Η νέα εποχή του Da Bruno μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην Ιταλία
Το Da Bruno, ένα από τα πιο παλιά ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας, αποφάσισε μετά την καραντίνα να περάσει σε νέα εποχή και με τις νέες του συνταγές, να μας φέρει ακόμα πιο κοντά στην Ιταλία και τις γεύσεις της, κρατώντας πάντα την ποιότητα στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια.
- 18/12/2021
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Το Da Bruno άνοιξε το 1985 στο Παλαιό Φάληρο και στόμα με στόμα έγινε γνωστό σε κάθε άκρη της πόλης. Πήγαινες εκεί για να βιώσεις την εμπειρία και τις γεύσεις μιας αυθεντικής ιταλικής τρατορίας, με πρώτες ύλες που ερχόντουσαν απευθείας από την γειτονική χώρα. Σήμα κατατεθέν , η μακαρονάδα μέσα σε κεφάλι παρμεζάνας, που εκτός από πεντανόστιμο πιάτο ήταν και πολύ εντυπωσιακό.
Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Τσουκάρης, μετά την καραντίνα το Da Bruno αποφάσισε να εξελιχθεί. «Αρχίσαμε την συνεργασία με μια καινούργια ομάδα, με πολλές βραβεύσεις, με σκοπό να εξελιχθούμε αλλά και να διασφαλίσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων και των πιάτων που προσφέρουμε. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι ο τρόπος παρασκευής έγινε και πιο αυστηρός», αναφέρει.
Σημειώνεται ότι το Da Bruno διαθέτει πιστοποίηση ότι είναι αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο, από επιτροπή που ήρθε από την Ιταλία για να τους κρίνει: «Όταν ήρθαν και έκαναν τον έλεγχο, δοκίμασαν τα πιάτα χωρίς εμείς να γνωρίζουμε ότι είναι από την επιτροπή και μετά, ζήτησαν τιμολόγια για να δουν την προέλευση των πρώτων υλών», μας εξηγεί.
Η αλλαγή βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολη όταν έχεις ένα τόσο πετυχημένο μαγαζί. Μπορεί να έχεις αντιδράσεις από πελάτες που έρχονται πολλά χρόνια και δοκιμάζουν κάτι λίγο πιο διαφορετικό. Όπως λέει ο κ. Τσουκάρης: «όλες οι αλλαγές γίνονται βήμα βήμα και προσπαθούμε να εξηγούμε στους πελάτες μας ότι δεν άλλαξε κάτι επειδή ρίξαμε την ποιότητα, γιατί μέσα στην καραντίνα αυτή είναι η εύκολη λύση. Το κάναμε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, για να την ανεβάσουμε».
Με όσα μου έλεγε ο κύριος Δημήτρης μου κέντρισε την περιέργεια και ήθελα να δοκιμάσω μερικά από τα πιάτα. Φυσικά, δοκίμασα την καρμπονάρα η οποία ήταν τρομερή, αλλά και μερικά άλλα όπως το Pollo con fregola Sarda, το οποίο είναι φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα κονιάκ και κρέμα, ζυμαρικά fregola, καπνιστή μοτσαρέλα και ξύσμα λεμονιού. Υπέροχα ήταν και τα Fettuccini allo Scoglio, μαγειρεμένα σε ζωμό από όστρακα, μάγουλα σφυρίδας, μύδια, κυδώνια, καρέ τομάτας, ξύσμα λεμόνι, τσίλι και σχοινόπρασο αλλά και Bucattini Amatriciana με κομματάκια Pancetta, κρεμμυδάκι, σάλτσα τομάτας San Marzano, πεκορίνο, τοματίνια και τσίλι. Δεν αντιστάθηκα και δοκίμασα και ένα κομμάτι από την Pinsa Mortadella με μοτσαρέλα, μασκαρπόνε, παρμεζάνα, μορταδέλα, φιστίκι αιγίνης και πέστο βασιλικού και πραγματικά νόμιζα ότι ήμουν στην αιώνια πόλη.
Αυτή την περίοδο έχουν προμηθευτεί απευθείας από την Ιταλία τρούφες και το μενού έχει προσαρμοστεί σε αυτή την πρώτη ύλη. «Είναι δυσεύρετες και πολύ ακριβές γιατί παίζει πολύ ρόλο το κλίμα κάθε χρόνου αλλά ακόμα και τον τρόπο που μαζεύονται. Εμείς φέρνουμε απευθείας από Ιταλία και δημιουργούμε με αυτές. Ένα πιάτο μας είναι το Filetto al Tartufo Bianco, μοσχαρίσιο φιλέτο με λευκή τρούφα και σάλτσα αρωματισμένη με φουά γκρά».
Ιταλική κουζίνα χωρίς κρασί δεν γίνεται. Πρόσφατα δημιουργήθηκε στο Da Bruno ένα κελάρι γεμάτο κρασιά το οποίο είναι πανέμορφο. Ο κατάλογος έχει 30-40 ετικέτες λευκού, κόκκινου και ροζέ κρασιού, από τις οποίες οι περισσότερες σερβίρονται και σε ποτήρι. Ανάμεσά τους, βρίσκεις και μια ετικέτα φυσικού κρασιού, για όσους λατρεύουν την νέα αυτή τάση. Το Beaujolais Villages Natural προέρχεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, ζυμωμένα με άγριες (όχι πρόσθετες) ζύμες, χωρίς εξωτερική προσθήκη θειώδους, χωρίς φιλτράρισμα και κολλάρισμα. Αν δεις στο κάτω μέρος ένα μικρό ίζημα, δείξε κατανόηση –είναι το αντίστοιχο με την πέτσα που έχουν τα γιαούρτια.
Ένα ιταλικό γεύμα πρέπει απαραιτήτως να κλείσει με γλυκό. Ο κύριος Δημήτρης μας προσέφερε Cremeux Cioccolato μία κρεμέ σοκολάτας με κράμπλ σοκολάτας και φρούτα του δάσους. Ήταν πραγματικά αυτό που χρειαζόταν για να κλείσει υπέροχα η απόλυτη ιταλική εμπειρία μας.
To Da Bruno, εκτός από «γαστρονομική πρεσβεία» της Ιταλίας στην Ελλάδα, είναι ένα μαγαζί το οποίο θέλει συνεχώς να εξελίσσεται και να προσφέρει όσο το δυνατόν υψηλότερη ποιότητα. Και λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας, το καταφέρνει με περίσσια επιτυχία.