Κεραυνός εν αιθρία
Τα νότια παίζουν μπάλα. Η Γλυφάδα (κάποτε Κεραυνός, εν συνεχεία ΠΑΟΚ και πλέον απλά... ΑΟ) όχι μόνο θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Β' Εθνική (Football League), αλλά θα το κάνει έχοντας βλέψεις για να γίνει η πρώτη ομάδα της "από 'δω μεριάς της πόλης" που θα παίξει στην πρώτη κατηγορία. Όπως κάθε νόμισμα έτσι κι αυτό, όμως, έχει δύο όψεις...
- 02/09/2013
- Κείμενο: NouPou.gr
Η λέξη ποδόσφαιρο, ωστόσο, δεν ήταν οικεία με την σπορ κουλτούρα της περιοχής. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Ο Φυλακούρης, ο Φραντζέσκος, ο Φαμέλης και εσχάτως ο Φετφατζίδης που ξεπήδησαν από ομάδες της περιοχής, οι παίκτες του Παναθηναϊκού και το σέρβικο λόμπι του Ολυμπιακού που συνήθιζαν να πίνουν τον καφέ τους στη Γλυφάδα, παλιά στο Corte (μετέπειτα στο Lis) το μαγαζί του Δημήτρη Σαραβάκου στη Ζησιμοπούλου, μετά στο Ache και το Opus. Ή οι διεθνείς που εξακολουθούν να προπονούνται στον Άγιο Κοσμά και να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης.
Το τοπίο, όμως, φαίνεται να αλλάζει, καθώς μετά τα ηχηρά “μπαμ” που ακούστηκαν από τον Κεραυνό τα προηγούμενα χρόνια, ήρθε η παρθενική συμμετοχή της Γλυφάδας στη Football League, τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και μάλιστα με βλέψεις ανόδου…
Ο λόγος για τον ΑΟ Γλυφάδας, ένα σύλλογο που πέρασα από… σαράντα κύματα για να φτάσει στη Football League. Ιδρύθηκε το 1976 και είχε το όνομα Κεραυνός Γλυφάδας, από τον Σίμο Παναγιωτίδη και το 2009 όταν απορρόφησε τον Θεμιστοκλή Αιγάλεω μετονομάστηκε σε ΠΑΟΚ Γλυφάδας (σ.σ για έναν ανεξήγητο λόγο στο νέο σήμα της ομάδας αναγραφόταν ως έτος ίδρυσης το 1926). Η ομάδα πήρε τη θέση του Θεμιστοκλή και έπαιξε στη Δ’ Εθνική. Η αρχή είχε γίνει και από τη σεζόν 2010-11 σημειώθηκαν οι πρώτες επιτυχίες: πρωτάθλημα στον 8ο Όμιλο της Δ’ Εθνικής και κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣΑ.
Ο ΠΑΟΚ Γλυφάδας συνέδεσε το όνομα του με τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος τη βοήθησε οικονομικά, φέρνοντας στο δυναμικό της αρκετά ηχηρά ονόματα όπως ο Νίκος Σκαρμούτσος και ο Γιώργος Καζαντζής, που αγωνίστηκε μέχρι και την περασμένη σεζόν.
Από τον πάγκο της ομάδας πέρασαν γνωστοί προπονητές οι Μάλλιος, Γκουλής και Σεροπιάν, για να φτάσουμε τελικά στην περσινή περιπετειώδη χρονιά. Ήταν μια σεζόν που ξεκίνησε με πολλά όνειρα για την ομάδα της Γλυφάδας, που είχε στο μεταξύ γίνει ΠΑΕ και είχε επωνυμία “ΑΟ Γλυφάδας”.
Όταν έκλεισε η κάνουλα με τα χρήματα η ομάδα έμεινε… ρέστη. Ο γνωστός εφοπλιστής σταμάτησε να την ενισχύει οικονομικά και έτσι μπήκε η εποχή των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Οι ποδοσφαιριστές έμειναν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι, με αποκορύφωμα την έκδοση μιας συγκλονιστικής ανακοίνωσης στις 27 Φεβρουαρίου, που κατέληγε ως εξής:
“Βοηθήστε μας να επιβιώσουμε οικονομικά και αγωνιστικά. Δώστε μας έστω τα απολύτως απαραίτητα. Τροφή και στέγη. Κι εμείς θα παλέψουμε μέχρι το τέλος για ότι έχουμε καταφέρει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, για την Π.Α.Ε. Α.Ο. Γλυφάδα, για την αξιοπρέπεια μας, τον κόπο μας, τον ιδρώτα μας, τις αγωνίες μας, για ΕΜΑΣ αλλά και για την ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ”.
Και παρότι ήταν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο κατάφεραν να τελειώσουν τη χρονιά όχι μόνο με αξιοπρέπεια, αλλά και με μια (έμμεση) άνοδο. Βάσει των ανακατατάξεων ο ΑΟ Γλυφάδας πήρε την πρόσκληση για να ανέβε στη Football League, πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι της ομάδας, παρότι αρχικά είχαν κάνει τον σχεδιασμό τους για την ερασιτεχνική Football League 2.
Πριν μια βδομάδα, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η ηγεσία της ομάδας, άλλαξε χέρια. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ, που είχε ασχοληθεί εις βάθος στην υπόθεση του 2011 με τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα τα “κλειδιά” του τμήματος κατέληξαν στον Γιάννη Κόντη, τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομα του με τα διοικητικά του Άρη. Ο τελευταίος, έχει εργαστεί στο παρελθόν ως εκπρόσωπων παικτών, έχει διασυνδέσεις στην Ισπανία και στη Βραζιλία, αδιαμφησβήτητες γνώσεις της αγοράς, αλλά και ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Ήδη, πάντως, η Γλυφάδα έχει κινηθεί δυναμικά. Τα δημοσιεύματα (που διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον Κόντη) έκαναν λόγο για απόκτηση του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Αρούνα Μπαμπαγκίτα , του Σάκη Πρίττα και άλλων πρώην “κιτρινόμαυρων”.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ο Χιλιανός επιθετικός Φίλιπ Αράος, ο Πορτογάλος μέσος Κάρλος Μανουέλ Ντίας Σααβέδρα, ο Ισπανός μπακ Χοσέ Αντόνιο Πικόν (έπαιξε έξι χρόνια στη Σανταντέρ), ο Γάλλος μπακ Τζιμί Μοντέστ, ο Καμερουνέζος επιθετικός Φραν Σονγκό Ο, Βραζιλιάνος μπακ Φιλίπ ντε Σόουζα Μπάρος και ο Ισπανός αμυντικός μέσος Κριστιάν Πορτίγια που αγωνίστηκε μεταξύ άλλων στον Άρη, στη Σανταντέρ και στη Χιχόν.
Το φετινό μπάτζετ της Γλυφάδας είναι μεν μικρό, αλλά ήδη έχει κινηθεί με εντυπωσιακό τρόπο για τα δεδομένα της ομάδας στις αποκτήσεις ξένων ποδοσφαιριστών. Παράλληλα έγινε γνωστή κι η συνεργασία με τον Τάκη Γκώνια, ο οποίος θα αναλάβει χρέη προπονητή. “Έχει τρέλα και μεράκι. Μπορεί να κάνει καριέρα και να δώσει πράγματα” είπε για τον άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού (και δεινό… γκολφέρ) ο Γιάννης Κόντης, ο οποίος και στο παρελθόν είχε ρισκάρει με προπονητές δίχως μεγάλη εμπειρία για τη θέση στον πάγκο.
Αυτή τη στιγμή η Γλυφάδα βρίσκεται σε αναζήτηση έδρας. Θα αφήσει το Ελληνικό και θα “μετακομίσει” στην Καισαριανή, στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα που έχει δηλωθεί, την ώρα που αναζητείται μια καλύτερη λύση. Ο πήχης, πάντως, δεν έχει μπει χαμηλά. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γιάννης Κόντης είχε πει ότι “βάσει ομίλου στοχεύουμε να διεκδικήσουμε την άνοδο από φέτος”.
Λέτε να δούμε για πρώτη φορά ομάδα των νοτίων προαστίων στην υψηλότερο κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου;