Ρώτα τον Φαρμακοποιό: Πώς αντιμετωπίζουμε ένα έγκαυμα στο σπίτι
Ακούμπησες κατά λάθος το αναμμένο μάτι της κουζίνας ή το σίδερο; Έπεσε πάνω σου καυτό νερό ή λάδι; Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας. Με τη βοήθεια της φαρμακοποιού Ρεβέκκας Διρχαλίδου καταγράψαμε τα βήματα αντιμετώπισης ενός εγκαύματος και τις πρώτες βοήθειες που πρέπει όλοι να έχουμε υπόψιν.
- 24/11/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Τα μικροατυχήματα στο σπίτι είναι συχνά και τα εγκαύματα περιλαμβάνονται σίγουρα ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα. Ωστόσο, κάθε έγκαυμα είναι διαφορετικό. Τα εγκαύματα διαχωρίζονται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού και έχουν μεταξύ τους διαφορετική αντιμετώπιση. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με απλές κινήσεις στο σπίτι. Ωστόσο, εγκαύματα τρίτου βαθμού αλλά και εγκαύματα δεύτερου βαθμού με επιφάνεια μεγαλύτερη από το μέγεθος της παλάμης του χεριού του ασθενούς χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Γενικώς, η έκταση και η σοβαρότητα του εγκαύματος αλλά και η ηλικία του παθόντα καθορίζουν εάν χρειάζεται ιατρική φροντίδα.
Πώς θα καταλάβεις αν ένα έγκαυμα είναι πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού
-Στα εγκαύματα πρώτου βαθμού, η βλάβη είναι επιφανειακή, η περιοχή κοκκινίζει και μπορεί να είναι επώδυνη (όπως συμβαίνει πχ όταν καιγόμαστε από τον ήλιο), χωρίς όμως να δημιουργηθεί πληγή ή φουσκάλα.
-Στα εγκαύματα δευτέρου βαθμού, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος καίγεται και ένα μέρος του καταστρέφεται. Το έγκαυμα θα είναι πολύ επώδυνο, η καμένη περιοχή είναι κόκκινη, πρησμένη και πιθανόν να αναπτύξει φουσκάλες. Μπορεί να μολυνθεί αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
-Στα εγκαύματα τρίτου βαθμού, το δέρμα είναι μαυρισμένο ή λευκό. Η επιδερμίδα και το δέρμα, τα δύο κορυφαία στρώματα του δέρματος, καταστρέφονται ολοσχερώς (μη αναστρέψιμη βλάβη), χωρίς να υπάρχει αίσθηση στην περιοχή. Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού αποτελούν περιστατικά έκτακτης ανάγκης και πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.
Έγκαυμα: Οι πρώτες βοήθειες
Η φαρμακοποιός Ρεβέκκα Διρχαλίδου, ιδιοκτήτρια του φαρμακείου Remedi στη Γλυφάδα, αναλύει όσα πρέπει να κάνουμε αλλά και όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε όταν αντιμετωπίζουμε ένα έγκαυμα.
Τα δυο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις σε περίπτωση εγκαύματος
- Κρύο νερό: Το πρώτο πράγμα που πρέπει αμέσως να γίνει είναι να βάλεις το σημείο που έχει υποστεί έγκαυμα για 10 λεπτά κάτω από τη βρύση, σε κρύο τρεχούμενο νερό. Το νερό ανακουφίζει τον πόνο, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει το έγκαυμα.
- Αφαίρεσε ρούχα ή άλλα αντικείμενα (όπως για παράδειγμα κοσμήματα) από την καμένη περιοχή. Αν για παράδειγμα το έγκαυμα έχει γίνει κάτω από κάποιο ρούχο, τότε θα πρέπει να το αφαιρέσεις. Το ύφασμα διατηρεί την υψηλή θερμοκρασία και επιδεινώνει το έγκαυμα. Προσοχή: Αν το ύφασμα έχει κολλήσει, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου και σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσεις να το ξεκολλήσεις.
Αν το έγκαυμα δεν έχει πληγή:
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πληγή ή φουσκάλες, χρησιμοποιούμε μια κρέμα ανάπλασης εγκαύματος και επαναλαμβάνουμε 4 με 5 φορές μέσα στην ημέρα, μέχρι να ανακουφιστεί το έγκαυμα. Αυτά ισχύουν ακόμη και για έγκαυμα που έχει προκληθεί από την ηλιακή ακτινοβολία.
Αν το έγκαυμα έχει πληγή:
Αν το έγκαυμα έχει πληγή, τότε τα πράγματα είναι σοβαρότερα. Μετά το κρύο νερό και την αφαίρεση τυχόν υφάσματος, θα πρέπει να καθαρίσεις την πληγή με οξυζενέ. Στη συνέχεια, βάλε αντισηπτικό σπρέι και εφάρμοσε μια κρέμα με αντιβίωση. Προαιρετικά, μόλις κλείσει η πληγή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια αναπλαστική κρέμα ή το αντίστοιχο σπρέι. Αν η πληγή του εγκαύματος είναι βαθιά, αν η έκτασή του είναι μεγάλη ή αν είναι πάνω σε άρθρωση, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με γιατρό. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση εμφάνισης μεγάλων φουσκαλών στο σημείο.
Τι δεν πρέπει να κάνεις σε περίπτωση εγκαύματος:
- Σπιτικά γιατροσόφια: Μην δοκιμάσεις ούτε γιαούρτι, ούτε οδοντόκρεμα ή άλλες «σπιτικές» θεραπείες, οι οποίες όχι απλώς δεν θα βοηθήσουν, αλλά μπορούν ακόμη και να επιδεινώσουν την κατάσταση.
- Να τραβάς κολλημένα στο σημείο υφάσματα.
- Να σπας μόνος σου τις φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί. Αν, ωστόσο, οι φουσκάλες σπάσουν, απλώς καθάρισε την περιοχή με ουδέτερο σαπούνι και νερό, εφάρμοσε αντιβιοτική αλοιφή και κάλυψε το έγκαυμα με αποστειρωμένη γάζα.