Πού θα φας ωραίο παγωτό καϊμάκι στην Αθήνα

Τα καλύτερα παγωτά του καλοκαιριού

Το πιο ξεχωριστό παγωτό της τριάδας των κλασικών (μαζί με τη σοκολάτα και τη βανίλια), το παγωτό καϊμάκι, το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Κάναμε τις δοκιμές μας λοιπόν, και καταλήξαμε στα μέρη που το τιμούν και μας το προσφέρουν ακριβώς όπως πρέπει.

Share this

Το καλό παγωτό καϊμάκι ξεχωρίζει αρχικά για την μαστιχωτή υφή του, απόρροια του σαλεπιού που περιέχει, αλλά και για το φίνο άρωμα μαστίχας. Το όνομά του το οφείλει σε ένα υλικό της παραδοσιακής συνταγής του, το καϊμάκι γάλακτος, το γαλακτοκομικό προϊόν δηλαδή που παρασκευάζεται από γάλα το οποίο θερμαίνεται και αφυδατώνεται μέχρι να μετατραπεί σε παχύρρευστη κρέμα. Βέβαια, σήμερα μπορεί το καϊμάκι να αντικαθίσταται από κρέμα γάλακτος, αλλά το παγωτό εξακολουθεί να διατηρεί το άρωμα και την γεύση του, που ξυπνούν τις πιο γλυκές αναμνήσεις από τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων. Συν του ότι είναι και χωνευτικό (το ήξερες αυτό;), άρα έχεις έναν ακόμη λόγο να το απολαύσεις ως επιδόρπιο μετά από πλούσιο γεύμα. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν, που θα βρεις κλασικό παγωτό καϊμάκι στην Αθήνα, σου έχουμε ιδέες.

Ριβιέρα Patisserie

Το ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου, που η φήμη του απλώνεται σε ολόκληρη την Αθήνα, βρίσκεται στην γειτονιά της Παναγίτσας από το 1977 και προσφέρει αυθεντικές πολίτικες γεύσεις που σε ταξιδεύουν. Ανάμεσα στα γλυκίσματα που ξεχωρίζουμε είναι και το παραδοσιακό παγωτό καϊμάκι. Ολόλευκο, μαστιχωτό και πολύ αρωματικό θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Extra tip: Όπως ήδη θα ξέρεις, το καϊμάκι δένει πολύ καλά με γλυκό κουταλιού βύσσινο. Στο Ριβιέρα ωστόσο το βύσσινο θα το βρεις και σε μορφή σορμπέ, συνδύασέ τα λοιπόν σε μπολάκι ή χωνάκι και δεν θα χάσεις.

Μαραμπού

Το Μαραμπού είναι παγωτατζίδικο. Όσο σου γεμίζει το στόμα αυτή η λέξη, η φορτισμένη με παιδικό συναίσθημα, άλλο τόσο γεμίζεις από λαχτάρα όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα από τα παγωτά του. Και παρ’ ότι όταν το δοκιμάσεις σου έρχονται στο μυαλό δεκάδες λέξεις -και επιφωνήματα- για να το περιγράψεις, αν πρέπει να επιλέξουμε μία μόνο αυτή είναι: φυσικό. Πραγματικά, η αγνότητα των υλικών είναι αυτή που κάνει όλες τις γεύσεις να διαφέρουν -ακόμα κι εκείνες που μπορεί να έχεις δοκιμάσεις πολλές φορές στη ζωή σου, όπως το καϊμάκι. Στο Μαραμπού θα βρεις το καϊμάκι στην παραδοσιακή εκδοχή του, φτιαγμένο αποκλειστικά με σαλέπι και χωρίς προσθήκη μαστίχας και είναι πραγματικά από τα απολαυστικότερα καϊμάκια που μπορείς να δοκιμάσεις στην πόλη.

Στάνη

Η Στάνη στον Ομόνοια δεν είναι ένα απλό γαλακτοπωλείο, είναι θεσμός και δεν γίνεται να μην την επισκεφθείς αν είσαι λάτρης των παραδοσιακών γλυκών. Το γαλακτοπωλείο του κέντρου άλλωστε, έχει πολλούς και πιστούς φίλους που ορκίζονται στο γιαούρτι, στο ρυζόγαλο, στις κρέμες και στα γλυκά τους -ειδικά τα σιροπιαστά. Αυτά τα σιροπιαστά αλλά και οι τραγανοί λουκουμάδες της Στάνης απογειώνονται αν τα συνδυάσεις με το φίνο παγωτό καϊμάκι. Φτιάχνεται με πρόβειο γάλα από κοπάδια που το καλοκαίρι βρίσκονται στη Φωκίδα, είναι ελαφρώς μαστιχωτό και αρωματισμένο διακριτικά με μαστίχα.

Maxim

Το Maxim στην Νέα Σμύρνη μπορεί να είναι διάσημο για το πολίτικο τσουρέκι του (εντάξει, όλα τα πολίτικα γλυκά του είναι ένα κι ένα, αλλά στο τσουρέκι του έχουμε μία παραπάνω αδυναμία), αλλά όταν θέλεις κάτι πραγματικά δροσερό τότε είναι ώρα για παγωτό. Σαν αυθεντικό πολίτικο ζαχαροπλαστείο λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μην έχει στην γκάμα του και παγωτό καϊμάκι. Με πλούσια υφή και φίνα γεύση το απολαμβάνεις σκέτο, αλλά κάνει ακόμη καλύτερη παρέα με τον μπακλαβά του Maxim, το εκμέκ και την πορτοκαλόπιτα.

Βάρσος

Στα βόρεια της πόλης, στην Κηφισιά, ένα ζαχαροπλαστείο καταφέρνει να συγκεντρώνει κόσμο στα τραπέζια του για 130 χρόνια τώρα! Ναι, ο Βάρσος έχει διαχρονική αξία και πραγματικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε πώς κάποιος θα μπορούσε να πάει βόλτα στην περιοχή και να μην αναζητήσει να κάνει μια σύντομη στάση στον κήπο του για παγωτό, που σερβίρεται όπως παλιά σε μεταλλικά μπολάκια, παρέα με τα χαρακτηριστικά μπισκοτάκια παγωτού. Όσον αφορά στο καϊμάκι του τώρα, ο Βάρσος ξέρει πώς να κάνει την διαφορά. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ενώ όλα του τα παγωτά γίνονται με φρέσκο αγελαδινό γάλα, το καϊμάκι το φτιάχνουν με πρόβειο. Γι’ αυτό και έχει τόσο πλούσια και μεστή γεύση.

Μπακογιάννης

Το πιο ιστορικό γαλακτοπωλείο των νοτίων προαστίων μας σερβίρει εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες τα πιο φρέσκα γιαούρτια, ρυζόγαλα, κρέμες και, φυσικά, παγωτά. Φτιαγμένα αποκλειστικά με πρόβειο γάλα, τα παγωτά του Μπακογιάννη ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση τους. Τα βρίσκουμε δε σε μόλις τρεις εκδοχές: σοκολάτα, βανίλια και καϊμάκι. Στον Μπακογιάννη το καϊμάκι γίνεται παραδοσιακά με σαλέπι και μαστίχα Χίου, είναι πολύ αρωματικό και γευστικότατο. Το μόνο μας «παράπονο» είναι ότι περίπου από τα μέσα Ιουλίου σταματάει η παραγωγή του, καθώς το κατάστημα κλείνει το διάστημα που δεν υπάρχει φυσικό φρέσκο πρόβειο γάλα και ανοίγει ξανά αρχές Οκτωβρίου. Τουλάχιστον βέβαια, είσαι πάντα σίγουρος για την ποιότητα των υλικών.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Ένα ακόμα από τα πιο παλιά γαλακτοπωλεία – ζαχαροπλαστεία των Αθηνών, που λειτουργεί από το 1915 και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις κρέμες, το ρυζόγαλο, το γαλακτομπούρεκο και τα σοκολατένια ποντικάκια του (προσωπική αδυναμία της συντάκτριας!). Στο κομμάτι του παγωτού, θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και σίγουρα αξίζει να τις δοκιμάσεις όλες, αυτό όμως που θα σου κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το καϊμάκι τους, που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις δοκιμάσει. Βασική του διαφορά είναι ότι δεν περιέχει μαστίχα, γεγονός που αφήνει περιθώριο στο βασικό υλικό -το σαλέπι- να αναδειχθεί, γίνεται με πρόβειο γάλα για πλούσια γεύση και έχει εξαιρετικά μαστιχωτή υφή.

Μαστρονικόλας

Αν ρωτήσεις φίλο Πειραιώτη πού θα βρεις ωραίο παγωτό στην περιοχή, ένα από τα μέρη που θα σου προτείνει είναι σίγουρα και ο Μαστρονικόλας, το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο που ξεκίνησε την λειτουργία του το μακρινό 1909. Στον Μαστρονικόλα το παγωτό γίνεται με πρόβειο γάλα και μπορεί να το βρεις σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων, αξίζει όμως να κάνεις την πρώτη σου δοκιμή με το καϊμάκι τους. Ανάλαφρο αλλά ταυτόχρονα με πλούσια γεύση και βελούδινη υφή, ίσως σε ξενίσει στην αρχή αν έχεις συνηθίσει να ταυτίζεις το καϊμάκι με την μαστίχα. Ναι, σου βρήκαμε ένα ακόμη ζαχαροπλαστείο όπου το παγωτό καϊμάκι δεν περιέχει μαστίχα.

Στάνη Κουντούρα

Η Στάνη Κουντούρα, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά συγκεντρώνει καθημερινά πλήθος κόσμου, που αράζει στα τραπεζάκια της για καφέ και γλυκό. Και όταν λέμε για γλυκό, εννοούμε όλα τα διάσημα παραδοσιακά, από γαλακτομπούρεκο, ραβανί, εκμέκ και σάμαλι μέχρι ρυζόγαλα και κρέμες. Βέβαια, εμείς το επισκεπτόμαστε και για το εξαιρετικό παγωτό καϊμάκι -μόνο του ή παρέα με ένα σιροπιαστό για ολοκληρωμένα, κολασμένη απόλαυση. Μαστιχωτό και με πλούσια γεύση, μοσχοβολάει μαστίχα και σε από την πρώτη κουταλιά σου ξυπνάει τις πιο απολαυστικές αναμνήσεις.

Tillas

Πρόκειται για το πιο παραδοσιακό πολίτικο ζαχαροπλαστείο στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου θα βρεις όλα εκείνα τα γλυκίσματα που δικαιώνουν τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Από το ταούκ κιοκσού, το εκμέκ και τα τουλουμπάκια, μέχρι τους μπαμπάδες και τον μπακλαβά. Το καλύτερο βέβαια είναι, ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να σου τα σερβίρουν και παρέα με πληθωρικό παγωτό καϊμάκι! Ναι, τα παραπάνω είναι απλά ένα δείγμα λαχταριστών συνδυασμών που μπορείς να απολαύσεις στα τραπεζάκια του Τίλλα, ενώ αν προτιμάς να το δοκιμάσεις ως έχει, θα σου το σερβίρουν σε γυάλινο ποτήρι (φάση sundae) με σιρόπι βύσσινο και ξηρούς καρπούς.

Χαρά

Η ιστορία του ξεκινάει το 1969 και μέχρι σήμερα αποτελεί σταθερά αγαπημένη επιλογή για γλυκό στα Πατήσια, με το παγωτό να θεωρείται ναυαρχίδα. Δεν πρέπει να υπάρχει Αθηναίος που να μην έχει περάσει από την Χαρά για παγωτό Σικάγο (ή αλλιώς παγωτό σοκολάτα σερβιρισμένο με σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας και καβουρδισμένα αμύγδαλα) και καϊμάκι. Το καϊμάκι τους μάλιστα, μαστιχωτό και ιδιαίτερα αρωματικό, γίνεται και με βουβαλίσιο γάλα και κάνει την καλύτερη παρέα με εκμέκ, σιρόπι βύσσινο, σαντιγί και αμύγδαλο. Πολλές θερμίδες, ακόμη περισσότερη απόλαυση!

Epik Gelato

Στη ρετρό gelateria της Πλατείας Μαβίλη το παγωτό γίνεται με πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, με τη γκάμα των γεύσεων του να περιλαμβάνει κλασικές αλλά και πιο δημιουργικές επιλογές, χωρίς να λείπουν τα «παντρέματα» των δύο. Για να σου δώσουμε μια γεύση, εδώ το κλασικό καϊμάκι γίνεται με πρόβειο γάλα της Μονής Τιμίου Σταυρού στην Κορινθία, σαλέπι Ηπείρου και δάκρυα μαστίχας Χίου και ενώ αυτός ο συνδυασμός από μόνος του αρκεί για να σου δώσει ένα ξεχωριστό παγωτό που θέλεις σίγουρα να δοκιμάσεις, δεν σταματούν εδώ αλλά φροντίζουν μαζί του να φτιάξουν και ένα απολαυστικό παγωτό σάντουιτς. Με χειροποίητο μπισκότο βρώμης με μελάσα και πασπαλισμένο με φιστίκι Αιγίνης, αυτό το σάντουιτς είναι επικό!