Ο Παναγιώτης Καραντζιάς θεωρεί πως το γκολφ δεν είναι πια «άθλημα των πλουσίων»
Μιλήσαμε με έναν επαγγελματία παίκτη γκολφ για την αγάπη του για το άθλημα, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπορ στη χώρα και το πρώτο φιλανθρωπικό «The Enterprise Tour Golf Event» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου 2022 στο Γκολφ της Γλυφάδας.
- 04/05/2022
- Κείμενο: Άκης Κατσούδας
Με το που φτάνουμε στο γήπεδο γκολφ της Γλυφάδας, ο Παναγιώτης Καραντζιάς είναι εκεί για να μας υποδεχτεί. Ο ίδιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει την προπόνησή του και δίπλα έχει όλα του τα μπαστούνια. Ο καιρός είναι ηλιόλουστος, σχεδόν καλοκαιρινός. «Ό,τι πρέπει για γκολφ» λέει γελώντας.
Δεν πρόκειται όμως για έναν κάτοικο των νοτίων προαστίων που βρίσκεται σε αυτή την αχανή πράσινη έκταση μόνο και μόνο για να διασκεδάσει, αλλά πρόκειται για έναν από τους 20 αθλητές που εξασκούν το άθλημα επαγγελματικά στη χώρα. Η πορεία του μέχρι εδώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
«Όλα ξεκίνησαν από τον πατέρα μου. Τότε το γκολφ ήταν το άθλημα της ελίτ. Εκείνος, γιος του νερουλά της Γλυφάδας, ξεκίνησε ως κάντι από μικρή ηλικία. Μετέφερε ουσιαστικά τα μπαστούνια των γκολφέρ για χαρτζιλίκι» θυμάται ο ίδιος. Με τα χρόνια, όμως, άρχισε και εκείνος να παίζει. «Ήταν σκληρός χαρακτήρας, του άρεσε το άθλημα και ήθελε να πετύχει» προσθέτει ο γιος του. Και τα κατάφερε, φτάνοντας, μάλιστα, να κερδίσει την πρώτη θέση στο ξακουστό Memorial Olivier Barras, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια τουρνουά γκολφ που διοργανώνονται στην Ελβετία. Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός Έλληνας που το έχει καταφέρει.
Ο Παναγιώτης Καραντζιάς μεγάλωσε μέσα στο στο Γκολφ της Γλυφάδας και ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα από πολύ μικρή ηλικία. Όταν τελείωσε το σχολείο, λοιπόν, αποφάσισε να αφήσει τη χώρα και να μετακομίσει στην Ελβετία, να σπουδάσει το άθλημα και να ασχοληθεί επαγγελματικά. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η Ελβετία είναι μία από τις χώρες που το γκολφ είναι κάτι σαν εθνικό σπορ. Χαρακτηριστικό είναι πως σε 8 εκατομμυρίων ανθρώπων υπάρχουν συνολικά περισσότεροι από 90 χιλιάδες ενεργοί παίκτες, σε αντίθεση με την, πληθυσμιακά μεγαλύτερη, Ελλάδα, που διαθέτει μόλις 2 χιλιάδες.
Στην Ελβετία αγάπησε ακόμη περισσότερο το σπορ, το έμαθε καλύτερα και έπαιξε τους πρώτους του διεθνείς αγώνες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η διεθνής του καριέρα διήρκεσε συνολικά τέσσερα χρόνια (2010-2013). Μέσα σε αυτή την τριετία γύρισε όλο τον κόσμο παίζοντας γκολφ στην Ευρώπη, την Αμερική, ακόμη και την Ασία. Ο αγώνας που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ είναι αυτός κόντρα στον David Duval, το πρώην Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης. «Ο αγώνας έγινε το 2013 στην Αριζόνα. Όταν έμαθα πως κληρώθηκα με αυτόν τον αθλητή, έμεινα έκπληκτος. Ήταν απίστευτος αθλητής. Έχει κερδίσει Grand Slam, Major» σημειώνει, προσθέτοντας: «Μπορεί να μην ήταν στο ίδιο επίπεδο, όπως τότε που ήταν Νο.1, αλλά και πάλι. Ήταν πολύ πρόσχαρος άνθρωπος. Φοβερή εμπειρία».
Το 2014, αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα για να αναδείξει το σπορ. Οι συνθήκες που βρήκε, όμως, δεν ήταν και οι καλύτερες. «Με την οικονομική κρίση ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Υπήρχε και υπάρχει ακόμη πολύς κόσμος που έχει την εντύπωση πως το γκολφ είναι μόνο για την ελίτ, ότι είναι ένα άθλημα των πλουσίων. Αυτή είναι μια σκέψη που πρέπει να απομυθοποιηθεί» συμπληρώνει. «Μπορεί να ίσχυε κάποτε αυτό, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγμα. Μου κάνει εντύπωση πως υπάρχει κόσμος ακόμη και από τη Γλυφάδα που δεν γνωρίζει πως το γήπεδο είναι δημοτικό και ανοιχτό προς όλους για να δοκιμάσουν».
Ένας από τους λόγους που υφίστανται ακόμη αυτές οι αναχρονιστικές αντιλήψεις, κατά τον ίδιο, είναι το γεγονός πως υπάρχουν μόλις έξι γήπεδα γκολφ σε όλη τη χώρα: στη Γλυφάδα, το Costa Navarino, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί, οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες έχουν επενδύσει στο σπορ και έχουν μετατραπεί σε τουριστικούς προορισμούς για τους γκόλφερς της βόρειας Ευρώπης που τον χειμώνα κατεβαίνουν στα νότια για να βρουν καλύτερες καιρικές συνθήκες για να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα.
«Θα βοηθούσε και στον τουρισμό, εξαιτίας του κλίματος που έχουμε, ειδικά στα νότια προάστια. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, σε μία απόσταση μιάμισης ώρας οδήγησης συναντάς 100 γήπεδα. Όλη η περιοχή αναπτύχθηκε οικονομικά μέσα από το γκολφ», σημειώνει.
Ο Παναγιώτης Καραντζιάς σήμερα προπονεί νέους αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με το γκολφ στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας του Golfevents18 (εταιρεία διοργάνωσης αθλητκών εκδηλώσεων) την οποία ίδρυσε το 2017 με σκοπό να παρουσιάσει το άθλημα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.
Μπορεί οι υποχρεώσεις του σήμερα να είναι πολλές, ωστόσο, ο ίδιος προσπαθεί καθημερινά να ξεκλέβει λίγο χρόνο για να παίζει γκολφ. «Αυτό που με εξιτάρει σε αυτό είναι πως είναι ένα μοναχικό άθλημα. Δεν παίζεις μόνο κόντρα στον αντίπαλο, αλλά κόντρα στο γήπεδο και τον εαυτό σου. Αυτό προσπαθείς να κερδίσεις. Ένα γήπεδο γκόλφ έχει 18 τρύπες και κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικό χαρακτήρα και δυσκολία. Και δεν έχει σημασία αν είσαι 100 μέτρα μακριά από την τρύπα ή μερικά εκατοστά. Χρειάζεται την ίδια αυτοσυγκέντωση, την ίδια ρουτίνα. Αλλιώς μπορεί να χάσεις και το πιο εύκολο χτύπημα».
Η συνέντευξη κάπου εδώ τελειώνει. Ο Παναγιώτης Καραντζιάς παίρνει τα μπαστούνια του και κατεβαίνει έναν λοφίσκο του γηπέδου για να συνεχίσει την προπόνησή του. Άλλη μια μέρα κόντρα στο γήπεδο που έχει μεγαλώσει.