Baseball αλά… Ελληνικό
Baseball δεν παίζουν μόνο οι Αμερικάνοι. Παίζουν και οι Νότιοι! Το δημοφιλές άθλημα των ΗΠΑ, η δημοτικότητα του οποίου αυξάνεται σταδιακά στην Ελλάδα, έχει συνδεθεί με τα νότια προάστια, κυρίως λόγω της βάσης του Ελληνικού (Base-ball, το λέει και το όνομα) και της έντονης αμερικάνικης κοινότητας της Γλυφάδας. Απόδειξη; Το γήπεδο του Ελληνικού που φιλοξένησε το αντίστοιχο ολυμπιακό τουρνουά το 2004 και η ύπαρξη τριών ομάδων στην περιοχή.
- 28/09/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο δημοσιογράφος Κωσταντίνος Δαυλός, μέλος της εθνικής ομάδας baseball και της ομάδας “Γίγαντες Παλαιού Φαλήρου” σχολιάζει την παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, κατανομάζει τα προβλήματα που υπάρχουν και αναφέρεται στη σύνδεση που έχει το άθλημα με τα νότια προάστια. Παράλληλα εξηγεί τη λατρεία του για το άθλημα με το ρόπαλο και το γάντι, δίνοντας μόνο μια εικόνα: ενός μικρού παιδιού σε μια παραλία να προσπαθεί να χτυπήσει μια πέτρα με ένα ξύλο.
Με τα ελληνικά χρώματα
Η Εθνική Ελλάδος ολοκλήρωσε προ ημερών τις υποχρεώσεις της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Τσεχία. Λόγω τραυματισμών και μιας σειράς προβλημάτων (που αφορούσαν και τη χρηματοδότηση) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κατάφερε να πετύχει τον υψηλότερο στόχο που έθεσε, την κατάκτηση της 4ης θέσης, κατόρθωσε όμως να εξασφαλίσει την παραμονή του στην Α’ Κατηγορία.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το μπέιζμπολ ειναι αυτοχρηματοδοτούμενο άθλημα και παρότι η εθνική ομάδα κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπήρξε οικονομική ενίσχυση. Όλο το βάρος της αποστολής βάρυνε τους παίκτες και τους ΑΧΕΠΑ (περίπου 1.000 ευρώ για μεταφορικά, διαμονή και διατρογή), με αποτέλεσμα ορισμένοι παρότι άξιζαν να βρίσκονται στην ομάδα, να μην καταφέρουν να ταξιδέψουν λόγω οικονομικής στενότητας.
Η Εθνική ομάδα Baseball γεννήθηκε στις αρχές του 2000 με στόχο τη συμμετοχή στο Ολυμπιακό τουρνουά του 2004. Η ομάδα στελεχώθηκε κατά κύριο λόγο από ομογενείς, τους οποίους ανακάλυψε ο Rob Derksen, ένας ανιχνευτής ταλέντων της επαγγελματικής ομάδας Baseball, Baltimore Orioles, της οποίας ο ιδιοκτήτης Peter Angelos είναι ελληνικής καταγωγής.
Το 2004 η εθνική ομάδα κατόρθωσε να γεμίσει το γήπεδο, αλλά όχι και να πετύχει το στόχο της. Έκανε μόλις μια νίκη και τερμάτισε στην 7η θέση. Βασική αιτία ήταν ο ξαφνικός θάνατος (δύο μήνες πριν τους αγώνες) του Derksen, αλλά και το γεγονός ότι τρεις από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας βρέθηκαν θετικοί στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Το αποτέλεσμα ήταν η Εθνική δεν έγινε το σύμβολο που κάποιοι θα ήθελαν, αλλά αντιθέτως μετατράπηκε στο καλύτερα κρατημένο αθλητικό μυστικό αυτής της χώρας. Η πορεία της συμπεριλαμβάνει και αποτυχίες, αλλά και επιτυχίες. Σε κάθε περίπτωση το ισοζύγιο είναι θετικό και μάλιστα οι επιτυχίες είναι εκείνες που οδήγησαν τη χώρα μας στη συμμετοχή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Baseball που έγινε στον Παναμά το 2011.
“Αυξάνεται η απήχηση”
Τι γεύση άφησε η εμπειρία στο Πανευρωπαϊκό για την εθνική ομάδα μπέιζμπολ;
Η γεύση δεν θα μπορούσε παρά να είναι θετική, καθώς η στιγμή και μόνο που φορά κανείς μία γαλανόλευκη εμφάνιση η οποία γράφει “Ελλάς” στο στήθος, είναι μοναδική. Όπως μοναδικό είναι να βρίσκεσαι μέσα στο γήπεδο και να ακούς τον Εθνικό Ύμνο. Από εκεί και πέρα βέβαια η αγωνιστική μας πορεία δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε καθώς είχαμε βάλει υψηλούς στόχους, τελικά όμως αποφύγαμε στο τσακ τον υποβιβασμό στην Β’ κατηγορία της Ευρώπης. Από την άλλη, το να παραμείνουμε στα μεγάλα σαλόνια του Ευρωπαϊκού Baseball ήταν ένας εκ των στόχων μας και εφόσον τον εκπληρώσαμε -ξεπερνώντας πολύ μεγάλες δυσκολίες- μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.
Στα πολύ καλά, όσον αφορά την ερώτηση περί “γεύσης”, θα πρέπει να τονίσω επίσης, ότι σε αυτή την αποστολή, η ομάδα των παικτών που στελέχωσε την Εθνική, είχε εκπληκτική “χημεία” και ομολογουμένως όλοι περάσαμε πολύ καλά σε όλο το δεκαήμερο του πρωταθλήματος.
Το 2004 η Εθνική ομάδα ήταν γεμάτη ομογενείς από την Αμερική. Ακόμη ισχύει το ίδιο;
Κοίταξε, η ύπαρξη ομογενών παικτών από την αμερικανική ήπειρο είναι μία πρακτική την οποία ακολουθούν όλες οι Εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στα μεγάλα πρωταθλήματα, καθώς όλοι θέλουν να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάκρισης. Ακόμη και η κραταιά Ολλανδία που ξεκίνησε να παίζει Baseball από το 1909, επιστρατεύει παίκτες από τις χώρες της Καραϊβικής που κάποτε είχαν κατακτηθεί από το στέμμα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η φετινή Εθνική Ελλάδος είχε περισσότερους γηγενείς Έλληνες από κάθε άλλη φορά. Όμως -για να πούμε την αλήθεια- χωρίς τους Ελληνοαμερικανούς, η ομάδα δεν θα μπορούσε να σταθεί στο υψηλότατο επίπεδο που είχε το Πανευρωπαϊκό τουρνουά.
Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένα σπορ που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην αθλητική συνείδηση των Ελλήνων;
Δυστυχώς τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και όλα πηγάζουν από το γεγονός ότι το άθλημα δεν έχει καθόλου πόρους. Κάποτε (μέχρι και το 2005) υπήρχε χρηματοδότηση, η οποία όμως για πολιτικούς και μόνο λόγους, διεκόπη με στόχο να στραγγαλιστεί η διοίκηση της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ (ΕΦΟΜ) που ανήκε στο αντίθετο κόμμα από εκείνο που βρισκόταν στην εξουσία τότε. Το γεγονός βέβαια ότι η στάση αυτή κατέστρεψε το μέλλον του αθλήματος, δεν φάνηκε καθόλου να ενοχλεί τους διοικούντες την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Και εξηγούμαι με ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα: Με τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΕΦΟΜ σταμάτησαν να πληρώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κι έτσι πολύ γρήγορα τα γήπεδα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό. Έτσι, σταμάτησε να δουλεύει το αυτόματο πότισμα των γηπέδων που το διαχειρίζεται ηλεκτρονικός υπολογιστής, γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή του γκαζόν. Το χειρότερο όμως είναι ότι το χειμώνα που σκοτεινιάζει νωρίς δεν γίνονται προπονήσεις τις καθημερινές, με αποτέλεσμα οι αθλητές (και κυρίως οι νέοι) να μην βελτιώνονται στο ύψος των δυνατοτήτων τους καθώς κάνουν προπονήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα με το φως της ημέρας.
Τι απήχηση έχει το άθλημα στους Έλληνες; Αυξάνεται τα τελευταία χρόνια;
Η απήχηση είναι αλήθεια ότι είναι χαμηλή. Για όλους τους λόγους που ανέπτυξα προηγουμένως. Όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης όλο και περισσότερων παικτών οι οποίες μάλιστα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρεις ομάδες Παίδων-Εφήβων, που κάνουν χρήση τα γήπεδα του Ελληνικού και όλες μαζί έχουν περισσότερα από 100 παιδιά στις τάξεις τους. Πρόκειται για τους Γίγαντες Παλαιού Φαλήρου (την ομάδα που προπονώ εγώ), τους Lions Αλίμου και την παλαιότερη ομάδα απ’ όλες, τους Πειρατές Βουλιαγμένης. Άρα θα έλεγα ότι «ναι» η απήχηση αυξάνεται, καθώς αυτά τα παιδιά ήδη έχουν ξεκινήσει να στελεχώνουν τις υπάρχουσες ομάδες ενηλίκων, εξασφαλίζοντας έτσι την συνεχή ανανέωση των παικτών, καθώς πλέον (δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς) οι «πιονιέροι» του ελληνικού Baseball έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την ενεργό δράση.
Πόσες ομάδες μετέχουν στο πρωτάθλημα;
Αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό Πρωτάθλημα συμμετέχουν οκτώ ομάδες: Ο Παναθηναϊκός, το Μαρούσι 2004, ο Άρης Θεσσαλονίκης, η Ευρυάλη Γλυφάδας, ο Μίλωνας Νέας Σμύρνης, οι Ηγέτες Βουλιαγμένης, η Ολυμπιάδα Περιστερίου και ο Δίας Πατρών.
Ποια είναι τα στοιχεία του μπέιζμπολ που το κάνουν ενδιαφέρον και κερδίζουν τον θεατή;
Το Baseball είναι ένα άθλημα που μαγνητίζει όποιον αποφασίσει απλά να καταθέσει μία ώρα από τη ζωή του για να του εξηγήσει κάποιος πως παίζεται. Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι ακόμη και ο πιο ποδοσφαιρόφιλος Έλληνας θα γίνει πραγματικός οπαδός του αθλήματος. Κι αυτό για έναν και λόγο: Το Baseball έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που κάνει ευτυχισμένους όλους όσοι ασχολούνται μαζί του: Το χτύπημα της μπάλας με το ρόπαλο. Και μάλιστα σε προκαλώ -και εσένα, αλλά και τους αναγνώστες- να θυμηθείς τη στιγμή που ως παιδί προσπάθησες κάποιο καλοκαίρι σε κάποια παραλία, με ένα κούτσουρο να πετύχεις μία πέτρα. Όλοι το έχουμε κάνει. Μηδενός εξαιρουμένου. Το βάζω στοίχημα. Αυτό λοιπόν το χαρακτηριστικό κάνει το παιχνίδι να “μιλάει” σε εκείνους που ασχολούνται μαζί του.
Από εκεί και πέρα το παιχνίδι στην πλήρη ανάπτυξή του είναι ιδιαιτέρως τεχνικό, πολύ στρατηγικό, και μπορεί να γίνει εντυπωσιακότατο, με γρήγορες φάσεις, ταχύτατες και πολύ μακρινές πάσες ακριβείας και φυσικά πολύ δυνατά χτυπήματα με το ρόπαλο που στέλνουν τη μπάλα έξω από το γήπεδο.
Τα νότια προάστια έχουν συνδεθεί με το μπέιζμπολ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμπτωση, ή έπαιξε ρόλο η βάση του Ελληνικού;
Εννοείται ότι η βάση του Ελληνικού έπαιξε ρόλο, καθώς και το γεγονός ότι η Γλυφάδα ήταν ανέκαθέν το κέντρο της Αμερικανικής κοινότητας. Άλλωστε όπως είπα και προηγουμένως, τόσο οι παιδικές ομάδες, όσο και οι ομάδες ενηλίκων, προπονούνται και παίζουν στα Ολυμπιακά Προπονητήρια που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τον γνωστό κοκκινόασπρο υδατόπυργο που δεσπόζει πάνω από την στάση μετρό του Ελληνικού. Και μπορεί κάποιοι (όπως το Μαρούσι για παράδειγμα) να προπονούνται και σε άλλους αθλητικούς χώρους, σε κάθε περίπτωση όμως η καρδιά του ελληνικού Baseball χτυπάει στο Ελληνικό
Τι μέλλει γενέσθαι με το γήπεδο του Ελληνικού, που είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις ομάδες; Τι προτείνετε;
Η αλήθεια είναι ότι το μέλλον των γηπέδων Baseball του Ελληνικού είναι λίγο σκοτεινό. Κι αυτό διότι τα δύο προπονητήρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σημείο “φιλέτο”. Πάνω στην Βουλιαγμένης και μάλιστα στη γωνία του οικοπέδου που βρίσκεται πιο κοντά σε σταθμό του μετρό. Σύμφωνα λοιπόν με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό που έχει κάνει η εταιρία που φαίνεται ότι θα αποκτήσει την έκταση, τα γήπεδα θα κατεδαφιστούν. Τουλάχιστον το ένα από αυτά σίγουρα.
Τώρα για το κεντρικό προπονητήριο (το οποίο έχει 500 θέσεις θεατών, άρτια αποδυτήρια, αλλά και χώρους γραφείων, ιατρείου, φυσιοθεραπευτηρίου κλπ) η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι και αυτό να κατεδαφιστεί αν και η Lamda Develompent δεν έχει ακόμη καταλήξει απολύτως αν θα το πράξει. Σε κάθε περίπτωση πάντως -και σύμφωνα με τα σχέδια που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από την εταιρία- τα δύο γήπεδα δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπάρχοντα σχεδιασμό και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την κατασκευή ενός νέου γηπέδου Baseball σε άλλο σημείο του πάρκου, δίπλα στο Κανόε-Καγιάκ.
Βέβαια κατά την προσωπική μου άποψη αυτό είναι μία φοβερή σπατάλη πόρων, αν σκεφτούμε πόσα χρήματα των φορολογουμένων δόθηκαν για να χτιστούν αυτά τα γήπεδα, πόσα χρήματα θα δοθούν για να κατεδαφιστούν και πόσα χρήματα θα δοθούν για να χτιστεί ένα νέο σε άλλο σημείο, ενώ αντιθέτως θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό να παραμείνει το κεντρικό γήπεδο, το οποίο με δύο μικρότατες και φτηνότατες παρεμβάσεις θα είναι τέλειο: Αποπληρωμή της οφειλής στη ΔΕΗ και τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα.