμερα είμαστε φίλοι και με εκείνον και με την οικογένειά του.
Μιλήστε μας για το θέμα της παύσης των καθημερινών ορθοπεδικών εφημεριών του Ασκληπιείου.
Δεν υπάρχει καμία παύση, υπάρχει απλά περιστολή. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η επιτυχής διαχείρηση της πανδημίας χρειάζεται οργάνωση, ανάλογα με το ύψος της επιδημιολογικής καμπύλης. Χωρίς αυτό, κανένα εθνικό σύστημα υγείας καμίας χώρας δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Αναφέρω χαρακτηριστικά την Ιταλία και ειδικά τη Βόρεια, η οποία βάσει μελέτης του ΟΟΣΑ έχει το δεύτερο πιο ανεπτυγμένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη. Και στην πανδημία κατέρρευσε. Σκεφτείτε μόνο αυτό και αντιπαραβάλλετέ το συγκριτικά με τη δουλειά που συνετελέσθη σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα στο ελληνικό σύστημα υγείας. Θα πρέπει να μας γεμίζει υπερηφάνεια το γεγονός πως αν μη τι άλλο, δεν υπήρξαν εικόνες και περιστατικά τύπου Μπέργκαμο, όπου υπήρχαν φέρετρα πολιτών στους δρόμους. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η Δημόσια Υγεία είναι το ύψιστο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν θα πρέπει να γίνεται ποτέ προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι σε μια κατάσταση πανδημίας μπορεί να χρειαστεί η ανάγκη επιχειρησιακής ετοιμότητας να περιλαμβάνει τροποποιήσεις εφημεριών προκειμένου να υπηρετείται ο γενικός σχεδιασμός με τον βέλτιστο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, με απόφαση του Προέδρου του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, που είναι και εκείνος που βάσει νόμου λαμβάνει την ευθύνη μετά από εισήγηση της οικείας υγειονομικής περιφέρειας (σ.σ.: το Ασκληπιείο υπάγεται και εντάσσεται στη δεύτερη υγειονομική Περιφέρεια), έλαβε την απόφαση η ορθοπεδική εφημερία που ήταν καθημερινή, να δεχθεί μείωση ωραρίου, μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Αυτά είναι τα δεδομένα και είναι μια κατάσταση προσωρινή. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για τις ορθοπεδικές μας κλινικές και βεβαίως θα εξετάσουμε κάθε δυνατό τρόπο περαιτέρω ανάπτυξής τους όπως και όλων των υπολοίπων κλινικών. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το νοσοκομείο είναι πάντα ανοικτό για να παρέχει σε κάποιον τις πρώτες βοήθειες όταν είναι κρίσιμη η κατάστασή του, και στη συνέχεια να διακομιστεί σε εφημερεύον νοσοκομείο.
Εσείς σαν διοίκηση πώς αντιδράσατε σε μια τέτοια απόφαση;
Όταν είσαι στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας και μετέχεις σε έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό σε επίπεδο Αττικό και πανελλαδικό, δεν αντιδράς, αλλά εναρμονίζεσαι. Βεβαίως, όλα καταγράφονται και όταν έρθουμε σε μια κατάσταση κανονικότητας, θα εξετάσουμε ποιος είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος και πόσα περιστατικά συμπολιτών μας εξυπηρετούνται και τι χρειάζεται σε επίπεδο τροποποιήσεων προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του νοσοκομείου.
Αν κάποιος μένει στα νότια προάστια και έχει κάποιο ορθοπεδικό περιστατικό, ενώ η εφημερία έχει τελειώσει, πώς θα εξυπηρετηθεί;
Αναδεικνύεται εδώ μια άλλη παράμετρος πολύ σημαντική. Πολλά περιστατικά συμπολιτών μας δεν χρειάζονται να προσέρχονται στο νοσοκομείο. Δυστυχώς έχουμε γαλουχηθεί ως χώρα με τη νοοτροπία πως όταν μας συμβαίνει το παραμικρό δεν εμπιστευόμασται άλλες δομές υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας. Το Νοσοκομείο είναι τριτοβάθμια παροχή φροντίδας, ενώ το Κέντρο Υγείας πρωτοβάθμια. Υπάρχουν λοιπόν Κέντρα Υγείας και στη Γλυφάδα, και στη Βάρη σε όλη την περιοχή. Απλώς, τώρα είναι στη διαδικασία που μετά από 10ετίες απαξίωσης, αναπτύσσονται και εξελίσσονται.
Αν η κατάσταση είναι σοβαρότερη;
Τότε σαφώς θα υπάρχει το νοσοκομείο το οποίο θα σας δεχθεί και στη συνέχεια θα γίνει διακομιδή σε εφημερεύον νοσοκομείο. Δεν αποστερείται κανείς το δικαίωμα στη νοσηλευτική φροντίδα. Αποστερείται απλώς μια συνήθεια και κάθε αλλαγή γίνεται πάντα για το καλύτερο και πάντα με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ακόμη και αυτή.
Υπήρξαν δημοσιεύματα για ιδιωτικοποίηση του Ασκληπιείου. Μιλώντας μάλιστα στο NouPou, ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Πλεμμένος, παραδέχτηκε ότι όντως η διοίκηση έφτιαξε ένα διαφημιστικό spot προκειμένου να προσελκύσει νέους χορηγούς για να βοηθήσουν στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του. Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;
Κανείς δεν συζητά- και προσωπικά το ξεκαθαρίζω-, για τίποτε άλλο, πέραν της διατήρησης του Δημοσίου χαρακτήρα του Νοσοκομείου. Σε μια περίοδο όμως που τα χρήματα είναι μετρημένα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση, ανάδειξη και ισχυροποίηση του Δημοσίου χαρακτήρα ενός νοσοκομείου, από το να προσελκύεις πέραν των δημοσίων, και ιδιωτικά κεφάλαια σε ένα κρατικό ίδρυμα. Η μεγαλύτερη θωράκιση του Δημοσίου χαρακτήρα ενός νοσοκομείου γίνεται με την αξιοποίηση όχι μόνο των μετρημένων δημοσίων κονδυλίων αλλά και με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στο βωμό της περαιτέρω εξέλιξης της Δημόσιας Υγείας.
Επομένως το spot όντως έγινε;
Το spot έγινε όντως, γιατί το νοσοκομείο διακρίθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπήρξε έτσι μια διεθνής προβολή που έδειχνε ένα Δημόσιο, το τονίζω- Δημόσιο- νοσοκομείο, που κάλεσε με επιτυχία και ιδιωτικά κεφάλαια να συνδράμουν στο δημόσιο χαρακτήρα του σε μια δύσκολη κατάσταση. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το Ασκληπιείο σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει εξελιχθεί διαχρονικά από τις επενδύσεις για τις οποίες μάλιστα είμαστε ευγνώμονες, ιδιωτών δωρητών. Η ιστορία του Ασκληπιείου εδώ και έναν αιώνα, είναι μια πανσπερμία και ένα ψηφιδωτό δημοσίων επενδύσεων, δωρητών και χορηγιών από ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό ουδέποτε υπονόμευσε το Δημόσιο χαρακτήρα του. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι αυτή την αποδοτική πρακτική να την μεγιστοποιήσουμε, προσελκύοντας και άλλους να επενδύσουν σε ένα Δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα και στην περαιτέρω εξέλιξη της Δημόσιας Υγείας των συμπολιτών μας.
Τι έχει να κερδίσει λοιπόν ένας επενδυτής, με μια τέτοιου είδους επένδυση;
Πέραν από κάποια φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει πολύ σωστά η κυβέρνηση, πριν από 5 μήνες, προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για τους δωρητές, είναι μια δήλωση ευαρέσκειας και αν θέλετε μια τιμητική καταξίωση και τίποτα άλλο. Στο Ασκληπιείο έχουμε δημιουργήσει μια καθαρή σχέση με τους δωρητές που από τη μια εκείνοι προσφέρουν τον οβολό τους και εμείς από την άλλη την ευγνωμοσύνη μας για το έργο που συντελείται.
Ας πάμε λίγο στο θέμα της ανακαίνισης του Νοσοκομείου, η οποία αν δεν κάνω λάθος γίνεται με δωρεά του κ. Μαρτίνου, που ως γνωστόν αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ευεργέτες. Σε τι στάδιο βρίσκεται λοιπόν η ανακαίνιση;
Γίνεται με δωρεά του κ. Μαρτίνου μέσω της αστικής κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΜΚΕ, στους οποίους και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Το Ασκληπιείο προχωρά σε μια νέα φάση. Σήμερα οικοδομούμε το Ασκληπιείο της νέας εποχής με τη δημιουργία δύο νέων ξεχωριστών κτιρίων. Ένα για το τμήμα επειγόντων το οποίο βλέπετε ήδη να δημιουργείται, με την προσθήκη μάλιστα και μαγνητικού τομογράφου που ποτέ δεν είχε και για τον οποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί το κονδύλι. Θα δημιουργηθεί επίσης νέα ουρολογική κλινική, ενώ παράλληλα προχωράει ο σχεδιασμός ανέγερση ενός ακόμα κτιρίου χωρητικότητας 100 ακόμη κλινών, το οποίο και θα συνδέεται με αερογέφυρα με το κεντρικό κτίριο. Παράλληλα , μετά από χρόνια καθυστερήσεων έχει ήδη ξεκινήσει η ανέγερση νέας, σύγχρονης παιδοψυχιατρικής κλινικής. Άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, θα ανακατασκευάσουμε με τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όλες τις τουαλέτες, όλων των χώρων του Νοσοκομείου. Και φυσικά συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την ενίσχυση του υφιστάμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, είτε με την προσέλκυση κι άλλων χορηγιών.
Όσον αφορά την Παιδιατρική Κλινική;
H Παιδιατρική Κλινική είναι ένα επίσης κομμάτι του Νοσοκομείου για το οποίο νιώθουμε πολύ περήφανοι. To έργο άλλωστε αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και μάλιστα επισκέφθηκε μια μέρα γενικής εφημερίας τα ξημερώματα ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1928 και μετά από πολλά χρόνια υπεβλήθη σε μια πλήρη ανακαίνιση η οποία και συνεχίζεται. Έχουν αλλάξει οι εξωτερικοί τοίχοι καθώς και ένα κομμάτι του εξοπλισμού, έχουν κατασκευαστεί νέες τουαλέτες. Πολλοί συμπολίτες μας των οποίων τα παιδιά ήταν προσερχόμενα στην Παιδιατρική Κλινική, έχουν μεγαλώσει, βλέπουν την Παιδιατρική Κλινική και δεν την αναγνωρίζουν. Αυτό μας γεμίζει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Μάλιστα έγιναν και όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε κατασκευαστικό επίπεδο προκειμένου να νοσηλεύουμε και παιδιά συμπολιτών μας που νοσούσαν από covid με ασφάλεια. Επανέρχεται πλέον λοιπόν η κλινική σε πλήρη λειτουργία σε ένα ανακατασκευασμένο κτίριο και με δεδομένη τη διαρκή μας προσπάθεια να το αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε ενισχύσει επίσης την Παιδιατρική Κλινική με ακόμη δύο παιδιάτρους και παράλληλα, έχουμε δυο φορές την εβδομάδα εξειδικευμένο λογοθεραπευτή και ψυχολόγο προκειμένου να διευρύνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Οι πίνακες που είδαμε να κοσμούν το Καρδιολογικό τμήμα πώς προέκυψαν;
Οι πίνακες έχουν μπει επίσης και στο Εμβολιαστικό Κέντρο και είναι δωρεά ενός εξαίρετου ζωγράφου, του Werner Hermann, τον οποίο και ευχαριστούμε για την αισιοδοξία που μεταφέρει σε όλους μας μέσω της τέχνης του.
Πείτε μας και για το Κέντρο Εμβολιασμού. Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στο Ασκληπιείο;
Πρέπει να ξέρετε ότι το Ασκληπιείο είναι από τα λίγα Νοσοκομεία που δεν ανέστειλε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τη λειτουργία καμίας από τις κλινικές του και παράλληλα τριπλασίασε τις κλίνες του για παθολογικά περιστατικά ενώ διατηρεί μέχρι σήμερα ένα Κέντρο Εμβολιασμού τριών γραμμών. Ήταν μάλιστα ένα από τα 5 πρώτα νοσοκομεία που εγκαινίασαν τη διαδικασία του εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με ασφάλεια πάνω από 18 χιλιάδες συμπολίτες μας. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η προσπάθεια για τη Δημόσια Υγεία είναι απεριόριστη. Ο αγώνας για την αναβάθμιση και την εξέλιξή της είναι διαρκής με γνώση, εγρήγορση και εντοπισμό όλων των ατελειών που ανέδειξε η πανδημία, προχωράμε τώρα στην αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας, προς όφελος των συμπολιτών μας.
Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από σχετική καταγγελία, ένα περιστατικό γιατρού ο οποίος φερόταν να διενεργεί ψεύτικους εμβολιασμούς σε πολίτες-αρνητές. Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;
Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για το συμβάν ζητήσαμε άμεσα την αποτύπωσή του σε έγγραφη αναφορά και ενεργοποιήσαμε τάχιστα όλους τους πειθαρχικούς, διοικητικούς και ποινικούς ελεγχτικούς μηχανισμούς για αποδόση τυχόν ευθυνών. Όλα αυτά έγιναν πριν η υπόθεση βγει στο φως της δημοσιότητας, όπως ακριβώς δηλαδή πρέπει να γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση, με έγκαιρη και ακαριαία ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών.