Η βαλίτσα του Γιώργου χωράει ευτυχία, πληρότητα και… φέτα
Το Nou-Pou.gr μιλά με Νότιους που άφησαν την Ελλάδα για μια ζωή στο εξωτερικό. Κρατάμε τον Απόδημο Νοτισμό ζωντανό.
- 17/07/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Γιώργος Σύρος, είναι 33 ετών, μεγάλωσε στη Γλυφάδα, τα τελευταία εφτά χρόνια ζει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες (Σικάγο και πλέον στο Χιούστον) και επαγγέλεται οδοντίατρος-προσθετολόγος. Διάβασε τι απάντησε στις ερωτήσεις του Nou-Pou.gr
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τα Νότια;
Η θάλασσα, η οικογένειά μου, οι κολλητοί μοu…και τον τελευταίο καιρό μούσι, φράτζα και t-shirt.
Τι σου λείπει από τα Νότια; Κάτι που ενδεχομένως δεν έχεις εκεί που είσαι τώρα.
Η αίσθηση του να νιώθω πως βρίσκομαι “σπίτι μου” κι όλα τα παραπάνω! Επίσης το να κατεβαίνω στη Γλυφάδα χωρίς να έχω κανονίσει κάτι και να ξέρω πως θα συναντήσω φίλους και γνωστούς, οικεία πρόσωπα.
Τι υπάρχει εκεί που δεν έχουμε εμείς και θα έπρεπε να σε ζηλεύουμε για αυτό;
Αν πρέπει να διαλέξω κάτι θα έλεγα την δυνατότητα να βρεθείς σε μέρη (Καραϊβική, Κεντρική Αμερική, Χαβάη κ.α.) που από την Ελλάδα είναι αντικειμενικά δύσκολο να επισκεφτείς. Να ξέρεις όμως ότι κάθε Έλληνας που είναι στο εξωτερικό ζηλεύει περισσότερο αυτούς που είναι πίσω παρά το αντίθετο.
Εξήγησέ μας λίγο τη σκέψη σου πριν αποφασίσεις να φύγεις από την Ελλάδα. Είναι πολλοί που το σκέφτονται αλλά λίγοι που το επιχειρούν.
Έφυγα το 2007, με σκοπό να εξειδικευτώ και με πρόθεση να επιστρέψω στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις από το 2010 και μετά σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που προέκυψαν εδώ μετέτρεψαν την επιστροφή στην Έλλάδα σε απόφαση κόντρα στη λογική μου. Δεν ανήκω ουσιαστικά στην κατηγορία αυτών που έφυγαν, αλλά στην κατηγορία αυτών που “δε γύρισαν”. Ακούω πολλούς νέους στην Ελλάδα που με ευκολία λένε πως θέλουν να φύγουν κι αρκετούς που το πραγματοποιούν. Η φυγή για την φυγή ή λόγω ρεύματος στην κοινωνία είναι ανούσια και συνήθως καταλήγει ανεπιτυχής. Πρέπει να είναι στοχευμένη, να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες ή φιλοδοξίες.
Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την Ελλάδα σε αναζήτηση εργασίας. Υπάρχουν πράγματι μεγαλύτερες ευκαιρίες εκεί που βρίσκεσαι για τους Έλληνες;
Υπάρχουν όντως περισσότερες ευκαιρίες εδώ. Η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής των Η.Π.Α όμως τα τελευταία 15 χρόνια και η σύγχρονη πραγματικότητα έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν. Το American Dream με τη μορφή που το βίωσαν παλαιότερες γενιές Ελλήνων μεταναστών έχει φθήνει. Πλέον χρειάζονται συγκεκριμένα προσόντα, σπουδές κι εργασιακή εμπειρία που να καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες της εδώ κοινωνίας για να καταφέρει κάποιος να εισχωρήσει κι ενδεχομένως να διακριθεί στην αμερικανική αγορά.
Έχουν καλή εικόνα για τους Έλληνες και την Ελλάδα στον τόπο που βρίσκεσαι;
Ελλάδα για τον μέσο Αμερικανό σημαίνει ήλιος, θάλασσα, ιστορία και μυθολογία…πράγματα όμορφα, μακρινά κι εξωτικά! Η τραυματισμένη λόγω των εξελίξεων των τελευταίων ετών εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη δεν έχει ταξιδέψει ευτυχώς πέρα από τον Ατλαντικό.
Σε τι έχει αλλάξει η καθημερινότητά σου από τότε που έφυγες;
Προσπαθώ να σκεφτώ σε τι δεν έχει αλλάξει και δυσκολεύομαι πολύ να βρω κάτι…
Από άποψη διασκέδασης, τι είναι αυτό που απολαμβάνεις εκεί ενώ στην Ελλάδα μπορεί να μην υπήρχε ή να μην το έκανες συχνά;
Το ότι θα μπω σε ένα τυχαίο blues/jazz bar και θα ακούσω μουσικάρες από τύπους που στο half-note, αν έρχονταν, θα πλήρωνα μια περιουσία για να τους δω. Γενικότερα η live μουσική σκηνή του Σικάγο, σε όλο το φάσμα της είναι εξαιρετική. Επίσης απολαμβάνω κάποιες gastropubs με πραγματικά καλό φαγητό και ποτό, καθώς και κάποια coffee roasters που δίνουν έμφαση στην ποιότητα του καφέ και στον τρόπο παρασκευής.
Υπάρχει κάποιο προϊόν που να σου κάνει εντύπωση το πόσο φθηνότερο ή ακριβότερο είναι εκεί που βρίσκεσαι;
Η βενζίνη είναι ασύγκριτα φθηνότερη στην Αμερική. Από την άλλη, τα ενοίκια στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι στο ένα τέταρτο της τιμής των ενοικίων στο Σικάγο. Επίσης στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουμε πολυτέλειες στη καθημερινότητά μας που δεν συνειδητοποιούμε αν δε φύγουμε στο εξωτέρικο. Το εξαιρετικής ποιότητας λάδι από το χωριό ή από κάποιον συγγενή π.χ. που έχουμε κάθε μέρα στο πιάτο μας, για να το αγοράσεις στα Whole Foods στην Αμερική θα δώσεις $25 το λίτρο.
Τι θα έπαιρνες μαζί σου από τα Νότια αν χωρούσε στη βαλίτσα σου;
Η πληρότητα που νιώθω, η συσσωρευμένη ευτυχία και η επιθυμία για επιστροφή, αν και τεράστιες πάντα χωράνε στη βαλίτσα μου…στριμώχνω λίγο τη φέτα που έχει χώσει η μάνα στη βαλίτσα, αλλά χωράνε.
Από θέμα φαγητού, τι θα έφερνες πίσω μαζί σου στα Νότια από εκεί;
Χτύπησες φλέβα τώρα… η αλήθεια είναι πως ζώντας σε μία πολυπολιτισμική πόλη στο εξωτερικό, συνειδητοποιείς πως η διεθνής κουζίνα στην Ελλάδα χωλαίνει (με εξαίρεση ίσως κάποιες μεσογειακές κουζίνες). Πέραν αυτού, διάφορα concepts όπως brunch spots, steakhouses, gastropubs κτλ, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην Ελλάδα θα ήθελα να τα δω να εξελίσσονται και να βελτιώνονται.
Πότε σκοπεύεις να επιστρέψεις;
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πιστεύω πως σε 3-4 χρόνια θα έχω εξασφαλίσει τις συνθήκες για μία βατή και χαμηλότερου ρίσκου επιστροφή ανεξαρτήτως των συνθηκών στην Ελλάδα.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις στα Νότια όταν γυρίσεις;
Κάθε φορά που επιστρέφω το πρώτο 24ωρο είναι δεδομένο, αλλά πάντα μοναδικό. Οικογενειακές στιγμές και μετά ένα γερό boost Νοτίων που περιλαμβάνει καφεδιά στη Γλυφάδα με κολλητούς για ανασκόπηση των τελευταίων μηνών, σουβλάκι, Waffle House στη Βουλιαγμένη κι επιστροφή στη Λαοδίκης για κοκτέιλ. Αν είναι καλοκαίρι, μια πρώτη βουτιά στη θάλασσα θα χωρέσει στο πρόγραμμα…
Αν είσαι Νότιος και ζεις σε οποιαδήποτε χώρα και άκρη του κόσμου, στείλε στο info@nou-pou.gr “Απόδημος Νοτισμός” για να σου στείλουμε τις ερωτήσεις και να πεις τις εμπειρίες που ζεις εκεί έξω.