Ένα φθινόπωρο γεμάτο θεατρικές παραστάσεις στις σκηνές της Αθήνας
Νέα σεζόν, νέες προσδοκίες. Μία πρώτη ματιά σε όσα ετοιμάζονται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας τους επόμενους μήνες.
- 09/09/2021
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, είναι πλούσιο και ενδιαφέρον. Πάμε λοιπόν να δούμε όλα όσα ετοιμάζονται στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.
Το Εθνικό Θέατρο, μετά από μία δύσκολη χρονιά εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και της υπόθεσης Λιγνάδη, με προσωρινή καλλιτεχνική διευθύντρια την Έρι Κύργια, παρουσίασε το νέο πρόγραμμά του για τον χειμώνα. Στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλλερ η Ελένη Ευθυμίου θα σκηνοθετήσει το «Φουέντε Οβεχούνα», με τις παραστάσεις να ξεκινούν τον Οκτώβρη. Τον Φεβρουάριο του ’22 ο Γιάννης Χουβαρδάς πρόκειται να παρουσιάσει την κωμωδία «Πονηρό Πνεύμα», το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Στην σκηνή Νίκος Κούρκουλος, ο Θανάσης Σαράντος θα παρουσιάσει τον Οκτώβρη το εμβληματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, «Λεωφορείο ο Πόθος», που και αυτό ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό. Στην ίδια σκηνή, από Ιανουάριο, θα δούμε τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα. Στη σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη στο Ρεξ, ο Τάκης Τζαμαργιάς θα αποτυπώσει σκηνικά την «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη και τέλος στην σκηνή Ελένη Παπαδάκη του Ρεξ, ο -πολύ στα πάνω του- Άρης Μπινιάρης θα ανεβάσει την «Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Όργουελ, την οποία θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο ’22, «Τρωίλος και Χρυσηίδα».
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος θα παρουσιάσει στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ το θεατρικό έργο του πολυβραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε, «Κάποιος θα έρθει». Η παράσταση θα παίζεται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου 2021 με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Μυριαγκό, Άλκηστη Πουλοπούλου και Χάρη Φραγκούλη.
Στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Δημήτρης Καραντζάς θα κάνουν μαζί ένα ταξίδι στον κόσμο του Ευγένιου Ο’ Νιλ και στο αριστουργηματικό του έργο «Το ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα». Η πρεμιέρα του έργου -το οποίο θα αφηγείται μία μέρα του Αυγούστου του 1912 στο καλοκαιρινό σπίτι των Ταϊρόν και μέσα από αυτή τη μέρα ολόκληρη την πικρή ιστορία τους- θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται ουσιαστικά για τη βιογραφία της ίδιας της οικογένειας του Ευγένιου Ο’ Νιλ, με τα φαντάσματα της οποίας ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας έζησε στοιχειωμένος για μια ολόκληρη ζωή.
Στην οδό Ιπποκράτους, το Ακροπόλ θα ανεβάσει από 5 Οκτώβρη τον «Κουρέα της Σεβίλλης» με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο, και τους Φάνη Μουρατίδη και Ρένο Ρώτα δίπλα του. Η Σοφία Σπυράτου στήνει μία κωμική παράσταση, που περιγράφει την προσπάθεια του κόμη Αλμαβίβα να κερδίσει, με τη βοήθεια του Φίγκαρο, τη νεαρή Ροζίνα, από τα νύχια του γέρο-Μπαρτόλο.
Στο Ήβη, συνεχίζεται για 3η χρονιά το πρώτο θεατρικό του Γιώργου Καπουτζίδη, «Όποιος θέλει να χωρίσει, να σηκώσει το χέρι του» με την guest εμφάνιση της Κατιάνας Μπαλανίκα, και τους Γιάννη Κουκουράκη, Πάνο Νάτση, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργο Σαββίδη, Αποστόλη Ψαρρό. Ο Καπουτζίδης μας αναλύει, μας ψυχαναλύει και μας διασκεδάζει επιστρατεύοντας το χιούμορ, σε αυτό το πρώτο θεατρικό έργο του με θέμα τον έρωτα, το οποίο ξεκινά στις 15 Οκτώβρη.
Η «Μηχανή του Τούρινγκ» του Benoit Soles, που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία (700 sold out από το 2018 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ) ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία και διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου. Τη μουσική υπογράφει η Μαρίζα Ρίζου. Το έργο, που είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του δημιουργού μιας πρωτότυπης μηχανής σκέψης που με τα χρόνια θα εξελισσόταν στον σημερινό υπολογιστή, κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτώβρη.
Το εμβληματικό Παλλάς στη Βουκουρεστίου θα συνεχίσει με το «Τρίτο Στεφάνι» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους ρόλους της Εκάβης και της Νίνας. Ένα έργο-σημείο αναφοράς για τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, το οποίο αφηγείται την Ιστορία της χώρας μέσα από τη ζωή δύο γυναικών με φόντο τον Μεσοπόλεμο και την Κατοχή θα αρχίσει στις 8 Οκτώβρη.
Παράλληλα, Δευτέρα και Τρίτη το Παλλάς θα ανήκει σε μια άλλη Μαρία, τη Ναυπλιώτου, μιας και εκεί μεταφέρεται το «Master Class», η sold-out παράσταση που σκηνοθέτησε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Ένας μονόλογος-πρόκληση για κάθε ηθοποιό αυτός της Μαρίας Κάλλας, αυτοβιογραφικός, αποκαλυπτικός για τα μυστικά της όπερας και της μεγάλης ντίβας, βασισμένος στο σεμινάριο που δίδαξε στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης το 1970. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από 1η Νοεμβρίου.
Δυναμικά μπαίνει στα θεατρικά πράγματα και το Γυάλινο της λεωφόρου Συγγρού. Στην κεντρική σκηνή του θα ανέβει η κωμωδία του Ντάριο Φο, «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω» με την Μπέσσυ Μάλφα, τον Γιώργο Σουξέ, τον Τόνυ Δημητρίου. Σαράντα επτά χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, η καυστική κωμωδία για την οικονομική ανισότητα, την ανέχεια και την ανεργία, παραμένει τραγικά επίκαιρη και ξεκινά στις 20 Οκτώβρη.
Στον Νέο Ακάδημο, θα παίζεται η «Ποντικοπαγίδα» της Άγκαθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, με τον πιο ιδιαίτερο θίασο της σεζόν: Ράνια Οικονομίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Χάρης Τζωρτζάκης, Τζένη Μπότση, Σήφης Πολυζωίδης, Νίκος Πολυδερόπουλος και Βαλέρια Κουρούπη. Το αστυνομικό μυστήριο που θέλει οκτώ ήρωες εγκλωβισμένους σε ένα δολοφονικό παιχνίδι, μεταφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από 2 έως 22 Οκτώβρη.
Στον Νέο Ακάδημο, θα παίζονται από 7 Οκτώβρη και «Οι Άθικτοι», που γνωρίσαμε από τον γαλλικό κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, με τους Αντώνη Καρυστινό, Σπύρο Χατζηαγγελάκη, Τζωρτζίνα Λιώση, Σταύρο Καλλιγά, Χρύσα Μιχαλοπούλου, Μιχάλη Ψαλίδα. Δεν υπάρχει κανείς άθικτος στη ζωή, μας διδάσκουν οι δυο ήρωες της τρυφερής δραμεντί, ένας τετραπληγικός αριστοκράτης που ξανά βρίσκει νόημα στη ζωή με τη βοήθεια ενός βοηθού/νοσοκόμου.
Το θέατρο Βρετάνια θα συνεχίσει την «Προδοσία» με τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου. Η «Προδοσία» είναι η ιστορία τριών ανθρώπων που προδίδουν και προδίδονται. Προδίδουν τους συντρόφους τους, τον γάμο τους, τη φιλία τους, τον εαυτό τους, τα ιδανικά τους και τα πιστεύω τους. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χάρολντ Πίντερ εστιάζει στο πώς ο χρόνος αλλάζει την αντίληψή μας για το παρελθόν, επιλέγοντας να αφηγηθεί την ιστορία αντίστροφα, αρχίζοντας από το τέλος της ερωτικής σχέσης και τελειώνοντας με την αρχή της.
Στο Ριάλτο, θα παρουσιαστεί -γιατί δεν ξεκίνησε ποτέ πέρσι- το μιούζικαλ «Hair», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μελισσόβα. Στο αντισυμβατικό μα και επίκαιρο αυτό μιούζικαλ, παίζουν οι: Μαίρη Συνατσάκη, Ίαν Στρατής, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Σούσουλα, Κόνυ Μεταξά, Τάσος Ξιαρχό, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Ραπτάκης, κ.α. Η παράσταση μας συστήνει τη «φυλή», μια ομάδα πολιτικά ενεργών χίπις της «Εποχής του Υδροχόου» που ζουν μια μποέμικη ζωή στη Νέα Υόρκη και αγωνίζονται ενάντια στη στρατολόγηση στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Στο Βέμπο θα δούμε την «Κυρία Επιθεώρηση» των Μάκη Δελαπόρτα και Στέλιου Παπαδόπουλου, με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Σοφία Μουτίδου, Ζέτα Δούκα, Νίνα Λοτσάρη, Παναγιώτη Πετράκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου, αλλά και τον Κώστα Μακεδόνα στο τραγουδιστικό κομμάτι. Το έργο, με αποσπάσματα και αναφορές σε παραστάσεις -σταθμούς (τουλάχιστον μιας εκατονταετίας), προσαρμοσμένα στο σήμερα- έρχεται να συστήσει στους νεότερους και να θυμίσει στους παλιότερους, τον μοναδικό «αλά ελληνικά» συνδυασμό της κοινωνικοπολιτικής σάτιρας με το γκλάμορους θέαμα των Παρισινών καμπαρέ.
Στο ανακαινισμένο θέατρο Λαμπέτη της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Νικορέστης Χανιωτάκης επιχειρεί το ανέβασμα μιας αγαπημένης κωμωδίας: «Σεσουάρ για δολοφόνους» με τον Δημήτρη Μακαλιά, τον Ζήση Ρούμπο, την Δανάη Μιχαλάκη, την Τζένη Θεωνά, τον Ιωάννη Απέργη και τον Χάρη Χιώτη.
Τέλος, στο θέατρο Μουσούρη έρχεται το έργο «Ο κήπος με τις αλήθειες» («Things I Know to be true»), του βραβευμένου Αυστραλού θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Άντριου Μπόβελ, το οποίο, μάλιστα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση και σκηνοθεσία, Σταμάτη Φασουλή. Ο ίδιος μαζί με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου θα κρατήσουν δυο βασικούς από τους έξι συνολικά ρόλους του έργου, του Μπομπ και της Φραν Πράις.