Oι τηλεοπτικοί serial killers που αγαπήσαμε
Η νέα τηλεοπτική τάση δεν θέλει απλά να βλέπουμε να τους κυνηγούν, αλλά να τους μετατρέπουμε σε πρωταγωνιστές.
- 12/05/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Dexter Morgan, Dexter
Ο ‘πατέρας’, υπό μια έννοια, όλων των υπόλοιπων. Προφανώς και έχουν υπάρξει πριν από αυτόν serial killers στην TV, αλλά ήταν ο πρώτος που είχε συνείδηση. Επίσης, το κυριότερο, ο πρώτος που ήταν σταρ του δικού του show και όχι απλά ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας σε αυτό όπως π.χ. ο Sylar στους Heroes, ο Theodore “T-Bag” Bagwell στο Prison Break ή, για τους πιο παλιούς, ο Bob στο Twin Peaks.
Hannibal Lecter, Hannibal
O καλύτερος όλων. Και μάλιστα μετά από δυο μόλις σεζόν στο ‘κουρμπέτι’. Κάτι εντελώς αναπάντεχο αφού, το να αποφασίσει κάποιος να μπει στα ‘λημέρια’ του sir Anthony Hopkins και των σιωπηλών αμνών του, ακουγόταν -πριν δούμε στο ρόλο τον Mads Mikkelsen- εντελώς αυτοκαταστροφικό. Πλέον όμως η χαρακτηριστική φάτσα του Δανού πρώην κακού του Bond, τόσο ψυχωτικά ανέκφραστη και αποστασιοποιημένη, είναι με διαφορά η ένοχη απόλαυση της χρονιάς.
Joe Carroll, The Following
Στα χαρτιά ήρωας εδώ είναι ο Kevin Bacon που κυνηγά μανιωδώς, πλέον για 2η συνεχόμενη χρονιά, τον serial killer με την εμμονή για τον Edgar Allan Poe που υποδύεται ο James Purefoy. Στην πραγματικότητα, ντετέκτιβ και serial killer, μοιάζουν με δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Με τον τελευταίο να είναι τουλάχιστον πολύ πιο ειλικρινής για το πόσο απολαμβάνει να μαχαιρώνει (βλέπε ο αγαπημένος τρόπος θανάτου εδώ) τα θυματά του. Ειδκή μνεία στην ψυχωτική οικογένεια serial killer που ‘υιοθέτησαν’ τον Joe στα πρώτα επεισόδια του 2ου κύκλου.
Norman Bates, Bates Motel
Εκείνος ο serial killer με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί περισσότερο ο μέσος Έλληνας άντρας καθώς, όπως φαίνεται από αυτή την -ταυτόχρονα ρετρό και σύγχρονη- σειρά, για όλα φταίει βασικά η μάνα του. Μια μάνα που την υποδύεται τόσο έξοχα -και μη καρτουνίστικα- η Vera Farmiga ώστε νομοτελειακά το focus φεύγει από τον έφηβο Norman Bates.
Κάπου εδώ τελειώνουν οι σειρές όπου οι serial killers είναι σόλο ή σχεδόν σόλο πρωταγωνιστές. Αν και κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι εδώ εμπίπτουν και σειρές όπως τα Criminal Minds (εκεί όπου οι serial killer είναι άπειροι, αλλά ανάξιοι ειδικής αναφοράς), The Fall και το ολοκαίνουργιο Those Who Kill, αμερικάνικη μεταφορά δανέζικης σειράς, στο οποίο μια ντετέκτιβ συνεργάζεται με ένα ψυχολόγο για να μπει στο μυαλό τους και να τους πιάσει.
Eπίσης, έτσι για την ιστορία, οφείλουμε να κάνουμε και μια μικρή αναφορά σε εκείνους του serial killer που δεν ήταν ποτέ σταρ, αλλά, παρόλαυτά, έκαναν ‘ταπεινά’ και ‘συνειδητά’ τη δουλειά της, δηλαδή να μας τρομοκρατήσουν. Όπως
*Τον Trinity του Dexter. Τον μοναδικό, ουσιαστικά, άξιο ανταγωνιστή του, εκείνον που του σκότωσε τη γυναίκα και που κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες για πάνω από 30 χρόνια.
*Τον Red John του The Mentalist που σκότωσε την οικογένεια του πρωταγωνιστή εξαιτίας κάποιων δηλώσεων που έκαενε αυτός στα μίντια.
*Τον Carver του Nip/Tuck με την πορσελάνινη μάσκα και την εμμονή να βρίσκει θύματα που έχουν κάνει πλαστική επέμβαση, να τα βιάζει και μετά να τους χαράζει ένα πλατύ χαμόγελο.
*Τον The Miniature Killer του CSI Las Vegas, ο βασικός κακός της 7ης σεζόν, που συνήθιζε να αφήνει μινιατούρες από τις σκηνές των εγκλημάτων του, εντός των οποίων κρύβονταν περαιτέρω στοιχεία.