Τα «3 Άλφα» του Γιάννη Κωνσταντάτου για τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης
Τα «3 άλφα» είναι η ανώτατη χρηματοπιστωτική βαθμίδα για ένα κράτος. Ωστόσο, για τον Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης είναι τα αρχικά τριών λέξεων που φιλοδοξεί να χαρακτηρίζουν την πόλη του στο τέλος της θητείας του: Μια πόλη «Ανθρώπινη, Ανανεωμένη και Αναγεννημένη», όπως γλαφυρά περιέγραψε στη συνέντευξή του στο NouPou.
- 08/12/2021
- Κείμενο: Γιάννης Καραμαγκάλης
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος είναι ο άνθρωπος των υπερβάσεων. Το 2012, στα 36 χρόνια του, κατάφερε να ενώσει τρεις δημοτικές παρατάξεις σε μία. Δύο χρόνια αργότερα, στα 38 του, κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, σε μια εποχή που η πολιτική «ζυγαριά» δεν ήταν διόλου με το μέρος του. Το 2019 κατάφερε να επανεκλεγεί με το εντυπωσιακό 69% από τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχοντας εξασφαλίσει μια ασφαλή τροχιά τοπικής ανάπτυξης για την πόλη του.
Μια προσωπικότητα έντονη, που δημιουργεί εύκολα ένθερμους υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους, έχει κατορθώσει να αφήσει ήδη το δικό του στίγμα στον Δήμο.
Μιλήσαμε μαζί του για την πόλη του, την επένδυση στο Ελληνικό και την πράσινη «ατζέντα» που θέλει να καθιερώσει στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Eίστε από το 2014 δήμαρχος. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει στη θητεία σας μέχρι στιγμής;
Σαφώς η επένδυση του Ελληνικού. H παράταξή μας ήταν αυτή που άλλαξε την ατζέντα των εκλογών. Περάσαμε από χίλια κύματα όταν βγήκαμε και είπαμε ότι θέλουμε την ανάπτυξη και την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις. Μέχρι τότε ήταν ταμπού να μιλάς για επένδυση και βρεθήκαμε τελείως μόνοι μας στην «έρημο».
Θα θυμίσω χαρακτηριστικά τη μεγάλη συγκέντρωση του 2015 στο αεροδρόμιο με την κυρία Βαλαβάνη και όλους αυτούς τους φορείς κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, όπου ο δήμαρχος της Γλυφάδας, ο κύριος Παπανικολάου, και ο δήμαρχος του Αλίμου, ο κύριος Κονδύλης, έδωσαν πρώτοι το «παρών», αγενώς θα έλεγα. Εντός του Δήμου που ήμουν Δήμαρχος και χωρίς καν να ρωτήσουν, ήρθαν και έβγαλαν και δακρύβρεχτους λόγους κατά της επένδυσης και υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου. Η μόνη καρέκλα που ήταν άδεια τότε ήταν η δική μου.
Στηλιτεύτηκα και μου επιτέθηκαν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κυβερνητικά sites και εφημερίδες. Βρέθηκα εντελώς μόνος, ωστόσο δεν έκανα βήμα πίσω, ακόμα και την περίοδο που η τότε κυβέρνηση γέμισε σκοπίμως μετανάστες το αεροδρόμιο, προκειμένου να αποτρέψει την υλοποίηση της επένδυσης. Δέχθηκα επίθεση στο δημαρχείο, μας έχουν κάψει αυτοκίνητα, έχω προπηλακιστεί, έχουμε περάσει πολύ δύσκολες στιγμές αλλά μείναμε όλοι αταλάντευτοι και τελικά δικαιωθήκαμε. Εμείς που πιστεύουμε ότι αυτό το έργο είναι ένα έργο ζωής, ουσίας, ανάπτυξης, θέσεων εργασίας και προοπτικής για την περιοχή μας. Αποτέλεσμα ήταν η περιοχή να αποκτήσει φήμη ακόμα και εκτός συνόρων, από το «The Ellinikon», που είναι το brand name της επένδυσης που γίνεται στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Αυτό το brand name έχει αλλάξει τον χάρτη της περιοχής χωρίς καλά-καλά ακόμα να ξεκινήσει.
Ένα από τα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στην επένδυση του Ελληνικού ήταν η λεγόμενη «τσιμεντοποίηση», αντιτείνοντας ένα πράσινο πάρκο ανοιχτό για όλους πολίτες. Εσείς έχετε θέσει ως δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης πράσινες «δικλείδες ασφαλείας» για την επένδυση;
Πρώτα από όλα υπάρχει μια παρεξήγηση: Η επένδυση δεν είναι μια δημόσια επένδυση, δεν είναι σε έναν δημόσιο χώρο όπου εμείς θέτουμε δικλείδες και καθορίζουμε το πλάνο. Πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση, που ωστόσο έχει δώσει ξεκάθαρα το στίγμα της στο ζήτημα του πρασίνου. Aπό την πρώτη στιγμή, η βασική προϋπόθεση που βάλαμε εμείς ήταν να υπάρξει μεγάλο ποσοστό πρασίνου. Τελικά, εντός της επένδυσης θα υπάρχουν δύο χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις που θα είναι δημόσιες και ανοιχτές σε όλους. Να προσθέσουμε σε αυτά και την παραλία του Αγίου Κοσμά που θα αναπλαστεί ολόκληρη και θα είναι ανοικτή για όλους. Και αυτά θα υλοποιηθούν με δικές μας απαιτήσεις και παρεμβάσεις.
Αυτοί που δεν ήθελαν την επένδυση και ήθελαν μόνο πάρκο μιλούσαν για 6.000 στρέμματα πρασίνου. Πώς θα συντηρούνταν; Από ποιους; Από εκείνους που μας παρέδωσαν μια πόλη στην οποία ήταν ξεραμένες οι πλατείες, ξεραμένα τα πάρκα, ξεραμένες οι νησίδες; Αποδείχθηκαν ανίκανοι και αδύνατοι να συντηρήσουν αυτό το ελάχιστο πράσινο. Ποιος θα έφτιαχνε και ποιος θα συντηρούσε 6 χιλιάδες στρέμματα πάρκου χωρίς να έχει έσοδα; Ναι, θα υπάρξει εν μέρει τσιμεντοποίηση σε ένα ποσοστό, αλλά θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πρασίνου, που θα είναι ανοιχτό και δημόσιο για τον κόσμο και νομίζω ότι δικαιώνεται η δική μας στάση και ικανοποιείται και το βασικό μας αυτό αίτημα.
Να πάμε λίγο στο ζήτημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Η επένδυση αδιαμφισβήτητα θα φέρει κυκλοφοριακό φόρτο στον δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης. Ποια είναι τα σχέδιά σας ως δήμος, ξέχωρα από το κομμάτι το επενδυτικό, προκειμένου να ενισχύσετε πράσινους τρόπους μετακίνησης;
Στο πρόσφατο φόρουμ του ΣΠΑΥ έθιξα την σύνδεση του Υμηττού με το παραλιακό μέτωπο. Πιστεύω στην υλοποίηση καινοτόμων προτάσεων. Έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με την πιθανή επέκταση του μετρό προς τον δήμο της Γλυφάδας. Αυτό θα αποσυμφορήσει πολύ την περιοχή. Γενικότερα, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Μια καλή πρόταση που φαίνεται πως προχωρά είναι η επέκταση της Αττικής οδού. Ο Υμηττός πρέπει να προστατευτεί από το αυτοκίνητο και από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση που θα μπορούσε να τον πληγώσει. Για παράδειγμα, η υπογειοποίηση της Κατεχάκη είναι πολύ καλή πρόταση, η οποία νομίζω θα φέρει πολλά νέα δεδομένα. Αν υπογειοποιηθεί η Κατεχάκη και βγαίνει στη Βουλιαγμένης θα δώσει τεράστια ανάσα, όχι μόνο στον Δήμο μας αλλά και σε άλλους Δήμους συγκοινωνιακά αλλά και χωροταξικά. Θα απελευθερωθούν χώροι και θα υπάρξει καλύτερη κατανομή της κυκλοφορίας.
Ας μιλήσουμε λίγο για το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Τι παραλάβατε, ποια είναι η στρατηγική σας και τι σχεδιάζετε για το άμεσο μέλλον;
Καταρχάς να τονίσω πως δεν υπήρχε ο όρος πράσινη ανάπτυξη στην πολιτική ατζέντα της προηγούμενης διοίκησης. Δεν υπήρχε καμία μέριμνα. Επικρατούσε ένα χάος. Από την αρχή αποφασίσαμε να αναδιοργανώσουμε τα πάντα, από τον στόλο μέχρι τη συνείδηση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, από τον Υμηττό μέχρι τα σχολεία, με μεγάλες ενημερωτικές καμπάνιες και δράσεις. Επίσης, είμαστε ο πρώτος δήμος που πήρε 1,2 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα βιοαπόβλητα. Σε λίγο καιρό θα προμηθευτούμε καφέ κάδους που θα μοιραστούν στις οικογένειες της πόλης μας προωθώντας την κομποστοποίηση. Καταφέραμε λοιπόν να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα που ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο: η κομποστοποίηση προϋποθέτει από τον κόσμο παιδεία, διαρκή ενημέρωση, αλλά και καλή οργάνωση από εμάς. Υπάρχουν Δήμοι που την έχουν ξεκινήσει και έχει αποτύχει πλήρως.
Όσο για τα επόμενα βήματά μας, σχεδιάζουμε να φυτευτούν χιλιάδες δέντρα τον επόμενο χρόνο σε όλη την πόλη. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε δεντροφυτεύσεις τόσο στον Υμηττό, όσο και σε αρκετά πάρκα μέσα στην πόλη, ενώ έχουμε εξασφαλίσει 5,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Τρίτσης, όπου κεντρικές και μεγάλες πλατείες και παραμελημένα πάρκα -μέχρι χθες- στην πόλη μας, όχι απλά θα δεντροφυτευτούν, αλλά θα αναγεννηθούν εντελώς, δημιουργώντας σημεία «όασης» πρασίνου στις γειτονιές. Θα είναι μικρά πάρκα στα οποία μπορούν απλά να πηγαίνουν οι περίοικοι, να κάθονται σε έναν περιορισμένο χώρο μεν, αλλά πάρα πολύ πράσινο και με σκίαση. Ο απώτερος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε στο μέγιστο δυνατό τα πράσινα σημεία σε όλη την έκταση του Δήμου.
Έχετε εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία να «φέρετε τους Αθηναίους στον Υμηττό». Ποιες δράσεις θα το καταφέρουν αυτό; Ποιο είναι το όραμά σας για τον ΣΠΑΥ;
Ο ΣΠΑΥ είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση και δυστυχώς τον αναλάβαμε τον Δεκέμβριο του 2019 που βρισκόταν σε πλήρη αδράνεια με μεγάλη απόκλιση από τους στόχους ίδρυσής του, χωρίς ουσιαστικό λόγο και ρόλο τόσο στον Υμηττό όσο και στους δήμους. Εμείς λοιπόν ουσιαστικά ανατάξαμε τον ΣΠΑΥ, τον αναδιοργανώσαμε, προτάξαμε τη φιλοδασική συνείδηση, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και των έντεκα μελών του, αναδείξαμε το εθελοντικό κίνημα, δημιουργήσαμε το κέντρο ελέγχου και συντονισμού των εθελοντικών ομάδων και υλοποιήσαμε ό,τι δεσμευτήκαμε απέναντι στους εθελοντές ως προς τη διανομή του υλικού και την προμήθεια εξοπλισμού και οχημάτων.
Ανανεώσαμε τα παρατηρητήρια, φτιάξαμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, ανατάξαμε τους δρόμους που είχαν χρόνια να ανοίξουν και παράλληλα οργανώσαμε καθαρισμούς, δεντροφυτεύσεις, δίνοντας έτσι μια φωνή εξωτερίκευσης και φέρνοντας στο βουνό μικρούς και μεγάλους. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται εύκολα, έγιναν όμως σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αυτή της πανδημίας. Την ώρα λοιπόν που ο κόσμος ήταν μέσα και υπήρχαν περιοριστικά μέτρα, εμείς βγήκαμε έξω και κάναμε τεράστιο έργο που είχε χρόνια να γίνει στον Υμηττό. Και το έργο αυτό αποτυπώθηκε και στο φόρουμ που διοργανώσαμε. Το δείξαμε. Δεν μιλήσαμε θεωρητικά, αλλά με έργο. Και αυτό που για εμάς αποτελεί το «διαμάντι του στέμματος», είναι η φράση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στο forum του ΣΠΑΥ, ότι δηλαδή θέλει να κάνει όσα έχουμε ήδη κάνει εμείς. Δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει πιλοτικά το μοντέλο του ΣΠΑΥ σε όλη την αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Ε, νομίζω αυτό είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για να συνεχίσουμε.
Τι να περιμένουν οι πολίτες από την επανεκλογή σας στον ΣΠΑΥ; Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε βάλει ως στόχο στη δεύτερη θητεία σας για τον Υμηττό και πώς σχολιάζετε την αποχώρηση του Δήμου Γλυφάδας από τον σύνδεσμο;
Στην Δεύτερη διετία θα υλοποιήσουμε όλο το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που έχει τρέξει με τις χρηματοδοτήσεις του. Εκκρεμούν ακόμα οι δύο εγκρίσεις από τον υπουργό τον κύριο Πέτσα. Άμεσα θα υπάρξουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αστική αναζωογόνηση με τα περιβαλλοντικά πάρκα που θα κάνουμε, καθώς και μια μεγάλη επιχορήγηση που έχουμε πάρει από την Πολιτική Προστασία για διάνοιξη δρόμων, καθαρισμούς, αποψιλώσεις, ενίσχυση των εθελοντών κλπ. «Φουλ οι μηχανές» για να είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο.
Σχετικά με την αποχώρηση του Δήμου Γλυφάδας, ο καθένας έχει δικαίωμα να μένει η να φεύγει από κάπου. Είναι συγκλονιστικό ότι από το 1992, που έχουν υπηρετήσει τον ΣΠΑΥ ιστορικοί δήμαρχοι και εκατοντάδες δημοτικοί σύμβουλοι, βρέθηκε ένας δήμαρχος στους πολλούς να πει πως «θέλω να φύγω γιατί τα λεφτά που δίνω δεν ανταποδίδονται». Λες και το βουνό και η προστασία του βουνού έχουν ανταποδοτικότητα. Δεν τους κρίνω σε καμία περίπτωση, είναι δικαίωμα τους. Σύντομα θα συνεδριάσει το συμβούλιο του ΣΠΑΥ και θα απαντήσουμε αναλυτικά σε όλες τις ανακρίβειες που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας. Κάποιοι προσπάθησαν να βαφτίσουν το κρέας, ψάρι για να δικαιολογήσουν την πράξη τους και αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Στην Ελλάδα έχουμε πληρώσει πολλές φορές πολιτικούς που λειτουργούν με το «εγώ» με καταστροφικές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις. Όμως εμείς στο ΣΠΑΥ έχουμε απομονώσει το εγώ και έχουμε μάθει να λειτουργούμε με το εμείς.
Συνεχίζουμε οι υπόλοιποι -συν την είσοδο του Δήμου Αθηναίων -και κρατάμε μόνο ένα: Τη συλλογικότητα της αυτοδιοίκησης, την ενιαία προφύλαξη και προστασία του Υμηττού, τη θωράκιση του και κυρίως την αλληλοβοήθεια, πως δηλαδή θα συνδράμουμε ο ένας τον άλλο. Όχι απομονωμένοι, θεωρώντας ότι είναι το οικόπεδό μας ο Υμηττός.
Αν σας ζητούσα να περιγράψετε τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης στο τέλος της θητείας σας ως Δήμαρχος με 3 λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Αναγεννημένη, ανανεωμένη και ανθρώπινη. Τρία «Άλφα». Τα τρία «Άλφα» οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί τα χρησιμοποιούν όταν αναβαθμίζουν μια χώρα στην βέλτιστη θέση. Εμείς λοιπόν αναβαθμίσαμε τον Δήμο μας με τρία «Άλφα».
Ανθρώπινη, γιατί ο κόσμος μπορεί να ζήσει σε μια πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο, να έχει ωραίες γειτονιές φωτισμένες, καθαρές, περιποιημένες πλατείες, οικογενειακά πάρκα που προσελκύουν πολίτες από όλη την Αθήνα, κάτι που μας κάνει πολύ περήφανους.
Αναγεννημένη, γιατί ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ήταν μια πόλη σε παρακμή και την αναγεννήσαμε: Από το Δημαρχείο που είμαστε σήμερα που σήμερα ανακαινίζεται από το 1985, έως τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, έχουμε κάνει τεράστιο έργο.
Τέλος, ανανεωμένη. Δεν υπάρχει κάτι εντός της πόλης το οποίο να μην ανανεώθηκε από τη δημοτική μας αρχή. Από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα, αφήσαμε το δημοτικό μας αποτύπωμα και θα συνεχίσουμε δημιουργώντας μια πόλη πρότυπο.