Στο Φάληρο θα φας ίσως τις καλύτερες πίτες της Αθήνας
Χειροποίητο φύλλο, αγνά υλικά, γεύση και άρωμα που ξυπνούν μνήμες χωριού, κι όμως όλα αυτά χωρούν σε ένα κομμάτι παραδοσιακής πίτας από τον Πλαστό και Κρεμμυδόπιτα στο Φάληρο.
- 27/07/2022
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Σε μία γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου θα βρεις ένα μαγαζί που βγάζει καθημερινά φρέσκες χειροποίητες πίτες στις βιτρίνες του. Βρίσκεται σε ένα αρκετά χωμένο σημείο, επί της οδού Κνωσού στον αριθμό 5 και η αλήθεια είναι πως αν δεν το γνωρίζεις μπορεί να μην πέσει το μάτι σου περνώντας. Αλλά τι καλύτερο από ένα συνοικιακό πιτάδικο, που θα σε κάνει να πάρεις το αμάξι σου από όπου και αν βρίσκεσαι, να βάλεις στον χάρτη την οδό και να αρχίσεις μια αναζήτηση στο Φάληρο για τις περίφημες αυτές πίτες, που θα σου ξυπνήσουν μνήμες και εικόνες από τα παλιά;
Ο “εγκέφαλος” πίσω από το εγχείρημα είναι ο Νικόλας Αντωνόπουλος, Μυκονιάτης στην καταγωγή, ο οποίος μεγάλωσε μέσα στην κουζίνα της γιαγιάς του, που έφτιαχνε τις πιο λαχταριστές πίτες στο νησί. «Η γιαγιά μου έφτιαχνε πάντα πίτες στο σπίτι. Ο χώρος πλημμύριζε με μυρωδιές από τα φρέσκα υλικά και τις συνταγές της. Οι κρεμμυδόπιτες και οι μελόπιτες, βέβαια, είχαν την τιμητική τους. Δίπλα της, αγάπησα τη μαγειρική και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτή», μου εξηγεί.
Κάπως έτσι, μεγαλώνοντας, αποφασίζει να γραφτεί σε σχολή μαγειρικής στην Κρήτη, όπου παίρνει τις πρώτες του επίσημες γνώσεις στην κουζίνα. Έπειτα, εργάζεται σε μαγαζιά της Μυκόνου αλλά και του εξωτερικού, κερδίζοντας εμπειρίες, μαθαίνοντας συνταγές και ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα πράγματα. Ωστόσο, η μοίρα είχε άλλα σχέδια.
Το 2020 ο Νικόλας Αντωνόπουλος ανοίγει ένα εστιατόριο στο Φάληρο, που ήταν για εκείνον ένα όνειρο ζωής, με έμφαση στη μεσογειακή κουζίνα. Έλα όμως που το άνοιγμα του εστιατορίου του συμπίπτει χρονικά με την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, βάζοντας φρένο στα σχέδιά του. Παραμένει κλειστό λόγω μέτρων, ανοίγει για ένα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα και τότε είναι που ο ίδιος αποφασίζει να ανοίξει ένα μαγαζί με διαφορετικό concept, στο οποίο θα φέρει την τέχνη της χειροποίητης πίτας σε άλλο επίπεδο, επηρεασμένος από τις μυκονιάτικες -και όχι μόνο συνταγές.
Ο «Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα» άνοιξε τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2020 και η περιοχή του Φαλήρου απέκτησε έκτοτε μία νέα γαστρονομική στάση.
Στο μαγαζί, οι πίτες φτιάχνονται με χειροποίητο λεπτό φύλλο, φιλάρονται με μια παχιά στρώση γέμισης και ψήνονται μέσα σε γάστρες στη χόβολη. Και για να σε «ψήσω» ακόμη περισσότερο, οι γάστρες είναι αυτοσχέδιες! Το αποτέλεσμα φυσικά και είναι τέρμα απολαυστικό. Πώς να μην είναι άλλωστε, αφού και μόνο στο άκουσμα των παραπάνω δε μπορεί να μη φέρνεις στο μυαλό σου τις πίτες που έτρωγες μικρός από τη γιαγιά ή τον παππού.
«Συνολικά έχουμε γύρω στις 25 διαφορετικές συνταγές», υπογραμμίζει ο Νικόλας Αντωνόπουλος. Οι εμπνευσμένες από τη μυκονιάτικη κουζίνα μελόπιτα και κρεμμυδόπιτα, η παραδοσιακή αλλά νοστιμότατη τυρόπιτα, με ένα βουτυρένιο άρωμα που συγκλονίζει, η χορτοτυρόπιτα με χόρτα εποχής, η κιμαδόπιτα και η κοτόπιτα (με το κοτόπουλο να ψήνεται στον φούρνο καθημερινά) για μια πιο χορταστική μπουκιά, η ντοματόπιτα σε δύο εκδοχές: μία πιο κλασική και μία με τυροβολιά και κοπανιστή Μυκόνου, η κλασική μανιταρόπιτα και η χορτόπιτά του είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές που θα βρεις. Και αν έχεις όρεξη για γλυκό; Σου προτείνω, εκτός από την παραδοσιακή μελόπιτά του, να δοκιμάσεις την ελαφριά του γαλατόπιτα ή την ανοιχτή πίτα με γλυκιά κολοκύθα.
Βέβαια, ένα από τα best seller του είναι ο πλαστός (το μαρτυρά άλλωστε και το όνομα του μαγαζιού). Με ζύμη από καλαμποκάλευρο και μια πλούσια γέμιση από χόρτα και μυρωδικά εποχής, ο πλαστός θα σε κάνει να επισκεφτείς το μαγαζί ξανά και ξανά για να τον απολαύσεις. Και για όσους ενδιαφέρονται, στο «Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα» υπάρχουν μέχρι και vegan επιλογές καθημερινά (συνήθως δύο-τρεις).
Για να καταφέρουμε όμως εμείς να απολαύσουμε όλα τα παραπάνω, η δουλειά στο μαγαζί ξεκινά από νωρίς. Από πολύ νωρίς για την ακρίβεια. «Η μέρα μου ξεκινά στις 4 το χάραμα. Τότε πρέπει να γίνουν οι πρώτες απαραίτητες προετοιμασίες. Πίνω τον καφέ μου, ανάβω τα κάρβουνα, διότι χρειάζεται περίπου μια ώρα για να γίνει η φωτιά και ξεκινώ. Όλες μας οι πίτες ψήνονται στις γάστρες με τα κάρβουνα, εκτός από την κρεμμυδόπιτα, τη μελόπιτα και τα γλυκά μας, που ετοιμάζονται σε συμβατικό φούρνο», τονίζει ο Νικόλας Αντωνόπουλος.
Αν τύχει δε, να πετύχεις το δεύτερο φούρνισμα της ημέρας, θα είσαι πολύ τυχερός, καθώς θα παρακολουθήσεις το φύλλο να ανοίγει μπροστά στα μάτια σου. «Ανοίγουμε τα φύλλα μόνοι μας και σκεφτείτε χρειαζόμαστε 300 με 400 την ημέρα. Η κάθε πίτα, άλλωστε, έχει από 20 μέχρι 24 φύλλα», προσθέτει.
Όλα τα τυριά έρχονται από το τυροκομείο «Mykonos Farmers» στη Μύκονο. Ειδικά η φοβερή του κοπανιστή και η τυροβολιά, για τα οποία φημίζεται το νησί των ανέμων, γίνονται ανάρπαστα (και) στο μακρινό Φάληρο.