Το Passaggio φιλοδοξεί να γίνει το νέο ελληνικό success story στον χώρο του καφέ
Το all day café Passaggio, ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί στην Καλλιθέα και σήμερα μετράει 7 καταστήματα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και τη Σαντορίνη, φιλοδοξώντας να επεκταθεί -κυριολεκτικά- σε ολόκληρη την Ελλάδα.
- 01/10/2021
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, επισκεφθήκαμε μια δυναμικά ανερχόμενη αλυσίδα café, με χαρακτήρα, που βάζει τον καφέ της και την εξυπηρέτηση των πελατών στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, για να μάθουμε τα πάντα γύρω από τον καφέ, την λειτουργία τους και τα στοιχεία που τους κάνουν να ξεχωρίζουν.
Το ραντεβού δόθηκε με τον εμπνευστή του Passaggio, Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, στο Passaggio Riviera στην Καλλιθέα, δίπλα από το Σταύρος Νιάρχος. Όσο τον περίμενα είχα κάτσει σε ένα τραπέζι και χάζευα το μαγαζί αλλά και τον κόσμο. Καθαρές γραμμές με το άσπρο χρώμα να κυριαρχεί και να δένει αρμονικά με τα ξύλινα έπιπλα και τις βιτρίνες με τα γλυκά και αλμυρά σνακ. Ο κόσμος έπαιρνε take away ή καθόταν στον εξωτερικό χώρο και απολάμβανε τον καφέ του. Ένα Mini Cooper αρμονικά τοποθετημένο στον εξωτερικό χώρο, προσέφερε ένα ακόμη σημείο για να καθίσεις, στο ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι στο πίσω μέρος του. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα μια όμορφη, θετική αύρα.
Όταν έφτασε ο Κωνσταντίνος αρχίσαμε να μιλάμε για τον καφέ και την αλυσίδα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία δέκα χρόνια. Το πρώτο μαγαζί άνοιξε στη Θησέως, στην Καλλιθέα, στις 27 Οκτωβρίου 2011, μιας και αυτή είναι η γειτονιά του. Ένα μικρό μαγαζί 60τμ το οποίο με τον καλό καφέ του, αλλά και την ευγένεια του, κατάφερε να κάνει όλη την Καλλιθέα να το προτιμά. Passaggio άλλωστε, σημαίνει πέρασμα. Μετά ακολούθησε η Σαντορίνη, η Γλυφάδα, το Riviera (στην Ποσειδώνος, δίπλα από το ΚΠΙΣΝ), το Παγκράτι, η Δάφνη, η Θεσσαλονίκη και προσεχώς στην Μιχαλακοπούλου στο κέντρο, στα γραφεία του παλιού ΔΟΛ.
«Πιστεύω ότι είναι η πιο ανερχόμενη αλυσίδα. Επεκτεινόμαστε με αρκετούς όρους, γιατί δεν θέλουμε να είναι μια ακόμα αλυσίδα café. Κάθε περιοχή θα έχει ένα Passaggio, ενώ το ίδιο ισχύει και στην επαρχία. Κάθε νομός θα έχει μόνο ένα Passaggio. Είμαστε ένα all day café σε όμορφα σημεία της πόλης και πάνω από όλα, θέλουμε να έχουμε καλό προϊόν και καλό καφέ».
Όπως μου είπε, σε όλα τα Passaggio σερβίρουν καφέ Hausbrandt, ενώ σε λίγο καιρό θα καβουρδίζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη το δικό τους χαρμάνι, που θα φτιάχνεται αποκλειστικά για εκείνους. «Ο Έλληνας αγαπάει τον καφέ, αλλά αγαπάει ειδικά τον καλό καφέ. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πια δεν θα κάτσει σε ένα μαγαζί να πιει δυο και τρεις καφέδες όπως παλιά. Τώρα θα πιει έναν, αλλά θα τον συνδυάσει με φαγητό».
Εδώ να σημειώσουμε, ότι τo Passaggio διαθέτει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο και για φαγητό, ενώ η κουζίνα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μαγαζιού. Σφολιάτες, μπαγκέτες, burgers και κλαμπ σάντουιτς για αρχή, ενώ μπορείς να βρεις και επιλογές σε σαλάτες, ζυμαρικά, αυγά αλλά και pancakes. Κάπου εδώ να σου πω ότι τα γλυκά φτιάχνονται όλα από την μητέρα του Κωνσταντίνου, οπότε καταλαβαίνεις για τι νοστιμιά μιλάμε.
Τότε είναι που η χαμογελαστή και ευγενική σερβιτόρα μου έφερε τον «Κορμό της Βίλμας» που είχα παραγγείλει. Όσο δοκιμάζω, επιστρέφουμε στην συζήτηση γύρω από τον καφέ και τον ρωτάω αν ακολουθεί τις τάσεις που βγαίνουν κατά καιρούς στον χώρο. «Δεν ακολουθώ ποτέ την τάση και την μόδα. Θεωρώ ότι αν ακολουθείς τις τάσεις δεν έχεις χαρακτήρα. Ή θα φτιάχνεις μαγαζιά για τις τάσεις ή θα έχεις ένα παραδοσιακό -σε αυτά που προσφέρει- μαγαζί. Επίσης όσον αφορά την καινοτομία, δεν θεωρώ σωστό να αντιγράφεις όποιον κάνει κάτι και να υιοθετείς ακριβώς το ίδιο. Έχεις σκεφτεί κάτι, υποστήριξέ το και πήγαινε προς αυτό. Μην κοιτάς τι κάνει ο άλλος. Μην πηγαίνεις να κλέψεις από τον πελάτη του δίπλα».
Η ομάδα του Passaggio εκτός από τον Κωνσταντίνο αποτελείται και από τον Μανώλη Μούτσο και τον Δημήτρη Φιντιρίκο. «Είμαστε μια δεμένη ομάδα. Ο καθένας ξέρει τις δικαιοδοσίες του μέσα στον όμιλο και τι πρέπει να κάνει. Ήρθαν τα παιδιά με την πείρα που έχουν στην εστίαση για να διορθώσουν ό,τι λάθη υπήρχαν και να πάμε ακόμα παραπάνω. Στα επόμενα σχέδια μας είναι να ανοίξουμε καταστήματα στην Βόρεια Ελλάδα και μετά στο Ηράκλειο Κρήτης. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μεταφέρεις το σκεπτικό σου σε αυτόν που θέλει να ανοίξει ένα Passaggio, έτσι ώστε να είναι πετυχημένο διατηρώντας την φιλοσοφία σου».
Για να ξέρεις, το Passaggio συνεργάζεται και με τις δύο μεγάλες εταιρείες delivery (Wolt και e-food) αλλά διαθέτει και δικό του app, ενώ μπορείς να παραγγείλεις και τηλεφωνικά. Έτσι υπάρχουν τέσσερα κανάλια από τα οποία μπορείς να έχεις τον καφέ σου -και όχι μόνο- στο σπίτι ή στην δουλειά. Αυτό είναι κάτι που λειτούργησε αρκετά καλά και την εποχή του lockdown. «Με τα lockdowns τα Passaggio πήγαν καλύτερα από ό,τι πριν. Στόχος μας τώρα είναι να μεγαλώνουμε με σταθερά και σωστά βήματα. Αν καταφέρω να βρω συνεργάτες όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, δηλαδή άτομα που είχαν όλοι ιδέα από εστίαση και ήταν γνωστοί στην περιοχή τους, το Passaggio δεν έχει ταβάνι».
Λίγο πριν χαιρετήσω τον Κωνσταντίνο μια σερβιτόρα έρχεται να μας μαζέψει τα πιάτα. Για άλλη μια φορά ευγενική, με μία θετική αύρα και εξυπηρετικότατη, μου κινεί το ενδιαφέρον και τον ρωτάω πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεις προσωπικό για τόσα μαγαζιά «Είναι πολύ δύσκολο. Ειδικότερα για εμένα που θέλω το προσωπικό να είναι ευγενέστατο, να μιλάει στον πελάτη όπως πρέπει και να τον εξυπηρετεί σωστά». Και αυτό ισχύει και με το παραπάνω. Όπως φαίνεται, στο Passaggio έχουν πάθος με τον καφέ αλλά και με την σωστή εξυπηρέτηση και αυτός νομίζω είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι παθιάζονται μαζί του και το επιλέγουν καθημερινά για τον καφέ τους.
Info
Passaggio Athens, Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 143, τηλ. 210 9516605 .
Passaggio Riviera, Λεωφόρος Ποσειδώνος 16, τηλ. 210 9408646
Passaggio Γλυφάδα, Γούναρη 132, τηλ. 210 9600272
Passaggio Παγκράτι, Λεωφ. Υμηττού 125, τηλ. 210 7525888
Passaggio Δάφνη, Λεωφ. Παπαναστασίου 1, τηλ. 216 900 7206
Passaggio Σαντορίνη, Νικ. Νομικού, Οία, τηλ. 22860 71330
Passaggio Θεσσαλονίκη, Παύλου Μελά 25, τηλ. 2310 285528
www.passaggio.gr
Facebook
Instagram