Ο Πρίγκιπας κατέβηκε στον Άλιμο και μας ξαναμαθαίνει τι θα πει σουβλάκι
Από καλαμάκι προβατίνας μέχρι μπιφτέκι βούβαλου και κεμπάπια Φλώρινας, στον -ήδη διάσημο από τα Εξάρχεια- Πρίγκιπα θα βρεις προτάσεις που ανεβάζουν το street food σε άλλο επίπεδο.
- 27/08/2021
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Όταν πριν 5 χρόνια ο Κωστής Χριστάκης άνοιγε το πρώτο κατάστημα Πρίγκιπας, στα Εξάρχεια, οι περισσότεροι λάτρεις του τυλιχτού γνωρίζαμε μόνο τον γύρο και τα καλαμάκια από χοιρινό και κοτόπουλο, τα κεμπάπ και το ντονέρ. Χωρίς να αποκηρύσσει τα κλασικά, αλλά αναβαθμίζοντάς τα αρκετά και εμπλουτίζοντας τις επιλογές, αποφάσισε να συστήσει νέες και πιο ιδιαίτερες γεύσεις. «Συνδυάζοντας την εμπειρία μου από τον χώρο της εστίασης με τη γνώση των παραδοσιακών γεύσεων της Φλώρινας, από όπου και κατάγομαι, αποφάσισα να εντάξω τον γαστρονομικό θησαυρό της βορείου Ελλάδος -που μέχρι τότε συναντούσαμε μόνο σε ακριβά εστιατόρια- και στο street food», μας λέει.
Από τα κεμπάπια μέχρι την προβατίνα και το χέλι
Στο μενού του Πρίγκιπα λοιπόν, βρίσκεις καλαμάκια από προβατίνα, μαύρο χοίρο, συκώτι μοσχαρίσιο (ναι, σε καλαμάκι παρακαλώ!), χοιρινό και κοτόπουλο, λουκάνικο Τζουμαγιάς, αλλά και μπιφτέκι από 100% βουβαλίσιο κιμά ή από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά ζυμωμένο σε βουβαλίσιο γάλα, καθώς και μπιφτέκι προβατίνας, καπνιστή πέστροφα, καπνιστό χέλι και φυσικά, τα διάσημα κεμπάπια του, που θεωρούνται «ναυαρχίδα» του μενού, αφού είναι και αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Χριστάκης τα κεμπάπια Φλώρινας αποτελούν κατηγορία από μόνα τους, έχοντας τις ρίζες τους στα Βαλκάνια και όχι στην Ανατολή, ενώ και η συνταγή τους έχει διαφορετικά μυστικά και τεχνικές. Δοκίμασέ τα και θα καταλάβεις τη διαφορά. Όλα τους τυλίγονται σε πίτες ή μπαίνουν σε σάντουιτς και γίνονται μια ξεχωριστή εκδοχή του street food.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα κρέατα είναι από μικρές ελληνικές φάρμες. Η προβατίνα είναι από την Ελασσόνα, το βουβάλι από την Κερκίνη, ο μαύρος χοίρος από τη λίμνη Τριχωνίδας, τα κεμπάπια αποκλειστικά από το κρεοπωλείο της Φλώρινας. Από την άλλη, η καπνιστή πέστροφα έρχεται από τις πηγές του Λούρου και το καπνιστό χέλι από την Παμβώτιδα. Σαν να λέμε, με μία επίσκεψη στο Πρίγκιπας έχεις δοκιμάσει μερικά από τα πιο εκλεκτά εδέσματα Ελλήνων παραγωγών και μάλιστα, σε μία άκρως προσιτή εκδοχή.
Ο Πρίγκιπας ήρθε στον Άλιμο
Πώς αποφασίζει όμως ένα «παιδί του κέντρου» να έρθει στα νότια προάστια; «Είχαμε πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου από τα νότια στο κατάστημα των Εξαρχείων», θα μας απαντήσει ο κ. Χριστάκης. Τον Μάρτιο του 2020 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα στον Άλιμο, σε κομβικότατο σημείο, στο Νο 560 της Βουλιαγμένης, ακριβώς δίπλα στο σταθμό μετρό του Αλίμου, για να φέρει τα λαχταριστά ψητά του ακόμη πιο κοντά στο ήδη μεγάλο κοινό από τα νότια.
Ο Πρίγκιπας του Αλίμου, συστήνεται ως street food restaurant με αγάπη στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, εξ ου και οι παραπάνω επιλογές για τυλιχτά και σάντουιτς, τις οποίες μπορείς άνετα να πάρεις στο χέρι ή να τις απολαύσεις στο χώρο του καταστήματος. Μάλιστα, πέρα από τυλιχτά, σερβίρονται και σε μερίδες και κάνουν άψογη παρέα με τα υπόλοιπα πιάτα στο μενού, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη, φακοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα, αλοιφή πάπρικας αλλά και την μοναδική σάλτσα Άιβαρ από ψητή αλεσμένη πιπεριά Φλωρίνης και μελιτζάνα.
Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις και τα μπέργκερ, που γίνονται επίσης με μπιφτέκι από βουβαλίσιο κιμά ή μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά ζυμωμένο σε βουβαλίσιο γάλα, σε 5 διαφορετικές εκδοχές. Σπέσιαλ νέα προσθήκη στο μενού και το burger με μπιφτέκι προβατίνας που όμοιο του δεν έχεις ξαναφάει, ενώ αν δεν είσαι φίλος του κρέατος υπάρχει και veggie εκδοχή, με μπιφτέκι λαχανικών.
Πρότασή μας, εκτός από το να πάρεις κάτι στο χέρι ή να παραγγείλεις για το σπίτι, πήγαινε μία μέρα και εκεί για φαγητό με την παρέα σου. Οι πλούσιες μερίδες σε συνδυασμό με τις γαργαλιστικές μυρωδιές από το κρέας που σιγοψήνεται θα πάνε τη γευστική εμπειρία σε άλλο επίπεδο.