Μαργαρώ: Η ψαροταβέρνα του Πειραιά που ξέρει πώς να σε κάνει χαρούμενο με τρεις μόνο λέξεις
Αφιέρωμα: ΠειραιάςΓαρίδες, μπαρμπούνι, χωριάτικη σαλάτα. Αν μπορούσες να δώσεις την γεύση του καλοκαιριού με τρεις μόνο λέξεις, τότε σίγουρα οι παραπάνω είναι μια καλή επιλογή και μία επίσκεψη στη Μαργαρώ, στον Πειραιά, θα σου το αποδείξει.
- 13/07/2022
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Ζήσιμος Ζήζος
Η ψαροταβέρνα Μαργαρώ, ακριβώς έξω από την πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο Χατζηκυριάκειο, είναι από εκείνα τα στέκια που αν δεν τα γνωρίζεις και κυρίως αν δεν τα έχεις επισκεφθεί έστω και μία φορά, τότε δεν μπορείς να υπερηφανεύεσαι ότι είσαι καλοφαγάς.
Εδώ δεν θα έρθεις για την τεράστια ποικιλία στο μενού (σερβίρουν άλλωστε, αποκλειστικά τρία μόλις πιάτα: γαρίδες ή καραβίδες, μπαρμπούνι ή κουτσομούρες και χωριάτικη σαλάτα), αλλά για να καταλάβεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει επιδέξιο τηγάνι και φυσικά, για αυτή τη νησιώτικη αύρα που σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι διακοπές.
Μια ταβέρνα με 78 χρόνια παράδοσης στο καλό φαγητό
Στην πραγματικότητα η Μαργαρώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού όσοι επιλέγουν τον Πειραιά για την έξοδό τους ήδη γνωρίζουν καλά αυτό το ιστορικό στέκι. Αξίζει ωστόσο, να μάθεις την ιστορία της, που μετρά σχεδόν οκτώ δεκαετίες.
Όλα λοιπόν ξεκίνησαν πριν από 78 χρόνια, το 1944, όταν η Μυκονιάτισσα Μαργαρώ άνοιξε ένα οινομαγειρείο με μαγειρευτά φαγητά, που υποδεχόταν κυρίως όσους εργάζονταν στο λιμάνι του Πειραιά. Με τα χρόνια, το τιμόνι της κουζίνας πέρασε στον γιο της Λάζαρο Χανιώτη και το μενού έγινε αποκλειστικά θαλασσινό με ένα ιδιαίτερο concept που αποδεικνύει με τον πλέον απολαυστικό τρόπο ότι για να περάσεις -και να φας- καλά δεν χρειάζονται πολλά. Για την ακρίβεια, τρία μόλις πιάτα μπορούν να αποδειχθούν υπερ-αρκετά.
Σήμερα, την ταβέρνα έχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα εγγόνια της Μαργαρώς, που συνεχίζουν να τιμούν την παράδοση, επιμένοντας αυστηρά στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στην τριλογία των πιάτων που έχουν καταφέρει να τους κάνουν διάσημους ακόμη και στην… αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Ναι, η Μαργαρώ έχει συμπεριληφθεί σε οδηγό των New York Times με τα μέρη στα οποία μπορείς να φας καλά στην Αθήνα. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που όταν την επισκεφθείς δεν αποκλείεται στο διπλανό τραπέζι να συναντήσεις και τουρίστες και ας μην βρίσκεσαι στην Πλάκα ή σε μια ταβέρνα δίπλα στο κύμα.
Όσο για τη διάσημη Μυκονιάτισσα του Πειραιά, είναι πάντα «παρούσα» μέσα από το χαμογελαστό κάδρο της στον τοίχο της ταβέρνας, ενώ από κάτω η φράση «Πάνω από το τηγάνι ο μισός Πειραιάς να σπρώχνεται και να φωνάζει “Εμένα Μαργαρώ”», περιγράφει συνοπτικά το μυστικό της επιτυχίας της.
Το επιδέξιο τηγάνι της Μαργαρώς
Δεν ξέρω για εσάς, προσωπικά πάντως το βρίσκω εξαιρετικό να μην χρειάζεται να σπαζοκεφαλιάζω πάνω από ένα μενού για το τι θα επιλέξω. Στη Μαργαρώ δεν υπάρχει καν μενού και ποιος ο λόγος άλλωστε, όταν σερβίρουν σταθερά γαρίδες ή καραβίδες και μπαρμπούνι ή κουτσομούρες (ανάλογα με την εποχή), παρέα με χωριάτικη σαλάτα. Μόλις βρεις λοιπόν τη θέση σου σε ένα από τα περιζήτητα τραπεζάκια της το μόνο που θα χρειαστεί να πεις είναι αν θέλεις μερίδα ή κιλό από τα ψαρικά και φέτα στη σαλάτα σου.
Τα πραγματικά επιδέξια τηγάνια τους βγάζουν τραγανά ψαράκια -την τελευταία φορά πέτυχα πεντανόστιμα μπαρμπούνια- που έρχονται στο τραπέζι πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι και χρυσαφένιες γαρίδες. Πατάτες δεν τηγανίζουν ποτέ, γι’ αυτό μην μπεις στον κόπο να τις ζητήσεις. Η σαλάτα πάλι, δεν περιέχει αγγούρι αλλά χοντροκομμένη ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδια και ένα γενναιόδωρο κομμάτι φέτας, ενώ η ποσότητα λαδιού ευνοεί τις «βούτες» γι’ αυτό και φροντίζουν πάντα να φέρνουν μπόλικο ψωμάκι.
Θα τα συνοδεύσεις με χύμα, παγωμένο λευκό κρασί ή μπύρα και όταν τελειώσεις θα σε κεράσουν και πορτοκαλόπιτα, με ωραία δεμένο σιρόπι. Τι άλλο να ζητήσεις πια;
Εντάξει, ίσως αν είχες περισσότερη και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα από το τραπέζι σου να είχες τον ιδανικότερο συνδυασμό, αλλά και πάλι, αυτή την αίσθηση του νησιού σου την βγάζει και ας χρειάζεται να τεντώσεις το κεφάλι για να χαζέψεις τα γαλανά νερά πάνω από την πύλη της σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Σημείωσε ότι η Μαργαρώ λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ, με μόνη εξαίρεση τις Κυριακές, που κλείνουν στις 17:30.