Τα λαχταριστά παγωτά Fatto a mano δροσίζουν τις μέρες μας στα νότια
Τα χειροποίητα παγωτά είναι μεγάλος έρωτας κάθε εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι όμως τα αναζητάμε λίγο περισσότερο και το ολοκαίνουργιο Fatto a mano στο Παλαιό Φάληρο μάς τα προσφέρει στα καλύτερά τους.
- 22/07/2021
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Δημιουργός του ο Γιάννης Νύκταρης, ένας από τους πρωτοπόρους του καλού, χειροποίητου παγωτού στην Αθήνα, εκείνου δηλαδή που φτιάχνεται με φρέσκα υλικά και χωρίς καμία είδους ενίσχυση στη γεύση ή στη χρώμα τους. Ξεκίνησε από το Περιστέρι, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το εργαστήριο του, που δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τα εκπληκτικής νοστιμιάς παγωτά και σορμπέ του, φέρνοντας καθημερινά στα δυτικά κόσμο από όλη την Αττική για μία μπάλα παγωτό ενώ πρόσφατα, μας σύστησε τα δύο νέα καταστήματα Fatto a mano, στο Παλαιό Φάληρο και στο Κερατσίνι. Φυσικά, δεν γινόταν να μην επισκεφθούμε την πρώτη νότια gelateria του, στο Φάληρο, για να πάρουμε μία γεύση από τις νέες γευστικές προτάσεις του.
Ο πολυταξιδεμένος master of gelato
Το Fatto a mano έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο του καλού παγωτού και των ιδιαίτερων γευστικών προτάσεων. Ποιος δεν έχει δοκιμάσει το περίφημο παγωτό ρακόμελο ή το ανθότυρο-μέλι, αλλά και το παγωτό κανέλα με ξανθές σταφίδες Κρήτης ποτισμένες με ρακί ή το πιο πρόσφατο παγωτό αβοκάντο με αβοκάντο Χανίων, που τιμούν την κρητική καταγωγή του δημιουργού τους; Ο Γιάννης Νύκταρης όμως, πέρα από τα signature παγωτά του, φροντίζει πάντα να εμπλουτίζει τη γκάμα του, προσθέτοντας μεταξύ άλλων και πολλές γεύσεις φρέσκων φρούτων, με απόλυτο σεβασμό και στην εποχικότητα των υλικών. Τώρα το καλοκαίρι για παράδειγμα, είναι η καλύτερη εποχή για παγωτό καρπούζι ή πεπόνι με στέβια, βερίκοκο με θυμαρίσιο μέλι, ροδάκινο και κόκκινη βανίλια, σερβιρισμένα ιδανικά στα τραγανά, χειροποίητα χωνάκια τους.
Πηγή έμπνευσης, όπως εξομολογείται, είναι τα συνεχή ταξίδια του με μηχανή σε όλο τον κόσμο: «Το όλο concept του Fatto a mano ξεκίνησε μέσα από τα ταξίδια μου. Παίρνω γεύσεις και ιδέες από όλο τον κόσμο. Βέβαια, σαν την ελληνική πρώτη ύλη δεν βρίσκεις πουθενά, γι αυτό και πάντα προσπαθώ να την αναδείξω, επιλέγοντας κυρίως προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς. Μόνο ό,τι δεν βρίσκω στην ελληνική αγορά το εισάγω, όπως για παράδειγμα το κρασί marsala που χρησιμοποιούμε για το νέο παγωτό cassata siciliana ή ο ανανάς και το μάνγκο».
Σημειώνεται ότι όλα παρασκευάζονται, μεταξύ άλλων, με φρέσκο βουβαλίσιο και αγελαδινό γάλα ελληνικής προέλευσης, στραγγιστό γιαούρτι, φυστίκι Αιγίνης ΠΟΠ, Ανθότυρο Κρήτης ΠΟΠ, θυμαρίσιο μέλι, φρέσκα φρούτα εποχής, καθώς και σοκολάτα Valrhona, αφού η ομάδα του Fatto a mano είναι από τους λίγους Valrhona experts στην Ελλάδα.
Δίνουμε ραντεβού στο Παλαιό Φαληρό
Το Fatto a mano στο Παλαιό Φάληρο είναι το δεύτερο κατά σειρά κατάστημα του Γιάννη Νύκταρη και άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του επί της Ζησιμοπούλου, έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους της περιοχής. Πρόκειται για ένα φρέσκο χώρο, με μπαλκόνι εξωτερικά και μεγάλο πάσο, αν θέλεις να σταθείς για να απολαύσεις εκεί το παγωτό σου. Εναλλακτικά, σου προτείνουμε να πάρεις -μεγάλες ποσότητες- για το σπίτι, γιατί ένα μπολάκι δεν είναι ποτέ αρκετό. Αν η ζέστη όμως δεν σε αφήνει να βγεις βόλτα, υπάρχει λύση, καθώς μπορείς να κάνεις τις παραγγελίες σου μέσω efood και wolt και το αγαπημένο σου παγωτό να έρθει άμεσα στην πόρτα σου.
«Τα νέα μας καταστήματα είναι η απόδειξη ότι το όλο εγχείρημα του Fatto a mano έχει πλέον ωριμάσει. Για εμάς, είναι ένας τόνος αισιοδοξίας μέσα στις δύσκολες εποχές που ζούμε», σημειώνει ο κ. Νύκταρης, προσθέτοντας ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα η γενικότερη εξέλιξη στον χώρο του παγωτού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και η οποία, δίνει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη.
Τι νέο δοκιμάζουμε στο Fatto a mano
Πέρα από το χειροποίητο παγωτό και δροσερά sorbet με φρούτα εποχής, στο Fatto a mano βρίσκεις και δοκιμάζεις και μοναδικά γλυκά, όπως γαλλική Flan Parisien, Panna cotta με σοκολάτα Dulsey της Valrhona, μάνγκο και passion fruit, τούρτες παγωτό, καθώς και muffins, soft cookies και κέικ τα οποία συνοδεύουν και τον specialty μονοποικιλιακό καφέ της εταιρίας Kudu που ετοιμάζουν. Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις και ένα frozen cocktail με κάποιο από τα σορμπέ τους, που θα το λατρέψεις αυτή την εποχή!