Ξεχάστε τον Αστέρα που ξέρατε…
Ο Γιώργος Μαυρωτάς, για τον οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις, γράφει στο Nou-Pou.gr με αφορμή την πώληση, εκμετάλλευση και επένδυση που γίνεται ή θα γίνει στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
- 10/12/2013
- Κείμενο: NouPou.gr
Εκεί ακριβώς είναι και το ζουμί: Η προτεινόμενη λύση δεν αφορά πλέον μια “ξενοδοχειακή” επένδυση, αλλά μετατροπή της χρήσης γης από ζώνη 2δ (ξενοδοχειακά + βοηθητικές δραστηριότητες) σε ζώνη αμιγούς κατοικίας. Μέσα δηλαδή στην περιοχή του ξενοδοχείου Αστέρα θα φυτρώσουν πολυτελείς κατοικίες και πολυτελή διαμερίσματα. Έτσι μοιραία θα αλλάξει όλη η φυσιογνωμία της περιοχής. Κι αν ακόμα θεωρήσουμε ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με την μελέτη (αλίμονο, στην Ελλάδα ζούμε, γιατί να μην το πιστέψουμε), θα έχουμε περίπου 40,000 τ.μ. πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων. Για παράδειγμα, μπορεί δηλαδή να μείνει ως ξενοδοχείο μόνο το συγκρότημα “Ναυσικά” ενώ το συγκρότημα “Αρίων” να μετατραπεί σε πολυτελή διαμερίσματα και το συγκρότημα “Αφροδίτη” θα κατεδαφισθεί για να απελευθερώσει δομήσιμη έκταση.
Οι πολυτελείς κατοικίες θα κατασκευαστούν διάσπαρτες στην πευκόφυτη έκταση είτε εκεί που είναι τώρα οι καμπάνες ή αλλού. Κάποια αιωνόβια πεύκα που εμποδίζουν προφανώς θα κοπούν (η μελέτη λέει για 130, μην ξεροβήχετε) και στη θέση τους θα μπουν νέα από φυτώρια σε κάποιες περιοχές “ώστε να μην επιβαρυνθεί το ισοζύγιο” (σύμφωνα πάντα με τους μελετητές). Λες και ένα αιωνόβιο πεύκο είναι ισοδύναμο ισούται με ένα “μωρό” που θα φυτευτεί. Ακόμα και σε αυτό το καλό σενάριο η διαφορά στην ποιότητα του περιβάλλοντος θα είναι φανερή. Εξάλλου σε τέτοιου είδους επενδύσεις η προστασία του περιβάλλοντος δεν ήταν ποτέ το φόρτε τους.
Επιπλέον, όσοι έχετε κυκλοφορήσει καλοκαίρι στο Λαιμό φανταστείτε την περιοχή να επιβαρύνεται με τα αυτοκίνητα 300-400 οικογενειών επιπλέον, που ουσιαστικά θα είναι πολύ περισσότερα με επισκέπτες και φίλους το καλοκαίρι. Όποιος έκανε (υπάρχει άραγε;) την κυκλοφοριακή μελέτη και είδε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην οδό Απόλλωνος, μάλλον δεν έχει περάσει ποτέ από κει καλοκαίρι. Εκτός κι αν “γκετοποιηθεί” όλη η περιοχή του Λαιμού και απαγορεύεται η πρόσβαση στους κοινούς θνητούς.
Τελικά δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό για την περιοχή. Μπορεί να υποτιμάω την αγάπη των επενδυτών για το περιβάλλον. Ο χρόνος θα δείξει. Δεν είμαι κατά των επενδύσεων που πιστεύω ότι χρειάζονται για να βγούμε από το τέλμα. Είμαι όμως κατά της απληστίας που διαφαίνεται στην περίπτωση αυτή. Προκειμένου να μεγαλώσει η Εθνική Τράπεζα το τίμημα δεν διστάζει να μεταμορφώσει (για να μην πω καταστρέψει) μια ζηλευτή περιοχή. Τι θα πείραζε να πωληθεί ως ήταν ξενοδοχείο, χωρίς αλλαγή χρήσης κι ας έπαιρνε η Τράπεζα κατά τι λιγότερα. Αξίζει αυτό το επιπλέον τίμημα την αλλαγή της φυσιογνωμίας μιας περιοχής που είναι καμάρι του τόπου μας; Φοβάμαι ότι το βραχυπρόθεσμο πάλι θα νικήσει το μακροπρόθεσμο στην Ελλάδα. Όπως γίνεται από καταβολής του κράτους μας άλλωστε…
Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αθλητές όλων των εποχών, με πέντε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Εθνική ομάδα Υδατοσφαίρισης. Άνθρωπος της Βουλιαγμένης, συγγραφέας του βιβλίου “Το θεώρημα της επτάδας”, παντρεμένος με δύο παιδιά και επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ.