#ΠρότζεκτΓειτονιές: Η Ριβιέρα φτιάχνει εδώ και 45 χρόνια αυθεντικά πολίτικα γλυκά
#ΠρότζεκτΓειτονιέςΔυο γενιές ζαχαροπλαστών κι ένα θρυλικό πλέον μαγαζί, με συνταγές και μνήμες από την Πόλη: Ο Στέλιος και ο Γιάννης Καραπιπέρης συνεχίζουν να γράφουν ιστορία με τα γλυκά τους στο Παλαιό Φάληρο.
- 31/01/2022
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
- Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Η Ριβιέρα βρίσκεται σε ένα στενό που ξεκινάει από την εκκλησία της Παναγίτσας, όπως σχεδόν όλα τα μαγαζιά της γειτονιάς. Όμως δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Το ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου, που η φήμη του απλώνεται σε ολόκληρη την Αθήνα, βρίσκεται εδώ από το 1977 και προσφέρει αυθεντικές πολίτικες γεύσεις που σε ταξιδεύουν.
Μόλις φτάσαμε στο νούμερο 119 της οδού Τρίτωνος και κατεβήκαμε τα σκαλάκια για να μπούμε στο μαγαζί, αμέσως μας κατέκλυσε μια αίσθηση νοσταλγίας.. Το ζαχαροπλαστείο Ριβιέρα έχει κρατήσει την παλιά παραδοσιακή διακόσμηση, προσφέρει αυθεντικά παραδοσιακά γλυκά μα πάνω από όλα κάθε του στοιχείο σε ταξιδεύει στην Πόλη.
Μιλήσαμε με τον γιο του κυρίου Στέλιου Καραπιπέρη, που άνοιξε το μαγαζί το 1977, τον Γιάννη, που σήμερα έχει αναλάβει τα ηνία του μαγαζιού. Όχι από ανάγκη, ούτε από πίεση να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά από καθαρό μεράκι: Επειδή αγαπάει το μαγαζί, την ιστορία του και πάνω από όλα τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις.
«Εδώ ανοίξαμε το 1977. Το μαγαζί το άνοιξε ο πατέρας μου και από το 2006 έχω αναλάβει εγώ. Είναι αυτή τη στιγμή το παλαιότερο που λειτουργεί ακόμα στην περιοχή. Αρχικά ο πατέρας μου είχε ανοίξει ζαχαροπλαστείο στα Πατήσια, στον Άγιο Νικόλαο, το 1969, αλλά επειδή τότε όλοι οι Κωνσταντινουπολίτες ερχόντουσαν στο Παλαιό Φάληρο για να βλέπουν θάλασσα που τους θύμιζε τον Βόσπορο, αποφάσισε να το μεταφέρει εδώ».
«Η γειτονιά τότε δεν είχε καμία σχέση με το πώς είναι τώρα. Δεν υπήρχαν όλες αυτές οι πολυκατοικίες και παίζαμε μπάλα στα άδεια οικόπεδα. Τα τελευταία χρόνια είναι πιο πυκνοκατοικημένη από ποτέ. Μέχρι και η δημοτική βιβλιοθήκη θα γκρεμιστεί και θα γίνει πολυκατοικία» λέει με μία γλυκόπικρη διάθεση. Το βλέμμα του όμως γίνεται και πάλι χαρούμενο όταν τον ρωτάω για το ορόσημο της γειτονιάς, την εκκλησία της Παναγίτσας: «Εγώ σε αυτήν παντρεύτηκα. Είναι η ψυχή της γειτονιάς και ο πατέρας Ιωσήφ είναι εκπληκτικός, ξεφεύγει από την κλασική έννοια του κληρικού».
Ας επιστρέψουμε όμως στα γλυκά της Ριβιέρας: Το παγωτό καϊμάκι, τα περίφημα εκλεράκια της και βεβαίως τα σιροπιαστά της είναι μερικά από τα δυνατά χαρτιά της. Τα πάντα φτιάχνονται μέσα στο εργαστήριο, που είναι «κρυμμένο» στο πίσω μέρος του καταστήματος. «Εγώ τελείωσα το σχολείο το 1998 και αμέσως μετά ασχολήθηκα με τη ζαχαροπλαστική. Πήγα στη Γαλλία για σπουδές και μόλις γύρισα επέστρεψα στο μαγαζί» λέει ο Γιάννης. «Στη Ριβιέρα κυριαρχούν οι πολίτικες γεύσεις, λόγω καταγωγής του πατέρα μου, ο οποίος ήρθε από την Πόλη με τις τελευταίες απελάσεις. Το καζάν ντιπί, φυσικά τα σιροπιαστά, αλλά και το τσουρέκι το πολίτικο. Έχουμε καταφέρει να μυήσουμε και τους Ελλαδίτες σε αυτές τις γεύσεις. Όμως δεν έχουμε μόνο τέτοιου είδους γλυκά. Φημιζόμαστε και για το προφιτερόλ και το μιλφέιγ μας, αφού έρχονται εδώ από όλη την Αθήνα για να τα προμηθευτούν».
Στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου, όμως, εκτός από τα γλυκά, ξεχωρίζουν και κάποια memorabilia μπασκετικά. «Επειδή ασχολιόμουν με τον αθλητισμό και το μπάσκετ, έχω τοποθετήσει εκεί μερικά ενθύμια. Η μπάλα είναι με τις υπογραφές του Διαμαντίδη, του Παπαλουκά και του Σπανούλη, η μπλούζα του Ναβάρο είναι από όταν έπαιζε η Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό και είχαν ρωτήσει από πού να πάρουν γλυκά. Τους τα είχαμε πάει στο ξενοδοχείο και μας είχαν δώσει τη μπλούζα. Γενικά είμαι μπασκετικός και μου αρέσει το άθλημα». Όπως λέει μάλιστα ο Γιάννης, γείτονας και τακτικός θαμώνας του μαγαζιού είναι ο Γιώργος Σιδέρης.
Η Ριβιέρα είναι ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο με μια ρετρό αισθητική σε όλα του. Και σήμερα, που οι σύγχρονοι foodies ψάχνουν παντού για αυθεντικές γεύσεις, η τέχνη του μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σε μια περιοχή όπως το Φάληρο, που φημίζεται για τα γλυκά της, όλοι θα σου πουν να περάσεις οπωσδήποτε κι από τη Ριβιέρα.
Tip: Το κατάστημα είναι ανοιχτό από το πρωί στις 8:15 κάθε πρωί ενώ το βράδυ κλείνει στις 9:00.