Ζάχος vs Ζάχος
Απόλυτο. Αιώνιο. Άλυτο. Το μεγαλύτερο γαστρονομικό δίλημμα των νοτίων προαστίων είναι ένα: Ζάχος ή Ζάχος. Βουλιαγμένη ή Βάρκιζα. Βάρκιζα ή Βουλιαγμένη. Κάναμε το απόλυτο crash test. Και αποφασίσαμε...
- 16/02/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Πριν περάσουμε στο παρασύνθημα μια ιστορική αναδρομή: ο “Ζάχος” άνοιξε πρώτα στη Βουλιαγμένη το 1980. Από τον Ιωάννη Ζάχο και τον Γιώργο Γεωργάρα (περισσότερες λεπτομερέρεις εδώ). Μετά από μερικά χρόνια άνοιξε και αυτός στη Βάρκιζα. Τους δύο “Ζάχους” τους έχουν δύο αδέρφια, αλλά ο καθένας αποτελεί ξεχωριστό μαγαζί/επιχείρηση/εταιρία.
(Το αποδεικνύουν και οι αποδείξεις. Το ελέγξαμε. Γιατί δεν κάνουμε μισές δουλειές).
Ο “της Βάρκιζας”, λοιπόν, έχει δύο παραρτήματα. Ένα στην Σαρωνίδα και ένα στη Γλυφάδα, στην Μπιφτεκούπολη. Ο “της Βουλιαγμένης” άνοιξε μόλις το δεύτερο παρακλάδι του, στα σύνορα Γλυφάδας-Βούλας απέναντι από τον Σκλαβενίτη. Έλα που δεν το ξέρετε…
Εμείς πήγαμε χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, να (ξανα)δοκιμάσουμε και να αποφασίσουμε ποιος τελικά είναι ο καλύτερος. Στο crash-test πήρε μέρος ο υπογράφων και ο Αντώνης Στ, καλό παιδί και φαγανό, που ξέρει από καλό ψήσιμο. Μοναδικά μας όπλα, οι κοκακόλες (light). Και μια μικρή λιγούρα.
Καλαμάκι
Και τα δύο ήταν καλοψημένα. Διόρθωση: καλά-ψημένα. Από την άποψη της ποιότητας, όχι του χρόνου. Στη Βάρκιζα βάζουν λιγότερο αλάτι (σε άλλους αρέσει, σε άλλους δεν αρέσει), αλλά ο Ζάχος της Βουλιαγμένης κέρδισε την πρώτη μάχη. Ειδικά στο καλαμάκι κοτόπουλο.
Γύρος
Γκολ ισοφάρισης από τον Ζάχο της Βάρκιζας.Γευστικοί και οι δύο, με τον νικητή να κερδίζει τη μονομαχία (ειδικά στο χοιρινό) στα σημεία.
Πίτες
Και οι δύο αλάδωτες. Και ψημένες στα κάρβουνα. Ίδια τεχνική, ίδια λογική, ίδιο μέγεθος.
Πατάτες με σως
Η σως είναι ίδια και απαράλλακτη. Μην ξεχνάμε ότι αποτελεί και το σήμα κατατεθέν και των δύο μαγαζιών. Auto-call επιλογή και το ιδανικό συνοδευτικό με τα 1-2-3 σουβλάκια της παραγγελίας. Αν σου έφερναν πατάτες και από τους δύο Ζάχους, δεν θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ποιος είναι ποιος. Ξανά ισοπαλία, δηλαδή.
Διάφορα:
Η Βουλιαγμένη κερδίζει στην κατηγορία “location” (στην πλατεία Βουλιαγμένης με πολλές επιλογές γύρω-τριγύρω), έναντι της Βάρκιζας που είναι πιο απομακρυσμένη από όλες τις απόψεις. Από την άλλη η Βάρκιζα κερδίζει μερικούς πόντους από τη στιγμή που έχει κάνει πρόσφατα ανακαίνιση.
Σε ότι αφορά τον κατάλογο τώρα η φιλοσοφία είναι κοινή, με τις περισσότερες επιλογές να είναι ίδιες. Ο Ζάχος της Βουλιαγμένης, απλά, προσφέρει 1-2 εναλλακτικές περισσότερες σε ότι αφορά της σαλάτες και κυρίως το μπιφτέκι γαλοπούλας, που θεωρείται και μεγάλο hit.
Συμπέρασμα: Κριτικοί δεν είμαστε. Ούτε καν Κρητικοί. Η αλήθεια είναι ότι αν είχε εφερευθεί η τηλεμεταφορά και δεν γνωρίζομε σε ποιον από τους δύο Ζάχους θα καταλήγαμε, δύσκολα να βρίσκαμε τη διαφορά. Εξάλλου, είναι και οι δύο από τους πλέον αγαπημένους μας προορισμούς. Και για τους δύο συμμετέχοντες το “Βάρκιζα ή Βουλιαγμένη” καταλήγει καθαρά σε γεωγραφικά κριτήρια. Δηλαδή, στο ποιο είναι πιο κοντά εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Μετά το crash-test, δε, η απάντηση θα είναι λογικά “και από τους δύο”. Γιατί; Γιατί μπορούμε…
Οπότε; Ζάχος να ‘ναι και ότι να ‘ναι.
Εσείς τους ξεχωρίζετε;