Ρεπορτάζ: Το νέο πρόσωπο του Πειραιά
Αφιέρωμα: ΠειραιάςΈνα αναλυτικό ρεπορτάζ και, ταυτοχρόνως, ένα οδοιπορικό του NouPou στα μεγάλα έργα που αλλάζουν το τοπίο στην περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας: Από το μετρό του Πειραιά και την ανάπλαση του Μικρολίμανου μέχρι τις κυρίαρχες ιδιωτικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.
- 22/06/2022
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
- Φωτογραφίες: Ζήσιμος Ζήζος
Ο Πειραιάς αλλάζει. Μέσα από έργα υποδομής αλλά και με μία σειρά από εμβληματικά ιδιωτικά projects που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε υλοποιούνται, είτε σχεδιάζονται και πρόκειται να πραγματοποιηθούν προσεχώς. Έργα μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή που βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπου εκτός των άλλων εδραιώνεται μία νέα εικόνα που σχετίζεται με την κατασκευή νέων γραφειακών συγκροτημάτων αλλά και χώρων τουριστικής εκμετάλλευσης και φιλοξενίας.
Ο Πύργος του Πειραιά
Κυρίαρχο έργο στην εικόνα του Πειραιά θα έχει ο υπό ανακατασκευή Πύργος του Πειραιά, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται βάσει χρονοδιαγράμματος εντός του 2022. Η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 34.000 τ.μ., διαθέτει 22 ορόφους και το ύψος του είναι 82 μέτρα. Η παραχώρηση χρήσης του ακινήτου είναι για 99 χρόνια με επενδυτές τις DIMAND, EBRD και Prodea. Σημειώνεται ότι την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η Τέρνα, ενώ τον σχεδιασμό του εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο PilaStudio.
Σκοπός είναι η κατασκευή ενός πράσινου κτιρίου στην καρδιά του Πειραιά. Η χρήση του πύργου θα ανάλογη με αυτή που είχε και κατά την αρχική του λειτουργία. Στο πρώτο υπόγειο θα υπάρχουν θέσεις στάθμευσης αλλά και ράμπα για να μπορούν οι εργαζόμενοι να εισέρχονται από τον συγκοινωνιακό κόμβο ηλεκτρικού και μετρό. Στο ισόγειο χωροθετούνται τα καταστήματα, η είσοδος του Πύργου, η είσοδος προς τον τρίτο όροφο και ο χώρος τροφοδοσίας. Στον ημιώροφο θα βρίσκονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι χώροι αποθήκευσης αλλά και χώροι διοικητικών υπηρεσιών του κτιρίου.
Άγιος Διονύσιος: Η ανάπλαση Piraeus Port Plaza
Σημείο αναφοράς θεωρείται η επένδυση που πραγματοποίησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Μία περιοχή υποβαθμισμένη τα προηγούμενα χρόνια, η οποία ωστόσο διαθέτει αρκετά οργανωμένη ρημοτομία, γεγονός που την καθιστά ιδανική προς αξιοποίηση. Xαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αρκετών μηχανουργείων που εξυπηρετούν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα του λιμανιού, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ανάπλαση έχει προσφέρει έδαφος και για την ανάπτυξη χώρων εστίασης, γεγονός που δείχνει ότι ο Άγιος Διονύσιος μπορεί να αποτελέσει και προορισμό διασκέδασης για τους επισκέπτες.
Η Dimand, έχοντας αποκτήσει τις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στον Άγιο Διονύσιο, προχώρησε αρχικά στην ανάπτυξη τριών κτιριακών συγκροτημάτων σε οικόπεδα με συνολική επιφάνεια 17.841 τ.μ. Έτσι, δημιούργησε συνολική στεγασμένη επιφάνεια 65.743 στα νέα κτίρια που παρουσίασε. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής που έγινε σε κοινοπραξία με τη Grivalia Properties, μέλος του ομίλου Eurobank, το σύνολο των ιδιοκτησιών μεταβιβάστηκε εξ ολοκλήρου στη δεύτερη. Σημειώνεται ότι στην αρχική κοινοπραξία ανάπτυξης των κτιρίων του συγκροτήματος Piraeus Port Plaza συμμετείχε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων (EBRD) στα κτίρια 2 και 3. Μάλιστα στο κτίριο 3 στεγάζεται και το πρώτο βιοκλιματικό πάρκινγκ στην Ελλάδα, το οποίο η Dimand πιστοποίησε με το διεθνές πρότυπο για χώρους στάθμευσης, Parskmart Bronze Certification.
Στο σύνολό τους τα τρία ακίνητα του Piraeus Port Plaza αποτελούν “πράσινα” κτίρια, Στο πρώτο και στο δεύτερο στεγάζονται τα γραφεία της πολυθενικής Teleperformance, η οποία ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών BPO (business process outsourcing). Στο τρίτο ακίνητο, εκεί που στεγαζόταν κατά το παρελθόν το εργοστάσιο της Παπαστράτος, στεγάζονται γραφεία των Alpha Bank, Eurobank και Teleperformance.
Στο ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα ανήκει και ένα διατηρητέο ακίνητο εντός του Piraeus Port Plaza 2. Το διατηρητέο λειτουργούσε κάποτε ως οίκος ανοχής. Το κτίριο αυτό αναπαλαιώθηκε πλήρως, ενώ ταυτόχρονα αποκαταστάθηκαν πλήρως και οι περίτεχνες ταβανογραφίες στο εσωτερικό του κτιρίου στο πλαίσιο συντήρησης και αποκατάστασής του. Το συγκεκριμένο ακίνητο φιλοξενεί τα γραφεία διοίκησης της Teleperformance στην Ελλάδα.
Η Dimand απέκτησε τα συγκεκριμένα ακίνητα το 2016, σε μία περίοδο που η συνοικία βρισκόταν σε ευρύτερη παρακμή, επηρεασμένη και από την οικονομική κρίση. Αυτό που διείδε τότε ήταν η μακροπρόθεσμη ευκαιρία για την ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής, η οποία απέχει μόλις 250 μέτρα από το λιμάνι και διατηρεί εγγύτητα με όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, ήτοι το τρένο αλλά και το επερχόμενο μετρό.
Δύο νέα κτίρια serviced apartments από τη Dimand στον Άγιο Διονύσιο
Στο πλάνο της Dimand είναι να αναπτύξει και δύο ακόμα ξενοδοχεία φιλοξενίας προσωπικού, τα οποία θα έχουν τη μορφή πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτων με παροχή υπηρεσιών καθαριότητας (serviced apartments). Θυμίζουμε ότι έχει ήδη ολοκληρώσει ένα αντίστοιχο κτίριο, το οποίο απέκτησε η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Premia Properties και μισθώνεται εξ ολοκλήρου στην πολυεθνική εταιρεία Teperformance για τη φιλοξενία του προσωπικού της.
Το πρώτο από τα δύο νέα ακίνητα που βρίσκονται υπό κατασκευή στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, είναι στη συμβολή των οδών Παπαστράτου και Αιτωλικού και το δεύτερο επί της οδού Θερμοπυλών. Κατά την ολοκλήρωσή του το πρώτο θα προσφέρει περίπου 100 διαμερίσματα και το δεύτερο περί τα 50.
Στον Άγιο Διονύσιο προχωράει την ίδια στιγμή και με πόρους της περιφέρειας και μελέτη του δήμου Πειραιά η ανάπλαση της ευρύτερης αστικής ζώνης γύρω από τα κτίρια του Piraeus Port Plaza, έργο το οποίο υλοποιείται από την ΤΕΚΑΛ, η οποία αυτή την περίοδο έχει αναλάβει την κατασκευή και της Μαρίνας Βουλιαγμένης. Το έργο αφορά στη δημιουργία νέων πεζοδρομίων, την τοποθέτηση οδοφωτισμού αλλά και την προθήκη αστικής υποδομής και νέων δέντρων που θα φυτευτούν στην ευρύτερη περιοχή.
Έργο πνοής η επέκταση του μετρό
Καθοριστικής σημασίας θα είναι η ολοκλήρωση της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη. Αφορά στην επέκταση της γραμμής 3 του μετρό “Αγία Μαρίνα – Πειραιάς”, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο κατασκευαστικά στάδιο. Περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χιλιομέτρων και 6 νέους σταθμούς, αυτούς σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο. Η συνολική επένδυση έχει ύψος 730.000.000 ευρώ. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, εκτός από τη σύνδεση του μεγάλου λιμανιού με την υπόλοιπη πρωτεύουσα, αναμένεται ότι το μετρό θα δώσει λύση στη χρόνια κυκλοφοριακή επιβάρυνση του Πειραιά.
Αυτή τη στιγμή επίκειται να ξεκινήσουν οι δοκιμές στους συρμούς, ενώ στόχος είναι μέσα στο 2022, το πιθανότερο στις αρχές φθινοπώρου, να ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα επέκταση σύμφωνα με στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε.
Η επένδυση του ομίλου Μήτση με νέο ξενοδοχείο στις παλιές αποθήκες του Μεταξά
Στον τουριστικό τομέα ξεχωρίζει η επένδυση του ξενοδοχειακού ομίλου Μήτση, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τις παλιές αποθήκες της ποτοποιίας Μεταξά στον Πειραιά. Εκεί πρόκειται να κατασκευάσει μία νέα ξενοδοχειακή μονάδα με δυναμικότητα 110 δωματίων. Είναι ένα ακίνητο που βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά και αναμένεται ότι μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στην περιοχή, δεδομένου και του σχετικά περιορισμένου ξενοδοχειακού αποθέματος στο λιμάνι.
Σε εκκρεμότητα τα νέα δικαστήρια Πειραιά
Σε εκκρεμότητα παραμένει η κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τα δικαστήρια του Πειραιά. Πρόσφατα ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Σε αυτόν συμμετείχαν τόσο η Dimand με ακίνητο που διατηρεί στη συμβολή των οδών Μεθώνης και Αγίας Σοφίας, κοντά στο παλιό εργοστάσιο της Παπαστράτος, όσο και η ισραηλινών συμφερόντων G4 BZPW. Πρόκειται για μία χρονίζουσα υπόθεση με πολλές διακλαδώσεις, στην οποία προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων ως προς το ακίνητο που θα φιλοξενήσει τα δικαστήρια μελλοντικά, η έκταση του κτιρίου θα πρέπει να ανέρχεται στα 30.000 τ.μ. με απόκλιση κατά +-5% με προϋπολογισμό στα 80,95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 63,8 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι επενδύσεις στο νέο Φάληρο, στη ΧΡΩ.ΠΕΙ και πέριξ του σταδίου “Καραϊσκάκης”
Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της περιοχής του δήμου Πειραιά θα διαδραματίσει και το Νέο Φάληρο, όπου είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν τρεις σημαντικές επενδύσεις. Μία εξ αυτών θα είναι η Πολιτεία Καινοτομίας που πρόκειται να κατασκευαστεί στις παλαιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια εδάφους 17.893 τ.μ. και σε αυτό περιλαμβάνεται διατηρητέο συγκρότημα πρώην βιομηχανικών κτιρίων. Πρόκειται για μία κίνηση που υλοποιείται από πλευράς της Γενικής Γραμματέιας Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, με σκοπό να φιλοξενούνται μελλοντικά εκεί περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, εταιρείες τεχνοβλαστοί από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η κατασκευή της Πολιτείας Καινοτομίας θα γίνει με τη μορφή ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Aπό την ίδια περιοχή δεν λείπει η παρουσία της Dimand, η οποία με τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου Άβαξ, την Άβαξ Development, έχουν συστήσει κοινοπραξία στην ευρύτερη ζώνη του Κέντρου Καινοτομίας. Στο σημείο η κοινή εταιρεία 3V Α.Ε. πρόκειται να δημιουργήσει ένα συγκρότημα μεικτής χρήσης, με γραφεία και χώρους φιλοξενίας με αντικείμενο τη μελλοντική του εκμετάλλευση. Το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Μία ακόμα επένδυση που αναμένεται ότι θα τρέξει στην ίδια περιοχή θα είναι από την κοινοπραξία της πορτογαλικής εταιρείας real estate Sonae Sierra με τον όμιλο Ακροπόλ – Χαραγκιώνης, σε ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων. Το ύψος της επενδυτικής δαπάνης θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην δημιουργία εγκατάστασης μικτής χρήσης με κατοικίες, γραφεία, φοιτητικές κατοικίες, ξενοδοχείο 4 αστέρων με περισσότερα από 100 κλειδιά αλλά και κοινόχρηστους χώρους πρασίνου 20 στρεμμάτων. Πρόκειται για μία έκταση, η οποία βρίσκεται στην ιδιοκτησία των επενδυτών από το 1999. Κατά το παρελθόν εξεταζόταν η χρήση του ακινήτου ως εμπορικός χώρος με την ανέγερση εμπορικού κέντρου, κάτι που εγκαταλείφθηκε μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν και από πλευράς του δήμου.
Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο και σε αστικές υποδομές του Δήμου
Μεταξύ των παρεμβάσεων που υλοποιούνται και πρόκειται να ολοκληρωθούν προσεχώς -αν και σε μικρότερη κλίμακα- στον Δήμο είναι η ανάπλαση στη συνοικία του Μικρολίμανου. Ένα έργο που έφερε τη μονοδρόμηση και την μετατροπή της κύριας οδού σε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, με νέα πεζοδρόμια, φύτευση δέντρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, κατασκευή χώρων στάθμευσης και διευθέτηση αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος της παραλιακού μετώπου.
Η ευθύνη υλοποίησης του έργου, με προϋπολογισμό που άγγιξε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής με συμμετοχή και του δήμου Πειραιά. Η ανάπλαση δημιούργησε ήδη μία νέα όψη περισσότερο οργανωμένη πολεοδομικά, ικανή να υποδεχτεί αναβαθμισμένη τους επισκέπτες που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε άλλες γεωγραφικές ζώνες της Αττικής, αλλά και όσους επισκέπτονται την πόλη ως τουρίστες. Εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και μερικές εργασίες στα προσφυγικά με την βελτίωση πεζοδρομίων και υποδομών. Το πιθανότερο είναι ότι έως το τέλος του έτους τα έργα στο Μικρολίμανο θα έχουν αποπερατωθεί.
Επιπλέον, αυτήν την περίοδο έχει υπογραφεί από τον δήμο Πειραιά προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για ένα έργο ασφαλτόστρωσης προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Ένα ακόμα έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί σε δρόμους με μεγάλη κλίση του δήμου θα αφορά στην αντικατάσταση των γραμμωτών πλακών με ενιαίο χυτό ραβδωτό μπετό με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται, τέλος, η ανακατασκευή της Τσαμαδού με ανάδοχο την εταιρεία LM Consruction, με προϋπολογισμό 200 χιλ. ευρώ από πόρους του δήμου, που αφορά στην ενίσχυση της ασφάλτου για να αποφεύγονται οι καθιζήσεις από βαρέα οχήματα.