The Tinder Swindler: Μία ματιά στο ντοκιμαντέρ που «σαρώνει» στο Netflix
Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix ρίχνει φως στη ζωή του διάσημου απατεώνα που κορόιδεψε ανυποψίαστες γυναίκες στην Ευρώπη και συνελήφθη στην Ελλάδα.
- 19/02/2022
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Το ντοκιμαντέρ The Tinder Swindler, που προβάλλεται τώρα στο Netflix, αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα ονόματι Simon Leviev (κατά κόσμον Shimon Hayut), ο οποίος χρησιμοποίησε την online πλατφόρμα γνωριμιών Tinder για να γνωρίσει γυναίκες, να τις φλερτάρει και τελικά να τις ξεγελάσει, ώστε να του δώσουν τεράστια χρηματικά ποσά μέσω πιστωτικών καρτών και δανείων. Αφού συνειδητοποίησαν ότι ο Hayut ήταν απατεώνας και έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, οι τρεις γυναίκες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjoholm και Ayleen Charlotte, συνεργάστηκαν με τις αστυνομικές αρχές και με δημοσιογράφους από μια μεγάλη νορβηγική εφημερίδα που ονομάζεται VG, για να προσπαθήσουν να βάλουν τέλος στις απάτες του.
Σε σκηνοθεσία της Felicity Morris, η οποία ήταν παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Don’t F**k with Cats” του 2019, αυτή η συναρπαστική ιστορία φαίνεται να συνεχίζει την τάση του Netflix να παρουσιάζει αληθινά εγκλήματα. Μάλιστα, εκεί που τα περισσότερα αντίστοιχα ντοκιμαντέρ δυσκολεύονται να ακροβατήσουν ανάμεσα στην ψυχαγωγία και την αφήγηση, το Tinder Swindler τα καταφέρνει αρκετά καλά, εξασφαλίζοντας ότι η ευαισθησία βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Δηλαδή, το ντοκιμαντέρ δεν εστιάζει τόσο στη μαεστρία του απατεώνα και στη δική του εκδοχή των γεγονότων, αλλά αντίθετα βλέπουμε την πλήρη οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση των γυναικών που εξαπατήθηκαν, καθώς παλεύουν όχι μόνο να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αλλά και να θεραπευτούν συναισθηματικά.
Το Tinder Swindler αποκαλύπτει, παράλληλα, πως η Cecilie και η Pernilla έχουν δεχθεί αιχμηρά σχόλια στα social media και όχι μόνο, όταν πρωτοκυκλοφόρησε η ιστορία αρχικά από την νορβηγική εφημερίδα VG, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τις κατηγορήσουν, επειδή εμπιστεύτηκαν έναν άντρα όπως ο Hayut, αποκαλώντας τες «χρυσοθήρες». Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ αποφάσισε να πάρει την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, με έμφαση στα βιώματα αυτών των γυναικών, δίνοντάς τους χώρο και χρόνο να πουν τις δικές τους ιστορίες.
Οι τρεις γυναίκες δίνουν συνεντεύξεις σε διαφορετικά εστιατόρια και το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τη συνέντευξη της Cecilie. Περνάμε σχεδόν 21 λεπτά μαζί της, ακούγοντας την ιστορία της και η ταινία μοιάζει σχεδόν οικεία, σαν να ακούς μια φίλη να σου μιλάει για τη ζωή της. Με στυλιζαρισμένο μοντάζ, που χρησιμοποιεί αποθηκευμένα βίντεο, φωνητικά μηνύματα και στιγμιότυπα κειμένων της Cecilie και, έπειτα, της Pernilla, το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τέλεια την κοινωνιοπαθητική συμπεριφορά του Simon και τη σχέση του με τα θύματά του. Η ταινία κάνει επίσης καλή δουλειά στην απεικόνιση της προβληματικής απεικόνισης της αγάπης στα social media και στο πώς η δημιουργία λανθασμένων προσδοκιών μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καταχρηστική σχέση.
Η αλήθεια είναι πως το ντοκιμαντέρ αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Κυρίως, όμως, λείπει το κλείσιμο της όποιας πραγματικής δικαιοσύνης έπρεπε να έχει απονεμηθεί. Αλλά η έλλειψη ενός τέλειου τέλους είναι απλώς μια απόδειξη της πραγματικότητας του πώς εξελίσσεται συχνά η ζωή.
Η σύλληψη στην Ελλάδα και η «ποινή» του
Το 2019 ο Ισραηλινός συνελήφθη στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι μετά τη σύλληψή του από την Ιντερπόλ τον Ιούλιο, ο Hayut καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση. Ωστόσο, εξέτισε μόνο πέντε μήνες και αποφυλακίστηκε λόγω της πανδημίας COVID-19 και λόγω καλής διαγωγής. Σήμερα, κυκλοφορεί ελεύθερος.
Η εφαρμογή γνωριμιών Tinder δήλωσε ότι απαγόρευσε στον Hayut να χρησιμοποιεί πια την πλατφόρμα της. Επιπλέον, η μητρική εταιρεία του Tinder, Match Group, επιβεβαίωσε ότι ο Leviev δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καμία από τις εφαρμογές γνωριμιών που ανήκουν στην εταιρεία. «Έχουμε διεξάγει έρευνες και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Simon Leviev δεν είναι πλέον ενεργός στο Tinder με κανένα από τα γνωστά του ψευδώνυμα», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.
Υπολογίζεται, σύμφωνα με το Netflix, πως είχε καταφέρει να αποσπάσει, με αυτήν την κομπίνα, αρκετά εκατομμύρια ευρώ από γυναίκες που κάποια στιγμή πίστεψαν πως συνάντησαν πραγματικά τον πρίγκιπα του παραμυθιού.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του στο «Πρωϊνό» του ANT1
«Όσα λένε οι καταγγέλλουσες στα ΜΜΕ και στο Netflix είναι ασύστολα ψέματα. Τίποτα από αυτά δε συνέβη ποτέ. Είναι ντροπή! Οι γυναίκες αυτές μου χρωστάνε λεφτά, όχι εγώ σε αυτές! Βγήκαν μαζί μου επειδή είμαι αυτός που είμαι. Πέρασαν καλά όσο κυκλοφορούσαμε μαζί και τώρα προσπαθούν να με ντροπιάσουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι απαράδεκτο όλο αυτό που συμβαίνει με αυτό που αποκαλούν “ντοκιμαντέρ”. Το θύμα της υπόθεσης είμαι εγώ! Εγώ, που ξόδεψα για εκείνες πάνω από 200.000 ευρώ σε ταξίδια και ανέσεις και τώρα με παρουσιάζουν σαν τέρας. Έχουν καταλήξει να είναι μαριονέτες κάποιων ανθρώπων που τις έχουν πλησιάσει και τις εκμεταλλεύονται. Τώρα είναι η σειρά μου! Έχω καταθέσει μία μακροσκελή αγωγή εναντίον τους και θα πρέπει τώρα εκείνες από την πλευρά τους είτε να εργαστούν σκληρά, είτε να βρουν έναν άνδρα σαν κι εμένα, με τη δική μου οικονομική άνεση, να τους πληρώσει τα δικαστικά έξοδα και τις αποζημιώσεις που ζητάω. Δεν θα κάνω πίσω!», ανέφερε σε δήλωσή του στον ΑΝΤ1 που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό» ο Simon Leviev.