Υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, λέει η Ε.Ε.
Τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των κτιρίων – Τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα – Οι επιλογές για κάποιον που θέλει να βάλει φωτοβολταϊκά
- 20/05/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας ποντάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Κομισιόν, ο στόχος είναι να υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κτήριο φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ενέργειας ήδη πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Η Κομισιόν προτείνει να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβλταϊκών στις στέγες για τα νέα δημόσια και εμπορικά κτήρια άνω των 250 τ.μ. έως το 2026 και αντίστοιχα για τα ήδη υπάρχοντα έως το 2027. Σε ό,τι αφορά στις κατοικίες, όλα τα νέα κτήρια οικιστικής χρήσης (χωρίς πρόβλεψη για εμβαδόν) θα πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά έως το 2029.
Έτσι, με την πρωτοβουλία «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες όλης της Ε.Ε.» η Ε.Ε. δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα θεσπίσει νομοθεσία με στόχο αφενός να περιορίσει την αδειοδότηση το πολύ στους τρεις μήνες αλλά και να διασφαλιστεί πως όλα τα κτίρια των 27 θα είναι έτοιμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Τι ισχύει στην Ελλάδα – Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής
Ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» που θα δέχεται αιτήσεις έως το τέλος του 2023.
Με το σημερινό πλαίσιο, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με το TheToc.gr, για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό.
1. O πρώτος τρόπος είναι να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό το οποίο συνοδεύεται από μπαταρίες. Προσφέρει πλήρη απεξάρτηση από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και αυτονομία καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο αποθηκεύεται στις μπαταρίες για να χρησιμοποιηθεί όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Είναι η πιο ακριβή επένδυση καθώς οι μπαταρίες έχουν υψηλό κόστος. Είναι λύση που ενδείκνυται μόνο για όσους θέλουν να έχουν απόλυτη ενεργειακή αυτονομία αλλά από την άλλη δεν υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση που εξαντληθεί η ενέργεια στις μπαταρίες.
2. Ο δεύτερος τρόπος είναι το λεγόμενο netmetering. Το ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό “μετριέται” με έναν μετρητή αντίστοιχο με αυτόν που έχουμε στα σπίτια για να μετράει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μετά γίνεται συμψηφισμός ανάμεσα στο ρεύμα που καταναλώνεται και στο ρεύμα που παράγεται. Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος καθώς πρακτικά αν γίνει σωστή μελέτη των αναγκών, το φωτοβολταϊκό μπορεί να μειώσει κατακόρυφα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αν υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης από το δίκτυο (δηλαδή από τον ΔΕΔΔΗΕ) δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση στο ακίνητο ούτε από το φωτοβολταΪκό.
3. Ο 3ος τρόπος είναι η πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται. Είναι μια λύση που αφορά κυρίως ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες. Με τα σημερινά επίπεδα τιμών, η παραγόμενη κιλοβατώρα μπορεί να πουληθεί περίπου προς 8-9 λεπτά. Είναι πολύ χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα αλλά μπορεί να εξασφαλίσει ένα ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 1200 ευρώ.