«Βαρδιάνος στα σπόρκα»: Τι σημαίνει ο τίτλος της νέας σειράς της ΕΡΤ
Το ταξίδι στο παρελθόν ξεκινά, καθώς η ΕΡΤ μάς μεταφέρει στην Ελλάδα του 1865 που πλήτετται από την τρομερή επιδημία της χολέρας. Η σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα» βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Παπαδιαμάντη και θα αποτελείται από τέσσερα επεισόδια.
- 16/08/2021
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
«Βαρδιάνος στα σπόρκα» λέγεται η νέα σειρά της ΕΡΤ που ζωντανεύει στη μικρή οθόνη το ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το διήγημα τοποθετείται χρονικά το 1865, όταν η χολέρα έπληττε θανάσιμα την Ευρώπη. Η επιδημία είχε ξεκινήσει από την Ινδία το 1839 και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, πλήττοντας τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τη Δυτική Ευρώπη αλλά και Αμερική, για να φτάσει, το 1854, στην Ελλάδα και την Τουρκία, από γαλλικά στρατεύματα που επέστρεφαν από τον πόλεμο της Κριμαίας.
Τι σημαίνει όμως «Βαρδιάνος στα σπόρκα»;
Ο «βαρδιάνος» είναι ο φύλακας και τα «σπόρκα» είναι τα μολυσμένα καράβια. Η σειρά αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, της Σκεύως, η οποία, όταν μαθαίνει ότι ο γιος της (Σταύρος) είναι άρρωστος, μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος (φύλακας) στα σπόρκα (καράβια που βρίσκονταν σε καραντίνα εξαιτίας της χολέρας), προκειμένου να σώσει τον γιο της.
Η σειρά θα αποτελείται από 4 μόλις επεισόδια. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μανούσος Μανουσάκης, ενώ το σενάριο έχουν γράψει ο Σταύρος Αβδούλος και η Ειρήνη Ριτσώνη. Για το καστ έχει επιλεχθεί μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών, που έρχονται να ολοκληρώσουν ένα δυνατό team και μια διαφορετική, αλλά συνάμα ενδιαφέρουσα υπόθεση.
Στον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας της σειράς, της Σκεύως, θα δούμε τη Ρένια Λουιζίδου, ενώ τον ρόλο του γιου της, Σταύρου, υποδύεται ο Γιώργος Σαββίδης. Τη Ρηνιώ, το κορίτσι του Σταύρου, ενσαρκώνει η Τζένη Καζάκου. Ακόμη, εμφανίζονται ο Τάκης Βαμβακίδης ως μπαρμπα-Νίκας, ο Παύλος Κουρτίδης ως καπετάν Κωνσταντής, ο Πέτρος Ξεκούκης ως Χερχερής, ενώ τη μητέρα της Ρηνιώς και σύζυγο του Χερχερή, Βασιλική, υποδύεται η Μαρία Καβουκίδου.
Τα γυρίσματα έγιναν στο Κυπαρίσσι της Λακωνίας, στην Καισαριανή αλλά και σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Η πλατεία του χωριού, που θα δούμε στα πολυαναμενόμενα επεισόδια, δημιουργήθηκε στην παλιά εγκατάσταση ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο. Τα σκηνικά ήδη από τις πρώτες φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει φαίνονται καλοδουλεμένα, ενώ καλή δουλειά στην απόδοση της εποχής μοιάζουν να κάνουν κοστούμια και χτενίσματα.
Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο «Βαρδιάνος στα σπόρκα» γράφτηκε το 1893, παραμένει όμως με έναν τραγικά ειρωνικό τρόπο σύγχρονο σε μία περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει σκορπίσει τον πανικό και την ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα» είναι μόνο το ένα από τα τρία projects που ετοιμάζει ο Μανούσος Μανουσάκης για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Τα άλλα δύο είναι τα διηγήματα «Κρίσιμες στιγμές» της Γαλάτειας Καζαντζάκη και «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού.