Τα καλύτερα πιάτα που έφαγε η ομάδα του NouPou αυτή την εβδομάδα
Η ομάδα του NouPou έκανε την έξοδό της σε εστιατόρια της Αθήνας και μοιράζεται μαζί σας τα πιάτα που ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα.
- 08/04/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σας καλωσορίζουμε στην πιο απολαυστική στήλη του NouPou, που συγκεντρώνει γεύσεις από κάθε γωνιά της Αθήνας. Fine dining και all day εστιατόρια, ταβέρνες για κάθε γούστο, vegan στέκια, κουζίνες από όλο τον κόσμο, street food επιλογές, αλλά και τα πιο νόστιμα πακέτα για το σπίτι, όλα βρίσκουν τη θέση τους στην πλούσια λίστα που υπογράφει κάθε εβδομάδα η ομάδα του NouPou.
Κίτρινο curry στο Blue Bamboo
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Blue Bamboo Thai Restaurant (@bluebamboothai)
Από το 2014 που άνοιξε, το Blue Bamboo έχει αλλάξει ελάχιστα πράγματα στον χώρο, στο μενού και, γενικώς, στη λειτουργία του. Αυτό είναι, βεβαίως, κάθε άλλο παρά τυχαίο, αφού η συνταγή του πιο easy going ταϊλανδέζικου εστιατορίου της Αθήνας αποδείχθηκε σχεδόν αλάνθαστη. Αλάνθαστο είναι όμως και το κίτρινο curry τους, που είναι τόσο όσο καυτερό, εντυπωσιακά κρεμώδες και χορταστικά πλούσιο. Προσωπικά, το παραγγέλνω στη vegetarian εκδοχή του (με λαχανικά αντί για γαρίδες, πάπια ή κοτόπουλο) και θεωρώ ότι δεν χάνει απολύτως τίποτα, ούτε σε γεύση αλλά ούτε και σε υφή. Συνοδεύεται από αρωματικό ρύζι ατμού και συνδυάζεται ιδανικά με κάποιο από τα signature cocktails του Blue Bamboo, που είναι από μόνα τους ένας ακόμη λόγος για να χάσεις μισή τουλάχιστον ώρα από τη ζωή σου ψάχνοντας για μια ελεύθερη θέση πάρκινγκ Κυριακή απόγευμα στα πολυσύχναστα Πετράλωνα.
Tip: Παλιότερα δεν δέχονταν κρατήσεις, τώρα πια αν πας σαββατοκύριακο χωρίς κράτηση δεν βρίσκεις να καθίσεις ούτε στο χαμηλό πασάκι του πεζοδρομίου, δίπλα στην εξώπορτα.
Plus: Ένα ακόμα από τα πράγματα που άλλαξαν μέσα στα χρόνια είναι ότι αφαιρέθηκαν από το μενού των επιδορπίων το συγκλονιστικό χειροποίητο σορμπέ μάνγκο και το βελούδινο – επίσης σπιτικό- παγωτό καρύδας. Καταθέτω εδώ την απώλεια με την ελπίδα ότι κάποιος από τους υπεύθυνους του μαγαζιού μπορεί να διαβάσει αυτή τη στήλη και να μου κάνει τη χάρη να τα επαναφέρει.
Ζωή Πατσιώλη, Editor in Chief
Blue Bamboo. Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3423124.
Κοντοσούβλι στο Ρεμούτσικο
Το τελευταίο πραγματικά πράγμα που χρειάζεται ο Ηλίας (ο ιδιοκτήτης) και η οικογένεια του είναι παραπάνω διαφήμιση. Γιατί όταν διαθέτεις την -καλύτερη κατ’ εμένα- ταβέρνα με κρεατικά στα νότια προάστια, το «έργο» σου μιλάει για εσένα. Ειδικά όσον αφορά ένα πιάτο, το κοντοσούβλι, για το οποίο μέχρι και βίντεο φτιάξαμε. Όχι γιατί είναι βραβευμένο, όχι γιατί όντως χρειάζεται να το κάνεις κράτηση αν θέλεις να το βρεις, όχι γιατί όντως έρχονται από όλη την Αθήνα μόνο και μόνο για αυτό. Τότε γιατί, θα μου πεις; Επειδή, το άτιμο, με το που το βάλεις στο στόμα σου λιώνει σαν παριζιάνικο μακαρόν. Και αυτό, το να κάνεις κάτι -φαινομενικά απλό- τέλεια, είναι τελικά το πιο δύσκολο πράγμα από όλα.
Πάνος Κοκκίνης, Head of Branded Content
Ρεμούτσικο. Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210 9704515.
Σολομός στο Vibo bistrot
Ένα πιάτο άριστα μαγειρεμένο. Ο σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης στο Vibo bistrot στο κέντρο της Γλυφάδας συνδυάζει άρτια τον σολομό με τα φρυγανισμένα σέσκουλα και τον ταραμά, σε ένα πιάτο που πραγματικά θυμίζει σε παρουσίαση εστιατόρια εξωτερικού. Μπορώ να μιλάω ώρες γι’ αυτό το πιάτο αλλά καλύτερα να το δοκιμάσετε.
Νίκος Μίχαλος, Co-founder και Head of Marketing
Vibo bistrot. Γρ. Λαμπράκη 16, Γλυφάδα, τηλ. 210 8948202.
Καρπάτσιο στο Base grill
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Basegrill Athens (@basegrillathens)
Ok, το ξέρω ότι κανείς δεν πάει στον ναό του κρέατος για να φάει καρπάτσιο. Το ξέρω ότι ειδικά στο Base Grill υπάρχουν πιάτα που έχουν μεγαλύτερη απήχηση, περισσότερη δημοφιλία και είναι πιο φωτογενή. Όλα αυτά είναι γνωστά αλλά εγώ όσες φορές κι αν έχω πάει, όσες διαφορετικές κοπές κι αν έχω δοκιμάσει αν δεν ξεκινήσω με αυτό το υπέροχο βοδινό καρπάτσιο δεν μπορώ. Πες ότι το ‘χω τάμα, δεν ξέρω, αλλά δεν φταίω μόνο εγώ, φταίει και εκείνο. Είναι τέλεια «μαγειρεμένο», ακόμα πιο τέλεια κομμένο και έρχεται μπροστά σου με άγρια ρόκα και γραβιέρα Ίου. Κι όμως η αποθέωση -πριν εκτινάξει τον ουρανίσκο σου- δεν τελειώνει εδώ. Όταν έρχεται ο σερβιτόρος, το πιάνει επιδέξια και το κάνει ρολάκι το οποίο μέσα του έχει τη ρόκα και ό,τι άλλο το κάνει τόσο νόστιμο. Η παρουσίαση εντυπωσιάζει, η μπουκιά όμως σε αποστέλνει. Δοκίμασέ το και θα με καταλάβεις.
Δημήτρης Κουπριτζιώτης, Food & Drink Editor
Base Grill. Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64 & Αμμοχώστου, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455.
Τυλιχτό με γύρο μανιταριών στο ‘Avit
Το ‘Avit είναι από τα αγαπημένα μου vegan στέκια, όχι μόνο στα νότια προάστια αλλά γενικά. Κάθε βόλτα στα μαγαζιά της Γλυφάδας ξεκινάει για εμένα απαραιτήτως από εκεί, για ένα καλοφτιαγμένο latte με φυτικό γάλα στο χέρι, ενώ αν πετύχω και τα τέλεια, vegan κρουασάν του την ώρα που βγαίνουν από τον φούρνο ζεστά και μοσχομυριστά αποκλείεται να χάσω την ευκαιρία να πάρω μαζί και ένα από αυτά. Βέβαια, το ‘Avit δεν το επιλέγω μόνο για καφεδάκι και σνακ, αλλά και για κάποιο κυρίως πιάτο, κάθε φορά που δεν θέλω να φάω κρέας. Τελευταία γευστική ανακάλυψη / αποκάλυψη το τυλιχτό με γύρο μανιταριών. Αν έχεις φάει έστω και μία φορά σουβλάκι με ψητά μανιτάρια ξέρεις ότι η γεύση τους είναι πολύ κοντά στο κρέας, έτσι ακόμη και αν δεν είσαι vegan (όπως και εγώ) έχεις την τέλεια εναλλακτική. Ο λόγος που με ενθουσίασε το συγκεκριμένο τυλιχτό βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στα καλομαγειρεμένα μανιτάρια αλλά στον συνδυασμό τους με τις τριπλομαγειρεμένες πατάτες, φέτες ντομάτας και τζατζικάτο (τη vegan εκδοχή του κλασικού τζατζικιού με όλη εκείνη τη γεύση που έχεις αγαπήσει στην σκορδάτη αλοιφή). Όλα αυτά τυλίγονται όχι σε παραδοσιακή πίτα για σουβλάκι, αλλά σε λεπτή, ροδίτικη λαδόπιτα. Σαν old school σουβλάκι, χωρίς το κρέας και φουλ της νοστιμιάς.
Μάρω Σενετάκη, Branded Content Manager
‘Avit. Μαραγκού 19, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949381.
Ταρτάρ από μοσχάρι ωρίμανσης με το μεδούλι του στο Cerdo Negro 1985
Ακόμα έχω τη γεύση στον ουρανίσκο μου και ας έχουν περάσει πέντε μέρες. Ήταν τέτοια η ένταση, η ισορροπία ανάμεσα στο ταρτάρ, τα jalapenos και το μεδούλι, που αυτό το πιάτο κέρδισε τη θέση του στη στήλη με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως με συνοπτικές διαδικασίες το Cerdo Negro 1985 στη Βίτωνος λίγο κάτω από το κέντρο της πόλης, κέρδισε τη θέση του στον οδηγό Michelin. Βλέπετε ο Κωνσταντίνος που θήτευσε για χρόνια δίπλα στον Φεράν Αντριά κάνει θαύματα πάνω στα ξύλα (χωρίς κάρβουνο) του μαγαζιού, ψήνοντας από το handmade ψωμί του που μυρίζει τζάκι, μέχρι ένα συγκλονιστικό καρέ αρνί και φυσικά το μοσχάρι ωρίμανσης για το οποίο γίνεται ο λόγος. Το Cerdo Negro 1985 δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία μόνη αναφορά, καθώς χρειάζεται ξεχωριστό αφιέρωμα από μόνο του, για να μιλήσεις για το όνειρο των αδελφών, του Κωνσταντίνου chef και του Γιώργου που είναι έξω στην “επαφή” με τους ανθρώπους ως γνήσιος και παντοτινός μουσικός ρεμπέτικης μουσικής που είναι. Ας μείνουμε συγκεντρωμένοι όμως για σήμερα στο πιάτο με το ταρτάρ. Για τα υπόλοιπα, θα επανέλθω.
Μάνος Μίχαλος, Founder & Managing Director
Cerdo Negro 1985. Βίτωνος 5, Γκάζι, τηλ. 210 3470628.
Τσουχτές στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ
Παραδοσιακό μανιάτικο πιάτο σε μοντέρνα εκδοχή που θα το λατρέψεις! Περιέχει χειροποίητα ζυμαρικά, αυγά, μυζήθρα, τοματίνια λιαστά και σύγκλινο. Οι Τσουχτές είναι ένα φαγητό πλούσιο σε πρωτεϊνες και άμυλο, που πίσω του κρύβεται μια ιστορία. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Μανιάτισσες προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους στα χωράφια αλλά και παράλληλα να φροντίσουν την οικογένειά τους δημιούργησαν μια γρήγορη, θρεπτική και πενταντόστιμη συνταγή, τις Τσουχτές. Με υλικά δικής τους παραγωγής μαγείρευαν γρήγορα κι εύκολα ένα φαγητό που για εκείνα τα χρόνια θεωρείτο «πολυτελείας» κι εξισορροπούσε την έλλειψη κρέατος στο σπίτι. Αγαπήσαμε το ΜΑΝΗΜΑΝΗ για τις Τσουχτές του αλλά και για όλο το μενού που με σεβασμό υπηρετεί την παράδοση της Λακωνικής Μάνης. Μοιράζεται γεύσεις που «ξυπνούν» αναμνήσεις από την παραδοσιακή κουζίνα των γιαγιάδων μας. Το ΜΑΝΗΜΑΝΗ, πολλά χρόνια τώρα, έχει την έδρα του σ’ ένα διώροφο νεοκλασικό στο Κουκάκι. Ο χώρος λιτός, φιλόξενος, απέριττος, ένας καμβάς γήινων χρωμάτων που ακροβατεί στη minimal ντιζαϊνάτη προσέγγιση και στις τοιχογραφικές αναπαραστάσεις της μάνας Μάνης.
Βικτωρία Καλονάρου, Food Editor
ΜΑΝΗΜΑΝΗ. Φαλήρου 10, Ακρόπολη, Αθήνα, 210 9218180
Αχνιστά μύδια στο Σαρδελάκι με θέα
Το «Σαρδελάκι με θέα» είναι από τα αγαπημένα μου μαγαζιά στα νότια και αυτό κυρίως λόγω της υπέροχης τοποθεσίας του. Αν βέβαια πετύχεις και ηλιοβασίλεμα, τότε η θέα πλάι στη θάλασσα γίνεται ακόμη πιο μαγική και αποτελεί ιδανικό προορισμό για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις καλούς θαλασσινούς μεζέδες. Ενώ έχω δοκιμάσει στο παρελθόν πολλά πιάτα του, την τελευταία φορά παραγγείλαμε και μύδια αχνιστά που είναι ένα πιάτο όχι ασυνήθιστο αλλά κατ’ εμέ πολύ μα πολύ νόστιμο στο συγκεκριμένο μαγαζί. Ίσως ένα από τα καλύτερά του, αν αγαπάς τα οστρακοειδή. Το δυνατό στοιχείο του πιάτου «κρύβεται» όλο στον ζωμό που βρίσκεται κάτω από τα μύδια, με έντονη τη γεύση του σκόρδου, που δένει απόλυτα με τα θαλασσινά. Ναι, θα το ξαναπάρω σίγουρα. Το ίδιο είπε και η υπόλοιπη παρέα.
Γεωργία Περιμένη, Staff Writer
Σαρδελάκι με θέα. Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 9670913.
Σαλάτα El Zar στο El Catrin
Σου συμβαίνει και εσένα να βρίσκεσαι στο γραφείο και να ψάχνεις κάτι ελαφρύ, αλλά συνάμα χορταστικό, για να φας το μεσημέρι; Σε ποιον δεν συμβαίνει, θα μου πεις. Αυτή την βδομάδα, λοιπόν, αποφάσισα να παραγγείλω μία σαλάτα από το El Catrin στη Γλυφάδα. Ως fan των μεξικάνικων γεύσεων, αλλά χωρίς να θέλω κάτι βαρύ ή καυτερό, επέλεξα να παραγγείλω τη σαλάτα El Zar. Πρόκειται για μια μεξικάνικη εκδοχή της caesar salad με κοτόπουλο fajitas, μπέικον, sweet corn, φρέσκο κόλιανδρο, σπασμένα nachos, lime και crispy tortillas. Ήταν τόσο όσο δροσιστική, γευστική και πραγματικά πολύ χορταστική -δεν κατάφερα καν να τελειώσω το πιάτο μου! Την προτείνω ανεπιφύλακτα για lunch break στο γραφείο, αλλά πιστεύω πως αν επισκεφτείς το εστιατόριο, είναι μια πολύ καλή λύση για να συνοδεύσεις κάποιο πιο καυτερό πιάτο του μενού, αφού θα δίνει μια νότα δροσιάς.
Άννυ Τζαβέλα, Staff Writer
El Catrin. Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ. 210 8945002.