Διαίρει και Βασίλαινα
Το Nou-Pou.gr δεν κάθεται μόνο εντός συνόρων, αλλά βγαίνει, δοκιμάζει και ενίοτε διασκεδάζει και εκτός των τειχών. Στην ενότητα "Πάμε Πειραιά" γράφουμε για μέρη που καλό είναι να έχεις σημειωμένα, όταν είσαι στο πιο μεγάλο λιμάνι της χώρας.
- 11/11/2013
- Κείμενο: NouPou.gr
Λέμε “δεύτερου”, γιατί ο πρώτος Θανάσης Βασίλαινας ήταν αυτός που το 1920 άνοιξε το ομώνυμο μπακάλικο στην οδό Αιτωλικού 72 (κοντά στο θρυλικό γήπεδο Παπαστράτειο), το οποίο στη συνέχεια έγινε μεζεδοπωλείο, ταβέρνα και εν τέλει ένα πραγματικά πολύ καλό εστιατόριο. Όμως, το γεγονός ότι βρίσκεται στον Πειραιά, σε μια περιοχή γεμάτη από γαστριμαργικά κοσμήματα, που ωστόσο συνήθως χάνουν σε προβολή όταν έχουν να συναγωνιστούν τις δυνάμεις του κέντρου, δεν έχει κάνει τοιν Βασίλαινα γνωστό στις νεότερες γενιές.
Κακώς, θα πούμε εμείς εδώ στο Nou-Pou.gr, γιατί ο Βασίλαινας ήταν το πρώτο εστιατόριο που έθεσε στην Ελλάδα τον όρο fix menu που πλέον στα gourmet εστιατόρια αποκαλούν menu degustation. Μάλιστα, επειδή ήταν ο πρώτος δεν προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις του ενδιαφερομένου κοινού, ανεβάζοντας τις τιμές, ώστε αυτός που ψάχνει για ένα καλό εστιατόριο, να πειστεί με το επιχείρημα “αυτός για να είναι ακριβός, θα είναι πολύ καλός”.
Στον Βασίλαινα, δεν ισχύει αυτό. Με 30 ευρώ το άτομο, έχεις ένα menu από 9 πιάτα, συν το γλυκό σου. Και το ένα καλύτερο από το άλλο, αλήθεια. Ειδικά, η διλογία σολομού με σόγια ο ένας, ψητός ο άλλος, καθώς και εκνευριστικά μαλακός (σε σημείο “γιατί δεν τον κάνω έτσι σπίτι μου εγώ;”) χοιρινός λαιμός 12 ωρών (γιατί δεν έχεις την υπομονή να περιμένεις 12 ώρες, είναι η απάντηση στο προηγούμενο παρενθετικό ερώτημα), είναι γεύσεις που δεν μπορείς να βρεις εύκολα και σε καμία περίπτωση σε αυτές τις τιμές.
Συνοδευτικά, έχεις μια μεγάλη λίστα κρασιών για να ταιριάξεις γεύσεις με σοδειά, αλλά αν δεν είσαι τόσο ενήμερος γύρω από την τέχνη του κρασιού, κάνε μια safe επιλογή με το εξαιρετικό Σαντορίνη και μια χαρά θα είσαι. Άλλωστε, αυτή είναι η βασική ικανότητα εκεί, στον Βασίλαινα, ότι δεν σε αφήνουν μόνο σου και δεν σε κάνουν να νιώθεις αδιάβαστος ή αταίριαστος με το περιβάλλον, το οποίο είναι παλιό και εκσυγχρονισμένο σε μια ιδιαιτέρως ικανοποιητική ισορροπία.
Αν δεν πείστηκες, ο Βασίλαινας θα σου αραδιάσει και βραβεία
Από το 2008 και μετά, δεν υπάρχει χρονιά που να μην έχει πάρει το βραβείο ελληνικής κουζίνας, το οποίο δίνει το περιοδικό Αθηνόραμα, που αν μη τι άλλο, έχει φάει σε καλά μαγαζιά με το κουτάλι τόσα χρόνια. Επίσης, το περιοδικό Gourmet της (παλιάς) Ελευθεροτυπίας έχει δώσει στον Βασίλαινα τρεις διακρίσεις, ενώ οι NY Times, έχουν αφιερώσει ένα ρεπορτάζ στο εστιατόριο του Πειραιά.
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, βραβείο είναι η διάρκεια, η αντοχή στο χρόνο και αυτή είναι πολύ μεγάλη. Σε επτά χρόνια, ο Βασίλαινας θα κλείσει 100 χρόνια γαστριμαργικής ιστορίας, μεζέδων, γεύσεων, gourmet πινελιών και εμπνεύσεων και κυρίως εξυπηρέτησης προς τους Αθηναίους, Πειραιώτες και κάθε λογής κατοίκους της Αττικής. Δεν είναι δηλαδή, κρίμα, να μην έχεις πάει έστω μια φορά;
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Αιτωλικού 72, Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 4612457
Site: www.vassilenas.gr