«Το Βιβλίο των Selfies», από τον Ηλία Σακαλάκ
Το 2013, το Oxford Dictionary αναγνώρισε τη λέξη selfie ως λέξη της χρονιάς. Όμως, πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τις selfies;
- 07/10/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Πώς επιδρούν οι selfies στην ψυχολογία του εφήβου; Τι σχέση έχουν με την ανορεξία; Τι αποκαλύπτει η επιλογή του φίλτρου των φωτογραφιών μας για την προσωπικότητά μας; Πώς έχουν διαφοροποιηθεί οι επιστημονικές έρευνες για την εικόνα του σώματος τα τελευταία χρόνια; Σε αυτά και σε πολλά ακόμη συναρπαστικά και εξαιρετικά επίκαιρα ερωτήματα δίνει απάντηση η εμπεριστατωμένη έρευνα του μελετητή και συγγραφέα Ηλία Σακαλάκ.
«Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δημιούργησε νέους τρόπους επικοινωνίας όπου όλα συμβαίνουν σε μεγαλύτερη κλίμακα, ταχύτερα και συχνά πιο εντυπωσιακά. Το εύρος της επικοινωνίας μας πλέον δεν είναι η γειτονιά μας, αφού χάρη στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης, γειτονιά μας έγινε ολόκληρος ο πλανήτης» λέει ο φωτογράφος, μουσικός και συγγραφέας Ηλίας Σακαλάκ. «Σήμερα αναφερόμαστε πλέον σε ένα “ψηφιακό πρόσωπο”, μια εκδοχή του εαυτού μας -όπως θα θέλαμε να είναι αυτή ή όπως νομίζουμε πως είναι- την οποία και επικοινωνούμε στους άλλους και ενίοτε υιοθετούμε και οι ίδιοι. Μέσα, λοιπόν, σε όλη αυτή την πληθώρα των εντυπώσεων, ποια είναι η αλήθεια; Τι προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την ανάρτηση του προσώπου μας και τι μπορούμε να καταλάβουμε οι ίδιοι από τις selfies μας;».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το βιβλίο αυτό είναι μια σε βάθος εξερεύνηση στην ψυχολογία της εικόνας στην ψηφιακή εποχή, που θα βοηθήσει στο να αποκωδικοποιείς ευκολότερα τον «ψηφιακό» χαρακτήρα του άλλου, να μάθεις τι αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο, να πληροφορηθείς για τις επιδράσεις που έχει η selfie στη ζωή και την αυτοπεποίθηση των εφήβων, όπως και να καταλάβεις το τι μαρτυρούν οι selfies για τη δική σου ψυχολογία.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Ο Ηλίας Σακαλάκ είναι µέλος της Ορχήστρας Καµεράτα (cello) του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από της ιδρύσεώς της, έως και σήµερα. Η Ορχήστρα έχει δώσει χιλιάδες συναυλίες τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό µε τεράστια επιτυχία (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερµανία, Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Κύπρο, Ρωσία, Κίνα) και έχει συνεργαστεί µε εξέχοντες μουσικούς, όπως Yehudi Menuhin, Martha Argerich, Mischa Maisky, Mstislav Rostropovich, Λεωνίδας Καβάκος. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 40 CD. Τα τελευταία χρόνια, ηχογραφήσεις της µε την DECCA και την Deutsche Grammophon έχουν βραβευτεί, ενώ είναι η μόνη ελληνική Ορχήστρα που έχει προσκληθεί στο Festival Salzburg (3 συνεχόµενες χρονιές,17,’18’19).
1984: Ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Ωδείο “Νίκος Σκαλκώτας” στη Σύνθεση, Αρµονία και Αντίστιξη µε καθηγητή τον Γιάννη Ιωαννίδη. Δίπλωµα Αρµονίας. Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στο τσέλο µε τον Βύρωνα Φιδετζή.
1988-1991: Σπουδάζει στο Λονδίνο (Τσέλο, Μουσική Δωµατίου, Διεύθυνση Ορχήστρας) στο Trinity College of Music από το οποίο και αποφοιτεί. Cello Perf. LTCL, Dip. TCL µε τους Derek Simpson, Emanuel Hurwitz, David Kenedy, (Cello), και Bernard Keefe και Arthur Davidson Διεύθυνση Ορχήστρας.
1998: Εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο. Η µελέτη του “Σωµατικά και Ψυχολογικά προβλήµατα των Μουσικών”.
Υποτροφία “Κυβέλη- Χορν”. Η πρώτη φορά που το θέµα γίνεται αντικείµενο µελέτης και παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό τόσο στο εξωτερικό όσο κυρίως στην Ελλάδα. Έχει προσκληθεί πολλές φορές να παρουσιάσει τη µελέτη του τόσο σε Μουσικά όσο και σε Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια.
2000-2006: Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφηµερίδες (“Αθηναϊκή, “Άβατον”, “Ήχος”, “Παιδί και νέοι Γονείς”, “ΔΙΦΩΝΟ”, “Σύγχρονη Ψυχολογία”).
2004: Εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο του “Μουσικές Βιταµίνες, Στοιχεία Μουσικής Ιατρικής, Μουσικής Ψυχολογίας” την οποία έχει προσκληθεί πολλές φορές να παρουσιάσει (Πανεπιστήµιο Αθηνών, Ωδεία, Νοσ. Ευαγγελισµός, κ.ά). Η µελέτη του αυτή, προτείνεται στους φοιτητές ως βιβλίο αναφοράς από το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήµιο Αθηνών.
2005: Του απονέµεται ο τίτλος του επίτιµου µέλους του ΕΣΚΕΜ (Ελληνικός Σύλλογος Καταρτισµένων Επαγγελµατιών Μουσικοθεραπευτών).
2004-2007: Είναι Υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράµµατος της Ορχ. Καµεράτα στα Δηµοτικά σχολεία. Η πρώτη φορά που οργανωµένο εκπαιδευτικό πρόγραµµα απευθύνεται σε µαθητές δηµοτικών. Το πρόγραµµά του “Από την ακοή στην Ακρόαση” το οποίο συνοδεύεται από CD δικής του επιµέλειας και παραγωγής, γνωρίζει εξαιρετικά µεγάλη επιτυχία.
2009 -2010: Σχηµατίζει την οµάδα “Μουσικοί για παιδιά”. Παίζουν για τα παιδιά που νοσηλεύονται στο “Αγλαΐα Κυριακού” µε διαδραστικό και εκπαιδευτικό τρόπο, χρησιµοποιώντας τη µουσική ως µέσο και ως “φάρµακο”.
2018: Σε φάση συγγραφής βρίσκεται το τρίτο του Βιβλίο, “Μουσική από Κούνια – Οι επιδράσεις της Μουσικής από το έµβρυο έως την ηλικία της εφηβείας”.
Ως Freelance Φωτογράφος, έχει εργαστεί σε περιοδικά και εφηµερίδες. Έχει συµµετάσχει σε οµαδικές και ατοµικές εκθέσεις. Έχει εκδώσει 6 φωτογραφικά βιβλία.