Οι καλύτερες πίτσες των νοτίων
Το ανέκδοτο με την πίτσα το ξέρετε; Όχι; Καλά, άλλη φορά. Προς το παρόν θα μάθετε που θα φάτε την καλύτερη πίτσα στα νότια προάστια. Και οι εφτά πιτσαρίες είναι υπέροχες.
- 25/08/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Aperitivo
Για αυτούς που λατρεύουν την γοητεία της απλότητας. Κλασσική ιταλική πίτσα. Για την ακρίβεια πιο κλασσική δεν γίνεται. Εγγύηση για αυτό ο Βενετσιάνος Osvaldo, που κρύβεται πίσω στην κουζίνα του Aperitivo, όχι για να φτιάξει πίτσα, αλλά για να ποιήσει τέχνη. Λεπτή και ελαφριά ζύμη, με φρέσκα και προσεγμένα υλικά. Εκπληκτική η Parigina με μοτσαρέλα, προσούτο και ρόκα για όσους επιμένουν ότι less is more.
Κύπρου 70 – Γλυφάδα
Castello
Μιλάμε για παράδοση στην πίτσα, όχι αστεία. Από το 1970 παρακαλώ. Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Τόσο στο Καλαμάκι, όσο και στη Βούλα, ακολουθώντας την ίδια πετυχημένη συνταγή της αφράτης ζύμης, των απλών/αγνών υλικών και της πλούσιας γεύσης. Πίτσα σε ταψί και δεν είμαι καλά. Παρασύνθημα; Μανιτάρια.
Και στη Βούλα (Β. Παύλου 52) και στον Άλιμο (Παλαμηδίου 15)
Sale Bianco
Σπάω την ομερτά. γιατί έτσι πρέπει. Η πίτσα του Sale Bianco, με την υπογραφή του Ιταλού σεφ Salvatore Andolina, δεν είναι απλά καλή. Είναι απ’ αυτές που τρως και δεν θέλεις να δώσεις στον άλλον, εκ του να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει. Στα όρια της εμμονής. Η προέλευση του σεφ προδίδει και την τεχνοτροπία (ιταλική, λεπτή), αν και υπάρχει μια σημαντική διαφορά. O Andolina τζογάρει κάνοντας εντυπωσιακούς και έντονους συνδυασμούς, όπως η Bufala (λιαστή ντομάτα, βουβαλίσια μοτσαρέλα, ελιές και φύλλα βασιλικού) ή η Truffa (μοτσαρέλα, φέτες μαύρης τρούφας, σαλάμι και παρμεζάνα).
Μπότσαρη 10 – Γλυφάδα
Golden Pizza
Πίτσα με την έννοια του όρου. Όχι του ιταλικού όρου, αλλά του ελληνικού. Το απόλυτο δείγμα της πίτσας που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Η συνοικιακή πιτσαρίας της γειτονιάς (στην Αργυρούπολη), που δουλεύει πολύ το delivery και προσφέρει αφράτη, γευστική, έντονη, πίτσα του ταψιού. Για αυτούς που μεγάλωσαν με πίτσες που λαδώνουν το χέρι και όχι με μοτσαρέλα. Τι να πάρεις; Την ομόνυμη Golden.
Ειρήνης 49 – Αργυρούπολη. Τηλέφωνο: 210 9944990
Palma
Νέα άφιξη, αλλά δυναμική. Η Palma έφερε την πίτσα στη Βουλιαγμένη. Για την ακρίβεια έφερε την ιταλική τεχνοτροπία, δηλαδή αυτή που ξεκινάει από τη λεπτή ζύμη και συνεχίζεται με τη μοτσαρέλα, για να καταλήξει σε υπέροχες γεύσεις: κλασσικές όπως η πικάντικη Diavola ή πιο περίεργες (και εντυπωσιακές) όπως η Tartufata με μοτσαρέλα Bufala, ντοματίνια και τρούφα. Όχι παίζουμε.
Ερμού 1 – Βουλιαγμένη
Don Corleone
Πίτσα από ξυλόφουρνο. Η τυπική συνοικιακή (στον Άλιμο), η αφράτη, με το λίγο-λάδι-παραπάνω σε σχέση με αυτές από τις γνωστές αλυσίδες. Αποκλειστικά για καλοφαγάδες, για αυτούς που προτιμούν τις πιο έντονες γεύσεις, που δεν λογαριάζουν το ένα κομμάτι παραπάνω και μετράνε τις πίτσες σε… πίτσες και όχι σε κομμάτια. Σταθερή αξία η ομόνυμη: σάλτσα ντομάτας, ένταμ, μοτσαρέλο, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριά, πεπερόνι, σαλάμι. Απλή, λιτή, δωρική.
Ισιόδου 6 – Άλιμος
Cantinetta
Κι άλλο ένα new kid on the block. Πιο συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. Η Cantinetta έχει κερδίσει αρκετούς πόντους, γιατί έχει εισάγει το διαφορετικό στην πίτσα. Οι προτάσεις είναι πιο περίεργες και εμάς μας αρέσει το περίεργο. Δεν ισχύει το ίδιο, βέβαια, με τη μελιτζάνα κι αν συνεχίσετε να βάζετε μελιτζάνα στην πίτσα δεν θα τα πάμε καθόλου καλά.
Ο καλύτερος τρόπος για να σβήσει αυτή η οργή (για τις μελιτζάνες) είναι η μαύρη πίτσα με βόνγκολε, με σκόρδο, ρίγανη, πεκορίνο και παρμεζάνα ή η boscaiola με ανάμεικτα μανιτάρια, μοτσαρέλα, ρικότα, προσούτο και κόκκινη ψητή πιπεριά. Όλε!
Πανδώρας 14 – Γλυφάδα
Bonus: η καλύτερη πίτσα εκτός νοτίων προαστίων; Mustique στο Κουκάκι. Όλα εγώ;