Το Yum ετοιμάζει τα πιο «guilt free» επιδόρπια για το πασχαλινό τραπέζι
Δροσερά semifreddo, απολαυστικές τάρτες με σοκολάτα ή τούρτες και το πιο τέλειο banoffee στην πιο «αθώα» εκδοχή τους, υπόσχονται να δώσουν στο γιορτινό σου τραπέζι όλη τη γλύκα χωρίς τη ζάχαρη.
- 12/04/2022
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς
Το Yum guilt free στη Γλυφάδα είναι το άπιαστο όνειρο κάθε μεγάλου γλυκατζή: ένα μέρος όπου ετοιμάζονται απολαυστικά γλυκά τα οποία μπορείς να καταναλώνεις χωρίς τύψεις -καθόλου τυχαίο το όνομά του-, αφού φτιάχνονται χωρίς ζάχαρη, αυγά ή ζωικά γαλακτοκομικά. Μόλις περάσεις την πόρτα του δηλαδή, θέλεις να ξεκινήσεις να τρως χωρίς τέλος…
Δημιουργός αυτού του λιλιπούτειου ζαχαροπλαστείου που βρίσκεις στην γειτονιά της Ξενοφώντος στη Γλυφάδα, η Λίζα Βαβούρη, που μοιάζει να έχει βάλει στόχο να σε κάνει να τρως γλυκά κάθε μέρα και να μην το μετανιώνεις ποτέ. Η ίδια, μπορεί να ξεκίνησε ως φωτογράφος και μουσειολόγος, πριν μερικά χρόνια όμως μπήκαν στη ζωή της τα γλυκά στην sugar free εκδοχή τους. «Το 2016 ξεκίνησα να φτιάχνω energy balls χωρίς ζάχαρη, για μία φίλη μου που δεν μπορούσε να φάει γλυκά. Πειραματιζόμουν με διάφορες συνταγές, που δοκίμαζαν η οικογένεια και οι φίλοι μου και στη συνέχεια, ακολούθησαν και οι μπάρες. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε άρχισα να φτιάχνω γλυκά για διάφορα μαγαζιά, ενώ το 2019 άνοιξα το δικό μου κατάστημα στη Γλυφάδα», εξιστορεί η ίδια.
Έτσι, από τα μουσειακά εκθέματα πέρασε στα γλυκίσματα που εκτίθενται πίσω από τις βιτρίνες, περιμένοντας να τα απολαύσεις. Από μπάρες δημητριακών και energy balls σε διάφορες εκδοχές, μέχρι σοκολατένια καρεδάκια, τρουφάκια, brownies, κορμοί σοκολάτας, υγιεινά donuts που αντί για ζυμάρι φτιάχνονται με ξηρούς καρπούς, μπισκότα, cakes, αλλά και αλείμματα ξηρών καρπών και granola, είναι μερικές μόνο από τις πεντανόστιμες δημιουργίες, που φτιάχνουν καθημερινά με αγνά και φυσικά υλικά, εξαιρετικής ποιότητας και χωρίς καθόλου ζάχαρη, αυγά ή ζωικά γαλακτοκομικά. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά είναι και ωμοφαγικά.
Σαν να λέμε, εδώ θα έρθει ο χορτοφάγος και ο vegan (σ.σ. ρώτησέ τους ποια γλυκά δεν περιέχουν μέλι), αυτός που ακολουθεί ωμοφαγική διατροφή, αυτός που νηστεύει, αυτός που αποφεύγει τη ζάχαρη, αλλά και αυτός που θέλει επιτέλους να βάλει μπροστά του ένα ή περισσότερα γλυκά και να τα απολαύσει χωρίς καθόλου τύψεις.
Τώρα το Πάσχα πάλι, που ετοιμάζεσαι να στρώσεις εορταστικά τραπέζια ή να πας επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, έχεις ένα ακόμη καλό λόγο να επιλέξεις τα απολαυστικά γλυκίσματα της Λίζας Βαβούρη. Πρώτη αγαπημένη επιλογή, οι τάρτες Yum guilt free με απίθανη βάση ξηρών καρπών (σαν να τρως ωμοφαγική μπάρα) και διαφορετικές γεμίσεις, όπως κρέμα λεμόνι, φράουλα, σοκολάτα ή σοκολάτα – raspberry και ένα banoffee που όμοιό του δύσκολα μπορείς να πεις ότι έχεις ξαναφάει.
Δίπλα τους και τα δροσερά semifreddo, που γίνονται και ολόκληρη τούρτα. Αν μετά το αναστάσιμο ή το πασχαλινό δείπνο δηλαδή έχεις όρεξη για κάτι σοκολατένιο σου προτείνουμε semifreddo νουτέλα, φυστικοβούτυρο ή το υπερ-σοκολατένιο και υπερ-τέλειο semifreddo τριπλής σοκολάτας. Σε περίπτωση που προτιμάς κάτι πιο φρουτένιο, τότε αξίζει να δοκιμάσεις semifreddo λεμόνι, raspberry ή blueberry -όλα εξίσου γευστικά.
Σημείωσε ότι μπορείς να παραγγείλεις τα γλυκά του Yum guilt free και μέσω Wolt, e-food και Ferto, για να έρθουν απευθείας στην πόρτα σου.